Een bizar verhaal over een Thais visum

Door Hans Bos
Geplaatst in Visa
Tags: , ,
19 december 2011

visum-thailand

De Nederlandse vader van Emma woont al jaren in Thailand. Emma (15) heeft in Bangkok de high school gevolgd en studeert sinds enkele maanden in Engeland. Dit onder begeleiding van haar moeder, die eveneens een Nederlands paspoort heeft.

Emma en haar moeder komen op kerstvisite naar Thailand en landen op 17 december op Suvarnabhumi. Daar constateert de ambtenaar van Immigration dat Emma een studievisum heeft, dat op 18 december afloopt. Haar moeder heeft een visum voor ‘begeleidster’ van haar dochter, dat ook op die dag afloopt. Volgens Immigration moeten beiden de volgende dag het land weer verlaten. Het is niet mogelijk voor beide Nederlanders om gebruik te maken van de 30-dagen regeling voor toeristen. Dit ondanks ze kunnen laten zien dat ze op 7 januari weer terugvliegen.

Dan ontrolt zich een Kafka-achtige toestand. Vader gaat volgende dag op Suvarnabhumi praten met Immigration dat deze gang van zaken uitermate onverkwikkelijk is. Volgens de betrokken ambtenaar is er in feite niets aan de hand, als Emma en haar moeder zich op maandagochtend 19 december melden bij Immigration op Chaeng Wattana in de buurt van Don Muang. Dat is op maandagochtend geen pretje en een afstand van dik 30 kilometer, maar goed…

Daar krijgt het tweetal te horen dat het niet mogelijk is om het (verlopen) educational visa om te zetten naar het gewensten visa exempt. Ze moeten dezelfde dag het land nog verlaten, om vervolgens weer terug te keren voor de 30-dagen vrijstelling. Er blijft niets anders over dan met AirAsia naar het dichtstbijzijnde buitenland heen en weer te vliegen. Dat blijkt niet zo gemakkelijk, want alle toestellen zitten vol. Singapore is de enige mogelijkheid, tegen betaling van 18.000 THB voor 2 personen. ‘s Avonds om 10 uur landen ze weer op Thaise bodem.

Niets is fantastischer dan de werkelijkheid in Thailand, maar deze gang van zaken is te bizar voor woorden. Mijn advies: kijk eens goed in uw paspoort voordat  u naar Thailand vliegt. Bij twijfel, altijd navragen. Hoewel de ene ambtenaar van Immigration er soms anders over denkt dan de andere.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Een bizar verhaal over een Thais visum”

 1. marcel zegt op

  Kijk dat is nou een mooi voorbeeld hoe welkom je bent in Thailand. Mensen die je op kosten jagen omdat zij hun machtspositie misbruiken. Het wordt tijd dat er eens wat vriendelijker tegen de farangs wordt gedaan, en anders gewoon naar een land gaan waar ze wel weten wat vriendelijkheid betekent. Ik denk aan Cambodja, daar wordt je niet doodgegooid met dat (slecht beboelde) woord farang, bah.

  • Anton zegt op

   Of The Philippines, is ook een goed alternatief. Doen totaal niet moeilijk op de luchthaven en begeleiden de expat altijd keurig. Ook zeer vriendelijke mensen, echt de Thai hebben niet het alleenrecht op ‘die’ eeuwige glimlach. Je wordt daar ook niet als expat gediscrimineer, door b.v. dat je meer entree (bij een attractie b.v.) zou moeten betalen dan een Filipino. het land is verder ook zeer aangenaam, met b.v. een enorme lange kustlijn. Dus om er aan het strand te wonen, mogelijkheden en over.

   • @ De criminaliteit is een groot probleem in de Filipijnen, daarom wonen er ook niet veel expats en pensionado’s.

   • Robert zegt op

    Het eten en de infrastructuur daar vind ik ook niet je van het. Maar prachtige eilanden en al met al een prachtig land! Prachtig voor vakantie! Maar om te wonen, nah…

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     We dwalen weer af van het onderwerp van de posting: de bizarre gang van zaken rond een visum voor Thailand.

