Een condo kopen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Expats en pensionado
Tags: , ,
16 september 2013

Overal waar je rondkijkt in Pattaya – en in andere toeristenplaatsen zal het niet anders zijn – worden steeds meer condocomplexen gebouwd. Grote gebouwen met vaak veel etages, die verdeeld zijn in vele condo’s, zeg maar flats of appartementen.

Het kopen van een condo is aantrekkelijk voor vele buitenlanders, hetzij als investering hetzij voor eigen bewoning. In de Pattaya Trader stond recent een verhaal van een Engelsman waarin hij beschrijft hoe hij een condo kocht en welke procedures hij meemaakte. Het zal niet voor iedereen hetzelfde zijn, maar toch leek het mij aardig en interessant om zijn verhaal hier te vertellen.

“Ik had besloten om een condo te gaan kopen en maakte redelijk wat kilometers op mijn motorbike om links en rechts in aanbouw zijnde condo-gebouwen te bekijken. Bij sommige van die projecten is een sales-office aanwezig en ik ben voor informatie ook bij een aantal naar binnen geweest. In één van die verkoopkantoren, waar ik uiteindelijk geslaagd ben, werd ik vriendelijk begroet door een receptioniste en daarna een verkoper. Hij liet mij een plattegrond zien van de verschillende condo’s in het nog in aanbouw zijnde complex.

Ik was geïnteresseerd in een bepaald type condo, die ongeveer 1,6 miljoen Baht moest kosten. Ik kon op dat moment de gewenste etage en de locatie – zon- of schaduwzijde – uitkiezen. Als ik wilde kopen, moest ik direct 10.000 Baht betalen als “booking fee” en binnen een week nog eens 50.000 Baht als “contract fee”. Dit geld kwam niet nog eens bovenop de prijs van de condo, maar was er een onderdeel van. Na een week zou ik het contract moeten ondertekenen en daarna maandelijks een betaling doen. Zij legden mij een plan voor om gedurende 15 maanden – zo lang duurde de bouw nog – 30.000 Baht te betalen. Aan het eind van die periode moest ik dan het resterend bedrag, dat nog ongeveer 1,1 miljoen Baht bedroeg, betalen. In dat laatste bedrag zaten dan nog wat extra kosten voor overdracht en belastingen, maar niet meer dan ca. 30.000 Baht.

De condo, die ik uitgekozen had, was een “shell unit”, dat nog moest worden voorzien van een vloer, keuken en meubilair. De badkamer was gereed, maar verder moest ik nog wel berekenen hoeveel die andere voorzieningen en meubilair mij zou gaan kosten om het voor mij bewoonbaar te maken. Het complex zelf zou worden voorzien van een zwembad, winkeltjes en een restaurant. Ik had de locatie van mijn condo in het gebouw goed bestudeerd, keek goed hoe de ligging ten opzichte van de zon was en koos toen voor een condo op een hogere verdieping met zeezicht aan de schaduwzijde.

Na een uurtje praten met de staf, die al mijn vragen keurig beantwoordden, nam ik het besluit en betaalde de 10.000 Baht reserveringsgeld. Ik gaf mijn paspoort af voor een kopie, dat men nodig had voor het contract en bedacht, dat zou het eventueel nog misgaan tot aan het contract ik “slechts” 10,000 Baht kwijt zou zijn. Ik verliet het kantoor met een prettig gevoel en de aankoop heb ik ’s avonds uitbundig gevierd.

De volgende morgen ging ik naar een lokale bank, in mijn geval de TMB, om een rekening te openen. Dat ging zonder probleem, ik hoefde alleen mijn paspoort te laten zien. De hele procedure bij de bank duurde een minuut of twintig, waarna ik de bank verliet met een bankboekje, een ATM card (pinpas), een rekeningnummer en de Swift code van de bank om geld vanuit mijn thuisland naar Thailand over te maken. De kosten waren slechts 500 Baht en natuurlijk moest ik bij de opening van de rekening een klein bedrag op mijn rekening storten.

