Thailand heeft vele, wel meer dan 100, nationale parken waar bezoekers de ongekende rust vinden van de natuur en genieten van weelderige bossen, waterpartijen, wilde dieren en vogels.

De geluiden van een grote stad worden ingewisseld voor de stilte van de bossen, slechts verstoord door de typische geluiden van stromend water, ruisende bomen en kwetterende vogels. Rust is een relatief begrip, want een bezoek aan een nationaal park vergt vaak nogal wat energie om een waterval te bezoeken of de top van een kleine berg te bereiken.

Eén van die nationale parken, die alle kenmerken heeft, is het Khun Chae National Park, op een uurtje rijden afstand van Chiang Mai richting Chiang Rai. Het is een soms bergachtig park van ruim 270 km² met grillige rotsformaties, zeer geschikt om enkele uitdagende wandelroutes te bedwingen. Men kan er een dagtrip van maken, maar er zijn twee moderne guesthouses op het terrein, zodat men bijvoorbeeld de ene dag een tocht naar een waterval kan ondernemen en de volgende dag, als er nog energie over is, één van de twee bergen te trotseren.

De vegetatie van het Khun Chae National Park is over het algemeen gerelateerd aan hoogte. Van 300 tot 800 meter bestaat het bos uit bamboe, loofbomen en dipterocarp-eiken (hardhout), in de overgangszone van 800 tot 1.000 meter treft men gemengd groenblijvende en grenen bomen aan. Daarboven tot 1.800 meter zou je naaldbomen moeten aantreffen, maar helaas heeft de al dan niet illegale houtkap ook hier ruimte gemaakt voor de landbouw. Langs de waterstromen, die er veelvuldig voorkomen groeien weelderige groenblijvende bomen, wilde bananen, varens, mossen en vele kruiden.

Wilde dieren kan men in het park vooral aantreffen rondom de waterstromen en in de hoger gelegen bossen. Recentelijk heeft men civetkatten, wilde zwijnen, herten, eekhoorns, vleermuizen, hazen en reptielen (green tree viper, koningscobra, hagedissen, gekko’s) waargenomen. Ook vogelliefhebbers komen volop aan hun trekken met talrijke vogelsoorten, zoals de drongo, scharlaken menievogel. ggrijskop vliegenvanger, witkruin vorkstaart, bruine visuil, iIndische slangenarend, pluche kapboomklever, bblauwkeel baardvogel, kopersmid baardvogel, blauwvleugel bladvogel, bruinwang nontimalia en de rode kamhoen, zijn gespot.

Zoals gezegd, heeft het park prachtige gelegenheden voor toch wat ervaren wandelaars. De liefhebbers van een waterval kunnen de Maetow waterval, 7 niveau‘s, waarvan de hoogste circa 40 meter is. Met de auto is het circa 30 minuten rijden vanaf de hoofdingang van het park tot aan het begin van het looppad (trail), waarna na een trektocht van ongeveer 2 uur de waterval bereikt wordt. De andere waterval is de Khun Chae waterval (waarnaar het park vernoemd is), dat met 6 niveau’s wat kleiner is. Twee uur rijden vanaf de hoofdingang tot aan het begin van de trail, een uurtje flink de pas erin en men kan de picknickmand uitpakken bij een schitterende waterval.

Dan de twee bergtoppen. Als eerste noem ik de Doi Mot, dat men bereikt via een trail door een spectaculair, maar vochtig bos. Regelmatig passeert men waterkreken omgeven door veel planten zoals orchideeën, varens, mossen en andere planten die van schaduw en een vochtige omgeving houden. De top van de berg, op 1700 meter, biedt een spectaculair uitzicht op de bossen en het landschap in de omgeving. Vanaf de top is Chiang Mai provincie in het westen, Chiang Rai in het oosten, Doi Lahnga in het zuiden en de Doi Phangome in het oosten te zien, uiteraard bij helder weer.

De ander bergtop is de majestueuze Doi Lahnga, iets hoger dan 2.000 meter en daarmee de vijfde hoogste top van Thailand. De trektocht naar de top biedt geweldige uitzichten over het park en de omgeving.
Tenslotte noem ik van dit park nog de fascinerende vijgenboom, vlak bij de hoofdingang. Het is een enorme, structureel unieke vijgenboom, die talloze wortels heeft op een oppervlakte van 1660 m²(!). Die wortels geven ook nog voedsel aan een verscheidenheid aan epifyten, planten dus die zelf geen wortels kennen.

Een mooie bestemming voor de wandelaar, die wel met goed schoeisel en stevige kleding op pad moet gaan, want in deze tijd (november tot februari) kan het knap koud zijn met temperaturen, die in de buurt van het vriespunt kunnen komen.

14 reacties op “Khun Chae National Park”

 1. Jos zegt op

  Nationale parken zijn best mooi maar mij zien ze er nooit meer. Het laatste dat ik enkele jaren geleden bezocht was niet ver van Loei. Mijn Thaise vrouw betaalde 40 bath inkom, ik moest 400 betalen. Ik heb vriendelijk bedankt en mij zien ze in zoiets nooit meer. Niet uit gierigheid maar ik ben tegen racisme.

  • Johnny BG zegt op

   Het is sowieso raar dat er bij een nationaal park geld gevraagd wordt.

   Nationaal heeft iets van een belang voor het land en dient met belastinggeld betaald te worden en niet door de mensen die interesse hebben om het te bezoeken.

