Kan ik ooit nog emigreren naar Thailand?

Door Ghostwriter
Geplaatst in Emigreren, Expats en pensionado
Tags: , , ,
9 september 2011

De laatste tijd ben ik bezig met de gedachte om ooit naar Thailand te emigreren.

Dit alles ingegeven door:

 • de bezuinigingsdrift hier in Nederland;
 • de sfeer in de politiek en land;
 • de kosten die hier de pan uit rijzen;
 • de vele regeltjes, waardoor je steeds moeilijker iets voor elkaar kunt krijgen;
 • het snel veranderende klimaat (nat en koud) 🙂

Eigenlijk gewoon een beetje onvrede en niet meer dan dat. Ik heb even last van een periode van zeuren en zeiken over alles wat niet deugt. Een echte Nederlander, zou ik bijna zeggen.

Maar kunnen we straks nog naar Thailand verhuizen? Als je er goed over nadenkt, dan is dat nog maar de vraag.

Nu al naar Thailand?

Stel je bent nu 50 jaar en je gaat nu naar Thailand. Wat zijn de gevolgen voor je oude dag? Je aow-opbouw stopt als je alle banden verbreekt en dat kost je dus op je 67ste een kleine 45% van je aow-pensioen. Namelijk elk jaar 2% opbouw (15 x 2) plus de laatste 2 jaar 6,5% per jaar. Je gaat dus op je pensioenleeftijd terug naar 55% van de AOW. Woon je dan ook nog samen,dan krijg je nog minder want de partnertoeslag is afgeschaft per 2015. Een hele aderlating lijkt me zo.

Hoe zit het met je pensioenopbouw? De jaren dat je hier weg bent, zul je dus zelf je pensioen op een of andere manier moeten opbouwen. Werken in Thailand gaat niet, tenzij je in het onderwijs werkzaam wilt zijn of journalist bent. Voor de rest is werken niet toegestaan. Je kunt natuurlijk ook in Nederland een postadres aanhouden tegen een geringe betaling. Deze laatste optie kost je ook nog eens elke maand je zorgverzekeringspremie en je betaalt hier belasting. Maar hierdoor hou je wel je aow-opbouw in stand. Of je begint een eigen zaak in Thailand op naam van een ander. Die verhalen hebben we ook al genoeg gelezen en gehoord over wat daar allemaal mee mis, maar ook goed, kan gaan.

Straks naar Thailand?

Stel je bent nu 50 jaar en je gaat op je pensioendatum (67 jaar) naar Thailand, dan bestaat de mogelijkheid dat je dan ook met een halve AOW naar Thailand vertrekt (ervan uitgaande dat alles in Thailand gelijk blijft). De Nederlandse regering is namelijk hard aan het nadenken om de AOW uit te keren naar het niveau van de levenstandaard van het land waar je woont met als maximum de levensstandaard van Nederland zelf. De kans is groot dat deze maatregel binnen nu en de nog 17 jaar die je als vijftigjarige tot aan je pensioen hebt te gaan ook daadwerkelijk is ingevoerd. Maar dit betekent ook dat als je nu al naar Thailand zou vertrekken en die regel wordt ingevoerd dat je van de overgebleven 55% AOW ook maar de helft zou krijgen (zonder partner toeslag). Dus ook in dit geval kun je weer beter een postadres aanhouden en hier je zorgpremie en je belastingen betalen.

Thailand staat ook niet stil

De ontwikkeling in Thailand staat ook niet stil. Prijzen zullen wellicht de komende 17 jaar stijgen en ook zal de Thaise overheid als gevolg van de stijgende welvaart mogelijk de spelregeltjes voor een visum wijzigen. Waarschijnlijk moet je nog meer geld meebrengen en een nog hoger basisinkomen per maand hebben om daar te gaan wonen.

Als Thailand een inhaalslag gaat maken, is de kans groot dat de prijsverschillen met Nederland zeer gering zijn geworden. Dit laatste werkt natuurlijk weer in het voordeel van je maximale aow, die je dan mee kunt nemen. Dat betekent tevens dat je er net zo weinig mee kunt doen als in Nederland.

Het is natuurlijk allemaal koffiedik kijken, maar heel goed aannemelijk dat zoiets toch echt gaat gebeuren. Ze zijn daar en hier natuurlijk niet gek. Volgens mij kun je straks alleen nog maar vertrekken als je een grote zak met geld hebt.

In zekere zin ben ik stikjaloers op al die expats die daar nu lekker wonen en die het toch maar voor elkaar hebben. Ze zijn op het juiste moment vertrokken en ik gun het ze van harte. Voorlopig blijf ik nog maar even dromen, mopperen als een echte Nederlander en hopen dat ik iets over het hoofd heb gezien waardoor mijn emigratieplannen er weer zonnig uit gaan zien

No votes yet.
Please wait...

60 reacties op “Kan ik ooit nog emigreren naar Thailand?”

 1. chang noi zegt op

  Er is altijd een juist moment!
  En er is meer als Thailand.

  Chang Noi

 2. Robert zegt op

  Voor alle toekomstige emigranten: als je meer spoken op de weg ziet dan mogelijkheden, zeker niet doen! Een succesvolle emigratie heeft vaak meer met mentaliteit en persoonlijke flexibiliteit dan met externe factoren van doen.

  • Spoken op de weg of een realistische kijk op een toekomstige situatie?? Ik denk het laatste.

   • Robert zegt op

    @Matthieu – Als je als uitgangspunt neemt dat de NL overheid verantwoordelijk zal moeten zijn voor je inkomen is het een zeer realistisch verhaal inderdaad.

