Kees Rade, de nieuwe ambassadeur in Thailand (Laos en Cambodja) is vooralsnog alleen ‘designate’. Het protocol speelt aan het Thaise hof een grote rol en alle stappen dienen doorlopen te worden voordat Rade volledig zijn functie kan uitoefenen.

Dat bleek tijdens het eerste openbare optreden van de aangewezen ambassadeur in Hua Hin/Cha Am. Samen met zijn echtgenote Katharina, het hoofd consulaire zaken Jef Haenen en zijn vrouw Monique, was hij naar de badplaats gekomen om twee weken na zijn aankomst in Thailand kennis te maken met de Nederlanders in Hua Hin en Cha Am.

Ruim tachtig belangstellenden waren aanwezig op het gezellige Happy Family Resort in Cha Am om de nieuwe vertegenwoordiger van Nederland te begroeten. Rade bood namens de ambassade een smakelijk buffet aan, nadat Eric Hulst namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging Hua Hin en Cha Am (NVTHC) de hoge gasten welkom had geheten. De vereniging was er in geslaagd om Rade c.s. voor een eerste optreden naar Hua Hin uit te nodigen.

Katharina en Kees Rade en Monique en Jef Haenen

Rade schetste in zijn toespraak de gang van zaken rond het aanbieden van zijn geloofsbrieven. Dat is nogal een ingewikkelde procedure met het sturen van voornemens en het uitwisselen van brieven tussen de Nederlandse en de Thaise koning. En de laatste is nogal ‘reislustig’ en is dus niet altijd beschikbaar. Mogelijk keert hij pas in september terug van zijn verblijf in Duitsland. In de tussentijd kan een ambassadeur ‘designate’ wel functioneren, maar zijn contacten met het Thaise hof en officiële functionarissen ‘not done’.

Rade liet er geen twijfel over bestaan dat zijn eerste opdracht een economische is. Nederland exporteert jaarlijks voor één miljard euro naar Thailand, terwijl omgekeerd sprake is van drie miljard. Het grootste deel daarvan wordt door ons land na bewerking weer uitgevoerd. Nederland is bovendien de grootste investeerder in Thailand van alle Europese landen. Dat dient volgens Rade nog verder te worden uitgebouwd.

De toekomstige ambassadeur wil zich daarnaast ook inzetten voor de belangen van Nederlanders in den vreemde, Naar schatting wonen in Thailand 20.000 landgenoten, terwijl jaarlijks 200.000 toeristen uit Nederland het ‘land van de glimlach’ bezoeken.

Kees Rade in gesprek met de uitbater van Happy Family Resort, René Braat

Kees Rade maakte tijdens zijn bezoek aan Hua Hin een ontspannen en open indruk. Na zijn toespraak onderhield hij zich genoeglijk met tal van aanwezigen, terwijl consul Jef Haenen de nodige vragen beantwoordde op het gebied van visa, paspoorten en andere consulaire zaken.

Foto’s: Ad Gillesse

5 reacties op “De nieuwe ambassadeur Kees Rade is het nog niet helemaal”

 1. Jaap van der Meulen zegt op

  Goede, actuele en nuttige informatie voor de Nederlandse gemeenschap.

 2. Rob V. zegt op

  Fijn dat de aanstaande ambassadeur kennis kwam maken.
  We zullen zien, economische belangen gaan voor. BuZa is flink gekort onder Rutte dus is er een stuk minder tijd, budget en belang voor de Nederlandse burger of de Thaise reiziger/familie.

  Ben benieuwd wat die visum vragen en antwoorden waren? Binnekort komt EU Home Affairs met de visum cijfers over 2017. Ik ga daar weer een stukje over schrijven. Ik ben benieuwd naar de jaarlijkse ontwikkelingen op dit gebied en verklaring/commentaar van BuZa. Zie ook:
  https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-schengenvisums-thailand-loep-2016/

  En dat reislustige valt wel mee, iemand vertoeft graag in zuid Duitsland.

 3. guyido zegt op

  en wat voor de culturele aspecten ? de vorige ambassadeurs waren daar zeer aktief in … we gaan het zien – of niet ….

 4. chris zegt op

  Een aantalopmerkingen:
  – 20.000 Nederlanders die permanent wone in Thauiland lijkt me erg veel. Met name omdat een vorige ambassadeur en getal van 5-10.000 noemde. Waarbij ik dan aanteken dat het toch wel wat merkwaardig is dat de ambassade niet precieser weet om hoeveel Nederlanders het gaat. (vrijwiliige database, paspoort vernieuwen, allerlei consulaire verklaringen, Schengen visa van echtgenotes);
  – als we nu eens aannemen dat er 8000 Nederlanders in Thailand wonen die – alles bij elkaar – gemiddeld 50.000 Baht per maand (= 600.000 Baht per jaar ofwel afgerond 15.000 Euro) uitgeven, dan komt de monetaire impuls neer op 120 miljoen Euro jaarlijks. Dat lijkt me een aardige economische impuls mede gelet op het feit dat er geen geld van Thailand teruggaat naar het vaderland zoals bij bedrijven het geval is;
  – ik mag hopen dat de Nederlandse bedrijven die in Thailand actief zijn hun Thaise medewerkers goed (dwz meer dan minimumloon) betalen en niet hier zijn om zoveel winsten terug te sluizen naar het vaderland, gebruikmakend van de lage lonen en soms erbarmelijke werkomstandigheden.

  Zou graag willen weten of Nederlandse bedrijven ook studiekosten (middelbare school, universiteit) van kinderen van hun medewerkers betalen zoals Philips vroeger deed om het katholieke volksdeel te emanciperen. Of is investeren eigenlijk een nieuwe vorm van kolonialisme? Als dat laatste het geval is,denk ik dat alle expats samen een grotere en duurzamere invloed op de Thaise samenleving hebben dan alle Nederlandse bedrijven samen.

  • Khun Peter zegt op

   Ik heb ook mijn twijfels bij het aantal van 20.000 (maar ik begrijp dat het gunstiger voor de ambassade is die lat wat hoger te leggen), volgens mij zijn het er hooguit 12.000. Helaas geen bron of ander bewijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website