De volgende stap was contact opnemen met mijn bank in Engeland om het overboeken naar mijn Thaise bankrekening te regelen. Mij werd nog wel gevraagd of zij het geld in Thaise Baht of Engelse ponden moesten sturen, maar daar was ik snel klaar mee. Natuurlijk koop je geen Baht in Engeland, maar laat de Ponden overmaken, die dan door de Thaise bank tegen een veel gunstigere koers omgerekend wordt in Baht. Ik gaf opdracht een bedrag in Ponden over te maken, dat ongeveer op 150.000 Baht zou uitkomen, zodat ik de eerste kosten voor het contract kon betalen alsmede een aantal maandelijkse betalingen.

Het geld was er binnen enkele dagen en toen ik een week later weer naar het verkoopkantoor ging om de zaak af te ronden had ik de beschikking over het nodige geld. Het contract (gelukkig in de Engelse taal) was inmiddels gereed voor ondertekening, hetgeen ik na controle van alle gegevens heb gedaan. Het contract verlangde nog wel een verklaring van mij, als buitenlandse koper, dat het geld voor de koop daadwerkelijk uit het buitenland kwam. Deze verklaring, nodig voor de formaliteiten bij de Landoffice, werd zonder probleem door de bank verstrekt. Ik heb de hele transactie zonder een advocaat gedaan, want ik had de projectontwikkelaar zelf al gescreend en vastgesteld, dat zij een goede reputatie genoot. Ik verliet het kantoor met het contract en kon de verdere betaling plannen.

Ik liet maandelijks een bedrag overmaken van Engeland naar Thailand gedurende de volgende 15 maanden, zodat ik de maandelijkse termijn van 30.000 Baht kon voldoen. Dat bedrag was voor mij niet al te groot en kon op die manier ook sparen om later de finale betaling te doen. Daarvoor moest ik dan elke maand 55.000 Baht wegzetten. Na die 15 maanden had ik dus het dan nog uitstaande bedrag van 1,1 miljoen bij elkaar.

Toen de 15 maanden voorbij waren, was het gebouw gereed en werd de laatste hand gelegd aan het zwembad en de omringende tuin. Ik kan mijn condo inspecteren en vond alles in perfecte orde, zoals van tevoren afgesproken. Ik betaalde het uitstaande bedrag en overhandigde ook het Tor Tor 3 document van de bank ten bewijze, dat het betaalde geld uit het buitenland kwam.

De projectontwikkelaar regelde alles met de Landoffice en de volgende dag had ik de papieren als eigendomsbewijs in mijn bezit en kreeg de sleutel van de condo overhandigd. Ik woon er nu al drie jaar en tot volle tevredenheid”


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

13 reacties op “Een condo kopen in Thailand”

 1. maithing zegt op

  Goed verhaal met een goede afloop,ben zelf al ruim 20 jaar eigenaar van een condo, maar we hebben ook wel nare zaken met het management meegemaakt na zo’n 5 a 6 jaar. Maar goed wetten zijn ook aangepast en alles gaat een stuk beter. Mijn verhaal is , loop eens bij Central of Royal Garden waar de verkopers staan en vraag eens wat de bijkomende kosten zijn, o.a service of wie doet het management. Vragen waar ze meestal geen antwoord op weten, enkele jonge Thaise dames zijden gewoon ga ergens anders kopen. We zijn allemaal co eigenaars en kunnen een management kiezen maar de bedrijven die de condo”s verkopen houden dit enkele jaren voor zich zelf. In de begin jaren heb je weinig onderhoudskosten en na enkele jaren is de pot gevuld en dan wisselt het management , het zal niet altijd zo zijn maar toch is het opletten,b.v grote zwembaden kost na enkele jaren veel aan onderhoud, liften, verfwerk ets.
  succes voor degene wat op het punt staan te kopen.

