Nederland is in een snel tempo bezig de sociale voorzieningen af te bouwen. Dit kan verregaande consequenties hebben voor pensionados in Thailand. Zo staan er per 1 januari ingrijpende wijzingen voor de AOW partnertoeslag op stapel.

De reguliere partnertoeslag voor AOW toeslag komt op 1 april 2015 te vervallen. Er zal alleen nog recht zijn partnertoeslag indien men al recht had op een AOW-pensioen voor 1 april 2015 en gehuwd of samenwonend was voor 1 januari 2015 (dit staat sinds kort op de site van SVB) en geboren voor 1 januari 1950

Conclusie: Degene die nu partnertoeslag ontvangen verliezen ook de partnertoeslag indien zij na 1 januari 2015 een nieuwe samenwoning aangaan.

Lees meer: www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/aow/afbouw-partnertoeslag-aow-ingaande-2015/

Zie ook:

Eerlijk gezegd verwacht ik niet veel van de oproepen van de vakcentrales. Ik denk dat de wetgeving zit dichtgetimmerd en men daar niet meer aan gaat wijzigen.

Wat gaat er gebeuren?

Als je alles goed leest dan blijkt, dat wie geboren is vóór 1950 en op 1-1-2015 nog geen partnertoeslag heeft die ook nooit zal krijgen. Er zijn mensen die daarom hun baan opzeggen want inkomen boven een bepaald bedrag staat aan het recht op partnertoeslag in de weg. En lees dan ook dat wie wel op 1-1-2015 partnertoeslag heeft en geboren is vóór 1950, de partnertoeslag definitief verliest bij einde van het samenwonen. Daarna nieuwe relatie krijgen en samenwonen ? Geen partnertoeslag en bij samenwonen ook geen alleenstaande toeslag.

Een bijzondere situatie lees je in de brief van 30 juni 2014 van mevrouw Klijnsma (de 3e link) als het inkomen van de partner incidenteel te hoog is voor partnertoeslag.

En verder zie je dat de groep geboren in 1950 en later de partnertoeslag niet krijgt. Ik heb de SVB gevraagd of dat echt onafhankelijk is van mijn bouwjaar. Mijn bouwjaar (de groep geboren vóór 1950) zou toch ontzien worden? Na inloggen met DigiD schreef ik een bericht aan de SVB op 2 juli 2014. En nu komt een antwoord van de SVB, de brief van 10 juli 2014 die ik vandaag ontvang.

“…Indien er op of na 1 januari 2015 als gevolg van een inkomens- of leefsituatie wijziging optreedt kan geen recht meer ontstaan op een AOW-toeslag….”.

Nu snap ik er niks meer van. ‘AOW-toeslag’, dat zou dus ook de alleenstaande toeslag zijn? Moet een onvolledigheid zijn in de beantwoording, de alleenstaande toeslag is nergens aan de orde geweest. Dus maar weer een vraag gesteld en antwoord gevraagd per email. Conclusie. Nee dus. Het ontzien van mijn bouwjaar stopt als de relatie en/of samenwonen stopt. Voor of na 1 januari a.s. maakt niets uit. Er komen geen nieuwe toekenningen partnertoeslag meer op of na 1-1-2015.

Dus 1 januari a.s. wordt cruciaal. Zuinig zijn op de partner, nu meer dan ooit……

Vandaar deze reminder. Het is nog maar 5 maanden weg.

Ingezonden door Erik Kuijpers


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Ingezonden: Partnertoeslag AOW, denk aan 1 januari aanstaande!”

 1. Mister Ben zegt op

  Niets nieuws, weet ik al +/- 10 jaar of langer. Er is genoeg over bekend gemaakt. Maar ja, het is wel wat moeilijk te begrijpen voor sommigen zoals het geschreven stond/staat. Maar ik denk dat de meesten die op leeftijd zijn het al geregeld hadden. Maar toch bedankt voor de oplettendheid. Sommigen hebben er misschien nog iets aan. Gtoet, MB.

 2. colin de Jong zegt op

  Ja en zo worden onze landgenoten langzamerhand als een citroen uitgeperst. Drees en Den Uil draaien zich om in hun graf als ze zien wat de PVDA anno 2014 uithaald.

