Wilde dieren in de verdrukking

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , ,
3 maart 2017

Ondanks de grootte van Thailand komen steeds meer dieren in de verdrukking. Bossen worden nog steeds aangetast, steden breiden zich steeds meer uit. De infrastructuur, zoals extra wegen, aanleg spoorlijnen en uitbreiding vliegvelden leggen een zware druk op de ecosystemen.

Eerder was er al sprake van “overlast” van olifanten, hoewel de olifanten meer last hadden van de afname van hun leefgebied.

Op Phuket is een overlast van slangen. De Kusoldharm Rescue Foundation is al een aantal keer te hulp geschoten om slangen te verwijderen uit woongebieden. Alleen al in januari zijn 16 Pythons weggehaald onder andere in Kathu en Phuket stad.

De helpers maken een onderscheid naar aanleiding van het gewicht van de dieren. Vijf slangen wogen minder dan 5 kilogram en werden in het beschermde natuurgebied Khao Phra Thaew losgelaten. De overige dieren, die meer dan 5 kilogram wogen, werden naar het Phang Nga Wildlife Nursery gebracht.

Echter door de bovengenoemde veranderingen, waardoor het leefgebied van dieren kleiner wordt, zullen mens en dier elkaar vaker ontmoeten.

2 reacties op “Wilde dieren in de verdrukking”

 1. Michel zegt op

  De mens blijft maar door fokken, en daarbij vinden we steeds meer middelen waardoor we blijven leven, met steeds meer.
  Daardoor komt de natuur in de verdrukking. Dat moet een keer fout aflopen.
  Nu kunnen we de dieren nog herplaatsen naar gebieden waar wij er geen last van hebben. Ooit zijn die gebieden op.

 2. chris zegt op

  Ja. Wat is wijsheid? Het begint met het herkennen en erkennen van het probleem. En daarna naar duurzame oplossingen zoeken. En dat vastleggen met de partijen die het aangaat. Dat is in westerse landen al niet gemakkelijk maar in een land als Thailand veel moeilijker.
  Overigens is er aantal partucliere grondeigenaren in stedelijke omgevingen die hun land niet gebruiken en het laten verwoekeren. Resultaat: een aangenaam leefgebied voor ‘wilde’ dieren. Ik woon in Bangkok en in mijn straatje zie ik met enige regelmaat een slang de straat oversteken vanuit een verwilderde tuin. (met een huis waar niemand in woont). Zogeheten wilde dieren passen zich eerder aan ons aan dan omgekeerd, heb ik wel eens de indruk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website