In verband met de ceremoniën van 4 tot 6 mei a.s. rondom de kroning van Z.M. Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, zal de traditionele 4 mei-herdenking op de ambassade niet kunnen plaatsvinden.

Op 4 mei herdenkt Nederland de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Ook in Thailand is het een traditie om op 4 mei op de ambassadecompound, samen met de Nederlandse gemeenschap, de NVT, NTCC en MKB, hierbij stil te staan.

In verband met de kroning is besloten dat de herdenking dit jaar geen doorgang zal kunnen vinden.

Bron: Nederland Wereldwijd 

17 reacties op “Dodenherdenking 4 mei op NL ambassade kan niet plaatsvinden”

 1. Rudolf zegt op

  Op 4 mei ben ik 2 minuten stil, met alle respect voor ZM Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, het Thaise Koningshuis en alle Thai, ben ik van mening dat de Nederlandse Ambassade, in kleine kring desnoods, ook stil moet staan bij bij onze Nederlandse 4 mei-herdenking.

 2. brabantman zegt op

  Weer een stukje Nederlandse identiteit weggegooid.
  In een woord: schande

  • Piet zegt op

   Schande dat u zo reageert de uitleg waarom staat erbij want daar moet de ambassadeur bij zijn hij vertegenwoordigt Nederland dus ook u hij is dan daar aan het werk voor de Nederlanders in Thailand dus dus opmerking van u is niet gepast.

 3. Theiweert zegt op

  Ach iedere Nederlander kan zelf de twee minuten stilte in acht nemen. Waar ook te wereld.

 4. Ton zegt op

  Dus onze gevallenen wordt geen eer bewezen.
  Ook in Thailand vele slachtoffers: denk aan de Birma-spoorweg.
  Persoonlijk zou ik andere prioriteiten hebben gesteld.
  Men had ook andere opties: minder afgevaardigden naar de kroning en eigen herdenking door laten gaan, of kortere herdenkingsceremonie bij ambassade.
  Trieste vertoning.

  • Ko zegt op

   De ambassade zal onbereikbaar zijn gezien de ligging. Alle begrip daarvoor. Maar niet alle Nederlanders wonen in Bangkok. Andere plekken zijn denkbaar .

  • chris zegt op

   De vele Nederlandse slachtoffers die gevallen zijn door toedoen van Japan worden op 15 Augustus jaarlijks herdacht in Kanchanburi. Dat lijkt me ook een geschikte tijd en plaats voor gevallen in Zuid-Oost Azie. Dit jaar zou men dan ook alle Nederlandse gevallenen kunnen herdenken op die dag in Augustus.
   Voor menigeen (waaronder ikzelf) is de dodenherdenking niet zozeer een eerbetoon aan de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog maar een vorm van protest, een moment van bezinning over oorlog en geweld, in het algemeen en overal ter wereld.
   Ik kan daarom wel meegaan in het standpunt van de ambassade om de herdenking op 4 mei a.s.een jaartje over te slaan. De ambassade is er niet om de Nederlandse cultuur (onder expats) in Thailand te bewaken.

 5. Arjen zegt op

  Absurde beslissing!

  Had het in besloten kring gevierd (herdacht). Zeer vreemde beslissing van de ambassade.

  Ook de Thai zullen begrijpen dat zo een belangrijke voor de NL ambassade gewoon doorgang moet vinden.

 6. Arno zegt op

  is maar 1 ding belangrijk hier, en dat zijn wij ziet.

 7. Rob zegt op

  Te gek voor woorden dat een Nederlandse overheidsinstantie geen aandacht gaat schenken aan een in Nederland belangrijke herdenking, eigenlijk gewoon schandalig!!!!!
  En maar kruipen voor het Thaise koningshuis, kots, kots, kots.

 8. Van dijk zegt op

  Dit kan echt niet de koning heeft een heel volk,om hem te eren
  Maar wij hebben onze gevallenen,wat is belangrijker

 9. Paul zegt op

  Valt dit jaar ongelukkig samen. Op 4 mei vlag ik hier in Thailand de Nederlandse vlag halfstok en mijn vriendin kent het Nederlandse verleden en wil uitdrukkelijk dat ook de Thaise vlag dan halfstok gaat. Op 5 mei beide in top. (Overigens ook met Koningsdag). Wij hechten beiden nu eenmaal veel waarde aan elkaars afkomst. Het zou dit jaar wel een heel bijzondere situatie creëren om de NL vlag halfstok te hangen en de Thaise vlag voor de kroning van de Thaise koning in top. Op 4 mei vlag ik dus gewoon alleen de Thaise vlag. Uit respect voor de gevallen gaat de NL driekleur dan niet in top.