 3. De kans is ook groot dat Nederlanders die vermogend zijn, geen AOW meer krijgen in de toekomst. Er gaan nu al stemmen op, voor dat idee. Dat vermogend zijn is natuurlijk rekbaar.
  Kunnen ze flink besparen op de AOW. Dat zal wel moeten want ook de AOW zal net als ons zorgstelsel, onbetaalbaar worden door de vergrijzing.
  Ons goudmijntje, de aardgasbel, is bijna op. De welvaart die we hebben gekend zal niet meer terugkeren is mijn mening.

 4. @Ghostwriter: In zekere zin ben ik stikjaloers op al die expats die daar nu lekker wonen en die het toch maar voor elkaar hebben.
  Ik hoor ook andere verhalen, van expats die daar wegkwijnen. Die geen ziektekostenverzekering hebben en niet naar het ziekenhuis gaan als ze klachten hebben, om geld uit te sparen.
  Het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn in in Thailand. Het is een prachtig land als flink wat geld te besteden hebt. Zo niet, dan is NL geen slecht alternatief.

  • cor verhoef zegt op

   Ik denk dat het, behalve de geldkwestie, ook belangerijk is dat je dagelijks wat om handen hebt. Het is in Thailand net zo belangerijk om een zinvol bestaan te leiden als in NL.
   Zelf werk ik, maar gepensioneerden doen er goed aan om een hobby te hebben of -beter nog- vrijwilligerswerk te gaan doen. Ook goed voor de sociale contacten.
   Maar als je geen reden hebt om elke dag vroeg op te staan dan wordt het al snel een eentonige boel.

 5. Robert zegt op

  Heb onlangs een sollicitatiegesprek gehad met een dynamische 50’er voor een commerciële functie. Was al een tijdje gescheiden, succesvol bedrijf in London, en wilde zijn leven een andere draai geven – ook mbt de malaise in Europa. Goed bekend met Thailand van vakanties, maar zeer realistisch mbt wonen en werken hier. Harde werker, en ook realistisch in salarisverwachtingen. Zeer positief ingesteld en vol met initiatieven. Kwam naar Thailand/Azië om te netwerken, en had een boordevolle agenda met afspraken met bedrijven hier in BKK zag ik. Als alles hier intern een beetje meezit, neem ik ‘m zo aan. Zo niet, dan gaat hij het toch wel redden hier, dat weet ik zeker! Vergelijkbare situatie, maar wel een wat meer ondernemende aanpak dan hierboven.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   En vlak deze dynamische zestiger niet uit!

   • pieterdax zegt op

    Hans moet er mee lachen als ik sommige dingen lees.Ik ben belg en heb 35 jaar stresserend werk bij de brandweer achter de rug.Jaa 900 en 100 he das wa anders dan enkel blussen. na 35 jaar paramedic ben ik zo gelukkig dak niks meer om hand heb in thailand ? weljaa comp en wandelen en tv en jaa bvn vind ik belangrijk het nieuws uit je voormalig land ? belgistan nu hahaha jaa hans leven in thailand is als koning. Maar ik geef de mensen de raad werk toch eens tot u 58 vooraleer je begint te dromen.

 6. King Frans zegt op

  Ghostwriter, partnertoeslag wordt niet afgeschaft, maar aangepast.

  • Ghostwriter zegt op

   Voor iedereen die na 2015 met pensioen gaat is hij afgeschaft !!!

   http://www.pensioenkijker.nl/home/aow-anw/afschaffing-partnertoeslag-aow

   • King Frans zegt op

    Partnertoeslag wordt niet afgeschaft, maar aangepast, diegene die voor 1950 zijn geboren blijft alles bij het oude. voor diegene die na 1949 zijn geboren wordt de partnertoeslag aangepast aan de leeftijd van de partner. M.a.w. de partner krijgt pas zijn aow als hij ook de 65 jaar heeft bereikt. Dus, is een van de tween jonger dan 65 [ zeg 60 jaar] dan moet hij 5 jaar wachten voor hij ook aow krijgt.

    • Ghostwriter zegt op

     Beste King Frans.

     Pfff….De partnertoeslag wordt afgeschaft na 2015. Dit stuk gaat over iemand die tot 2027 moet doorwerken en dan pas met pensioen gaat. Dan nis er geen partnertoeslag meer.

     lees aub hier onder bij het linkje van de SVB.

     Mvg,
     Ghostwriter.

  • Ghostwriter zegt op

   een linkje vergeten.

   http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/toeslag/toeslag_vervalt_2015/

 7. ludo jansen zegt op

  waarom zo moeilijk als het gemakkelijk ook gaat.
  pendelen 2 of 3 maanden thailand en terug naar thuisland.
  je blijft met alles in orde,de batterijtjes zijn weer opgeladen.
  zoals iemand zei,er zijn ook mensen die daar vereenzamen en zelfs geen ziekenhuis kunnen betalen in thailand enz..
  de gulden middenweg.
  vb 3 maanden thailand 3 maanden thuisland.
  een vriend van mij heeft dat zo jaren gedaan en voelt zich daar heel gelukkig mee
  is ook nergens gebonden,en reist zelfs eens af en toe naar de filipijnen.
  ik vertrek 10 januari 2012 5 weken thailand en probeer dat in de toekomst uit te breiden naar 2 maanden .terug in belgie weer wat centjes verdienen sparen en weer weg…
  langs 1 kant sparen en wat zekerheid opbouwen en aan de andere kant genieten

