World Egg Day in Thailand
In een aantal landen wordt al enkele jaren de World Egg Day (Wereldeierendag) georganiseerd en Thailand doet dat dit jaar voor het eerst.
Het Thaise Ministerie van Landbouw heeft in samenwerking met de eiproducenten en –handel de World Egg Day in Thailand gecreëerd, dat van 10 tot 14 oktober zal plaatsvinden. Het evenement begint op 10 oktober op Siam Square in Bangkok onder het motto “Thaise kinderen houden van eieren”. Er is een tentoonstelling over eieren en voor de kinderen allerlei ei-cellente activiteiten en ei-stravagante hebbedingetjes.
Waarom een World Egg Day in Thailand
Net als in andere landen waar dit georganiseerd wordt, is het streven simpelweg mensen meer bewust te maken van de voedzaamheid van het ei en natuurlijk is het uiteindelijke doel de consumptie van eieren te stimuleren.
Consumptie van eieren in Thailand
In Thailand worden – omgerekend per persoon – ongeveer 200 eieren per jaar geconsumeerd en dat moet groeien tot 300 in het jaar 2018. Waarom? Omdat de productie van eieren nog steeds groeiende is, is het bittere noodzaak dat er meer eieren worden gegeten. Probleem daarbij is wel dat de eierprijs in de markt nogal fluctueert en productiekosten maar net boven de marktprijs uitkomt. Mensen zouden dus ook meer moeten willen betalen voor het gezonde ei.
Met die 200 eieren per jaar is Thailand een goede middenmoter in Azië. Omringende landen als Laos, Cambodja, Myanmar blijven weliswaar ver achter, Maleisië evenaart Thailand maar Japan en China zijn de absolute koplopers. Ter vergelijking: ook in Nederland consumeren we ongeveer 200 eieren per persoon.
Eiproducten
De productie van eieren in Thailand dekt dus de vraag, exporteren doet Thailand nauwelijks. In andere landen wordt een deel van de eiproductie gebruikt om eiproducten te maken, zoals eipoeder, dat als halffabricaat in vele andere levensmiddelen voorkomt. Thailand kent die tak van de industrie niet en moet o.a. eipoeder invoeren. Nederland en China zijn de grootste leveranciers aan Thailand.
Eiconsumptie
Hoeveel eieren hebt u, buitenlander in Thailand, vandaag gegeten? Ikzelf toevallig niet één maar ik zal mijn leven beteren tot aan die World Egg Day. Dat weekend moeten we er maar een soort Paasfeest van maken met grote schalen eieren op tafel. Misschien ga ik ook nog wel een speciaal eierrecept uitproberen.
Ik vond namelijk een leuk recept van “son-in-law eggs” (‘khai luuk kheuy’), een salade van hardgekookte eieren in vier stukjes gedeeld met daarover een zoetzure tamarindesaus en gebakken sjalotjes (zie foto). Als min of meer schoonzoon in een Thaise familie zult ook u veel eer inleggen met dit gerecht. Het recept vind op deze link: www.realthairecipes.com/recipes/son-in-law-eggs/
Met onze Nederlandse slogans “Een ei hoort er bij” en “Blij met een ei” gaan we de Thaise consumptie van eieren dus danig verhogen, toch?
Over deze blogger
Lees hier de laatste artikelen
- Eten en drinken15 oktober 2024Kopitiam Restaurant in Old Phuket Town
- Cultuur9 oktober 2024De soapseries in Thailand
- Achtergrond28 september 2024Nightingale-Olympic: het eerste warenhuis van Bangkok
- Eilanden21 september 2024Tarutao National park bij Satun
Hi Gringo,
haha, een soort Global Easter.
moet er ook maar een Global Bunny komen he?
Aan ons zal het niet liggen.
11-12 eieren per week gaan er zo wie zo minimaal door.
En over recepten gesproken.
Lezen we helemaal niets meer over.
Was dit Gerrie of Cor??
Zal ik mee beginnen.
Ik heb een goddelijk aziatisch eieren recept.
Ooit uit een kookboek natuurlijk.
De eerste maal maak ik het recept bijna zoals men voorschrijft, maar de tweede en volgende malen wordt het volgens mijn man A LA LOUISE.
Even opzoeken en dan stuur ik het wel als ingezonden brief.
LOUISE
Ikzal mijn Kippen deze dag wat extra verwennen misschien leggen ze dan ook dubbel…………………………
van 200 naar 300 per persoon? Even de allerkleinsten niet meegerekend, is dat een ei per dag. En mijn moeder altijd maar zeggen: meer dan 2 eieren per week is niet goed voor je cholesterol. Heb ik me nu 56 jaar onthouden van elke dag een lekker eitje of heeft/had mijn moeder gelijk?