 2. jim zegt op

  “Het contract verlangde nog wel een verklaring van mij, als buitenlandse koper, dat het geld voor de koop daadwerkelijk uit het buitenland kwam.”

  En als het geld nu niet uit het buitenland komt, maar in thailand is verdiend?
  Kan je dan geen condo kopen?

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Natuurlijk kan je dan een condo kopen.
   Maar ik vermoed dat je gevraagd zal worden om te bewijzen hoe je aan dat binnenlands geld komt maw hoe je dat geld hier verdiend hebt.

   Ze zullen dan waarschijnlijk eens je verblijfsstatus nakijken (welk soort visum heb je en komt dit overeen met het doel van je verblijf), of is/was er een werkvergunning vereist om dit geld te verdienen, kan je met je Thaise opgegeven inkomsten een condo veroorloven(als je 600000 Baht verdient per jaar lijkt het me moeilijk om na twee jaar een condo van 1,5 miljoen bijeen te sparen), etc….
   Ik denk dus dat als het met binnenlands geld moet gebeuren je je wel eens aan een uitgebreid onderzoek/vragen mag verwachten van bepaalde instanties.

   Maar het is niet onmogelijk natuurlijk.
   Er zijn er ook die hier al jaren verblijven en werken, en daarmee voldoende financiën van binnenlandse oorsprong hebben opgebouwd om tot zulke aankopen over te gaan.
   Niks mis mee.

   • jim zegt op

    Ik vind dat als je in 1 keer 1.6 miljoen uit je achterzak trekt dat er dan sowieso wel even gevraagd mag worden waar dat geld vandaan komt.

    Maar zwart en/of crimineel geld uit het buitenland stinkt blijkbaar niet 😉 😀

    • BA zegt op

     Waarom?

     1.6 miljoen baht is ongeveer 40.000 euro.

     Voor een Thai een godsvermogen maar voor een falang zjin die bedragen niet ondenkbaar. Verkoop je huis met overwaarde of wat spaargeld etc. Ervenis van ouders enz. Mogelijkheden zat.

     Alsof iedereen met dat soort bedragen op zijn rekening dat oneerlijk verkregen zou hebben???

     • jim zegt op

      Moderator: svp niet chatten.

 3. TAK zegt op

  Ik zou graag even een paar kant tekeningen maken.
  Iets kopen wat nog in aanbouw is of gebouwd moet worden
  houd een zeker risico in dat het veel later dan afgesproken
  dan wel helemaal nooit wordt opgeleverd. Ik ken hier in Phuket
  genoeg gevallen. Ook moet mijn na de omgeving kijken.
  Je hebt een prachtig uitzicht enige jaren maar helaas wordt voor jouw condo
  een paar jaar later weer een andere flat neer gezet en weg uitzicht.
  Verkopen lukt dan nauwelijks en je hebt ineens met een enorme waarde
  vermindering te maken.

  Het is al genoemd maar het gaat zo vaak mis. De gemeenschappelijke kosten.
  Dan kan zijn maintenance fee, administration fee en management fee. Deze bedragen kunnen soms aanzienlijk oplopen. Ik ken gevallen van zn 8000 baht per maand. Wat gebeurt er als alle thaien en sommige buitenlanders wonende in het complex weigeren om te betalen. Of een deel van het complex is niet verkocht. Geen genoeg geld meer in de pot. Verwaarlozing van het complex. Er wordt niet meer schoongemaakt en geen geld
  voor beveiliging.

  In zn flat woon je redelijk dicht op elkaar. Mensen verschillen van gewoontes. Sommige gaan vroeg slapen en andere komen iedere helemaal lam thuis en draaien nog even wat harde muziek. Dit kan tot ernstige problemen leiden.

