Witlof in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
14 september 2016

Witlof met ham en kaas in de oven of witlofsalade stond in Nederland regelmatig bij ons op tafel. Niet alleen in ons huis, want het is een populaire groente, we eten er wel ruim drie kilo per persoon per jaar van in ons land.

De Belgen overtreffen ons met zeven kilo ruimschoots, want daar is het zelfs de op één na meest gegeten groente. Witlof wordt zowel in Nederland als België verbouwd, maar Frankrijk is de grootste producent van witlof ter wereld. Zelf eten de Fransen er, net als wij Nederlanders, ruim drie kilo per persoon van.

Ook in Amerika en Australië schijnt het wel geteeld te worden, maar dan heb je het wel gehad. Nergens anders heb ik productie van witlof, van oorsprong uit België, kunnen ontdekken, ook in Thailand dus niet.

Nu ik al weer heel wat jaren in Thailand woon, heb ik de witlof moeten ontberen. Niet dat traumatisch is geworden, maar als het ergens op het menu zou voorkomen, zou ik zeker af en toe dat restaurant bezoeken. Dat gebeurde dan ook onlangs toen ik het Belgisch restaurant annex frietkot Flandria bezocht. Ik heb daar recent een verhaaltje over geschreven.

Er kwamen nogal wat reacties op die witlofschotel, die ik nuttigde, de meeste in de trant van “waar kan ik witlof in Thailand kopen”. Ik ben zelf nog in Pattaya langs meerdere grote supermarkten gereden, maar helaas, geen witlof. Het bleef alleen bij die ene tip van een reageerder, die vertelde, dat het (duur) te koop is bij de Villa Market op Second Road. Witlof wordt dus geïmporteerd, waarschijnlijk vanuit België.

Gisteravond ging ik weer eens naar “Enjoy Andre”, ook al een Belgisch restaurant aan Thepprasit Road, tussen Pattaya en Jomtien, waar ik eerder een verhaal over schreef. Ik ging voornamelijk om als voorgerecht een haring van Pim te gaan eten en wat daarna zou komen, wist ik nog niet. Wachtend op die ene verrukkelijke haring – ik had er wel vijf door mijn keel willen laten glijden – zag ik niet in het menu, maar op een bord aan de muur “Witlof uit oven, 270 baht”. Zo, het menu had ik niet meer nodig. Gesmuld heb ik, neem dat maar van mij aan en omdat Belgische “bieren” aan mij niet zijn besteed, nam ik er een smaakvol glas Heineken bier bij, heerlijk, helder!

Ik ga nu geen cijfer geven aan Flandria of Enjoy Andre om te zien waar de witlofschotel het beste smaakte. Ik vond ze beide even goed, u moet dat zelf maar gaan controleren. Wij hebben nu dus al weer twee adresjes in Pattaya, waar deze heerlijke groente wordt aangeboden. Wie volgt?

Tijdens het eten kwam trouwens de gedachte bij mij op, dat witlof waarschijnlijk ook best in Thailand zou kunnen worden geteeld. Ik ben niet deskundig op dat gebied, maar ik lees regelmatig op het blog over expats, die op ergens op het platteland groente telen, dus waarom geen witlof? Zou geen slecht idee zijn, want ik denk, dat witlof ook heel goed in de Thaise keuken kan worden opgenomen.

 Herplaatst artikel

No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Witlof in Thailand”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Ik ga 1 april terug naar Nederland voor 2 maanden en mijn buurman is een echte groentetuin liefhebber. Heeft dus ook zijn eigen witloof, maar dat is nogal bewerkelijk. Eerst het loof laten groeien, dan het loof afsteken en de wortels inkuilen. Onder de grond groeien deze wortels dan verder en bij gebrek aan zonlicht blijft het loof wit.
  Gisteren op BVN bij “dagelijkse kost” een witloof schotel zien klaarmaken als stoemp. Witloof eerst aanbraden met wat boter, aardappelen erbij, blokjes ham, laurierbladeren en een beetje tijm. Peper en zout en wat kaneel naar smaak toevoegen. Water erbij en laten stoven. Naderhand strooikaas erdoor en met een klont boter mengen. Nog wat fijn geraspte kaas met paneermeel erover en in de oven om een korst te krijgen. Zag er verrukkelijk uit.
  Ik ga dus mijn buurman vragen om witloof wortels en dan kijken of ze hier willen groeien. Als het lukt, ga ik net als Pim, geen haring, maar witloof aan de man brengen. Hou U op de hoogte.