 8. Neushoorn zegt op

  Een andere mogelijkheid is er voor te zorgen dat je huurinkomsten hebt om je pensioen te vervangen. Ik ben 40 jaar en heb intussen 3 bescheiden onroerende goederen in mijn bezit. Hiervan worden er 2 verhuurd. Moest ik naar Thailand vertrekken, kan ik ze alle 3 verhuren. Tegen mijn pensioenleeftijd zijn deze afbetaald (grotendeels door de huurders) en ben ik niet meer afhankelijk van mijn pensioen. Ik reken er zelfs niet meer op. In principe zou iedereen dit moeten proberen te doen. Ook al blijf je hier, is het een mooie aanvulling op je (eventuele) pensioen. En dit is zeker mogelijk. Ik heb ook maar een modaal inkomen, maar de kredieten worden afbetaald door de huurders. Vanaf het moment dat mijn 2e eigendom werd verhuurd, ben ik op zoek gegaan naar een 3e bescheiden eigendom (= risicospreiding huurinkomsten). Dan kan je krediet krijgen bij de bank. Je moet enkel zorgen dat je een tijd kan overbruggen, moesten de huurders niet betalen. Ik vertrek binnenkort naar Thailand en zal geen last hebben van “vakantiestress”. Zolang de huren binnenkomen, maak ik me geen zorgen. Voor die gelden was ik anders zeer hard aan het werk.

  • Ghostwriter zegt op

   Natuurlijk kan dat, zelfs een goed plan. Maar als je zoals ik pas in 2025 met pensioen kunt gaan en als je alle voorspellingen moet geloven dan hebben we vanaf 2020 een oplopende leegstand in de huizenmarkt omdat er minder mensen bij komen en meer mensen gaan afvallen. M.a.w. de huizenprijzen zullen gaan dalen en de huren? Probeer het dan maar eens verhuurd te krijgen als er genoeg leeg staat en te koop staat. Je ziet het nu al in het zuiden van Nederland met name in de regio Heerlen is dit al aan de gang.

  • Ghostwriter zegt op

   In het verlengde hiervan….. gisteren in het nieuws de huizenbubbel.

   http://www.depers.nl/economie/594457/Hoe-ga-je-om-met-de-huizencrash.html

   Vandaag in het nieuws over de hypotheek verstrekking.

   http://www.depers.nl/economie/594457/Hoe-ga-je-om-met-de-huizencrash.html

   • Neushoorn zegt op

    Mijn eigendommen liggen in België. De markt is hier gelukkig toch nog iets anders. In Nederland is een gelijkaardige woning soms dubbel zo duur geprijsd. Daarom dat er in Nederland een veel grotere huurmarkt bestaat en veel Nederlanders in België in de grensstreek komen kopen.
    Als je naar de intrinsieke waarde (bouwmaterialen) kijkt van een woning, zijn ook in België de woningen natuurlijk overprijsd. Je moet echter voldoende reserve proberen over te houden dat je je eigendom in principe nooit hoeft te verkopen. Dan heb je van prijsdalingen op korte termijn geen last. En op de lange termijn denk ik (hoop ik) dat de prijzen wel stabiel blijven.
    Toch bedankt om deze artikels even te delen. Enige voorzichtigheid is inderdaad zeker geboden.

 9. Neushoorn zegt op

  Je moet inderdaad doordacht te werk gaan. Je moet strategisch vastgoed kopen. Niet iets waarvan er 100den gelijkaardige panden zijn. Dat kost tijd en moeite. Zeker als je de juiste prijs wil betalen. Dat is wat de meeste mensen zich niet kunnen opbrengen. Ik heb die tijd en moeite wel kunnen opbrengen omdat het mijn enige mogelijkheid is om mijn droom (misschien) te kunnen realiseren.
  Ook hier is risicospreiding weer mogelijk. De 3 aankopen zijn op verschillende locaties aangekocht en ze hebben alle 3 een verschillende bestemming: een woning, een handelspandje en een studio aan de kust.

 10. maria berg zegt op

  Volgens mij kun je in het buitenland wonen en in Nederland je AOW premie doorbetalen, zodat je later gewoon je AOW krijgt, dan is er dus geen korting. Voor elk land geld een ander bedrag. Even bij de de AOW instantie informeren.

  • Marcus zegt op

   dat is dan wel de maximale premie, reken maar, dat is te veel omdat dit AOW systeem niet en weinig betalers op sleeptouw neemt van jouw centjes

  • Robert zegt op

   @Maria – klopt, dat kan inderdaad. Lijkt me alleen de slechtste ‘investering’ die je kan bedenken, met name als je jonger bent. Want je moet nog maar afwachten of die AOW er nog is over 25 jaar. Lekker die premie prive investeren, Azie mixfonds of zo met gespreid risico, lijkt me een stuk slimmer!

 11. Leo Vos zegt op

  Ik ben 57 jaar en ik ga stoppen met werken per 1 januari 2012 en wil hoofdzakelijk in Thailand gaan wonen. Via mijn pensioenfonds PFZW heb ik de mogelijkheid om 70% van mijn huidige salaris te ontvangen.
  In januari wil ik voor 3 maanden gaan, dan 1 maand Nederland en dan voor 6 maanden en in 2013 wil ik bekijken dat ik 1 x per jaar terug ga naar Nederland. Zo blijf ik voorlopig mijn opbouw van de aow houden en mijn ziektekostenverzekering. Tevens ben ik uitgegaan bij mijn planning van een zo’n negatief mogelijke situatie o.m. dat ik geen aow meer opbouw, dan kan het later niet tegenvallen. Voor wat betreft de ziektekosten zijn er ook mogelijkheden in Thailand o.m. bij AA insurance Hua Hin. Ik kan niet wachten tot het zo ver is, eerst ga ik in oktober de boel nog even bekijken en bespreken in Thailand, want mijn vriendin is kokkin en zij vindt dit een fijne baan en daar moet ik toch ook rekening mee houden. Tegenwoordig beginnen ze op late leeftijd met werken, maar ik heb er 43 jaar op zitten en dat vind ik genoeg.

