Leuker konden ze het misschien niet maken, maar gemakkelijk was anders. De Thaise belastingdienst in Prachuap Khiri Kahn sloofde zich op de golfbaan net buiten Hua Hin uit, om circa honderd buitenlanders voor te lichten over een eventuele dreigende aanslag.

Opmerkelijk, want waar ter wereld biedt een dergelijke instelling haar ‘klanten’ een compleet feest aan, inclusief eten en dansmuziek.

Het clubhuis van de golfspelers op de militaire basis Suanson is zonder meer indrukwekkend, evenals de fraaie golfbaan en het aanpalende strand. De soldaten kunnen hier op kosten van de Thaise belastingbetaler heerlijk uitrusten van hun harde arbeid op hun ‘inactive post’. En als het even meezit, horen de in Thailand wonende buitenlanders binnen afzienbare tijd ook tot het legioen dat, al dan niet vrijwillig, bijdraagt aan de kosten van het overheidsapparaat.

De voorhoede van dat legioen was aanwezig op de RD Open House, dat licht moest werpen op de rechten en plichten van ‘residents’, buitenlanders die per kalenderjaar meer dan 180 dagen verblijven in het Land van de Glimlach. Op de uitnodiging stond vermeld dat de gasten in ‘small casual’ werden verwacht, hetgeen door enkele Nederlanders was uitgelegd als ‘korte broek’. Sommigen leren het ook nooit. Gelukkig waren er ook gasten die zich hadden opgedoft alsof het hier een bruiloft betrof op het Engelse platteland.

Op de bijeenkomst waren niet alleen Nederlanders afgekomen, maar ook inwoners van andere Europese landen. En veel, heel veel Thaise hotemetoten uit het interprovinciale belastingwezen. Uiteraard moesten zij allemaal uitgebreid worden voorgesteld en bewierookt. Ook bleek het aantal serveersters ongeveer gelijk aan het aantal gasten, verdeeld over tien ronde tafels. Eromheen cirkelden fotografen en cameralieden. Zonder media heeft immers een bijeenkomst niet plaatsgevonden.

Vervolgens werden de Thaise belastingregels uit de doeken gedaan met behulp van een ingestudeerd rollenspel. Daarbij werd de Thaise jongedame door haar zogenaamde broer voorgelicht over de gevolgen van een huwelijk met een veel oudere buitenlander (!). Ik zal u de precieze terminologie besparen, maar de buitenlander die jaarlijks meer dan 180 dagen in Thailand verblijft, is in principe hier belastingplichtig. Met de nadruk op ‘in principe’, want Thailand heeft verdragen ter voorkoming van dubbele belasting met 54 landen en als het inkomen in Nederland al is belast, laat de Thaise fiscus u gewoon lopen. Dat ligt uiteraard anders bij Nederlanders die zijn uitgeschreven en hun bruto bedrijfspensioen of uitkering lijfrente bruto voor netto ontvangen.

De vraag is alleen hoe Thailand dat kan (of wil) controleren. Het advies is om vooral geen slapende honden wakker te maken. Mijn buurman aan tafel verwacht echter dat Thailand in de nabije toekomst meer werk gaat maken van dit extra inkomstenpotje. Om de fiscus niet al wijzer te maken dan zij is, wil hij dan ook geen retirement visum.

Enfin, toen was het tijd voor de Thaise hap, helaas opgediend op plastic borden, gevolgd door levende muziek. Daarbij lieten veel oudere jongeren uit het gezelschap zich niet onbetuigd op de dansvloer. Veel aanwezige Thai wisten niet hoe ze op dit fenomeen moesten reageren. Gelukkig voor hen bleef de polonaise afwezig. En het was nog lang onrustig in Hua Hin.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thaise belastingdienst biedt feestje aan in Hua Hin”

 1. Thailandganger zegt op

  Haha leuk stuk Hans. Wellicht waren die korte broeken om alvast aan te tonen dat er toch echt niks te halen valt?

  Mag je als je belasting gaat betalen dan ook overal voor half geld naar binnen waar je normaal dubbel moet neerleggen omdat je een farang bent? Zal wel niet heh?

 2. cor verhoef zegt op

  Prachtig verhaal Hans. Ik begrijp uit de toon dat je niet kan wachten op de volgende borrel.
  Wat ik wonderlijk vind is dat de Thaise belastingdienst helemaal tot het gaatje gaat om honderd buitenlanders een feestje te bezorgen waarin uit de doeken wordt gedaan (werkelijk?) dat zij misschien schatplichtig zullen worden aan de Thaise staat omdat ze langer dan 180 dagen per jaar in het koninkrijk verblijven, lucky bastards!
  Volgens mij hadden die Thaise belastingmeneren gewoon zin in een feestje, betaald door mij (onder andere)

  Wel genoten hoor.;-)

 3. ludo jansen zegt op

  onmiddelijk akkoord,belasing betalen,zelfde plichten,maar ook dezelfde rechten.
  het grote voordeel om in thailand te verblijven is (goedkoop)
  als dat voordeel begint af te brokkelen,is het over en uit.
  nu al beginnen farangs te lonken naar vietnam….?????

 4. nok zegt op

  Zo’n groot probleem is het toch niet om gewoon net als iedereen in het land waar je verblijft belasting te betalen?

  Maar dan hoort daar ook wel naturalisatie en stemrecht bij indien getrouwd met thai.

  • Thailandganger zegt op

   Huh, Als je in Nederland woont en niet genaturaliseerd bent en ook geen stemrecht hebt en ongehuwd betaal je gewoon belasting hoor. Dus waarom in Thailand niet ook?

 5. pen rai zegt op

  Hmmm,
  Slapende honden….
  Is het niet zo dat, om in Nederland niet langer belast te zijn, je je moet aanmelden bij de thaise belastingdienst? Tenminste, die info kreeg ik van het bureau buitenland van de nederlandse belastingdienst.
  Misschien laten die honden hun slaap door zo’n aanmelding niet verstoren….maar toch…

 6. lupardi zegt op

  Als je belasting moet gaan betalen over je pensioen en AOW uit Nederland weet iemand hoveel procent dat dan is?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   kijk op: http://www.rd.go.th/publish/44332.0.html

 7. Martin Brands zegt op

  Zie verdere reakties gaarne tegemoet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website