 2. Jan Geluk zegt op

  Mijn vriend heeft een oude koelkast bewerkt met een tijdschakelaar.En het licht er uitgehaald.Er een grote ronde bak met witlof wortelen in gezet beetje vochtig gehouden met een plantensproeier..Door dat de tijdschakelaar af en toe de moter can de koelkast zonder licht draaid heb je dus een koude grond die nodig is om wiltlof te kweken. Hij is er pas mee begonnen en hij zegt dat het zo moet lukken.is erg goedkoop.Je moet wel even uit Nederland wat witlof wortels laten komen.Overvliegen of zelf mee laten brengen..Wordt vervolgt als het resultaat er is.

 3. Hugo zegt op

  Witloof kan inderdaad een lekkernij zijn ,maar “een smaakvol glas Heineken ” ???
  Belgische bieren niet aan jou besteed ???
  Ik denk dat je bedoeld dat Belgische bieren te duur zijn in Thailand wegens de import-tax,
  over smaak is weinig te vertellen maar een smaakvol glas Heineken , daar moest ik toch eens van zwelgen.

  • Rob V. zegt op

   555, Hugo over smaak valt niet te twisten maar je moet geen producten op de naam afschrijven. Heineken is ook niet mijn bier maar toch opzich een prima biertje die goed scoort in tests in België (Test-Aankoop) en Nederland (Kassa):
   http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=Q33G9DA7
   Ik koop dan ook geregeld van allerlei producten diverse merken om te vergelijken en dan met het idee mij niet te laten misleiden of verleiden door een merknaam of prijs. Excuses voor enigsins offtopic maar het zit me toch een beetje dwars als mensen afgeven/ophemelen puur op naam of herkomst van iets.

   Een lekker pilje bij een Nederlandse pot, ik ben niet zo van de witlof. Boerenkool is echter heerlijk, ook dat kun je in Thailand maken. Enkele vrienden in Thailand maken weleens een goed bord boerenkool, dat zal in deze Thaise “koude winter” toch ook best smaken? Geen idee waar men de boerenkool kan kopen, gezien het uit het noorden(-westen) van Thailand komt zal het buiten wel minder makkelijk verkrijgbaar zijn. Zonder snelkookpan lijkt mij ook lastiger. De worsten uit Nederland meenemen lijkt mij het advies? Wie heeft een goed recept? Leuk om de schoonfamilie eens op te trakteren.

 4. diditje zegt op

  Als Belg ben ik uiteraard een wiloofliefhebber, en inderdaad, in Thailand nagenoeg niet te vinden, en indien wel : aan echt belachelijk hoge prijs.
  Daarom laat ik door vrienden en familie, indien mogelijk, witloof meebrengen , uiteraard vacuum verpakt.
  Ik weet niet hoe ” Enjoy Andre ” het aan boord lrgd, wellicht op dezelde wijze ? Het is er ook slechts sporadisch verkrijgbaar en is echt heerlijk !
  Na het verschijnen van het artikel betreffende Flandria, was ik vastbesloten daar eens te gaan eten, ik heb een vriend die toevallig niet ver van daar logeerde, de tip doorgegeven.
  Ik zal jullie het integrale commentaar besparen, doch kan wel zeggen dat hij niet te spreken was, noch over de service, noch over de properheid, noch over de kwaliteit van de frieten, noch over de smaak van het eten. Volgens hem een totale afrader. Ik ben er niet persoonlijk geweest, en kan dus niet oordelen, doch aan de hand van zijn relaas, zal ik het niet proberen.
  Groetjes en smakelijk.
  Diditje.