  • pieterdax zegt op

   Leo gewoon doen ik ben ook mor 57 en al 3 jaar regelmatig tailand.Momenteel ben ik er voor 2 jaar daar ik vervroegd pensioen heb.Als je eenmaal bent ingeburgert veeeel goedkoper dan in europa hoor max 1500 elektr en 400 water en das dan door gerekent in belgie worden ze zot zoo duuur om daar nog te leven.Als je app. huurt voor jaar betaal je in pattaya 2500 bath vind zoiets maar in europa tegenwoordig hahaha

   • pieterdax zegt op

    ik bedoelde natuurlijk 10.000 bath als je huurt voor een jaar jaa in thailand kan je zeer goedkoop leven en zeker als je hun eten waardeerd in de isaan betaal je buiten de stad 20 fr en ge hebt gegeten hahaha en in de stad 30 bath zeker overwegen waard om naar thailand te emigreren

 12. Marcus zegt op

  Kojk om dit alleen maar op de AOW af te spelen is niet realistisch.De meeste mensen hebben echt wel een ander en groter pensioen wat belasting vrij gemaakt kan worden en aanzienlijke spaargelden. Fictief in Nederland verblijven betekend volledig belastbaar worden op wereldse inkomen, dat doet ook geen mens. De regel is eerst er voor sogen dat je er goed bijzit en dan pas moven. Alleen op een gekort AOWtje, je zal wel gek wezen!!!

 13. HappyPai zegt op

  Ja Ghostwriter, je ziet een ding over het hoofd. nl. je geluk!!!!

  • Ghostwriter zegt op

   Het zijn gewoon maar overpeinzingen die mijn geluk absoluut niet in de weg staan.

 14. Stevo zegt op

  Volgens mij klopt de berekning niet helemaal. Mijns inziens is het niet juist dat de laatste 2 jaar vóór het pensioen 13% pensioenopbouw kosten. Voor zover ik heb begrepen wordt, is de beboeling dat je wel vanaf je 65-ste AOW kunt krijgen. Alleen krijg je dan slechts (tot het einde) 87% ipv 100% AOW. En da’s toch iets anders. Als je dus pas vanaf je 67-ste je pensioen laat ingaan, kosten die laatste 2 jaren je dus geen 13% opbouw, maar 4%. Natuurlijk ook niet leuk, maar ietsje beter…….

  • Ghostwriter zegt op

   Hallo Stevo,

   Die berekeningen kloppen helaas wel. Ik heb als een eerder bij een ander stuk verwijzingen neergezet naar de wetswijzigingen en hun uitwerking. Google even en je zult de wetsvoorstellen vinden.

   Als je nu op je 50ste weg gaat uit nederland dan kost je dit tot je 65ste 2% aow opbouw per jaar. Je moet dan tot 2027 omdat vanaf 2020 en 2025 er nog 1 jaar bijkomen. Je mag 2025 met pensioen maar dan lever je de totale prijs compensatie die je vanaf 2015 gaat opbouwen (als je in nederland blijft) weer in. En dat is precies 6.5% per jaar. Lees aub het wetsvoorstel. Als je met pensioen gaat op je 67ste ingaat lever je niks in en krijg je gewoon een 100% aow (die dus vanaf 2015 tot 2025 al is aangegroeid met 13% extra inflatie correctie).

   Ze hebben dit namelijk zo gedaan om mensen in de zware beroepen met hun 65ste te kunnen laten stoppen. Maar die zijn dan we die extra bonus van 13% kwijt.

   http://www.wegwijs.nl/artikel/2011/06/het-pensioenakkoord-is-getekend,-nu-de-vrede-nog

   • René van zegt op

    Gedurende tien jaar kan je op vrijwillige basis AOW premie betalen. Als je geen inkomsten uit werk hebt betaal je het minimum bedrag. Dat is minder dan 500 euro per jaar. Ik ben zelf op mijn 56ste naar Thailand vertrokken en betaal vrijwillig de AOW premie. Op mijn 65ste dus gewoon 100% AOW.

 15. jo v.d.Zande zegt op

  Naar Thailand gaan wonen dat is myn gedegen plan,

  bezit nogal wat (teveel )huishoudelyk en daarnaast ook nog heel wat ander spullen
  (ook teveel )
  een container vol laden is een optie hier proberen te gaan verkopen byna geen optie.
  wie geeft nog wat om goed bruikbare spullen ?
  daarnaast in Thailand denk ik zeer welkom.(gaat niet om er geld uit te slaan !)
  die ik er voor uit kies kan het hebben. houd uiteraard grootste deel voor m,n huis.
  dit beright komt uit Canada waar ik nog woonachtig ben.
  graag antwoord ;hoe ligt het met de elekrtische huishoudelyke spullen?
  110-120 in myn land Thailand 220 ik weet de hz. is 50 -en 60 heeft iemand een
  goed antwoord en advies ?
  ook een vraag omtrent invoer van persoonlyke aard in Thailand (kosten of geen )
  vervoerders voor containers word ook op de plaats van bestemming afgeleverd ?

  b v b m,n dank voor goed advies.