   • cornel zegt op

    sorry Anton, met betrekking tot verschillende prijzen voor buitenlanders wat je vermeld dat dat NIET voorkomt in de phils, ben je toch niet helemaal op de hoogte, ik ben in beide landen woonachtig geweest, kom regelmatig nog in de phils en kan je vertellen dat voor niet philipijnen andere prijzen gelden bijv. bij de door jou genoemde atractieparken………

   • Anton zegt op

    Zowel in Thailand als in The Philippines speelt het probleem van de criminaliteit en die van de moslims. Of deze beide problemen in The Philippines erger zouden zijn dan in Thailand, meen ik te kunnen betwijfelen.
    Wat dat eten betreft, ben ik het wel eens. In Thailand is dat vele malen lekkerder, gevarieerder en beter dan in The Philippines.
    Voor wat beteft die prijzen heb ik geen negatieve ervaringen meegemaakt, maar heb er dan ook niet gewoond. Slechts alleen op vakantie geweest.
    Naar mijn mening zijn in The Philippines de stranden en het zeewater schoner. Voor degene die naar Azië komen om er een vrouw te ontmoeten. De Filippina’s zijn in het algemeen gesproken mooier, toegankelijker en vriendelijker dan de Thaise vrouwen.
    Dus al met al vind ik The Philippines best een acceptabel alternatief voor Thailand :).

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Criminaliteit t.o.v. buitenlanders in Thailand? Volgens mij zit je er flink naast. En moslims vormen in Thailand al helemaal geen probleem. Zelfs in de zuidelijke provincies zijn het vaak niet de moslims die problemen maken, maar smokkelaars van wapens en drugs.

     • Anton zegt op

      Goed lezen Hans. Ik sprak niet over criminaliteit t.o.v. buitenlanders. En als je het dan toch over deze variant van criminaliteit wilt hebben. In Thailand zijn farangs dagelijks het slachtoffer van kleine en middelgrote criminaliteit. B.v. :
      * op de luchthaven opgelicht worden door taxiondernemers; waarom is een rit van Suvarnabhumi naar b.v. Jomtien 4 maal zo duur als diezelfde rit van Jomtien naar Suvarnabhumi?
      * op de luchthaven slachtoffer worden van geoorganiseerde misdaad i.v.m. vermeende winkeldiefstallen, iedereen speelt onder één hoedje om de farang vele tientallen duizenden bahts lichter te maken
      * beveiligingsbedrijven, welke wanneer de farang tijdelijk het land uit is, het huis van die farang (dus degene die hen betaald om zijn huis te bewaken) leeghalen
      * in b.v. Pattaya er eetstalletjes zijn, welke de farang tot 5 maal toe meer vragen voor hetzelfde gerecht als aan een Thai.
      * de huurprijzen van b.v. áppartementen voor farangs veel hoger zijn dan voor de Thai
      Etc., etc., etc.

      Als je ontkent, dat er in Thailand met name in de zuidelijke provincies geen moslimprobleem is, ja dan is verdere discussie zinloos.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Ik vraag me af wat je in Thailand doet. In zes jaar ben ik nog nooit het slachtoffer geweest van criminaliteit in Thailand. In de zuidelijke drie provincies heb je inderdaad veel moslims, maar die vormen niet het probleem. Overigens heb je daar niets te zoeken.

       • Anton zegt op

        Dan heb je geluk gehad.
        Zelf kom ik al ruim 21 jaar in TH, maar ben wel degelijk het slachtoffer geweest van kleine criminaliteit (taxiritten luchthaven, eetstalletjes, etc.). En weet ook van andere expats, dat zij het slachtoffer zijn van kleine en middelgrote criminaliteit. (Leeghalen huis door eigen bewakingsdienst b.v.)
        Ja, als je vind dat je niets te zoeken hebt in het zuiden zul je geen last hebben van de moslims daar. Maar dat neemt niet weg, dat het probleem daar wel degelijk bestaat.
        Dat jij je gelukkig voelt in TH en niets dan goeds wilt horen over dit land en zijn bevolking is aan jou. Maar ik voor mij sluit mijn ogen niet voor de problemen in TH, welke farangs tegenkomen en probeer dat zo goed en zo kwaad als dat kan te ondervangen. Ook ik vertoef graag in dit land, maar ontkennen dat er criminaliteit is en mijn ogen sluiten voor het moslimprobleem……………..dat acht ik hoogst onverstandig en mij gaat mij te ver :).

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         Beste Anthony, lees dit blog en je weet dat ik ook kritiek heb op de gang van zaken in Thailand. Na zes jaar heb ik mijn roze bril afgezet. Ik sluit beslist mijn ogen niet voor problemen in Thailand, sterker nog: ik schrijf er over. Bij kleine criminaliteit die jij noemt, ben je zelf bij. Neem een andere taxi of zoek een ander eetstalletje. Je kunt problemen ook onder een vergrootglas leggen.