  • Guy zegt op

   ondertussen is dit “restaurant” opgedoekt….geen witloofschotels meer, geen vettige frieten,en ook geen rokende,drinkende Cafébaas meer !! dus nog maar 1 adres over!!

 5. Arno M. zegt op

  Witlof is ook te koop bij de Makro in Pattaya.

  • MACB zegt op

   … en ook bij Villa Supermarket (daar is het vreselijk duur). Diverse andere restaurantants alhier bieden witlofschotels, bv Chez George (3rd Road, niet ver van Pattaya South Road) en Bordeaux (tussen Tuk Com en Soi 17, vlakbij het Flamingo Hotel), beide zijn hoger geprijs dan Enjoy Andre dat niet op Thepprasit Road is, maar op Tappraya Road, ongeveer 150 meter van de Bali Hai brug aan het eind (uithangsbord; de ingang is in een Soi). Niet altijd verkrijgbaar bij de aanbieders, maar overheerlijk!

   • jean pierre zegt op

    soi 2 tappraya rd

    • jean pierre zegt op

     sorry soi 6

 6. peter zegt op

  kaneel in een witlofschotel? Van de week idd witlofstoemp van Jeroen gezien maar daar werd echt geen kaneel gebruikt maar nootmuskaat. Lijkt me ook lekkerder.
  Vroeger had Carrefour af en toe ook witloofstronken in blik, zater er 5 of 6 in voor 180 Baht.
  Toen een paar keer geprobeerd, was echt niet slecht, namelijk niet te gaar gekookt voordat ze werden ingeblikt. Helaas nooit meer gezien bij Big C of Rimping superstore Chiang Mai.

 7. Emiel Israel zegt op

  Ik heb witlof gepoot dus kijken wat er gaat gebeuren heb zaad uit Nederland laten meenemen.

  Ik heb bij het zoeken naar witlof zaad op het net een soort gezien die wit blijft en h niet gekuild hoeft te worden.

  Boerenkool groeit hier ( Chiang Mai ) ook, en ook augurken ( voor de inmaak) gaat prima verder heb ik vele kruiden gepoot zoals tiim (italiaanse 0 basilicum en nog vele andere voor onze poes kattenkruid.

 8. Davis zegt op

  Witloof heeft koude grond nodig, en dat letterlijk is niet voor de hand liggend. Met wat ingeniositeit zoals de koelkast eerder beschreven kan het lukken. Maar op grote schaal? Misschien is het koudere noorden of Chiang Mai met zijn microklimaat geschikter… Ben spijtig genoeg wat uitgeblust, maar hier zit een gat in de markt?
  Thaise kennissen in België eten het ook graag, zowel in de oven, gestoofd, als rauw.

  • Emiel Israel zegt op

   Het is uitsluitend voor privé gebruik en eventueel voor onze gasten ( als het wil groeien en het is hier koel deze periode.

   • Dirk B zegt op

    Beste, witloof heeft Europese winter nodig.
    En ja in de eindfase dient de grond te worden verwarmd.
    Tegenwoordig wordt veel witloof op water geteelt. Naar smaak is dat WAARDELOOS.

    Witloof in volle grond wordt nog enkel geteelt in Vlaams Brabant (Belgie).
    Kampenhout is de hoofdstad ervan en daar is trouwens een witloofmuseum.

    http://www.kampenhout.be/toerisme/witloofmuseum/index.php

    Daarbij ook nog enkele links naar andere witloof sites.

    In Hua Hin is ook witloof verkrijgbaar in de MAKRO (in het seizoen natuurlijk, witloof is een wintergroente).

    MVG
    Dirk

 9. Richard zegt op

  Hallo lefhebbers van witlof in Pattaya ,

  Bij de Makro is witlof per 2 te koop ,bij de groente afdeling ligt het links verpakt en al .

  Ik heb nu witlof 2 keer gegeten heerlijk !
  Ze noemen het hier white endivi .( staat op de verpakking )
  Nu hoop ik dat mensen het ook gaan kopen .
  Dan blijft Witlof te koop bij de Makro !

  eet smakelijk ,
  Richard

  • piet zegt op

   Ga morgen gelijk kijken of het er is : mij nooit opgevallen,maar ook niet om gezocht.
   Wel jammer dat het vaker gebeurt dat produkten opeens verdwenen zijn of tijd niet te koop.

