Thais fruit: Longan

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
28 juni 2022

De longan (Dimocarpus longan) is een vrucht die enigszins lijkt op de lychee uit dezelfde plantenfamilie. De groenblijvende, tweehuizige boom wordt 9-20 m hoog en tot 14 m breed. De stam wordt tot 80 cm dik en heeft een ruwe schors. 

De ronde vruchten groeien in hangende trossen en hebben een diameter van 2,5-4 cm. De schil is dun, minder ruw dan die van de lychee en rijp geelbruin tot licht roodbruin van kleur. De zaadmantel is zacht, glazig, doorschijnend, grijsachtig en smaakt zoet en een beetje als mango, maar minder zoet dan de lychee. Het uiterlijk van deze vrucht doet ietwat denken aan een drakenoog, waar de Chinese naam “longan” aan te danken is.

De plant is meer koudebestendig dan de lychee en kan zelfs enige vorst weerstaan. Hij wordt op commerciële basis verbouwd in China, Vietnam en Thailand.

De longans hebben een schilletje dat je er gemakkelijk van af haalt. Je ziet dan de wat glazige witte vrucht. Binnenin het vruchtvlees zit ronde gladde pit die niet eetbaar is. Ik ben er dol op en ik eet ze de hele dag door, heerlijk. De Thaise naam is Lam-Yai.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

9 reacties op “Thais fruit: Longan”

  1. nicole zegt op

    Nog even een ander weetje, In veel gebieden zie je heeeeeel veel van deze fruitbomen staan. 1 of 2 keer per jaar komt er een opkoper en bied een prijs. Als er een overeenkomst is, komen de gastarbeiders plukken .
    Je hoeft er dus zelf niets aan te doen, Behalve natuurlijk de bomen verzorgen.

  2. John Castricum zegt op

    Ook mijn favoriet. Moet niet teveel in 1 keer eten, kans op maagklachten.j

  3. Jomtien TammY zegt op

    Zoooooo lekker…
    Aroy maak…

  4. Bertje zegt op

    Naast rambutan is de longan mijn meest favoriete fruithapje…

  5. Bob jomtien zegt op

    Teveel is niet goed zegt mijn Thaise partner. Teveel suiker en je wordt warm van binnen. Beter lychee eten, wordt je koud van binnen.

  6. Marc s zegt op

    De Thai is misschien niet meer het land van de glimlach
    Maar ze hebben nog wel het beste fruit

  7. cory zegt op

    Longan wordt veel gebruikt in TCM Chinese Medicijnen o.a. “to calm the mind and nourish Heart and Spleen”.
    Ik spreek dan wel van de in-de-schel gedroogde versie waaraan geen suiker is toegevoegd en die ‘s avonds als een thee gedronken wordt om o.a. beter te slapen.
    De pit wordt ook gebruikt in ointments voor gewrichtspijnen.
    Thailand exporteert boten vol met longan containers die in de schel gedroogd zijn naar China.
    Wij hebben zo’n 50tal bomen in de tuin.

    Hier wat meer info over TCM toepassingen.
    Longan Aril (long yan rou) Arillus Longan
    • Properties: Sweet in flavour, warm in nature, it is tropistic to the heart and spleen channels.
    Being sweet and moist, it tonifies Qi and nourishes blood, invigorates the heart and spleen, nourishes the heart and calms the mind, serving for insomnia and amnesia due to deficiency of the heart and spleen and insufficiency of Qi and blood.
    • Effects: Tonifying the heart and spleen, nourishing blood and calming the mind.
    • Indications: For deficiency of both the heart and spleen, insufficiency of both Qi and blood, anorexia, lassitude, loose stool, palpitation, insomnia and amnesia, it is often used together with Rhizoma Atractylodis Macrocephalae Sinensis Pilosulae, Rhizoma Atractylodis Mactocephalae, Radix Angelicae Sinensis, semen Ziziphi Spinosae, etc. to invigorate the spleen, replenish Qi, nourish blood and tranquilize the mind, as in Decoction for Invigoration the Spleen.
    • Dosage and Administration: 10-15g.

  8. cory zegt op

    Longan is zeer veel aangeplant in de Chiangmai regio
    waar wij ook wonen…

  9. peter zegt op

    Er is zoveel lekker fruit in Thailand, leg me niet vast op een soort.
    Zie ik er een welke ik nog niet heb gehad, dan moet ik deze proeven.
    Soms valt het ook tegen, maar ja , blijven proeven.
    Mijn vrouw had pas een hele grote jackfruit (groter dan een voetbal), jammer dat ik niet in Thailand ben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website