Thais fruit: Longan

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
29 juni 2019

De longan (Dimocarpus longan) is een vrucht die enigszins lijkt op de lychee uit dezelfde plantenfamilie. De groenblijvende, tweehuizige boom wordt 9-20 m hoog en tot 14 m breed. De stam wordt tot 80 cm dik en heeft een ruwe schors. 

De ronde vruchten groeien in hangende trossen en hebben een diameter van 2,5-4 cm. De schil is dun, minder ruw dan die van de lychee en rijp geelbruin tot licht roodbruin van kleur. De zaadmantel is zacht, glazig, doorschijnend, grijsachtig en smaakt zoet en een beetje als mango, maar minder zoet dan de lychee. Het uiterlijk van deze vrucht doet ietwat denken aan een drakenoog, waar de Chinese naam “longan” aan te danken is.

De plant is meer koudebestendig dan de lychee en kan zelfs enige vorst weerstaan. Hij wordt op commerciële basis verbouwd in China, Vietnam en Thailand.

De longans hebben een schilletje dat je er gemakkelijk van af haalt. Je ziet dan de wat glazige witte vrucht. Binnenin het vruchtvlees zit ronde gladde pit die niet eetbaar is. Ik ben er dol op en ik eet ze de hele dag door, heerlijk. De Thaise naam is Lam-Yai.


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Thais fruit: Longan”

 1. nicole zegt op

  Nog even een ander weetje, In veel gebieden zie je heeeeeel veel van deze fruitbomen staan. 1 of 2 keer per jaar komt er een opkoper en bied een prijs. Als er een overeenkomst is, komen de gastarbeiders plukken .
  Je hoeft er dus zelf niets aan te doen, Behalve natuurlijk de bomen verzorgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. John Castricum zegt op

  Ook mijn favoriet. Moet niet teveel in 1 keer eten, kans op maagklachten.j

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Jomtien TammY zegt op

  Zoooooo lekker…
  Aroy maak…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Bertje zegt op

  Naast rambutan is de longan mijn meest favoriete fruithapje…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website