  • Sir Charles zegt op

   Hoezo als een citroen uitgeperst? De samenleving is aan veranderingen onderhevig dat daarom de AOW aan herziening toe is, is toch niet meer dan logisch.
   We leven allang niet meer in de tijd van Drees en Den Uyl want veel vrouwen hebben bijna tegenwoordig allemaal een baan dús een inkomen zodat die ‘aanrechtsubsidie’ zoals het ook wel spottend genoemd wordt vrijwel niet meer nodig is.

   Bovendien (om het Thailand-gerelateerd te houden) een (jongere) Thaise is er toch niet om uitsluitend achter het aanrecht te laten staan en daar dan ook nog een toeslag voor te ontvangen. Zo gaan we toch niet met Thaise vrouwen om of toch wel…? 🙁

   • Eddy zegt op

    De AOW gewoon afschaffen en overlaten aan de vrije markt en waar men een verzekering kan afsluiten bij het bedrijf waar men werkt en ook diverse verzekeringen kan afsluiten bij particuliere verzekeraars voor de oude dag.
    Zodoende geen gekloot en bemoeizucht van de overheid zoals in Amerika , Japan etc.

 3. Ko zegt op

  misschien enkele onduidelijkheden rechtzetten.
  Er bestaat geen alleenstaandentoeslag en heeft ook nooit bestaan.
  Je bent alleenstaand (m/z kinderen) of samenwonend ( gehuwd, samenlevingscontract etc) (m/z kinderen).
  Het grote verschil ligt in: ben je gehuwd met een AOW gerechtigde partner of niet. Dus heeft jouw partner als ze 67 wordt recht op AOW ( 50 jaar in NL gewoond of 2% minder per jaar) . Neen? dan krijg je de AOW van een alleenstaande, ook al ben je gehuwd! Dus niet, zoals voorgehouden in het verhaal van Erik: gehuwden AOW met een toeslag tot alleenstaand niveau.

  Dat de AOW herzien moe(s)t worden is duidelijk. In het leven geroepen om mensen die na een bepaalde leeftijd geen inkomsten meer hadden te ondersteunen. Het was nog niet de tijd van pensioenen voor grote delen van de bevolking. Later zijn daar de niet werkende vrouwen bij gekomen. Gelijkheidsbeginsel. Er werd dus al snel veel meer uitgegeven dan er binnenkwam, immers ruim de helft van de 65+ bevolking kreeg plots een uitkering en had nooit iets afgedragen. De situatie in Nederland is natuurlijk erg veranderd. Mannen en vrouwen hebben een baan, bouwen pensioen op etc. Langzaam vervalt dus de reden om de AOW nog in stand te houden. Immers de meeste CAO’s hebben dat allemaal geregeld. Deskundigen voorspellen dat er over 25 jaar helemaal geen AOW meer bestaat. Er zal een regeling komen voor de groep die dat allemaal overleeft. Je voelt zelf de (on)gelijkheid in het systeem: de koning krijgt ook AOW. Velen zullen zeggen: die heeft dat toch niet nodig; zie daar de volgende stap: pensioenafhankelijk of en hoeveel AOW je krijgt. Ook de gedachte dat er iets gedaan moet worden aan de export van uitkeringen zal meer van invloed worden.

 4. Leo Th. zegt op

  Erik, ondanks je goede bedoelingen maak je het nodeloos ingewikkeld door met een nieuwe therm “AOW-alleenstaande toeslag” te komen. Die bestaat namelijk niet. Als alleenstaande (dus alleenwonend!) krijg je € 1099,37 bruto per maand + een vakantieuitkering van € 70,16 bruto p/m.(Vakantieuitkering wordt in mei van elk jaar betaald)
  Wanneer je samenwoont/getrouwd bent en beiden AOW-gerechtigd bent, dan ontvang je per persoon 759,53 bruto per maand + een vakantieuitkering van € 50,11 bruto p/m p/p. (Samen dus € 1519,06 + € 100,22 vakantiegeld p/m.
  Wanneer jij echter wel AOW ontvangt maar je partner nog geen AOW-leeftijd heeft, dan kan je een toeslag ontvangen op je genoemde uitkering van € 759,53 p/m, mits jezelf voor 1950 bent geboren. De toeslag kan oplopen tot € 734,42 bruto p/m.; je ontvangt dan € 1493,94 p/m + € 100,22 vakantiegeld. Als je voor 1-1-2015 geen toeslag ontvangt, doordat je bv. niet in aanmerking komt voor een toeslag wegens een te hoog inkomen van je partner, dan kan je dus na 1-1-2015 geen toeslag meer aanvragen, ook niet wanneer de inkomsten van je partner wegvallen. In feite wordt je dan, evenals alle nieuwe AOW-gerechtigden na 1-1-2015, gestraft wanneer je samenwoont! Als alleenstaande zou je € 1099,37 p/m ontvangen maar als samenwonende, met een partner zonder recht op toeslag, ontvang je dus slechts 759,53 p/m.
  Oneerlijk in mijn ogen en het nodigt dadelijk niet uit om samen te gaan wonen met een jongere partner. Dat kost je namelijk een flinke hap op je inkomsten. Veel rechtvaardiger zou zijn om nieuwe gevallen na 1-1-2015 minimaal de uitkering voor een alleenstaande te verstrekken i.p.v. een korting toe te passen wanneer je gaat samenwonen met een partner zonder inkomsten.
  Overigens, als je nu samenwoont en in de toekomst uit elkaar gaat, dan krijg je wel weer de AOW-uitkering voor een alleenstaande overgemaakt.

