De Tourist Authority of Thailand (TAT) heeft met veel aplomb een publicatie van CNN Travel onder de aandacht gebracht, waarin in een lijst van de 50 beste gerechten ter wereld er maar liefst zeven uit Thailand komen. De lijst is een herpublicatie uit 2011, dat door de redactie van CNN Travel in een nieuw jasje is gestoken en geactualiseerd.

De heer Yuthasak Supasorn, de TAT Governor, zei: “We zijn dankbaar voor alle stemmen – een bevestiging voor de algehele reputatie van de Amazing Thai Taste, die deel uitmaakt van ons foodie-toerisme-initiatief om toeristen en foodies te motiveren om via een culinaire reis door Thailand naar bekende locaties middels specifieke Thaise gerechten kennis te maken het Thainess-gevoel te ontdekken”.

Zeven Thaise gerechten

De meest recente CNN Travel World’s 50 Best Foods lijst is samengesteld door een redacteur van CNN Travel, waarschijnlijk op basis van zijn eigen persoonlijke ervaring.

De zeven Thaise gerechten in de lijst zijn Tom Yum Kung, Pad Thai (foto boven), Som Tam Papaya Salade, Massaman Curry, Green Curry, Kip Gebakken Rijst en Nam Tok Moo of Pittige Varkensvlees Salade.

Meneer Yuthasak zei: “Uit het feit, dat er zeven Thaise gerechten in deze invloedrijke lijst zijn opgenomen, blijkt wel hoe Thai Cuisine steeds meer wordt ervaren als een wereldklassieke culinaire ervaring en Thailand een geweldige bestemming voor foodie toerisme maakt”.

Twee lijsten

Ik wilde die lijst van de 50 beste gerechten wel eens zien en vond die op edition.cnn.com/travel/article/world-best-food-dishes/index.html

Toen ik 50ste op de lijst popcorn uit Amerika zag staan, fronste ik mijn wenkbrauwen al. Toen ik vervolgens ook aardappelchips, marsepein, ketchup, fish and chips, pizza en een hamburger tegenkwam, was ik er klaar mee. Als eerste kwam trouwens Massaman Curry uit de bus. Wat moet je met zo veel doodgewone gerechten de beste ter wereld te noemen?

Ook de lezers van CNN Travel protesteeerden. Waarom zoveel Thaise gerechten en geen Chinese? Waarom geen Argentijnse of Franse gerechten? Ik voeg er nog maar even aan toe, waarom geen Belgische of Nederlandse gerechten?

CNN Travel vroeg toen in een poll op Facebook de mening van de lezers en kreeg meer dan 35.000 reacties. Daaruit werd een nieuwe lijst samengesteld, die u hier kunt lezen: edition.cnn.com/travel/article/world-best-foods-readers-choice/index.html

Ten slotte

Misschien moet ik nu maar eens mijn eigen Top 50 gerechten samenstellen uit de vele landen, die ik heb bezocht. Daar komt dan beslist onze Nederlandse boerenkool met worst en witlof met ham en kaas, de Belgische waterzooi en paling in ’t groen, de Indonesische rijsttafel in voor. Maar daar is die redacteur van CNN Travel natuurlijk nog nooit geweest!

8 reacties op “Zeven Thaise gerechten in de Top 50 van CNN Travel”

 1. Marijke zegt op

  Deze week zelf in nederland pad thai gemaakt het was heerlijk.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Thailand scoort in de nieuwe lijst ook niet slecht. USA mogen trots zijn met potato chips, icecream (??? Hoezo Amerikaans?) en cheeseburger in de lijst. Qua calorieën de grote winnaar.

 3. Harry Romijn zegt op

  Mijn Thaise food-leveranciers eens wat kookboeken laten zien ( Spaanse, Franse, Italiaanse, Turkse keuken) … en in enkele grote Duitse supermarkten rondgelopen net voor de ANUGA beurs in Keulen ( I donot see even one product from Thailand, even pineapple from other origins ) … ik heb ze nooit meer gehoord over “Thailand, the kitchen of the world…”

 4. Leo Th. zegt op

  De TAT is vanzelfsprekend chauvinistisch en beslist niet kritisch, net zo min als CNN. De in feite nietszeggende lijst van CNN Travel zal niet gebaseerd zijn op kennis van gastronomen. Hoewel ik ook kan smullen van bijvoorbeeld een goede Pad Thai zullen fijnproevers met een geheel andere lijst van internationale gerechten uitkomen. En ‘wat de boer niet kent dat eet hij niet’ zal ook opgaan voor de samenstellers van dit snacklijstje.

 5. Fransamsterdam zegt op

  “Een culinaire reis door Thailand maken om op bekende locaties door middel van specifieke Thaise gerechten het Thainess-gevoel te ontdekken.”
  Jaja, en dan krijg ik kip met rijst voorgeschoteld?
  Geef mijn portie maar aan Fikkie.

 6. chris zegt op

  Ik vroeg laatst voor de aardigheid aan een klas van 40 Thaise studenten wie van hen de laatste 3 maanden een keertje thuis of in een restaurant (wellicht op Khoa san Road) Pad Thai heeft gegeten. Geen enkele vinger in de lucht.

 7. fred zegt op

  Die zeven Thaise gerechten maakt mijn vrouw klaar in 15 minuten. Weliswaar lekker maar of Papaya salade of Pad Thai Kung nu wereldkeuken is ? Kan je evengoed zeggen dat een croque monsieur wereldkeuken is.

 8. lung addie zegt op

  Ik ga eerder van de veronderstelling uit dat het niet de lijst is van de “beste” gerechten maar wel van de meest verkochte gerechten. Dat ze het meest verkocht zijn betekent echter niet dat ze de beste zijn, ik zou eerder stellen de meest “goedkope” of meest gekende. Ik zie in de lijst geen enkel, maar dan ook geen enkel echt hoog culinair Thais gerecht staan, maar die koop je niet in een eetstalletje langs de weg maar wel in een gerenomeerd Thais restaurant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website