Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesMinister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt aan ‘aanvullende registratie’ voor expats en emigranten. Zo wil de overheid meer overzicht krijgen over wie er uit Nederland vertrekt. Wie zich niet volgens de regels uitschrijft, kan vanaf 2013 een boete verwachten.

Wie verwacht binnen twaalf maanden een periode van minstens acht maanden in het buitenland te verblijven, moet zich uitschrijven uit de Gemeentelijke Basis Administratie, het voormalige bevolkingsregister.

Consequenties

In de praktijk gebeurt dat lang niet altijd. Deels omdat mensen het vergeten, deels ook omdat uitschrijven consequenties heeft. Zo kun je in principe geen DigiD aanvragen als je niet in de GBA staat. En je kunt ook niet op de wachtlijst blijven staan voor een huurwoning. Lastig als je weet dat je toch weer snel terugkomt. Andere consequenties zijn dat je niet meer in aanmerking komt voor zaken als bijstand, huursubsidie en kinderbijslag, dat je AOW later wordt gekort met twee procent per uitgeschreven jaar en dat je bij veel verzekeringen geen of minder dekking krijgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een doorlopende reisverzekering.

Spookburgers

In de praktijk zijn veel mensen voor lange periodes in het buitenland, terwijl ze in Nederland staan ingeschreven. Vorige week nog meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in Nederland elk jaar 65.000 burgers het label VOW krijgen: ‘vertrokken, onbekend waarheen’. Bij deze ‘spookburgers’ zitten niet alleen expats en emigranten, maar ook veel buitenlandse studenten en immigranten die teruggaan naar hun thuisland.

Bestandskoppeling

Een belangrijk instrument voor het terugdringen van het aantal ‘spookburgers’ wordt het koppelen van bestanden. Nederlanders die zich niet formeel uitschrijven, stellen vaak wel andere instanties op de hoogte van hun vertrek, bijvoorbeeld de Belastingdienst of de SVB.

Bestraffen

Aan de gegevens in de GBA wordt een code toegevoegd wanneer een gemeente een ‘adresonderzoek’ heeft lopen naar iemand. Alle instanties zien die code. Als vervolgens blijkt dat iemand zich inderdaad niet heeft uitgeschreven, dan is het de bedoeling van de minister dat de gemeente daar zelf tegen gaat optreden. De boete kan oplopen tot 325 euro.

Postadres

Overigens betekenen de plannen van Donner niet dat Nederlanders in het buitenland straks geen Nederlands postadres meer kunnen aanhouden. Zo’n adres is genoeg om je bijvoorbeeld in te schrijven bij de Kamer van Koophandel of een Nederlandse bankrekening te hebben. Ook na 2013 staat daar geen boete op.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst, Wereldomroep, belangenorganisatie www.mondi.nl

16 reacties op “Donner actief tegen spookburgers, ook die in Thailand”

 1. Chang Noi zegt op

  Ik snap dit niet …. ik heb mij enige jaren geleden netjes uitgeschreven uit de gemeente en aangegeven dat ik naar het buitenland ga. Daarmee kreeg ik de status “uitgeschreven met onbekende bestemming”. Ben ik nu een spookburger? Ik dacht het niet want ik heb netjes een bericht gekregen van de belastingdienst dat ik voortaan onder de afdeling “buitenland” val te Heerlen.

  Overigens zouden ze het GBA koppelen aan de vrijwillige registratie bij de ambassade? Misschien vinden ze dan wat spookburgers terug?

  Chang Noi

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Je bent idd geen spookburger. Het gaat om mensen die zich NIET hebben laten uitschrijven.

   • Chang Noi zegt op

    “In de praktijk zijn veel mensen voor lange periodes in het buitenland, terwijl ze in Nederland staan ingeschreven. Vorige week nog meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in Nederland elk jaar 65.000 burgers het label VOW krijgen: ‘vertrokken, onbekend waarheen’. Bij deze ‘spookburgers’ zitten ….”

    Ik lees in bovenstaande citaat anders dan.

    Chang Noi

 2. Thailandganger zegt op

  De pitbull van de regering heeft zich weer ergens in vastgebeten.

  Dat wordt voor elke 8 maanden pendelen….. en als ze straks de AOW naar levensstandaard van het land waarin je verblijft gaan uitbetalen, dan kun je dat pendelen ook vergeten.

  Leuker kunnen ze het niet maken…wel gemakkelijker.. toch? maar voor wie?