   Eigen recept, stoof de witlof beetgaar in boter met kokosmelk en groene curry ,zout naar smaak toevoegen,kaas erover smelten en smullen maar !

  • Falang zegt op

   Witloof wordt In de US Belgian Endive, en in UK Chicory genoemd.
   Beide lekker 🙂

   • Paul zegt op

    Ja, en in Frankrijk heet het “endives”, en in franstalig België “chicorée”. Wij wonen in de oorspronkelijke bakermat van de (ja, “de”) witloof (ok, het is “het” witlof), de streek van Zaventem en wijd rondom. Je kan hier nog echte stekers vinden, maar het merendeel wordt nu per hydrocultuur geteeld, en in Frankrijk is dat industriële landbouw, ze kunnen het daar ook niet degelijk klaarmaken. Ik wens alleszins de amateur loofstekers in Thailand sukses toe: moet, op kleine schaal, te doen zijn (ik groei hier ook kaffir/magrood limes, op pot, in de zon als die er is…)

  • jean pierre zegt op

   2 stronkjes 268 bht

 10. fieke Dow zegt op

  Witloof is ook te koop in Foodland en soms kan je het eten in restaurant “Petite Planete”

 11. Hemelsoet Roger zegt op

  In de Macro in Phuket is het volgens ‘n vriend die daar woont, ook af en toe witloof te koop en ook spruitjes, hoeveel het daar kost weet ik niet. Hier in Korat in de Macro heb ik het nog niet gezien. Volgens mij is het enkel in de streek rond Chiang Mai op grote schaal te kweken. De grond is daar het meest geschikt voor, dacht ik. Als boerekool, worteltjes, erwten e.d. daar gekweekt worden, moet ook witloof kunnen gekweekt worden in het Noorden.

 12. rene zegt op

  Beste, Witloof is ontstaan in 1830 als middel om belastingen te ontduiken. De wortels werden vroeger gebruikt om Chicorij te maken (was de arme mensen koffie) en werden in chicorij – asten in Noord Frankrijk geprepareerd voor gebruik. De teler uit het Brusselse had de wortels (penen) uit de grond gehaald en heel dicht bij elkaar op een klein stukje van zijn veld ingekuild. Daarna gooide hij er een dekzeil over om de belastingscontroleur te slim af te zijn en naderhand ontdekte hij weliswaar niet mooi gevormd maar hel lekker witloof.
  Witloof wordt echter eerst geZaaid, daarna wordn de rijen “verzet” ttz ze worden uitgedund tot ze op ongeveer 15 cm onderlinge afstand staan. Naderhand worden deze wortels “uitgereden” ttz met een klein ploegje worden de wortels losgereden. Het loof wordt afgesneden en de wortels worden “ingelegd” = ingekuildoverdekt met stro en een beetje frond en overkoepeld door een halfgebogen metalen golfplaat en ondergronds een beetje verwarmd. Dit is de klassieke manier maar nu zijn er hydro-culturen maar die smaak is TOTAAL niet vergelijkbaar.
  De wortelen worden daarna als veevoer gebruikt.
  In zware alluviale gronden is deze teelt inderdaad mogelijk.Heb zelf met die idee gespeeld en die idee leek me leuk. Mijn Thaise vrouw eet wekelijks 3 kilo witloof en overtreft ons Belgen dus ruimschoots.
  Indien je wenst in te voeren : ik ken en organisatie die er echt over denkt om deze import op te zetten maar die hebben wel behoefte aan locals die de distributie kennen.
  Dit verhaal is niet zo maar uit mijn duim gezogen maar uit praktij vermits ik bij de ouders van mijn ex wekenlang in het veld mocht meewerken en tja zij hadden ook asperges maar daar kon ik mij heel ver vanaf houden, want ik had ook een job te doen.
  Veel succes met je verdere zoektocht.
  Rene

