Phra Rahu wordt aanbeden in vele tempels in Thailand, de bekendste is de Wat Srisathhong in de provincie Nakhon Pathom. Phra Rahu was vroeger een demonengod die volgens de Thais de vorm van een slang aannam, tegenwoordig neemt hij bij tempels een meer demonische menselijke vorm aan. Phra Rahu is zwart gekleurd, met alleen een bovenlichaam en een hoofd. Hij houdt hij een gouden bol voor zijn mond, de gouden bol moet de zon voorstellen.

Phra Rahu is een ietwat angstaanjagende godheid, die wordt aanbeden met geschenken om zo geluk of succes te bekomen. Geschenken die gewoonlijk aan Phra Rahu worden aangeboden, zijn onder meer zwarte druiven voor zakelijk succes, zwarte likeur voor winstgevende investeringen, zwarte koffie om te krijgen wat je wenst, zwarte gelei voor geduld, zwarte bonen om vooruitgang te boeken, zwarte rijst voor rijkdom en liefde, zwarte cake voor beloningen, zwart eieren voor succesvolle transacties of gunsten.

Er zijn veel variaties op het verhaal van Rahu, die voornamelijk voortkomen uit de hindoeïstische, boeddhistische en Tamil-legende. De meest voorkomende verhaal, is de hindoeïstische legende die Rahu beschrijft als een Asura (demonische godheid) die in Rahu werd getransformeerd na het drinken van een elixer dat voor onsterfelijkheid zou zorgen. De legende gaat verder dat Rahu het elixer van de hindoegoden had gestolen, maar hij werd gezien door Chandra (de maangod) en Surya (de zonnegod). Chandra en Surya informeerden Mohini (de vrouwelijke avatar van Vishnu) die prompt het hoofd van de Asura afhakte.

Een kleine hoeveelheid elixer was al door de Asura gedronken voordat Mohini zijn hoofd kon afhakken, dus zijn hoofd en bovenlichaam hadden al een staat van onsterfelijkheid bereikt en werden Rahu. Rahu neemt wraak op Chandra en Surya door elke keer dat hij ze ziet de maan en de zon in te slikken, waardoor een eclips ontstaat.

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website