  • ko zegt op

   je hebt helemaal gelijk wat de berekeningen betreft. Echter het probleem ontstaat op dit blog over de toeslagen en gehuwd zijn met een Thai(se). Als je partner nooit in Nederland heeft gewoond gaat het hele toeslagenverhaal niet op! Het geldt alleen als je partner daadwerkelijk enige jaren (minimaal 5 dacht ik en dan zijn de toeslagen daaraan gerelateerd) in Nederland heeft gewoond. Dus het maakt niet uit of ze nu 10 of 40 jaar jonger is of 20 jaar ouder. Het maakt in deze situatie (AOW en gehuwd met Thaise die nooit in Nederland heeft gewoond) ) ook niet uit of je wel of niet gehuwd bent, je krijgt de uitkering van een alleenstaande. Het maakt dus totaal niks uit of je gaat samenwonen met een jongere Thaise partner in Thailand. Ga je dat doen in Nederland dan gaat jouw verhaal op! Dan bouwt zij immers zelf (deels) een AOW op!

   • Leo Th. zegt op

    Beste Ko, ik heb regelmatig op ThailandBlog gelezen dat pensionada’s in Thailand AOW-partner toeslag ontvangen voor hun Thaise (geregistreerde) partner. De hoogte van de toeslag is uiteraard afhankelijk van het aantal jaar dat samen AOW is opgebouwd. Of het van belang is dat je geregistreerde Thaise partner in Nederland heeft gewoond, kon ik niet achterhalen. Je schrijft dat je, ongeacht of je nu wel of niet alleen in Thailand woont, een uitkering voor een alleenstaande krijgt. Ik waag dat te betwijfelen want waarom vraagt de SVB dan of je, ook in het buitenland, alleen of samen woont. Hoop dat je gelijk hebt! M.vr.gr.

    • Ko zegt op

     dat is nu juist het misverstand dat hier op dit blog ontstaat. Men redeneert: ik ben gehuwd, dus ik krijg gehuwden AOW maar ik krijg meer, dus dat zal de toeslag zijn! Dat is dus onjuist! Gehuwd met een NIET AOW gerechtigde (die nooit in Nederland heeft gewoond) krijgt alleenstaande AOW! AOW bouw je uitsluitend op door IN NEDERLAND te wonen. Ook al betaal je nooit een cent, je krijgt toch AOW! Je kunt dus met een Thaise partner alleen SAMEN AOW opbouwen als je SAMEN IN NEDERLAND woont. Al woon je maar 1 meter buiten de grens met Nederland dan houdt het hele AOW verhaal op!

   • dontejo zegt op

    Hoi Ko, Dit is perse niet waar! Het is niet van belang of je Thaise partner ooit in Nederland gewoond heeft. Mijn 35 jaar jongere Thaise vrouw heeft nooit in Nederland gewoond en ik krijg al vanaf mijn 65ste partnertoeslag voor haar. Dat wordt zo berekend: Op het moment dat ik 65 werd was zij 30 jaar. 65 min 30 is 35. 35 x 2 % is 70 %. Ik krijg dus voor haar 70 % van de partnertoeslag. En dit blijft zo totdat zij 65 jaar wordt, of ik doodga (dit laatste zal wel eerder gebeuren LOL) Zo is de wet.
    Groet, dontejo.

