Een paspoort is een belangrijk document die je zeker moet verlengen wanneer je in het buitenland woont zoals in Thailand. Toch is dat soms lastig voor oudere Nederlanders die ziek of slecht ter been zijn. Er geldt namelijk een verschijningsplicht bij het aanvragen of verlengen van een paspoort. Voor Nederlanders die ver van de ambassade in Bangkok wonen kan dat een flinke drempel zijn, zeker als je gezondheid broos is.

Voor deze categorie maakt de minister van Buitenlandse Zaken een uitzondering, zo blijkt uit vragen van de website Nederlandse Vereniging.

De minister begrijpt dat er situaties kunnen zijn waarbij men niet in staat is om persoonlijk een reisdocument aan te vragen en men toch een reisdocument nodig heeft. Deze Nederlanders kunnen van de persoonlijke verschijningsplicht worden vrijgesteld.

In een dergelijk geval moet een schriftelijk verzoek worden ingediend bij de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat-generaal. Het verzoek dient te worden onderbouwd met een originele, recente verklaring van een arts of met een officieel document van een bevoegde (medische) instantie. Hieruit moet blijken dat de aanvrager om fysieke dan wel psychische redenen langdurig niet in staat is persoonlijk te verschijnen.

Ook beschikken de ambassades over mobiele apparatuur waarbij bepaalde groepen Nederlanders (bijvoorbeeld aanvragers met ernstige gezondheidsproblemen) onder voorwaarden kunnen worden bezocht voor de aanvraag van reisdocumenten.

Dat schreef het ministerie in een brief aan de Nederlandse Vereniging.nl naar aanleiding van de vraag over de oudere Nederlander die een paspoort nodig heeft en niet ver kan reizen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website