        • Anton zegt op

         Oh zeker Hans. Dat doe ik ook. En kan mij gelukkig prijzen, dat ik maar zelden het slachtoffer ben geweest van dit soort praktijken, omdat ik enerzijds altijd alert ben geweest en nog steeds ben op dit soort zaken en anderzijds vooraf al goed geïnformeerd was. En misschien ook wel het geluk heb gehad nooit echte criminelen te zijn tegen gekomen, die het op mij voorzien zouden hebben. Maar niet tegenstaande dat, ben ik toch wel eens de pineut geweest.

         Wat ik vooral doe is…………..om mij heen kijken en luisteren naar wat b.v. andere expats in TH meemaken. Natuurlijk zijn veel farangs, in het bijzonder de (naieve) vakantieganger het slachtoffer, omdat zij te laconiek en te goed van vertrouwen de Thai benaderen. Helaas kan dat in onze tijd niet meer. Zelfs op vakantie, misschien wel juist op vakantie, moet men alert zijn op oplichtingspraktijken. Triest maar waar.

       • co68 zegt op

        Maar dat is persoonlijk Hans. Ik ben gelukkig ook nog nooit slachtoffer geweest, maar dat de criminaliteit hoog is in gedeeltes van Thailand moge duidelijk zijn. Als je het zelf al niet ziet, dan zorgt de Thaise media er wel voor via tv en kranten. Zat laatst op de immigration te wachten op een stempel, je wil niet weten wat er allemaal trots op tv getoond werd welke criminelen ze hadden opgepakt. Camera erbij, 2 politiemannen lachend om de crimineel en de buit op tafel. Wat bijna nooit ontbreekt op die tafel is een pistool! Van de ene kant willen ze laten zien dat men de criminelen aanpakt en arresteerd, aan de andere kant is het ook bangmakerij als je het ziet. Amsterdam heb ik ook nog nooit wat meegemaakt toen ik er werkte, maar het was wel in de tijd dat de ene nog sneller werd afgeschoten dan de ander. Waar ter wereld de toerist zich ook bevind, de criminaliteit zal daar altijd hoger zijn, want daar zit het geld.
        Volgens wikipedia zijn het trouwens 4 provincies Hans.

     • HansNL zegt op

      Beste Hans,

      Ik vrees, helaas, toch echt dat je de problemen in het zuiden van Thailand niet op de juiste waarde inschat.

      Wel degelijk is het islamitische deel van de bevolking in het zuiden een probleem.

      Maar waar ter wereld is er nu geen probleem waar de islam grenst aan andere religies?

      Het aantal infiltranten, zal ik maar zeggen, die het vuurtje aanwakkeren in het zuiden, wordt inmiddels geschat op meer dan 50,000.

     • Thailandganger zegt op

      Merkwaardig Hans,

      Ik ken toch verschillende Thaise die uit het zuiden komen en die de moslims als zwaar “antalai ” betitelen. Waarom controleert de politie van ongeveer Krabi en verder naar het zuiden continue op wapen bezit?

      Het is er wel (hoe zuidelijker) degelijk gevaarlijker dan de rest van Thailand. BZ geeft er waarschuwingen over. En dan beweer jij dat daar onder met de Moslims niks aan de hand is?

      Wellicht kun je dan de media eens opzoeken en van het tegendeel overtuigen van hetgeen ze uitdragen.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Beter lezen. Ik weet bijzonder goed dat er een reisadvies geldt voor de zuidelijke provincies. Dat is niet voor niets. Elke dag vallen daar doden bij aanslagen, maar ook onder de moslims. Er zijn twee soorten tegenstanders daar: degenen die afscheiding willen van Thailand en terug naar het oude sultanaat van 100 jaar terug. En de lieden die belang hebben bij onrust aldaar. Vaak zijn het handelaren in drugs, wapens en vrouwen.
       Overigens controleert de Thaise politie ook in andere provincies op wapenbezit; daar doen Thaise media ook verslag van.

       • Thailandganger zegt op

        volstreks overbodige en kleinerende reactie dat ik beter moet lezen. draagt niks bij aan het verloop van de discussie de rest wel.

        Ik zie dit soort reacties steeds vaker van jullie en erger me daar enorm aan. Wat wil je er nu mee zeggen Hans, dat ik een onnozele sukkel ben die terug naar school moet?