  Jo van der Zande.

  • Ghostwriter zegt op

   In Thailand is alles 50hz en 220v.

  • hans zegt op

   Hoi Jo, had gemerkt dat je me probeerde te bellen vanuit canada, probeer volgende keer even met je mobiel, kan ik smsen.003166594261

   Weet niet wat het kost om je spullen af te leveren in een container, maar voor deze kosten kun je volgens mij al bijna een huis inrichten in thailand daarbij komt ook nog dat je inrichting anders van aard zal zijn. in thailand leef je veel meer buiten.

   Elektrische apparaten van 110 volt kun je soms nog wel eens omschakelen naar 220 volt, althans vroeger, moet de stereo maar is openen en kijken of er draai schakelaars inzitten, vrees dat het tegenwoordig wel niet meer zo zal zijn.

   • Johnny zegt op

    450 euro vanaf Ansterdam. De Thaise douane trekt je wel een poot uit. Als het ff kan, niks meenemen. Je koopt voor 100k een kompleet huis hier.

    • erik zegt op

     waar 450 euro ? ik heb verschillende expediteurs gebeld en vroegen mij tussen 1200 en 2000 ? dus waar is de gouden tip ?

 16. Gringo zegt op

  Ik heb – alweer 10 jaar geleden – heel wat spullen vanuit Nederland naar Thailand laten komen. Geen meubels, electrische apparaten en zo, maar vooral boeken, keukengerei, serviesgoed, schilderijen, een mooi schemerlamp, kleding (die ik hier nooit gebuikt heb), enz.
  Een hele container vol krijgen zal nauwelijks lukken, maar het werd destijds zo veel mogelijk in verhuisdozen gepakt en daarna zeewaardig in een houten kist geemballeerd. Alles werd uitstekend georganiseerd door een specialist op dit gebied, Expediteur Steeman in Alkmaar. Daar kun je ook een actuele prijs opvragen.
  De Thaise douane probeert er inderdaad “goud” aan te verdienen. Je dient een volledige inventarislijst te overleggen met alle eenheidsprijzen. Ik kreeg een aanslag met een astronomisch hoog bedrag. In goed overleg met de inklaringsagent hier heb ik de lijst naar beneden aangepast, er kwam bovendien wat “handgeld” aan te pas en de aanslag werd met 80% verminderd.

  • HansNL zegt op

   Ter opluistering, wellicht, het is niet de douane (customs) die er geld aan verdient, maar de douaneagent die namens uwe edele de aangifte doet.
   Zaak is, dat deze douaneagent een percentage van de te betalen invoerrechten krijt, dus uit alle macht zal proberen de aangegeven waarde op te schroeven.
   Ik heb in het verleden mijn complete huisraad per container naar Thailand afgevoerd.
   De Thaise douaneagent had het zo gemaakt dat ik 150,000 baht moest betalen.
   Gelukkig heb ik een Brother in Law die het hoofd van de douane aan kon spreken, die op zijn beurt persoonlijk de douaneagent zijn huiswerk over liet doen, waarop ik dus 10,000 baht geheel officieel als invoerrechten moest betalen.
   De douaneagent probeerde me daarna toch nog geld af te troggelen, hetgeen niet lukte omdat ik inmiddels alle papierwerk in handen had.
   De douane, vaak, vaart blind op de aangifte van de douaneagent.
   De inventaris- en verpakkingslijst moeten bij vertrek uit Nederland bijgevoegd worden, waarin vooral de leeftijd van de spulletjes de waarde bepaalt

  • Robert zegt op

   Je kan er geen pijl op trekken. Ik bestel nog wel eens wat via internet, en de ene keer betaal ik 10%, dan weer 30%, dan weer niks (dezelfde categorie goederen, dezelfde leverancier). Heb ook eens inboedel verscheept van Singapore naar hier, gewoon vie een truck met DHL, 15 dozen vol, boeken, CD’s, keukenraad, kleding – belachelijk lage waarde opgegeven. Moest wel alles tot op de eenheid specificeren voordat het hier vrijgegeven werd, ik had eerst gewoon ‘keukenraad’ opgegeven – heb maar een beetje gegokt, wat kunnen ze nou doen als het opeens 6 vorken ipv 4 vorken zijn? Kende ook weer iemand die iemand kende, en uiteindelijk werd na betaling van 2,500 baht duty het hele zooitje mooi aan huis afgeleverd.

   • Robert zegt op

    @Gringo – ‘peil’ op trekken, geen pijl, toch? 😉

    • Gringo zegt op

     Heel goed Robert! Peil is het juiste woord in dit geval, maar wordt ik nu ook taalkundige gebombardeerd?

 17. Fred Schoolderman zegt op

  Heb eerder ook weleens nagedacht om naar Thailand te emigreren, maar daar ben ik na een verblijf van 2½ jaar van teruggekomen. Het beeld wat de meeste van Thailand hebben is vaak gestoeld op vakanties en door verliefdheid nogal sterk geromantiseerd. Men denkt dan niet vanuit de bovenkamer, maar vanaf een plek waar het verstand absoluut niet werkt. Thailand is een schitterend land, wanneer je een goed pensioen hebt of voor een buitenlandse onderneming werkt. Kortom, je inkomen in westerse valuta krijgt uitbetaald.