    • Ko zegt op

     kijk dit is nu weer zo’n voorbeeld. Als je partner toeslag krijgt is dat dus ONJUIST! Je hebt er geen recht op! Kijk na op de site van de SVB. Als je AOW net zo hoog is als die van een alleenstaande heb je dus geen toeslag, maar een alleenstaande AOW!

     • dontejo zegt op

      Hoi Ko,
      Ik heb geen zin in welles nietes spelletjes. Hier zijn enkele linken, waaruit blijkt, dat je er perse recht op hebt:
      http://www.belastingtips.nl/fiscaaladvies_dossier/emigratie/recht_op_aow_na_emigratie/

      http://www.telegraaf.nl/overgeld/financielevraagbaak/20181612/__Partnertoeslag_voor_buitenlandse_echtgenote___.html

      http://www.monitor.nl/buitennl/?http://www.monitor.nl/buitennl/s_5096_all_.htm
      Als je nog denkt gelijk te hebben stuur een mail naar: bkengen@svb.nl
      Als dit mailadres niet doorgegeven wordt door de moderator dan bel met meneer
      B. Kengen SVB te Roermond, daar worden alle zaken betreffende AOW toeslag
      buitenlandse partner geregeld.

      Groet, dontejo.

  • Ruud Vorster zegt op

   Mijn inziens klopt dit helemaal , ik roep dit al sinds de regering deze nieuwe regeling besloten heeft door te voeren in 2015.Destijds werd er gezegd dat er verondersteld wordt dat je partner zelf een inkomen heeft al dan niet de tijd heeft om daar aan te gaan werken !Deze veronderstelling gaat in heel veel gevallen niet op en dus zeggen ze nu : Als je samenwoont maakt dat het leven voor beiden goedkoper ,( huur, potje koken en noem maar op) ! De regering is in deze inconsequent tegen het discrimineren af want je wordt dubbel gepakt A: geen toeslag en B: gekort omdat je samenwoont .

  • Eddy zegt op

   Het beste is om een relatie aan te gaan op commerciele basis – dwz ieder een eigen huishouding voeren.
   zo geen gedonder met de overheid
   Heb in Thailand een eigen woning en mijn vriendin ook – zo wie doet me wat
   Heel eenvoudig en simpel

 5. erik zegt op

  What’s in a name, zei ooit iemand. Als maar duidelijk is wat er staat te gebeuren op 1 januari a.s..

  • Sjaak S zegt op

   Daar moet ik dan even op reageren… of ik ooit met mijn Duitse pensioen partnertoeslag had gehad of niet, weet ik niet eens. Maar wat ik wel weet is dat in deze moderne tijd, waar verwacht wordt dat je vrouw net zo goed bijdraagt aan het gezinsinkomen, wel nog recht heeft op 12 jaar alimentatie en later een deel van je opgebouwde pensioen.
   Dus je eigen partner, waarmee je je leven wilt delen en jijzelf hebben minder, omdat je ex uit een gestrand huwelijk recht heeft op jouw geld??? Dan moeten dezelfde regels toegepast worden en moet er gezegd worden dat ze dan ook maar gaan werken. Net zo goed dat je huidige partner “dan maar moet gaan werken”….
   Het is inderdaad geen uitpersen als je iets niet meer krijgt. Wel als je iets moet afstaan.

 6. François zegt op

  Het is natuurlijk heel zuur als een bepaalde uitkering ineens vervalt, maar uiteindelijk is de AOW een ouderdoms-uitkering. Dat de partner die meteen ook ging ontvangen is bedacht in de tijd dat die partner slechts het huis en de keuken als werkterrein had. Dat is veranderd, de AOW is onbetaalbaar geworden, dus moet er aangepast worden. Het idee erachter is dat ieder zijn of haar eigen broek op houdt. Voor wie dat echt niet kan is er een uiteindelijk vangnet in de vorm van bijstand. Geen vetpot, maar beter geregeld dan in de meeste landen. Wie in Thailand woont mag blij zijn dat hij ook zonder partnertoeslag in vergelijking met de gemiddelde Thai nog een behoorlijk inkomen heeft uit zijn AOW. Wie in Nederland woont heeft even veel (of weinig) euros per maand maar een veel hoger kostenniveau. Iets roepen over discriminatie is dus echt onzin. En zuinig zijn op je partner omdat je anders minder AOW krijgt? Ik hoop niet dat dat echt de reden is om zuinig op je partner te zijn.

