Cholesterol is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is essentieel bij de opbouw van cellen en weefsels en is een grondstof bij de vorming van hormonen, vitamines en galzuren. Ook helpt het bij de bouw van het zenuwstelsel. Toch moet je oppassen voor deze vetachtige stof. Maar wat is goed en wat is slecht?

Cholesterol is een vetachtige stof die in alle cellen van ons lichaam voorkomt. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen. Hiervan maakt het lichaam verschillende soorten aan. De twee bekendste zijn Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Het kan verstoppingen in de bloedvaten veroorzaken, met als gevolg hart- en vaatziekten (zie foto boven). HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en is daarom het ‘goede’ cholesterol.

Cholesterol wordt voor het grootste deel aangemaakt in ons lichaam, door de lever. Daarnaast krijgen we de stof binnen via ons voedsel. Cholesterol komt vooral voor in voedingsmiddelen als eieren, orgaanvlees, paling en garnalen.

Wees voorzichtig met verzadigd vet

Vlees, worst, spek, roomboter, kaas, chocolade en allerlei andere vette voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden verzadigd vet. Verzadigd vet wordt in de lever omgezet in het ‘slechte’ cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat verzadigde vetten meer invloed hebben op het cholesterolgehalte dan het cholesterol in de voeding. Het is daarom verstandig om producten met veel verzadigde vetten te vermijden. Dat is feitelijk veel belangrijker dan het mijden van cholesterolrijke producten. 

Controleer je cholesterolgehalte

Het is belangrijk voor je gezondheid om je cholesterolgehalte onder controle te houden. Een hoog cholesterolpeil is naast erfelijkheid, geslacht, roken, leeftijd en een hoge bloeddruk een grote risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een teveel aan cholesterol in het bloed kan schadelijk zijn voor de bloedvaten. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten groter.

Er wordt naar gestreefd het totale cholesterolgehalte, uitgedrukt in de gangbare eenheden, lager te houden dan 5. Ligt de waarde tussen de 5 en 6.5, dan zal een aangepast voedingspatroon in veel gevallen voldoende zijn. Je huisarts kan meten wat jouw cholesterolwaardes zijn en beoordelen of deze verantwoord zijn.

Medicijnen

De beslissing of iemand cholesterolverlagende medicijnen krijgt hangt niet alleen af van de verhoogde cholesterolwaarde, maar ook van het individuele risico voor het krijgen van een hartinfarct, beroerte of een andere vaataandoening die het gevolg is van slagaderverkalking. Zo’n verhoogd risico ontstaat door de aanwezigheid van meerdere risicofactoren. Naast cholesterol zijn dit onder andere de leeftijd, geslacht, roken, hoge bloeddruk, en diabetes mellitus. Mensen die al een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt of een andere vaataandoening of diabetes mellitus hebben, worden altijd behandeld met cholesterolverlagende medicijnen (statines).

Bron: Gezondheidsnet, Infolijn Hart en Vaten van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Preventie: Cholesterol, wat is goed en wat is slecht?”

 1. joop zegt op

  Misschien handig om te melden dat statines pure troep is, teveel om uit te leggen waarom, check de vele sites over dit schandalige product.

 2. pedro & zo zegt op

  Interessant artikel.

  Goed is hier in dat niet direkt het cholesterol als een soort giftige stof is aangeduid, chapeau.
  indien men meer wenst te weten aangaande deze informatie ga naar;

  http://WWW.DECHOLESTEROLLEUGEN.NL.

  Ook is deze info op een gelijksoortige Engelse site te lezen.

  Tot slot, grootschalige onderzoeken hebben uitgewezen dat wij kwetsbare wezentjes het langst leven bij een licht verhoogd cholesterolniveau.

  Beschermd ons o.a. tegen kanker + ect. ect.

 3. Facttester zegt op

  Cholesterol is helemaal niet zo gevaarlijk als de medische wereld ons tracht wijs te maken. Al ongeveer in 2006 is er een zeer lezenswaardig boekje verschenen van een ervaren Duitse hartchirurg die hier heel veel onderzoek naar gedaan heeft. Hij toont wetenschappelijk aan dat cholesterol helemaal geen kanker veroorzaakt! Hij levert het bewijs daarvoor en noemt daarom de artsen die de medicijnen voorschrijven: de Cholesterol maffia! De hele medische wereld heeft deze Dr. hartgenbach nooit aan kunnen pakken omdat hij gewoonweg gelijk heeft! Lees het boekje en overtuig uzelf! De titel hiervan is:

  De Cholesterol leugen
  De auteur is:
  Prof. Dr. Walter Hartgenbach

 4. Rob Opmeer zegt op

  Cholesterol in de voeding wordt maar voor een klein deel opgenomen, de rest wordt uitgescheiden.
  Ook ik heb jarenlang(10 jaar) statines geslikt, alleen maar last van gehad, spierpijnen etc.
  En mijn gehalte nam niet af, sterker nog, nam toe. Nu slik ik al jaren(10 jaar) niet meer, en mijn gehalte is “normaal”. Ik let nauwelijks op mijn eet patroon.
  Cholesterol heb je ook nodig, het repareert je bloedvaten. Dus te weinig is ook niet goed.

 5. Hans zegt op

  Tegen een te hoog cholesterolgehalte wordt meestal als eerste simvastatine gegeven. Als dit te veel klachten geeft zoals: stijfheid van gewrichten en spieren (tot aan spierscheuren toe) en uitgebreide spierpijn gaat men over tot atorvastatine…etc. Vaak zijn mensen die dit gebruiken al wat op leeftijd. Als zij deze middelen gebruiken ontstaan vaak de bijwerkingen geleidelijk waardoor men vaak denkt dat de leeftijd een rol speelt. Probeer gerust eens 1 of 2 weken te stoppen om te testen of de klachten dan verdwijnen. Verdiep u eens in de bijwerkingen van deze troep die bij onderzoek maar een gering percentage effect hebben bewezen. Wat is wijsheid, innemen of niet?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website