  Ik ben het dan ook met Ghostwriter eens, wanneer je nog niet gepensioneerd bent en nog jaren voor je centen moeten werken, dan is het nog niet zo simpel om daar naartoe te emigreren. Niet iedereen heeft immers de capaciteiten of is geschoold om daar als journalist, onderwijzer of als uitgezonden kracht aan de slag te gaan. Ook heeft niet iedereen voldoende capaciteiten en geld om daar een bedrijfje te beginnen. Dit heeft mijns inziens dan ook niets van doen met meer spoken zien dan mogelijkheden, maar met gezond verstand en realiteitszin.

  Emigreren doe je uit een zekere onvrede en vanuit de overtuiging, dat je het daar beter zult hebben. Een groot deel van de daar verblijvende jongere farangs zijn echter het thuisland ontvlucht, omdat ze hier weinig tot geen bestaansrecht meer hadden en derhalve ook niets hadden te verliezen. Tja, dan is de keuze om je biezen te pakken natuurlijk niet zo moeilijk. Echter, wanneer je hier een redelijk goed bestaan hebt, dan denk je wel 10 keer na om naar een ander land te emigreren en dat zeker naar een land met een totaal ander cultuur en gebruiken, waarvan de meeste farangs niet eens de taal spreken.

  • Johnny zegt op

   Iedereen die zo’n idee heeft, moet het dan maar proberen en zelf ondervinden of die keuze juist was. Elk land heeft zijn nadelen en ook in Thai kunnen ze er wat van. Het is zeer zeker niet makkelijk voor farang, ook als ze wel geld hebben.

   Ook ik ben vertrokken uit Nederland om diverse redenen, waaronder dat ik het niet meer zag zitten en idd hoopte op een beter leven elders. Ik heb destijds voor Thailand gekozen om economische redenen plus het zijn bijna allemaal Buddhist.

   Als ik het over zou doen, ging ik naar de Fillipijnen.

  • Robert zegt op

   @Fred Schoolderman – De meeste expats die ik in Thailand ken, die hier al langer verblijven en succesvol zijn (en dat kun je op verschillende manieren definieren) voldoen zeker niet aan jouw omschrijving van emigreren naar Thailand omdat ze ‘niets meer te verliezen hebben’ (die mensen heb je hier trouwens ook veel, dat klopt wel – ik wil niemand op de kast jagen, maar mocht je interesse hebben dan kan ik wel een badplaats noemen waar dit soort lieden zich veelvuldig ophouden).

   De buitenlanders die ik hier ken zijn echt geen ING/Philips/KLM type expats. Noem ze maar de nieuwe generatie expats, ze hebben vaak een eigen bedrijf(je) hier (nee, geen beerbar) of werken voor een Thais bedrijf, vaak als vervolg op een succesvolle (internationale) carriere in wat meer ontwikkelde landen. Maar zoals Khun Peter ook al opmerkte: het is echt niet allemaal rozegeur en maneschijn. Het is hier ook gewoon hard werken – over het algemeen een stuk harder dan in NL trouwens. En ook niet zeuren over een korte broek naar kantoor bij warm weer 😉

   • Robert zegt op

    Beste Hans, er is wel degelijk een ‘nieuwe generatie’ expats, of internationale werkers is misschien een betere benaming. ‘Nieuw’, in de zin dat zij onder aanmerkelijk andere omstandigheden en voorwaarden werken dan de traditionele expat. Vaak internationaal opgeleid met internationale werkervaring, internationaal inzetbaar, worden ook niet altijd ‘uitgezonden’ vanuit vaderland maar gaan vaak zelf op zoek. De expats die nu gepensioneerd zijn zaten toch wel op iets andere pakketten dan de ‘nieuwe generatie’ expats waar ik het over heb.

    Overigens wordt de term ‘expat’ nog wel eens verschillend geinterpreteerd; sommigen passen het toe op iedereen die in het buitenland woont en werkt, anderen passen het alleen toe op diegenen die uitgezonden zijn door hun bedrijf. Feit is dat de expat luxe van de jaren 60 en 70 en misschien nog jaren 80 nu wel grotendeels verdwenen is, uitzonderingen daargelaten.

    Als ik in de toekomst nog sollicitanten heb zal ik je hulp inroepen om het kaf van het koren te scheiden. Kreeg je vroeger echt een baan door alleen een volle agenda te laten zien? Goh, misschien was alles vroeger dan toch echt veel beter!

   • Robert zegt op

    @Hans – stukje over mijn zogenaamde nieuwe expats 😉

    http://www.rnw.nl/nederlands/article/nieuwe-expats-voldoening-weegt-zwaarder-dan-salaris

    • Gringo zegt op

     @Robert: ik heb het stukje gelezen, goede informatie, maar er valt ook wel wat op aan te merken, zoals 80% van die millenium-generatie wil naar het buitenland. Hoeveel (tien)duizenden zijn dat er dan wel niet?. Wat vind je zelf van het artikel, want als er meer commentaar op komt, dan ben jij vaak geneigd te zeggen: Ja maar, dat heb ik niet gezegd, het staat in dat artikel.

     Ik ben het zeker wel met je eens, dat jongere mensen meer kansen in het buitenland hebben dan wij vroeger. Ik heb je eerder al gevraagd, hoeveel van die mensen jij dan wel kent in Bangkok. Vijf, tien, honderd, of nog meer? Bestaat er een bar, of beter een societeit, waar ik eventueel een exemplaar van deze species kan bewonderen?

     Het artikel gaat trouwens niet over Thailand en ik vraag mij af met wat voor meerwaarde dergelijke jonge mensen ten opzichte van Thais die dan een werkvergunning zouden krijgen.