        Laat dat soort denigrerende opmerkingen toch uit het forum

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         Je roept dat ik niet weet wat zich in provincies als Yala en Songkhla afspeelt. Daarbij reageer je niet op de posting, maar op reacties. Dat is niet juist. Als ik ergens van beschuldig word, is mijn reactie niet overbodig en zeker niet kleinerend. En uit ervaring weet ik dat je geen onnozele sukkel bent. Ik overigens ook niet.

         Gezien het feit dat de reacties nu wel erg ver afwijken van de posting, beëindig ik hierbij deze discussie.

        • Thailandganger zegt op

         Hans waar roep ik dat? Ik zeg alleen maar dit ik het uiterst merkwaardig vind en dat je beweert dat er onder moslims niks aan de hand is. Wat jij weet en niet weet weet ik niet en zal ik me niet over uitlaten. Ik hoor van thaise mensen andere geluiden daarover.

         Maar ik stoor me gruwelijk aan de eerste 2 woorden uit je reactie. Die dragen niks bij aan de discussie en kunnen worden weggelaten.

         Ik zie dit soort “terecht wijzingen” steeds vaker op het blog. Waarom vraag ik me af? Nergens voor nodig !

         Dat de reacties uiteindelijk niks met het onderwerp te maken hebben. Ok maar ook daar doe jezelf aan mee. begin er dan ook zelf niet aan.

  • peterphuket zegt op

   @Marcel,
   Ben het volledig met je eens maar iets dergelijks met het verstrekken van een visa had ik jaren geleden bij de Thaise ambassade in den haag ook. Men weigerde om een visa langer dan 3 maanden te verstrekken, (type “o” n.i.) bij m’n opmerking dat ze wel heel moeilijk aan het doen waren kreeg ik voor m’n voeten geworpen dat de Thaise mensen bij de Nederlandse ambassade ook niet bepaald netjes geholpen werden, waar ik het mee moest doen. Hij had wel gelijk, maaaar wie zijn er uiteindelijk de dupe???? Wij dus.

 2. Robert zegt op

  Ik ben eens bijna geweigerd op een SAS vlucht AMS – CPH – BKK omdat de dame aan de balie in Amsterdam mijn visum niet snapte. Ik was namelijk in afwachting van een nieuw jaarvisum en had een tijdelijk maandvisum met re-entry. Alles goed geregeld met het oog op Thailand binnenkomen. Er stond duidelijk bij de stempel in mijn paspoort dat ik mij 3 dagen na de geplande landing in BKK bij immigration zou moeten melden. De dame zei dat ik niet naar Thailand mocht vertrekken omdat mijn visum maar 3 dagen na landing geldig zou zijn. Dat klopte, maar ik zei dat ik in BKK woonde en vroeg haar ook hoe ik mijn nieuwe jaarvisum op zou kunnen halen over drie dagen als ze me niet naar BKK liet vertrekken. Daar had ze uiteraard geen passend antwoord op. Uiteindelijk, na overleg met haar baas, mocht ik toch mee.

  Ik begrijp dat een maatschappij verantwoordelijk is voor je retour als het land van bestemming je niet binnenlaat, en dat ze daarom nogal scrutineus zijn. Helaas is het personeel vaak niet goed getrained op dit zoort zaken, afgezien van het feit dat het beleid vaak ondoorzichtig is. Daar was hier echter geen sprake van.

 3. Dick C. zegt op

  Een beetje klantgerichtheid en klantvriendelijkheid zou in bovenstaand geval geen kwaad kunnen.
  Vooral het gebrek aan eenduidigheid spreekt hier boekdelen, zeggen dat het de volgende dag te regelen is, maar nul op het rekest krijgen. Te triest voor woorden en nog een kostbare en zenuwslopende aangelegenheid geworden. En, inderdaad je officiele papieren vooraf goed checken c.q. dubbel check.

 4. Chris Hammer zegt op

  Inderdaad een bizar verhaal over een visum.
  Het klopt, dat de ene ambtenaar van een Immigratiebureau weer anders regelt dan een ander. En ook zijn er verschillen tussen interpretatie van de wetten tussen het ene Immigratiekantoor en het andere. Te gek voor woorden.
  Je zal maar een voor zo een situatie als Emma en moeder komen te staan.

 5. BramSiam zegt op

  Ik heb nooit begrepen wat het nut van die visaruns is. Als Thailand bij ieder immigrationoffice de gelegenheid zou bieden je visum te verlengen tegen een bedrag gelijk aan de totale kosten van een run, dan zouden ze een hoop meer binnenhalen, want nu gaat veel geld naar reisorganisaties en zou iedereen beter af zijn en het scheelt ook nog eens in verkeersdrukte, milieuverontreinging en de kans op ongelukken.