  Het valt mij op in Thailand dat apartementen vaak duur zijn ten opzichte van huizen. Je kan in Patong, Phuket voor 2 mln baht een schoenendoos kopen van 30m2. Als je het alleen gebruikt om in te slapen dan is dat oke, want om te leven lijkt me dat gewoon te klein. Echter nog geen 10 minuten rijden koop je voor 2.5 mln baht een huis met drie slaapkamers en een klein tuintje. Dat lijkt me om te wonen toch een stuk gerieflijker. Een beetje ruime apartementen zijn moeilijk te vinden en flink aan de prijs. Dan zit je al gauw in het prijs segment van 15- 25 mln baht.

  Daarnaast staan er vaak voor hele redelijke prijzen ook apartementen te huur. Je zou bijvoorbeeld kunnen huren voor 6 maanden of een jaar. Als alles je dan bevalt zoals de buren, het complex, de straat en de omgeving dan zou je als nog kunnen kopen.

 4. janbeute zegt op

  In dit verhaal lijkt alles zo simpel .
  Het verhaal van hij opende een account bij de TMB BANK , begrijp ik niet helemaal .
  Ook ik ben hier klant in hun Lamphun branch .
  Bij het openen vroegen ze mij buiten het paspoort ook verblijf adres in Thailand en bewijs .
  Voor mij geen enkel probleem ik heb een woning met gele boekje en al .
  Elk jaar vragen ze een kopie van mijn paspoort ivm visa retirement stempel .
  Ik zie er netjes uit geen tatooes ed , woon hier niet illegaal .
  Waar is het verschil , ga er volgend e wek bij de manager een balletje over op gooien .
  Procedure head office Bangkok zeggen ze dan .
  Bij Tanachart bank gelden ook die regels .

  Groetjes jantje

  • Gringo zegt op

   Over het openen van een bankrekening bij een Thaise bank stond in het oorspronkelijke Engelse verhaal nog een aanvulling, die ik heb weggelaten:

   “It may be a little more difficult to open an account now with some banks requiring work permits and other documentation such as a longer term visa, however at last check TMB and Kasikorn banks both are able to open savings accounts on the spot for foreign nationals as long as they present their passport”

   Ik meende, dat het niet relevant was, te meer , omdat ik zelf al jaren een rekening heb bij Krung Thai Bank, die ik af en toe gebruik. Ik hoefde destijds ook alleen maar mijn paspoort te tonen en ken die verpllichting om elk jaar weer een copie van het paspoort of andere documenten te tonen ook niet.

   • janbeute zegt op

    Beste Gringo als antwoord op je verhaal.
    Ik heb heel goede ervaring met de TMB bank. En ze zijn zeer goed voor mij als klant. Ik houd van hun systeem het houdt corruptie en illegaal bankzaken doen in Thailand tegen. Als je makkelijk een bank account kunt openen of een appartement kunt kopen, dan moet je bij jezelf toch afvragen: klopt dit wel.
    Meesten van deze lieden zijn op vakantie alhier, en worden slachtoffer. Hoe dom kun je zijn denk ik dan.
    Ik zelf ben niet hoog geschoold hoor, maar de zon gaat niet op voor niets is mij geleerd.
    Waar ik woon zijn enkele farangs, ook Nederlanders, die zelf met hulp van hun Thaise echtgenote of vriendin een mooi huis hebben gebouwd. Meestal veel goedkoper en zelfs beter gebouwd als je ze doen geloven in advertenties via internet o.i.d.
    Mijn advies: Gebruik je gezonde verstand als je dat hebt. Geen aankoop emoties op je vakantie. Als je vaker hier wilt komen in Thailand om een toekomst op te bouwen na je pensioen bv. Kijk rustig rond, voordat je iets doet, waar je zeker spijt van krijgt.
    Jantje woont hier al weer 8 jaren met zijn Thaise vrouw , en hebben samen een leuk en mooi huis en grondstuk opgebouwd.
    Ook met schade en schande overigens. Maar de bedragen voor de schade en schande waren laag.
    Elke dag als wij ‘s morgens opstaan zijn we blij met wat we samen hebben opgebouwd.
    Groetjes van Jantje uit Pasang
    P.S.: Vandaag heel veel regen gehad alhier.