     Overigens merk ik nog op, dat wij al wel vaker een discussie hebben, ik ken jouw voorliefde om mensen in Pattaya te stangen, maar ik denk ook, dat je best een geschikte vent bent om een pilsje mee te drinken, in een beerbar in Pattaya natuurlijk!

     • Robert zegt op

      Ik denk dat het artikel wel klopt. Het gaat echter voornamelijk over uitzending, veel mensen die ik ken zijn op eigen houtje naar Azie/Thailand gekomen, of zijn voor zichzelf begonnen na een voormalige uitzending. Dat is een vrij beperkte groep natuurlijk, maar wel de groep waar ik dan weer regelmatig mee te maken heb. Toerisme is een grote werkgever voor deze groep uiteraard, denk aan hotel personeel en tour operators, maar ik ken ook weer farangs in de leerhandel, schoonheidsproducten, media, website bedrijfjes, etc. etc. Je kan het zo gek niet bedenken. Allemaal ondernemende geesten uiteraard. En inderdaad, de Westerse jongeren van nu zijn internationaler ingesteld, hebben meer kansen en mogelijkheden. De meerwaarde die farangs hier hebben is voornamelijk goede educatie, kennis en vaardigheden dus. Vandaar dat ze ook meer betaald krijgen dan Thais.

      Ik wilde slechts wat tegengas geven aan het zwartkijken van Fred en Ghostwriter. Pattaya is best leuk 1x per jaar, en als ik weer langskom laat ik het zeker weten! Doen we een biertje!

      • cor verhoef zegt op

       @Robert,

       De meerwaarde van buitenlanders in Thailand is toch aan hele strenge regels gebonden? De rode draad die door die regels loopt is dat de buitenlander expertise binnen een bepaald vakgebied heeft, waarvoor je geen Thai kunt vinden. Anders wordt er geen werkvergunning afgegeven. D-tech heeft een aantal jaar een Noorse CEO gehad, maar dat is een niveau dat de gemiddelde beroepsgroep ontstijgt.
       Wat betreft het beginnen van een eigen bedrijf(je) ligt het natuurlijk anders, zolang je maar voor elke buitenlander vier Thaise werknemers in dienst neemt.
       Ik ken echter geen voorbeelden van mensen die niet uitgezonden zijn en op eigen houtje werk vonden bij een Thais bedrijf en daar goed voor betaald worden, buiten de Engels-talige journalistiek om natuurlijk. Hoewel de BP betaalt peanuts aan haar Engels-talige redacteuren. Onderzoeks journalisten zoals Erika Frey lopen ook nog de kans in de gevangenis gegooid te worden met een aanklacht wegens laster en smaad aan hun broek…

       • Robert zegt op

        @Cor – strenge regels, dat wel. Toch zijn er legio farangs met goede banen hier, meestal wel hoger opgeleid. Vaak voor buitenlandse bedrijven, maar toch ook echt voor Thaise bedrijven. Veel commerciele en technische functies. Kwam laatst nog een Zweed tegen die als programmeur voor Kasikorn bank werkte. Als ze je echt willen hebben kunnen ze meestal wel aantonen dat een Thai die baan niet kan doen geloof ik. Ook switchen mensen vaak als ze hier eenmaal zitten. Dus oorspronkelijk uitgezonden, daarna zelf op zoek hier. Modellen, nog een categorie die je regelmatig tegen kunt komen. Bangkok zit vol met jonge Westerse modellen. Maar da’s voor de meesten op dit blog geen optie meer 😉 Rustig heren, inclusief ondergetekende, inclusief ondergetekende!

      • Fred Schoolderman zegt op

       Beste Robert,

       Hoezo zwartkijken? Wanneer je het voornemen hebt om te gaan emigreren dan wil je er toch op vooruitgaan? Een afweging van voor -en nadelen lijkt mij dan toch wel op z’n plaats. Ik ben in hard en nieren een ondernemer en een opportunist en neem vrijwel dagelijks risicovolle beslissingen, zij het dan wel gecalculeerd en niet als een kip zonder kop. Voorts, gaat het niet altijd om materiële zaken, maar zijn er bijvoorbeeld kinderen in het spel of andere redenen van emotionele aard.

       De categorie waar jij over spreekt zijn de jonger hoger opgeleide farangs (na 1980), die het in thuisland waarschijnlijk net niet hebben gemaakt en hier kip noch kuiken hebben. Gasten die voor zichzelf tot de ontdekking zijn gekomen, dat ze in thuisland altijd de tweede viool zullen spelen, want anders waren ze wel gebleven. Wat hebben dat soort figuren dan te verliezen? Mensen die wat ouder zijn zoals Ghostwriter en ikzelf en ook nog voor de centen moeten werken, hebben dat waarschijnlijk wel en dan wordt de keuze moeilijker.

       Ik ken ook genoeg farangs die niet zijn uitgezonden, maar daar op de bonnefooi naar toe zijn gegaan en voor zichzelf een websitebedrijfje zijn begonnen en dat noem jij mensen met een ondernemingsgeest? In mijn ogen zijn het een stelletje gelukzoekers die hun pik achterna lopen en zich succesvoller voordoen dan ze werkelijkheid zijn, maar vaak het zout niet in de pap niet verdienen.

