Selamat Makan in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
14 augustus 2011

Nasi Padang

Vorige week is op een feestelijke manier een nieuw Indonesisch restaurant geopend in onze contreien. Bali Breeze heet het en het is gelegen aan de nu nog rustige Second Road in Jomtien (iets voorbij de markt, niet te missen door een mooie blauwe buitenverlichting).

Colin de Jong gaf een klein verslag op zijn Hollandse pagina in Pattaya People van de opening door de loco-burgemeester van Pattaya en verder veel feestgedruis.

Indonesisch eten is mijn grote favoriet. Ik durf het haast niet te zeggen in een land met ook een hele fijne keuken, maar ik prefereer Indonesisch boven Thai food. Dus, het was een goede aanleiding om ook maar eens te gaan kijken in Jomtien.

Indonesische keuken

Het restaurant is geheel nieuw gebouwd en ruim opgezet, een mooie bar en een tafeltje of 12, allemaal buiten, waarvan sommige onder een soort afdak. Ik zat ook buiten, niet onder een afdak en dat betekende geen licht om de menukaart te lezen. Geen probleem, want een bediende lichtte het maken van een keuze bij.

Terwijl ik, onder het genot van een biertje en een schoteltje kroepoek, wachtte op mijn bestelling mijmerde ik over mijn ervaringen met de Indonesische keuken.

Het begon ooit als nieuweling bij de Marine, waar rijst en rijsttafel tot de goede tradities behoren. Dat ging aanvankelijk helemaal niet goed. Op woensdagen was er rijsttafel en ik als baroe uit een gewoon arbeidersgezin in Twente vond dat maar niks. Wij nieuwelingen werden “gedwongen” er tenminste enkele happen van te nemen. Met veel afgrijzen en neus dicht werd dat dan wel gedaan, maar daarna als de wiedeweerga naar de kantine om je vol te proppen met gevulde koeken en kano’s. Je leerde het op den duur wel eten en uiteindelijk werd de rijsttafel op woensdag en op zee of in het buitenland ook op zondag rijsttafel een ware traktatie.

Rijsttafel

Na mijn diensttijd hoefde ik de rijsttafel niet te missen, want wijlen mijn vrouw (kooklerares) kon een rijsttafel maken als geen ander. Rijsttafel moet je maken voor meerdere personen, dus regelmatig hadden wij een aantal mee-eters op bezoek. Thais drinken water en Chinezen thee bij de maaltijd, maar als rechtgeaarde Marineman hoorde bij die rijsttafel een flinke sloot bier. Toen ik begin jaren tachtig mijn eerste grote zakenreis van 3 weken ging maken, hebben mijn vrouw en een van haar collega’s een rijsttafel gemaakt voor wel 30 personen. Een grandioze feestmaaltijd, waar de aanwezigen jaren daarna nog met veel genoegen aan terugdachten.

In Nederland is een keur aan Indonesische restaurants, ik herinner mij vooral in Amsterdam Indonesia in de Vijzelstraat (inmiddels verdwenen) en Sarang Mas op het Damrak. Mooie herinneringen ook aan Raden Mas in Scheveningen. Ik ben in mijn werkzame leven een aantal keren in Indonesië geweest en ik at uitsluitend Indonesische kost. Geen rijsttafel – dat is in feite een koloniaal begrip -, maar rijst met kleine gerechtjes erom heen. Soms in een goed restaurant, maar vaker in kleine bedoeningen, zoals wij dat nu in Thailand ook kennen. Soms met bestek, maar in Jambi op Sumatra geen bestek, gewoon met je handjes eten. Mijn favoriete gerecht is ook van Sumatra, namelijk Nasi Padang.

Bali Breeze

Terug naar de werkelijkheid in Bali Breeze, want mijn bestelling komt door. Ik wilde eigenlijk rijsttafel, maar dat is alleen beschikbaar voor minimaal twee personen. Ik was alleen en moest het dus doen met een soort Nasi Ramas, op de kaart heette het een Nasischotel. Mooi gebakken rijst met twee satéstokjes, ajam (kip), rendang (rundvlees) en telor (ei). Een simpel gerecht, eigenlijk meer geschikt als lunch, maar zeer smaakvol, met de typische Indonesische kruiden.

Op de kaart nog veel meer gerechten en dus zal ik met regelmaat van Pattaya Noord naar Jomtien reizen om mijn lievelingseten te nuttigen. Ook de uitgebreide rijsttafel zal ik met mijn ex-Marinecollega van weleer testen, maar ik weet nu al, dat wij daar van zullen smullen.

Een Indonesisch restaurant in Pattaya/Jomtien: weer een argument om van deze stad te houden!


» Laat een reactie achter


14 reacties op “Selamat Makan in Pattaya”

 1. pim zegt op

  Het is te hopen dat die Russen daar niet van houden.
  Dan kan je er een leuke Hollandse avond hebben .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Gerrit zegt op

  OOOHH ook mijn favorite keuken.

  Gelukkig heb ik de kunst van het bereiden van deze heerlijke gerechten geleerd.
  Maar ja de echte kruiden hiervoor heb ik nog niet in Thailand gevonden.