 6. nok zegt op

  Het visum-systeem voor Thailand is dan ook veel te ingewikkeld. Ze snappen het zelf niet eens dus laat staan dat wij het moeten snappen. Daarnaast zijn ze op de Thaise ambassade in Holland erg bot en onvriendelijk en zeer traag dus als ik toerist was dan zou ik toch eens verder gaan kijken.

  Kreeg gisteren op de markt van een fruitverkoopster het aanbod met haar travel-agency naar Cambodia te gaan voor een lage prijs (volgens haar, weet de prijs niet). Ik vroeg haar of dat voor een visum kon, ja zei ze een jaarvisum kon ik daar bij de thaise ambassade aanvragen en zou binnen 3 dagen geleverd worden. Ik denk er nog over want heb ook andere aanbiedingen ontvangen van hooggeplaatste thai. Ze snijden zichzelf op deze manier in de vingers.

  Aan de andere kant zag ik bij de thai immigration ook diverse afrikanen en birmezen op visa wachten, die hebben minder te besteden maar worden volgens mij gelijk behandeld met farang. Op zich wel eerlijk ware het niet wij toch iets meer geld komen brengen lijkt me. Alhoewel er ook farang zijn die van <150 baht per dag leven hier en ze die mischien weer liever zien gaan dan komen.

 7. Chris Hammer zegt op

  BramSiam,

  Vraag in Thailand nooit naar de logica van regelingen en besluiten, want die is er eenvoudig niet.
  Chris

 8. Leon zegt op

  Als je dit verhaal leest krijg je toch weer een raar gevoel..Wat ik zefl mee maakte paar weken geleden.. Ik vertrok dinsdag 22 november naar Bangkok om naar mijn vrouw te gaan. daar aangekomen rond 7 uur in de morgen was het ontzettend druk,alle douane desks waren open,maar er was zoveel aanbod.De rij waar ik in stond duurde bijna 50 minuten. Ik had ook het idee dat ze een stiptheidsactie aan het doen waren. Er werden veel mensen teruggestuurd.Toen ik aan de beurt was keek die man in mijn paspoort en ontdekte dat ik een budah om mijn nek had,waarop hij aanmerkte (Good your where a budah) Ik vertelde dat ik die van mijn vrouw had gekregen. Waarop hij zij lettelijk…(okay you are a good men you can go binnen 1 minuut. Waarmee ik dus wil aantonen wat een ander ook al zij, je moet ook geluk hebben en het is puur willekeu. hij ramde de stempel erin lachte en ik kon zo door..

  • Robert zegt op

   @Leon – volgens mij ben jij al behoorlijk verthaist! 😉 Als je papieren nou niet in orde geweest waren kon ik meegaan met je verhaal. Maar in dit geval is van geluk hebben geen sprake natuurlijk. Als ik aan de beurt ben en mijn papieren zijn OK ben ik er ook gewoon in 1 minuut door, zonder buddha 😉

  • Rob zegt op

   Tip, ga gewoon naar de Thai citizen balie van de immigration. Nooit druk en je wordt gewoon geholpen en ben je er snel doorheen. En daar hoeft je niet eens mee zo een budha kettinkje te lopen.

 9. Thailandganger zegt op

  Het lijkt Nederland wel waar ze moeilijk doen over visa van mensen die al lang hier verblijven.

  Overigens afgelopen jaar is een vriendin (een thaise) van mijn vrouw het land uitgezet in Nederland. Reden de relatie was stuk gelopen dus gezinsvorming was niet maar aand e orde,

  Ze had een vaste (goed betaalde) baan en kreeg geen werkvisum omdat haar werk door Nederlanders gedaan kon worden. Als je het dan over visum leed hebt…. dan noem ik dat pas leed. Ze sprak vloeiend Nederlands, volledig geintergreed een vriendenkring en vast werk en de &^$^$%#% wetgever (gemeente en IND) wilden niet van wijken weten . NL is wat dat betreft nog vele malen erger en klein zieliger dan een Thailand.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Twee kwaden maken nog geen goede.

   • Thailandganger zegt op

    Dat zeg ik ook niet. Je hebt klein leed en groot leed. En zo’n visum probleem in Thailand is te overzien en achter je te laten. Het probleem zoals hierboven beschreven is een over en uit verhaal. En een diep triest geval in mijn ogen.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Dat ben ik helemaal met je eens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website