 5. ruud zegt op

  Quote:
  Het kopen van een condo is aantrekkelijk voor vele buitenlanders, hetzij als investering hetzij voor eigen bewoning.

  Ik ben nieuwsgierig naar uw opmerking over aantrekkelijk als investering.
  Kunt u dat onderbouwen of hebt u die kreet overgenomen van de verkoper?

  • Gringo zegt op

   Het is kreet van mijzelf, Ruud.

   Ik ken toch wel mensen, die één of meerdere condo’s hebben gekocht om die vervolgens te (laten) verhuren.
   Bovendien rekenen zij er op, dat de condo’s op termijn in waarde zullen stijgen.

 6. aart langeveld zegt op

  Ja ik ben andere ervaringen eigen geworden. Op vakantie in Cha-am ben in verliefd geworden op huisvesting in Thailand. Na enig zoekwerk in Hua Hin besloot ik op Avalon een woning te kopen met een leasecontract voor 30 jaar. Het duurde circa 2 weken voordat het koopcontract klaar was en als inschrijfkosten voor de leges etc moest ik 100.000 bath betalen. Vervolgens zo ik het aankoopbedrag in 4 termijnen voldoen.

  Bij thuiskomst moest ik gelijk de eerste termijn voldoen en op aangegeven data de volgende termijn. Afgesproken was dat na betaling van de 2de termijn het chanot zou worden overhandigd. Toen begon de ellend; na diverse verzoeken voldeed men niet aan de afspraak. Na enige tijd ben ik via internet THAINET in contact gekomen met een Hollander die getrouwd was met Thaise advocate een zekere […] en zijn echtgenote […]. Die zouden mij wel helpen uiteraard tegen vergoeding.

  Als eerste werd gesteld dat voor een rechtsgang het beter zou zijn als het huis op naam van de advocate werd gesteld. Na een opgestelde overeenkomst waarin werd verklaard dat het huis na oplevering direct op mijn naam zou worden gezet. Vervolgens moest ik de 3e termijn naar […] zenden welke dan de betaling aan Avalon zou regelen en controle op de bouw zou houden. Vervolgens werd gemeld dat er geen chanot was en de reden was dat er geen bouwvergunning was voor de woning. Maar ik moest mij niet druk maken want er waren diverse gesprekken met de landoffice tussen advocate en genoemde bureau zou het allemaal wel goed komen. Het 4 termijn moest worden voldaan.

  Van dit laatste bedrag werd er een rechtszaak aangespannen om dat er zoveel gebreken waren, die door een eventuele aannemer moesten worden hersteld. De zaak werd uiteindelijk gewonnen en er zou een klein bedrag aan Avalon moeten worden betaald en na aftrek van kosten zou het herstel hetgeen nimmer is op gedragen en het resterende bedrag aan mij worden overgemaakt.

  In de tussentijd waar de vriendschap tussen mij en advocate enigszins was gegroeid wisten zij met een zielig gezicht nog even 200.000 bath bij mij te lenen voor betaling van leveranties van […]. Inmiddels was er circa twee en half jaar verstreken. Het huis werd een bouwval en het enige bruikbare was de airco die is gestolen.

  Zelf wilde ik daar niet meer wonen en bood huis te koop aan, maar eerst moest het op mijn naam en moet weer de overdacht van 107.000 bath betalen. Uiteindelijk via een bemiddelaar heb ik het kunnen verkopen voor 1.000.000 bath en 50.000 bath bemiddelingskosten, mijn verlies 2.000.000 bath en nimmer terug betaalde lening van 200.000 en 30.000 terug middels rechtzaak is nog steeds tegoed 230.000. Gelukkig heb ik hierdoor veel geleerd ik heb land gekocht en heb mijn huis onder mijn toezicht laten bouwen.

  Moderator: Namen van betrokken personen geanonimiseerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website