  Vergeet niet de aow-partnertoeslag aan te vragen? nu kan het nog? Na 2015 is dat ook afgelopen.

  Maar we gaan wel weer die nieuwe vliegtuigen kopen die zoals gisteren bleek mankementen hebben. Och ze moeten het ergens aan uitgeven wat ze allemaal menen te besparen.

 3. EErlijke burger zegt op

  Nou, ik heb mij voor 8 jaar terug ook netjes uitlaten schrijven uit mijn gemeente en ben toen ook bij de belasting voorbij gegaan om alles teregelen voor dat ik weg zou gaan naar Thailand .
  Maar toen ik 3 maanden in Thailand was en met enkele Nederlanders had gepraat , was mij al snel duidelijk dat 95% van de Nederlanders die hier het hele jaar wonen , gewoon een adres in Nederland hebben , om zo hun 2% per niet te verliezen van hun AOW en een goedkopere zorgverzekering te hebben, en nog meerder voordelen die ik allemaal niet heb omdat ik alles via de wet heb gedaan , dus wat mij betreft mogen ze alle Nederlanders die zich niet aan de regels hebben gehouden , naar Nederlander terug halen , met een flinke boete van minimaal 5000 euro , en hun hele AOW intrekken als ze de leeftijd van 65 jaar hebben berijkt , want in mijn ogen is dat diefstal van Staats geld , en valsheid in geschriften!!!!!!

  Dus Mr. Piet Hein Donner , pak die criminelen maar eens goed aan!!!!

  Groetjes van een EERLIJKE Nederlandse burger uit Thailand.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Beetje kort door de bocht, want de mensen die nog in NL staan ingeschreven betalen daar dus de volle mep belasting over hun inkomen. Jij niet meer.

   • gerrieQ8 zegt op

    eerlijke burger
    ben benieuwd wat de belasting jou heeft verteld. Betaal je belasting in Thailand (wat me sterk lijkt, of je moet hier werk hebben) want zoniet betaal je volgens mij gewoon inkomsten belasting en in Nederland over je pensioen of ander inkomen wat je hebt.

  • Maarten zegt op

   Eerlijke burger, als je in Thailand werkt en nog in Nederland staat ingeschreven, betaal je alleen inkomstenbelasting in Thailand. Echter, je moet wel in Nederland wel een flink portie premie volksverzekering betalen. Voor je AOW betaal je dus vanuit Thailand de volle mep, terwijl je wellicht in the toekomst gekort wordt op de uitkering omdat je in een relatief goedkoop land woont. Vind jij dat eerlijk? Ik niet.

  • maria berg zegt op

   Als iedereen zich nou lekker met zich zelf bemoeit en niet zo nodig naar anderen moet wijzen zou de wereld er een stuk leuker uitzien.

   • Fablio zegt op

    Juist Maria, Typies des Hollands, altijd klaar met het vingertje!

   • marcos zegt op

    @ Maria, U denkt toch niet dat die tijd er ooit komt mag ik hopen?

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     En zeker niet op dit blog….

  • william zegt op

   Een eng commentaar van eerlijke burger. Wat is er op tegen dat een 65-jarige die 45 jaar hard in Nederland heeft gewerkt voor een jaartje op vakantie naar het buitenland gaat? Hij betaalt alle verplichtingen in Nederland.

 4. nok zegt op

  En als je het niet aangeeft dat je voor langer dan 8 maanden vertrekt maar je vliegt via Duitsland of Belgie of wat dan ook geeft de Duitse douane dan aan Holland door dat je weg bent? Volgens mij zijn ze nog lang niet zo ver namelijk.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   In Nederland zijn de diverse systemen al aan elkaar gekoppeld, maar met andere landen is dat (nog?) niet het geval. Het gaat overigens niet om een aaneengesloten periode, maar om het aantal dagen per jaar dat je weg bent. De regel omzeilen is niet zo moeilijk en de controle van de overheid is ingewikkeld. Volgens mij staat het ook op gespannen voet met de Europese richtlijnen.

  • siamees zegt op

   Ik ben in Belgie na 3 jaar niet uitgeschreven en dat is geen enkel probleem,misschien Belg worden in plaats van Nederlander?Je weet wat ze zeggen he in Belgie mag niets maar mag eigenlijk alles,in Nederland mag alles maar mag eigenlijk niets. Misschien nu er eindelijk een regering is dat de zaken gaan veranderen maar ik denk het niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website