       • Robert zegt op

        Beste Fred – uit je reacties maak ik op dat je je alleen voor kunt stellen dat men naar Thailand emigreert omdat men of niks te verliezen heeft, of het geslachtsdeel achterna loopt. Dat is een beperkte en negatieve voorstelling van zaken. Naast veel mensen die inderdaad in die categorie vallen zijn er genoeg mensen hier met een ‘normaal’ leven, die werken, getrouwd zijn met farang danwel Thai, en hier een appartement gekocht hebben. En het zijn ook niet allemaal mannen. Zo had een Poolse freelancer die ik ken uit BKK een hele goede baan in London, maar heeft die na drie jaar weer opgegeven omdat ze Thailand zo miste. Is hier nu een bedrijfje begonnen in grafisch ontwerp. Zo werkt een Filippijnse vriendin van me alweer zo’n vier jaar in New York, en speelt ook met de gedachte om terug te komen naar Bangkok. Ken ook wat Australische dames die succesvol zijn in de tourisme sector, werken voor Thaise hotels. Maar misschien – ook kijkend naar Gringo’s reactie ‘waar kan ik een exemplaar van deze species bewonderen’ – dat je dit soort mensen gewoon niet tegenkomt als je hier niet werkt.

    • Robert zegt op

     Nog een artikeltje over ‘nieuwe expats’ wat ik vandaag onder ogen kreeg

     http://business.blogs.cnn.com/2011/09/19/expat-assignment-cry-baby-international-schools/?hpt=hp_mid

  • Ghostwriter zegt op

   Hallo Fred,

   Jij hebt me precies begrepen en ik kan hier niks meer aan toevoegen. Dank voor je reactie.

   Mvg
   GhostWriter.

 18. Gringo zegt op

  @ Robert: oh, oh, wat een geluk, dat er toch ook vele nieuwe generatie expats NL-ers in BKK zitten, die net als jou succesvol zijn, maar wel hard – harder dan in NL zelfs – moeten werken. Hoeveel van dit ras ken jij dan wel, Robert? Daar kan Nederland mee vooruit, nietwaar?

  Nou, ik ken ze niet en – zeg ik grommend van boven op mijn kast – wil die vaak saaie eikeltjes, die na een duffe dag op kantoor zgn. trendy bars bezoeken, ook helemaal niet kennen. Geef mij als gepensioneerde in Pattaya maar dat zootje “dat niets meer te verliezen heeft” Doen hier geen vlieg kwaad en zijn vaak gezellige mensen.

  Ik ben het volkomen met Fred eens als hij zegt, dat jonge mensen in het algemeen niet voor een goed leven en succesvolle zaken naar Thailand moeten komen.

  Nu even serieus: er wonen volgens alle berichten ca. 10.000 NL-ers in Thailand. Dat moet een heel gemeleerd gezelschap zijn, een mooi onderwerp als afstudeerproject voor een student in de Sociologie/Antropologie. Als de Ambassade mij bijv. toestemming zou verlenen de bijzonderheden van de geregistreerde NL-ers te onderzoeken en catalogiseren, zou ik het ook kunnen doen. Ik hoef namelijk niet meer(hard) te werken. Vast staat wel, dat daar voor iedereen – ook voor jou Robert – verrassende informatie uit zou komen.

 19. colin de jong zegt op

  Ben het wel grotendeels met Gringo eens want waarom moeten we elkaar zonodig afzeiken en in hokjes plaatsen? Ik vindt dat kleinzielig en laten we elkaar eens meer waarderen op karakter, en persoonlijk individu. Maar nog belangrijker laat elkaar in ieders waarde, want het zou wel heel erg saai worden als we allemaal gelijk zijn. Denk vooral niet zo negatief maar positief, want dat leeft zoveel prettiger op deze aardkloot. Hier rijk worden is een verkeerde veronderstelling, want heb al heel wat expats huiswaarts zien keren met lege zakken.Verliefd is verloren, en vooral alles op een Thaise naam zetten is vragen om problemen. Desondanks ken ik een tiental vrienden die schatrijk geworden zijn in het onroerend goed, met name door grond aan en verkopen. Dit blijft veruit de meest veilige en interessante belegging op midden en lange termijn.Maar ik ken ook genoeg landgenoten die een goede boterham verdienen en die tevreden zijn, want die hebben geen problemen met belasting,boekhouders, arbeidsburo’s enz. Hebberige mensen zijn nooit tevreden en gelukkig. Ook hier niet in het laatste stukje paradijs op aarde ,waar het mij aan niets ontbreekt.Het gaat uiteindelijk om de plussen, en die vindt ik hier meer dan in de vele andere landen waar ik heb gewoond en verbleven.Dat Thailand met die zwakke euro niet meer goedkoop is geef ik toe, maar eet nog steeds lekker voor heel weinig. Keep on smiling en, pluk de dag en pluk het leven, want je bent er maar even en zo lang dood.

  • Robert zegt op

   Colin, Gringo en Hans – met alle respect, ik denk dat we het verschil in interpretatie of je als buitenlander al dan niet succesvol kunt zijn in Thailand (en dat kan op allerlei manieren, niet alleen financieel) kunnen toeschrijven aan de mensen die we dagelijks veel om ons heen zien. Ik zie dagelijks hoe werkende (relatief) jonge mensen hier met plezier en succes aan een toekomst bouwen, en voor jullie ligt dat wellicht wat anders daar. De verhalen van Colin en de mensen die hij tegenkomt spreken voor zich. De waarheid zal dan ook in het midden liggen, laten we het daarop houden en de discussie daarmee afsluiten.

   • Robert zegt op

    @Hans – je vraag kan ik simpel beantwoorden: omdat bepaalde inwoners er moeite mee hebben als een bepaalde badplaats in een negatieve context genoemd wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website