 13. Hemelsoet Roger zegt op

  Beste Rene, bij ons in Belgie worden de chicorijwortelen niet zozeer gebruikt als veevoer, maar van de zwarte huid ontdaan, in azijn verder schoon wit gemaakt, in stukken gesneden en vervolgens in boter gestoofd. Dat is dan de schorseneren. Even lekker als asperges en zonder harde delen aan. Ze worden ook ingeblikt en ingepot en zo verkocht in de winkels. Of ze hier in Thailand in de Macro te vinden zijn heb ik nog niet nagegaan, misschien wel?

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Roger

   Nieuw voor mij dat de cichoreiwortel en de schorseneer hetzelfde zou zijn.
   Ze komen wel van dezelfde familie maar een schorseneer is volgens mij geen uitgebloeide witloofwortel.
   Van cichorei maakten ze wel een koffieachtige drank.

   Persoonlijk vind ik de asperge vele malen lekkerder dan de schorseneer maar dat is een persoonlijk smaak.
   De schorseneer wordt ook wel winterasperge of armeluisasperge genoemd

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Cichorei
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_schorseneer
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Schorseneer

 14. Bert Van Eylen zegt op

  Inderdaad, witloof is een winter groente en er wordt aardig wat gestookt onder de golfplaten.
  In Vlaams-Brabant vindt men het beste witloof tussen Leuven en Zaventem.
  Ook even een rechtzetting: Enjoy Andre ligt niet op Thepprasit maar aan soi 6, Thappraya road(Pattaya naar Jomtien).
  Groeten. Bert

 15. Christiaan zegt op

  Beste expats, ik ben geen witloof kweker, maar oud Belgish slager en ik maak lekkere droge worsten, varkenhammetjes en kippehammetjes, 1 kg. Alsook echt Belgish gerookt spek. Mayonaise zonder suiker.
  Een witloofstronk met ham er rond en witte kaassaus is heerlijk. Het witloof kan ik niet leveren, maar het opgenoemde wel. Wordt per EMS verstuurd, enkel aan expats. Alles is per kg. verkrijgbaar, de mayo per 500 gr. Mail me gewoon en ik maak het vers voor je en ik stuur het op. Ik doe dit niet om hier geld aan te verdienen want je zal zien dat de prijzen erg laag zijn, ik doe dit om jullie expats te plezieren omdat dit niet verkrijgbaar is hier in Thailand, en ik verveel mij niet meer, haha.
  Mijn email is
  ruanphen@gmail.com
  Ik hoor wel van jullie.

 16. rudy zegt op

  Gringo,

  Als je de Flandria restaurant annex frituur met de baas Patrick op soi Buakhao bedoeld, dat is al lange tijd dicht, is gestopt toen ze de parking naast zijn zaak sloten om er een nieuwbouw te zetten.

  Groeten vanuit 3th road soi 19.

  Rudy

  • Gringo zegt op

   Ik weet het, Rudy, maar bovenstaand artikel is een herhaling uit 2014

 17. wally zegt op

  Ik.neem meestal de witlof voor André mee,,meestal..rond de 10.kilo.is goed te doen..mits je ze op de zelfde dag koopt,wanneer je vertrekt.

 18. piet zegt op

  Haring allang niet meer van Pim, maar witlof in de Makro en villamarkt te koop; niet altijd en duur doch blijft een lekkere groente !

 19. ronny sisaket zegt op

  Beste mensen
  ik heb eens zaad meegenomen van witloof en gezaaid , dit groeide voorspoedig maar heb nadien omdat ik de teelt niet kende het niet verder afgewerkt , dus het loof groeit in Thailand fantastisch .

  ronny

 20. Ronny L. zegt op

  Ik heb witloof aangetroffen en gekocht in de “Friendship” supermarkt.
  Geen vers, maar in blik en van Bonduelle.
  300 Baht voor 5 stukken (in “brine” wat ik er uiteraard afspoel.
  Ik nam er een foto van.

  http://i.imgur.com/b5kdghl.jpg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website