  Mijn diep gewortelde gedachten t.a.v. van “Hen die vielen” zullen er niet minder om zijn. Zij zullen het “daarboven” (of waar/hoe dan ook) wel begrijpen.

  • Paul zegt op

   Nog even een aanvulling:

   Ik zie een paar heel negatieve reacties. Die raken mij. Mijn beide ouders hebben in de oorlog actief deelgenomen aan het verzet. Zij hebben het gelukkig overleefd, velen op gruwelijke wijze niet. Wij hebben het huidige vrije Nederland te danken aan hen die daarvoor vielen. Voor de herdenking van hen is in Nederland 4 mei gekozen, juist omdat die dag voorafgaat aan Bevrijdingsdag.

   Ik heb in Nederland jarenlang actief deelgenomen aan de herdenkingen. Nu woon ik in Thailand en ik beschouw mijzelf hier nog steeds als gast. Daarom heb ik de Thaise gebruiken te respecteren, overigens zonder dat van mij verlangd wordt dat ik het er mee eens ben of er aan meedoe. In Nederland gedenken we ook de “jongens van overzee” die aan onze bevrijding hebben deelgenomen en dat is een goede zaak. Deze jongens worden in hun eigen land niet op 4 mei herdacht, als ze al nationaal herdacht worden. De Nederlandse ambassade in Bangkok is officieel Nederlands grondgebied, maar een openbare herdenking zal ook daarbuiten waarneembaar zijn. Daarmee doe je dit jaar mijns inziens afbreuk aan respect voor het land waar je te gast bent en dat is nu precies waar die bevrijding in 1945 om draaide.

   Ik sluit me aan bij Theiweert. Je kan waar dan ook ter wereld zelf die twee minuten stilte in acht nemen. Als je wilt kan je ook het Wilhelmus laten klinken en als je daar behoefte aan hebt, dan moet je dat ook doen. Als ik de herdenking op de Dam zie, dan zie ik duizenden mensen die in die twee minuten duizenden verschillende gedachten hebben aan misschien wel miljoenen gevallenen. Je kan zelfs op de Thaise overvolle markt stil blijven staan en gedenken. Het gaat om de intentie.

   Als je het woord “schandalig” wilt gebruiken, dan acht ik dat veel meer van toepassing op de afwaardering van Bevrijdingsdag gedurende de laatste decennia in Nederland. Officieel is het een nationale feestdag, maar het verdient veel meer dan dat het nu is.

   Ik wens iedereen een waardige dodenherdenking.

 10. Ben korat zegt op

  Schandalig meer woorden wil ik er niet aan kwijt.

 11. wim zegt op

  Schandalig.
  Weer een teken van de verloedering van de (Nederlandse) wereld.
  De vele slachtoffers dienen onder alle omstandigheden herdacht te worden.
  (waar dan ook ter wereld)

 12. l.lagemaat zegt op

  Hoeveel reageerders zijn in het verleden naar Kanchanaburi gereisd en de laatste paar jaar naar de ambassade?

  Door te verwachten drukte vanaf 4 mei 2019 zal ook de ambassade zeer moeilijk bereikbaar zijn.
  Iedereen kan prive’ naar Kanchaburi reizen of in kleine kring aandacht aan deze gebeurtenis schenken en hopen dat het oorlogsgeweld en aanslagen elders in de wereld ook eens zullen stoppen.

  Vanuit het verleden worden nog steeds geen lessen getrokken voor de toekomst!

 13. RuudB zegt op

  Ik ben het eens met Chris: jaarlijks op 15 augustus wordt de Indië-herdenking gehouden. Op die dag wordt te Den Haag en wat Thailand betreft te Kanchanaburi een dodenherdenking gehouden. Dat is voldoende.
  De Nederlandse Herdenking van 4 mei geldt niet in Thailand, en hoeft voor mij ook in Thailand ook niet. Thailand heeft met de Duitse W.O. niets van doen. Zij die in Thailand wonen/leven en er behoefte aan hebben, kunnen in eigen kring op eigen wijze herdenken.
  Bevrijdingsdag 5 mei op de Ambassade in Thailand daarentegen is prima, omdat het de wereldvrede betreft. Dat de Nederlandse Ambassade in Thailand dit jaar in Thailand geen dodenherdenking houdt is gezien de kroningsfestiviteiten in het weekend van 4-6 mei in Thailand een juiste beslissing. Het is niet verkeerd dat in Thailand dat weekend alle aandacht uitgaat naar de Kroning. Ook al had de Ambassade op 4 mei een besloten herdenking gehouden, dan nog had dit de klagers niet weerhouden het tegendeel te beweren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website