Prijs van Mama noedels gaat NIET omhoog

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
3 mei 2014

Zeker, Thailand kent nogal wat problemen: verkeersveiligheid, de komende regenperiode, de rijsthypotheek, protestacties, nieuwe verkiezingen, enz., maar er dreigt een veel groter probleem, dat vele Thais kan treffen. De prijs van instant noedels gaat omhoog!

De President van de Association of Thai Wholesaling and Retailing, Mr. Somchai Pornratanacharoen heeft officieel aangekondigd dat sommige fabrikanten van instant noedels hun prijzen gaan verhogen. Stijgende productiekosten en verminderde verkoop dwingt de fabrikanten om een pak instant noedels 25 tot 50 Satang duurder te maken. Ho, wacht even, de verkoop loopt achteruit en dus (!) gaat de prijs omhoog? Ik dacht altijd dat als je minder verkoopt je de prijs juist verlaagt, maar ja dat is waarschijnlijk typische Farang logica.

Prompt is de hoogste baas van Thai President Foods PCL, de fabrikant van de bekende Mama instant noedels, Mr. Pipat Paniengvet is op dit onheilspellende nieuwsbericht ingesprongen. Hij heeft verklaard dat Mama instant noedels NIET in prijs wordt verhoogd en dat dus de prijs van 6 Baht per pakje (voorlopig) wordt gehandhaafd. Alsof dit nog niet voldoende zekerheid gaf heeft de Deputy Director van de Department of Internal Trade (departement van binnenlandse handel), Generaal Santi Sarathawanpat bevestigd, dat zijn departement geen verzoek heeft ontvangen om de prijs te verhogen.

Mr. Pipat wijst nogmaals op de filosofie van het bedrijf om zoveel mogelijk voor de “kleine man” te doen, die toch al met een stijging van de kosten voor levensonderhoud te maken heeft. Nogal nobel natuurlijk, maar de Mama instant noedels is niet alleen bestemd voor de minst draagkrachtigen onder de Thaise bevolking.

Instant noedels, met Mama als marktleider, voorziet in een enorme behoefte. Ga maar kijken in een grote supermarkt en je ziet meters lange schappen met een keur aan merken van deze “snel klaar” maaltijd. Ook de 7-Elevens en Family Marts verkopen veel van dit spul, een pakje deegwaar, wat warm water erbij en nog wat kruiden en voilà, een (tussen)maaltijd is klaar!

Ja, ook bij mij thuis wordt het gegeten, mijn vrouw eet het terwijl ze een Thaise soap bekijkt, mijn zoon eet het onder een of ander vechtspel op de computer. Er liggen hier in huis altijd wel een stuk of 10 pakjes voor het grijpen en het is logisch, dat een prijsverhoging behoorlijk in ons uitgavenpatroon zal snijden

Een commentaar op een Engels forum zegt, dat de voedingswaarde van zo’n maaltijd te verwaarlozen is. Hij zegt, dat de verpakking evenveel voedingswaarde heeft als de inhoud, maar dat is niet waar. Op de website van Mama instant noedels (www.mama.co.th/en/faqs.php ) staat heel veel informatie over het product, waaruit o.a. op te maken is, dat een portie noedels van 60 gram ca. 250 kCal levert.

Goed, vooralsnog is er even rust op dit front maar we moeten het in de gaten blijven houden want een drastische prijsverhoging zou de gemoederen bij de Thaise bevolking behoorlijk kunnen verhitten. En dat is wel het laatste wat men hier wil!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Prijs van Mama noedels gaat NIET omhoog”

 1. Rob V. zegt op

  Was het niet zo dat op 28-29 april de voorzitter Somchai Pornratanacharoen van het Thaise verbond van groothandels en retail aankondigde dat de prijzen omhoog gingen en de overheid op riep hier iets aan te doen, maar dat Mama de dag daarvoor aankondigde dat de prijs van hun noodles niet omhoog ging. Opmerkelijk nieuws natuurlijk als er nog geen berichten waren dat de prijzen zouden gaan stijgen.

  De prijsverhoging bii lagere afzet (en hogere kosten?) is wat dubieus. Bij een lagere vraag, omdat mensen de huidge prijzen te duur vinden om nog evenveel af te nemen, zou je denken dat de prijs ook mee kan zakken wegens groter aanbod en lagere vraag. Er is dan dus overcapaciteit. De prijs zou je alleen kunnen behouden of verhogen als de mensen die nog wel jouw producten afnemen bereid zouden zijn er meer voor te betalen (hardcore noodle fans?), maar echt exclusief zijn noodles niet te noemen dus die vlieger gaat denk ik niet op… Ook de huidige klanten zullen minder afnemen als de prijs verder zou stijgen. Bij lagere vraag van noodles kan slechts de prijs dalen: je koopt ook minder ingrediënten in, alleen je vaste kosten blijven gelijk. Maar ik neem aan dat de écht vaste kosten wel meevallen, en andere semi vaste kosten zoals personeelskosten zal ook wel meevallen: ze huren gewoon minder mensen in of ontslaan wat mensen (die hebben helaas geen poot om op te staan).

  Tenzij de kosten van de ingrediënten ontzettend zijn gestegen, in een slechte markt zou je dan wat op je eigen winst marge in kunnen gaan leveren omdat (nog meer) kopers afhaken als je de kosten gaat doorberekenen aan de klant… Maar dat houdt een keer op, uiteindelijk moet je de gestegen grondstofkosten wel doorbereken in je product. Als die ontzettend gestegen zijn -mislukte oogst, veel grote vraag ook door andere industrieën etc.- dan heb je geen keus om de prijs te verhogen, ook al zullen nog nog meer klanten weglopen.

  Vermoedelijk is dit laatste dan aan de hand want een andere redelijke verklaring heb ik niet. Een producent of winkelier die zijn school heeft afgemaakt gaat natuurlijk zijn prijzen verhogen puur en alleen omdat er minder wordt verkocht… al hoor je soms weleens dat sommige Thaise horeaca etc. dit doen.. 555. Als dit echt een hot issue is dan heeft de Bangkok Post zeker wel een stukje met wat cijfertjes over de verkoopcijfers vraag/aanbod) én de grondstof prijzen om te prijsbewegingen te verklaren.

 2. Erik zegt op

  Het stinkt, of laat ik zeggen, het ruikt onaangenaam. Die mama noedels verpesten de lucht in mijn huis.

  Ik bied mijn gezin fruit aan, groente, rijst, piepers als ze die willen, brood. Ik heb als extra in huis kroket, frikandel, haring, broodbeleg, jam en pindakaas, kaas en snijvlees, maar nee, ze eten die rotnoedels. Die zijn heilig. Ik zal morgen eens vertalen wat er op dat pakje staat en het zou mij niet verbazen als er veel zout in zit, msg uiteraard, ‘geen’ cholesterol zag ik al staan, en verdere substanties die ik nog niet ken.

  Morgen meer dus. Nee, ik moet dat spul niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website