  En ik ben net terug van een vakantie in Pattaya.

  Ik heb wel eens gelezen dat er ook een restaurant in Bangkok moet zijn. ???
  Wie weet waar? En een Indonesische toko?

  Gerrit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. aad zegt op

  zal er zeker een keer gaan eten,wand ik heb het een heel end zien op bouwen van de grond af zat in de over kant in een condo dus ik keek er elke dag op 2 leuke gebouwtjes toen ik weg ging was het nog niet af als het goed is zit er in de grond een vijver maar dat weet ik niet zeker die zouden ze er wel inmaken maar je kan er heel gemakkelijk komen met de auto een nieuwe grote weg als het niet regent anders een vijver dus lekker eten dan maar
  groetjes en tot ziens in jomtien Aad

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Henk van't Slot zegt op

   Ben er gisterenavond wezen eten,een aanwinst voor Pattaya.
   Het eten was geweldig,en voor de rest een schitterende zaak.
   Als je niet buiten wil zitten is er ook een binnen afdeling met airco.
   Mooi servies en linnen servetten,je kan goed merken dat de eigenaar uit de horeca komt.
   En inderdaad een binnenvijver met koikarpers.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. erik zegt op

  in BKK om de hoek van de nederlandse ambassade is ook een Bali indonesisch restaurant op Soi ruam rudee (loopt paralel met wireless road)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. nok zegt op

  Goed nieuws! Dit is ook mijn favoriete keuken die ik graag eens aan mijn thaise vrouw wil laten proeven. Vakantie naar Bali staat al geplanned maar als voorafje kunnen we hier wel eens gaan eten.

  Heb de laatste jaren gezocht naar candlenut’s in Thailand maar die schijnen er nooit geweest te zijn. Dat is vreemd want in Indonesie en Maleisie worden ze veel gebruikt als ingredient.

  De Indonesische keuken is geraffineerder dan de thaise en er worden meer kruiden in verwerkt. Ook het aantal bijgerechtjes is veel groter en er hoort natuurlijk satay bij wat in thailand in weinig restaurants goed geserveerd kan worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • louise zegt op

   H I Nok,

   Bij mijn weten zijn de candlenuts (kemiri) hier te koop.
   Ik dacht ze hier gezien te hebben.
   Met boodschappen zal ik mijn ogen openhuden en het je laten weten.
   Ikzelf heb een grote zak uit Nederland meegenomen.
   Weet niet welke richting je woont, maar Foodland of Villa zijn de eerste waar ik ga kijken.
   Groetjes,
   Louise

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • peter zegt op

    Louise, ik heb in bkk heel china town afgelopen,en de moslim markten in Hat yai, sathun ook ik kan ze absolute niet uit halen, ik benieuwd of jij de echte kan uit halen.
    Hier nog wat vertalingen,

    Thaise namen: มะเยา Ma yao (Northern Thailand), โพธิสัตว์ Phothisat (Central Thailand), ปูรัด Pu rat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Ron van Veen zegt op

  Grappig dat dit restaurant dezelfde naam heeft als één van de Indonesische toprestaurants in Den Haag…….
  Volgens Louis van Mata Hari (Pattaya) is de Indonesische keuken in Thailand een ‘moeilijke’ situatie. Over het algemeen te duur voor de Thai ook. Hij heeft gelukkig bij z’n vóórgerechten de overheerlijke saté.
  Bali Breeze ga ik zeker proberen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. colin de Jong zegt op

  Ja ik heb het nu 3 keer geprobeerd en de prijzen zijn erg laag, en vraag mij af hoe je nog winst kunt maken. Een complete rijstafel met 15 gerechten voor 300 baht en de smaak is voortreffelijk. Ben er zeker vaste klant een paar keer per week, als de prijzen niet drastisch gaan stijgen. So far ,so good. Selamat makan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • aad zegt op

   kan je me wat op sturen colin,het water loop me uit de bek
   hahahahaa groetjes aad

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • colin de jong zegt op

    Hoi Aad ben er gisteren weer wezen eten en zag dat het 300 baht was voor 2 personen.

    Nou daar hoef ik geen boodschappen meer voor te doen en vraag me af hoe lang deze symphatieke eigenaar dit volhoud voor die stuntprijs. Echt een aanrader want de smaak is voortreffelijk alhoewel je wel moet opletten dat je niet de spicy afdeling neemt want die is pittig. Gisteren de mild rijstafel genomen en die was erg goed van smaak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. joseph zegt op

  en dan nu voor de topografische nitwit: leg aub nog 1 keer uit waar exact het restaurant is.
  Ik kom vanaf Thepprasit Road en draai dan linksaf Thapparaya Road op richting Hanuman Statue………vandaar af graag……….:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Piet zegt op

  Als je vanaf de Thepprasit road komt inderdaad linksaf richting beach bij de splitsing naar de beachroad rechtdoor rijden ( nieuwe weg ) net voorbij de markt aan je linkerhand zit Bali Breeze .
  Smakelijk eten .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website