   • UbonRome zegt op

    niet om t een of ander maar wat dacht je dat je ’t Nationaal park hoge veluwe gratis in kan omdat je belasting betaald ook aldaar bij een van de 3 poorten wordt entreegeld geheven, wel is waar 0ngeveer (omgerekend) 400 baht per persoon voor iedereen gelijk.

  • PEER zegt op

   Beste Jos,
   Wanneer je wat langer en vaker in Thailand verblijft, dan weet íédereen dat dat dit heel normaal is.
   Bovendien is € 10,= in onze portemonnee net zoveel als de 40 Bath voor ‘n Thai.
   Probeer maar es ‘n vakantie te regelen als je maandinkomen € 250,= is !
   Je moet blij zijn om slechts 40 Bath voor je vrouw te hoeven betalen, anders was je € 20,= kwijt.
   Bovendien is de Thaise Jungle fantastisch.
   Welcome to Thailand

   • Kris zegt op

    Wel PEER, het is niet omdat je al langer in Thailand verblijft dat dit normaal is. Voor mijn part mag jij gerust 10 maal de prijs betalen, ik doe ook niet meer mee aan die geldklopperij!

    De attracties die gigantisch veel geld vragen (t.o.v. een Thai) als ze een farang zien daar zien ze mij niet meer, en dit heeft niets te maken met gierigheid maar met principes.

   • fred zegt op

    Maandinkomen van 250 euro ? Dat zijn Thai die in feite geen salaris hebben. De meeste Thai verdienen stukken meer.

    https://adecco.co.th/salary-guide

   • UbonRome zegt op

    ja t’ is een beetje naar koopkracht ingedeeld 🙂

 2. Vincent zegt op

  Geachte heer Jos , U noemt het verschil in betaling racisme . Ik kan u mededelen dat het heel normaal is . In echt heel veel landen is dit de normaalste zaak van de wereld . Blijkbaar kent u nog niet zoveel landen ; ik ken er slechts zo’n 100 door humanitaire hulp aan mensen . Als ik in uw schoenen stond , zou ik me maar van dergelijke “grote woorden” onthouden en eerst de wereld leren kennen , dan ziet u dat Thailand absoluut geen uitzondering is . Overigens word ik met mijn Thaise rijbewijs ook toegelaten met Thaise prijzen bij de meeste parken . Bezint eer gij begint ( te praten ) .

  • mappa zegt op

   meneer Jos heeft volkomen gelijk. Zeker in de periode dat er nagenoeg geen toeristen in Thailand zijn, is het des te schrijnender dat de hier woonachtige fallangs, ook als ze hier werken en belasting betalen, puur op huidskleur 10 x zoveel moeten betalen. Dat noem ik terecht racisme.

   • Jack zegt op

    Rijke Thais of touristen die een Aziatisch uiterlijk hebben kunnen bijna altijd voor de Thaise prijzen naar binnen. Het gaat mij niet om dat tientje maar het blijft ergerlijk. Ik ben ook in heel veel landen geweest, van Nieuw Zeeland, USA tot alle Europese landen maar ik heb dit duale prijzen systeem nooit meegemaakt.

    • fred zegt op

     Bestaat ook in België. Inwoners van mijn gemeente betalen ook minder ingang voor ons gemeentelijk zwembad net als minder lidgeld in de bibliotheek.

 3. Dik lenten zegt op

  Beste meneer Vincent ,
  U kunt nu wel heel tegen de heer Jos zeggen dat hij het maar moet accepteren omdat het in vele andere landen ook gebeurt . Maar of het in 1 land of meerdere gebeurt , het is en blijft discriminatie .Dus geef ik Jos groot gelijk .
  Mvg dik Lenten .

 4. Kris zegt op

  Ik heb een gelijkaardige teleurstelling meegemaakt op de floating market nabij Pattaya.

  Vele jaren terug was dit gratis. Enige tijd geleden wilde ik de markt nogmaals bezoeken en toen was de toegang opeens betalend. Erger nog, er stond daar iemand die me geld vroeg en als ik vroeg om een betalingsbewijsje deed men alsof hun neus bloedde. Ik heb direct rechtsomkeer gemaakt en weet tot op heden nog antijd niet als dit bedrog was of niet.

  Het is schandalig dat je voor een markt, waar je eigenlijk komt om je geld uit te geven, moet betalen om binnen te mogen.

  Nog een anekdote:

  Ook in Pattaya, een verkoper van streetfood langs het strand. De prijzen voor een snack stonden netjes aangeduid. Kostprijs: 200THB. Mijn Thaise schoonmoeder wilde dit bestellen maar vond dit veel ,te duur. Een kleine babbel in het Thais en ze moest maar 30 THB betalen. Ik zal dit nooit vergeten. Als dit geen afzetterij is dan weet ik het ook niet meer (dit was van voor de Coronacrisis toen het nog zwart liep van de toeristen).

  Als ik dit alles in ogenschouw neem dan voel ik me als farang in Thailand absoluut gediscrimineerd en durf ik ook het woord racisme gebruiken. Het is soms zo erg dat mijn vrouw, als ze iets wil kopen, me meestal weg stuurt omdat ze bang is dat men meer zal aanrekenen. Voor diegenen die dit normaal vinden, wel ik vind alvast van niet.

 5. Staf zegt op

  Mooi bericht Gringo,

  Ik heb daar verleden week aan de 20km race meegedaan van Thaitrektrail. Precies hoe je het aangeeft de eerste berg was meer een jungle trek omhoog dan dat ik echt heb kunnen rennen.
  Maar een heel mooi natuur park.
  Stond er wel van te kijken dat ik geen slang of ander gedierte heb gezien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website