Willem, moeders hebben altijd gelijk
Twee a drie eieren per week: geen probleem. Meer kan, maar dan moet je uitkijken met andere voedingsmiddelen waar cholesterol in zit.
Zie ook: .http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-ontrafelt-vijf-fabels-over-eieren.aspx
Maximaal twee eieren per week per persoon bleek een misvatting. Zelfs tien eieren per week per persoon is geen probleem voor het cholesterolgehalte van het bloed. Bovendien is het eiwit (de aminozuren) in eieren superieur aan dat van vlees.
Misschien heb ik het verkeerd maar ik kan uit het hoofdartikel niet halen om wat voor eieren het gaat.
Alleen aan de foto lijkt het mij te gaan om kippeneieren maar dat kan ik niet zonder slag of stoot klakkeloos aannemen. Ik ga er even vanuit dat het om kippeneieren gaat.
Veel kippeneieren die je hier in Thailand koopt zijn van mindere kwaliteit.
Wanneer u een ei breekt om te bakken moeten schaal en binnenvel beiden breken zodat het eiwit en de dooier in de koekenpan terecht komen. Echter de binnenvel is bij veel eieren taai en u moet een extra klap met het mes geven om de vel te breken waardoor u ongewild de dooier stuk slaat.
Jammer, geen mooi spiegeleitje bij uw ontbijtje.
Veel kippeneieren bevatten te veel water waardoor uw kippenei in de koekenpan begint te knetteren en te spetteren dat het een lieve lust is. Het vet spat alle kanten op.
De oorzaak hiervan is het eenzijdige voedsel en het ontberen van loopruimte, aminozuren en ferro-mineralen in het kippenvoer.
U krijgt een beter eitje van kippen die een “beter” leven en beter voedsel toegediend krijgen.
Dus koop alleen eieren van welopgevoede kippetjes die iets meer kosten .
Uw kippenei-deskundige.
Khun Hallie
De mensen moeten steeds meer eieren eten, omdat er steeds meer eieren worden geproduceerd?
Volgens mij ontgaat mij iets.
Je past de hoeveelheid voesel die mensen moeten eten toch niet aan, om een producent van zijn overschotten af te helpen?
Over het probleem van vraag en aanbod van eieren in Thailand heb ik een separaat artikel gemaakt, dat binnenkort op dit blog zal verschijnen.
Je kan die potjes khai luuk khuy saus kant & klaar
Kopen bij de big C, foodland, tops, noem maar op.
Ik heb er 5 meegenomen naar holland,
Werkt super ! Een paar hard gekookte eieren,
Even bakken in de olie tot ze goudbruin worden
(Maakt wel een raar geluid ,,) potje saus erover klario !!
Serveren met wat hom mali ,. LEKKER ! .
Hoor regelmatig van Thai zeggen, als ze geen geld hebben, eten ze rijst met een ei.
Dat kan je dagelijks, en als je dan geen andere verzadigde vetten binnenkrijgt, lijkt me dat geen probleem.
Echter, voeding variëren is belangrijk. En dan wordt niet bedoeld ’s morgens ’n hardgekookt ei, ’s middags omelet en ’s avonds eieren in de béarnaise saus of een soufflé als dessert kloppen ;~)
Maar zoals eerder hier gepost, eigenaardige redenering: overproductie dus stimuleren we de consumptie.
Verder zou je verschieten in hoeveel andere voedingsmiddelen, er ook eieren verwerkt zijn!
Gelukkig is er Pasen, en zijn er cholesterolsyntheseremmers…
Het is te hopen dat de marktprijzen net boven de productiekosten uitkomen in plaats van andersom.
Het zou wellicht ook zeer leerzaam en nuttig kunnen zijn om in de marge van dit fantastische evenement een symposium te wijden aan het tot op heden onopgeloste vraagstuk wie of wat er nu eerst was: de kip of het ei.
Daar kan een select gezelschap, waarbij een voornaam aantal gezagsdragers die zich steeds vaker als echte kiekens manifesteren zeker niet mag ontbreken proberen om via gezamenlijk overleg eindelijk een sluitend antwoord te vinden op deze levensbelangrijke kwestie.
Kito
De kip en het ei probleem is al opgelost.
Stel je begint met een kip.
Die kan een ei leggen, dit uitbroeden en dan is er weer een nieuwe kip.
Stel je begint met een ei.
Er is geen kip om dat ei uit te broeden, dus uit het ei komt nooit een kip om een nieuw ei te leggen.
Bewezen is dus, dat de kip er het eerst was.