  • Ruud Vorster zegt op

   Francois er zijn 2 gepensioneerde beiden krijgen AOW , de ene is vrijgezel krijgt 100% de andere woont samen met een partner en krijgt 50 % .
   Geen vetpot , wonen in Thailand , AOW onbetaalbaar etc etc doet niets terzake

   • François zegt op

    Iedereen die recht heeft op AOW krijgt 50% van het minimumloon (even de gevolgen van in het buitenland wonen tijdens de opbouwjaren daargelaten). Alleenstaanden krijgen 20% extra omdat zij bepaalde vaste kosten nou eenmaal niet met een ander kunnen delen. De verhouding is geen 100% – 50%, maar 70% – 50% en met een weloverwogen reden. Dat is al heel lang het systeem en dat verandert niet.
    Over in hoeverre de redenen ter zake doen kan je van mening verschillen. Dat de AOW onbetaalbaar wordt lijkt me overigens een tamelijk onoverkomelijke reden. Je kan er wel tegen zijn dat er geen geld voor is, maar daarmee is er niet ineens wel geld. Ik ben er bijvoorbeeld erg op tegen dat ik niet genoeg geld heb om twee keer per jaar een maand naar Thailand te gaan, maar toch blijft mijn bankrekening te mager.

 7. Chiang Noi zegt op

  De berichten betreft de partnertoeslag kan ik niet helemaal volgen. Ik heb 3 weken geleden een stukje gekopieerd en daar wordt gemeld dat de partnertoeslag gehandhaafd wordt of lees ik het verkeerd?
  Ik zal hieronder het gekopieerde stukje plaatsen:
  ——————————————————————————————————————————-
  Inkomenssteun ouderen op de schop
  Ouderen krijgen vanaf 1 januari volgend jaar bovenop hun AOW een inkomensondersteuning, die afhankelijk is van het aantal jaren dat ze in Nederland hebben gewoond.
  De bestaande regeling om de koopkracht van ouderen wat bij te plussen, verdwijnt daarmee.
  Mensen met een volledige AOW-opbouw gaan er door deze nieuwe regeling niet op voor- of achteruit. Dat geldt voor circa 90 procent van de ouderen.
  Staatssecretaris Jetta Klijnsma en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken hebben dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
  Ze laten ook weten dat een plan om de toeslag voor AOW’ers met een nog niet AOW-gerechtigde partner te beëindigen, wordt ingetrokken. Het was eerst de bedoeling dat die toeslag voor rijkere ouderen geleidelijk geschrapt zou worden.
  Huishoudentoeslag
  De nieuwe regeling houdt verband met het niet doorgaan van de huishoudentoeslag. Het kabinet had eerder aangekondigd dat die in de plaats zou komen van bestaande toeslagen voor onder meer zorg en huur. Dat plan is vooralsnog van de baan wegens uitvoeringsproblemen. Daardoor waren er ook wijzigingen nodig in andere kabinetsplannen.
  In de nieuwe inkomensondersteuning voor AOW’ers wordt er rekening mee gehouden dat niet iedereen die naar Nederland komt om te werken zich hier ook blijvend vestigt, waardoor er geen volledige AOW wordt opgebouwd. Hetzelfde geldt voor mensen die in Nederland geboren zijn, maar later in het buitenland gaan wonen.
  Voor mensen die geen volledige AOW hebben en dus deels aangewezen zijn op de bijstand komt er een gunstiger berekeningsmethode van hun uitkering. Die levert hen een financieel voordeel van circa 300 euro per jaar extra op. Dat geldt zowel voor alleenstaanden als echtparen.
  ——————————————————————————————————————————
  Als iemand mij het kan uitleggen?

  • François zegt op

   Het gaat hier om een wetsvoorstel dat moest regelen dat de partnertoeslag zou worden gekort of ingetrokken als de partner iets ging verdienen, ook al was dat slechts een incidenteel inkomen. Het gaat daarbij om hogere inkomens die al een partnertoeslag hebben. De afschaffing van de partnertoeslag zoals die voor 1 januari 2015 voor het grootste deel van de AOW-gerechtigden wordt doorgevoerd, staat daar dus los van. Alleen wie vóór 1 januari 1950 geboren is kan nog voor toeslag in aanmerking komen, onder bepaalde voorwaarden. (Dát noem ik nou wel discriminatie, maar dat terzijde)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website