Robot moet kwaliteit Thais eten testen

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Opmerkelijk
Tags: ,
30 september 2014

De Thaise overheid wil het imago van de Thaise keuken verbeteren en heeft daarvoor flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een robot die de kwaliteit van Thais eten kan bepalen en toetsen, dit schrijft The New York Times. 

De robot is een opmerkelijk initiatief van de het Thai Delicious-comité, waarin de Thaise regering ruim 780.000 euro heeft geïnvesteerd. Het project is mede gefinancierd door private investeerders.

Een deel van dit budget, ongeveer 80.000 euro, wordt besteed aan de ontwikkeling van de robot. Het apparaat gebruikt tien verschillende sensoren om de chemische eigenschappen van geteste Thais gerechten te onderzoeken.

Smaakvoorkeuren

De sensoren beoordelen het eten d.m.v. een dataset waarin de gemiddelde smaakvoorkeuren van een testpanel van 120 personen zijn meegenomen, vervolgens rolt er een score uit die geldt als boordeling van het gerecht.

Het testpanel heeft de standaard bepaald door meerdere varianten op een gerecht te beoordelen. De variant met de beste gemiddelde score werd vervolgens als standaard aangemerkt en via specificaties in de software van de robot geprogrammeerd.

Keurmerk

Een belangrijk doel van de robot is het testen van gerechten van Thaise restaurants in het buitenland. De kwaliteit van deze gerechten zouden veelal ondermaats zijn. Thaise restaurants die hun gerechten laten testen kunnen daarvoor in ruil een keurmerk krijgen.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Robot moet kwaliteit Thais eten testen”

 1. Arnoud zegt op

  Vraag me af of ze het proeven niet beter aan mensen kunnen over laten. Zo wordt de keuken eentoniger ben ik bang..

 2. LOUISE zegt op

  Morgen redaktie,

  Een mens is toch nooit te oud om te leren he?

  Er wordt bijna 32 miljoen baht uitgegeven voor het voedsel traject, maar het meest knappe vind ik dat men een robot kan maken die smaak papillen heeft en dat voor maar 3 1/4 miljoen.

  Wat ik graag zou willen weten van deze mede prive-investeerders, wat men hiermee denkt te bereiken/verdienen.
  Restaurants kunnen een sort “ISO” keurmerk krijgen of een M-ster misschien.

  Ik hoop dat er een tb-er is die mij (en anderen denk ik) uit kan leggen.

  Ik wacht in spanning af.

  LOUISE

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Waarom doet dit verhaal mij toch denken aan de apparaatjes die het leger zich heeft laten aansmeren voor het detecteren van bommen in het Zuiden van Thailand?

 4. Henk zegt op

  Diegene die dit idee aan de overheid heeft verkocht is een rasverkoper! Ik dacht eerst even dat ze in Thailand ook een soort 1 april hebben. Maar dat is niet zo. Het is overigens voor 80000 Thb een goedkope robot!

 5. GJ Klaus zegt op

  Als het testpanel uit alleen thai bestaat dan zou menig gestandariseerd gerecht wellicht te heet uitvallen voor
  vooral westerse buitenlanders en om daarmee de thaise restaurants in het buitenland mee te bestoken lijkt me afbreuk te doen. Mijn ervaring met thaise restaurants in Rotterdam is uitstekend, ik woon slechts 5 jaar in thailand en maak de thaise keuken dagelijks mee, voor mij geen junk-food.

 6. ruud zegt op

  Ik neem aan, dat er voor het keurmerk betaald zal moeten worden.
  Dus mogelijk is het een dure manier om Thaise restaurants uit te melken?
  Zou die robot trouwens ook kijken, of er kakkerlakken in de keuken lopen en of de pannen schoon zijn?

  Als die pannen schoon zijn, zal het restaurant overigens niet door de smaaktest komen.

 7. Renévan zegt op

  De Nos kwam toch met een beetje een ander verhaal.
  De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra wilde voor haar afzetting nog één wereldwijd probleem aanpakken: smerig eten dat onterecht als ‘Thais’ wordt verkocht. Ze vond het zo’n serieus probleem dat ze het voorlegde in een kabinetsvergadering. En met resultaat. De regering ontwikkelde een robot die ‘Thais’ voedsel kan af- of goedkeuren.

  Shinawatra vond het wel eens tijd voor politieke bemoeienis in de keuken. In het buitenland kreeg ze namelijk maar al te vaak slechte Thaise maaltijden voorgeschoteld. De e-Delicious baseert zich op een database van Thaise gerechten die zijn goedgekeurd door de Thaise regering zelf. In een filmpje van de New York Times is te zien hoe dat precies gaat

  Groene smurry
  Stop een proefmonstertje van een dubieuze Thaise schotel in de robot en die wordt omgezet in een chemische handtekening. Dan wordt ‘ie vergeleken met het authentieke gerecht. Haalt het 100 punten, dan is het net zo lekker als de echte. Bij minder dan 80 punten hoef je het niet voor te schotelen aan Shinawatra. Dan vindt de robot het gerecht namelijk niet Thais genoeg.

  Om het slechte Thaise voedsel aan te pakken, startte de regering de campagne Thai Delicious. Met een budget van 1 miljoen resulteert dit naast de robot ook in een app met recepten. Wederom officieel goedgekeurd door de regering. Mochten restaurants zich houden aan deze recepten, dan krijgen ze een officieel keurmerk.

  Morgen wordt de e-Delicious officieel gelanceerd. Wie de catering verzorgt, is nog niet bekend.

  • ruud zegt op

   Daarbij wordt er dan wel vanuit gegaan, dat het echte product eetbaar is.
   Bovendien zegt een chemische handtekening ook niet alles.
   Een boerenkool stamppot smaakt toch heel anders dan aardappels met boerenkoolsalade en een rookworst ernaast.
   Om over een lauwe bak thee, of een koude kop koffie maar niet te spreken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website