Mosselen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
20 juli 2019

Nederland haalt zo’n 300 miljoen kilo mosselen van de zeebodem. Waarvan dan een groot gedeelte geëxporteerd wordt. “Zeeuwse mosselen” is een begrip, hoewel een goed deel van de productie uit de Waddenzee komt.

Mosselexport

Nederland is ook de grootste exporteur van verse mosselen ter wereld. Niet verbazingwekkend is het natuurlijk, dat België de grootste afnemer is. Ruim tweederde van de export gaat naar onze Zuiderburen en dan nog een kwart naar Frankrijk. Omgekeerd, de import van mosselen in België is voor 95% afkomstig uit Nederland. De handelsbetrekking tussen Nederland en België, of beter gezegd tussen Zeeland en Vlaanderen, is voor mosselen dus ontzettend belangrijk.

Met enige weemoed denk ik terug aan de tijd, dat ikzelf of voor zaken of privé in België kwam. Vrijwel zonder uitzondering leverde dat elke keer een bezoek op aan een restaurant op bijvoorbeeld de Groenmarkt in Antwerpen of aan de haven van Oostende. Gekookt in wijn of bier was het telkens genieten van mossels met friet en een pintje ernaast. Geen sauzen alsjeblieft, gewoon naturel de mossel met een lege schelp uit de schelp pulken en opeten. Lekker en altijd gezellig!

Lekkerste mosselrecept

In Nederland at ik ook mosselen, soms in een restaurant (IJmuiden of Scheveningen), maar meestal toch gewoon thuis in Alkmaar. Als je bij mijn vrouw mosselen had gegeten, hoefde je eigenlijk niet meer naar een restaurant. Zij had het lekkerste recept dat ik ken. Namelijk mosselen gekookt in bier en blokjes chorizoworst. Werkelijk een traktatie van het hoogste niveau.

Mosselen eten in Pattaya

Ook nu ik in Pattaya woon hoef ik deze lekkernij niet te missen. Sterker nog, de grote groene mosselen, die je hier koopt of voorgeschoteld krijgt, zijn naar mijn idee nog lekkerder dan die in Nederland. We kopen ze op de vismarkt in Naklua voor iets van 25-30 Baht per kilo en mijn Thaise vrouw kookt ze dan met groenten en bier.

De Thai eten wel mosselen, maar kijken toch een beetje vreemd naar de manier van mosselen eten zoals wij dat doen. Thai eten de mosselen gewoon als onderdeel van een Thais gerecht met rijst of noedels. Op Internet vind je meerdere recepten voor mosselen Thaise stijl. Ook eet ik wel mosselen in een restaurant en waar anders zou het beter mosselen eten zijn dan bij Patrick’s Belgisch restaurant in de Shopping Arcade op Second Road. Elke vrijdag is het daar mosselavond.

Mosselvisserij in Thailand

De mosselen in Thailand komen voornamelijk uit de Golf van Thailand. Er zullen ongetwijfeld meerdere plaatsen zijn, waar mosselvangst plaatsvindt. Ik ken er twee: De eerste is een kuststrook ten Oosten van Bangkok in de buurt van Bang Pakong, nog beter gezegd in de buurt van de Tempel in de Zee, de Wat Hong Thong. De mosselen die ik hier in Pattaya eet komen toch het meest waarschijnlijk van de mosselvissers uit Laem Chabang.

Laem Chabang

Of dat zo zal blijven is een grote vraag, want het werkgebied van deze mosselvissers in Leam Chabang dreigt te worden opgeslokt door de uitbreidingsdrift van de containerhaven. Er is momenteel een driepartijenoverleg gaande; de vissersgemeenschap, de havenautoriteiten en de natuurbescherming. Economisch is het niet aan te tonen, dat uitbreiding van de containerhaven noodzakelijk is, maar in een artikel in de Bangkok Post kwam tot uiting, dat belanghebbenden (de haven, de bouwfirma’s, corruptie, e.d.) in de uitbreiding het geschil waarschijnlijk wel in hun voordeel zullen gaan beslissen. Dat zou het eind van de mosselteelt in Laem Chabang kunnen betekenen en daarmee enkele honderden gezinnen in armoede dompelen.

Gezond

Mossels bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen. Jarenlang werd aangenomen dat mosselen veel cholesterol bevatten, maar nieuwe meetmethoden wijzen uit dat dit niet het geval is. Mosselen bevatten gemiddeld niet meer cholesterol dan andere dierlijke producten

Van een normale portie van 1 kg blijft na het koken ongeveer 250 g mosselvlees over, goed voor ongeveer 220 kcal en 177 mg cholesterol per 250 g of 71 mg cholesterol per 100 g.

Ter vergelijking: 100 g gekookte kabeljauw levert 60 mg cholesterol, 100 g mager rundvlees 70 mg en 100 g Gouda 98 mg. Eieren en in het bijzonder eidooiers staan bekend als cholesterolleveranciers. Een gemiddeld ei van 60 g levert ongeveer 200 mg cholesterol.

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het vooral de vetzuren zijn in de voeding die het bloedcholesterolgehalte beïnvloeden en in mindere mate de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen.

Het zit dus wel snor met het eten van af en toe een lekkere portie mosselen!

Eet smakelijk!

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


23 reacties op “Mosselen in Thailand”

 1. Rene zegt op

  Weet er iemand meer details van het mosselfestijn op vrijdag in Patrick s Belgisch restaurant…..vanaf welk uur….prijs…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   zie http://www.patricksrestopattaya.com/Patrick/menu
   Prijs weet ik zo niet, maar dit is Thailand, dus de kosten zullen alleszins meevallen!
   Eet smakelijk!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Frank zegt op

   Wat de prijs en de kwaliteit van de mosselen bij Patrick zijn daar ben ik ook wel eens benieuwd naar……
   Maar waar men ook lekkere mosselen met frietjes kan eten in Pattaya is in Harry’s place, soi Honey. Elke vrijdagavond wordt daar een speciaal menu gereserveerd: paella, kaasschotel of mosselen…..Wel op voorhand (tot twee dagen ervoor) te reserveren. De mosselen worden door Harry zelf op de barbecue klaargemaakt en kosten 400 baht per persoon. Uit mijn ervaring kan ik nog vermelden dat de mosselen héél lekker zijn en de porties groot genoeg om daarna niet direkt een andere eetgelegenheid te moeten gaan opzoeken……..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Fransamsterdam zegt op

    Er wordt geserveerd van 12.00 tot 23.00.
    Mosselen zijn de ‘dagspecial’ op vrijdag en alle dagspecials kosten tussen 300 en 450 Baht.
    De hoeveelheid zou 1.2 kilo zijn en de recensies op Tripadvisor zijn lovend.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Peter Pet zegt op

  Beste Gringo, als frequente bezoeker van de vismarkt in Naklua heb ik andere ervaringen.

  Het is een lust om over die markt te slenteren en het aanbod is er geweldig. En ja, aan mosselen ontbreekt het niet, en inderdaad hartstikke goedkoop.
  Nagenoeg elke verkoper heeft op zijn voorraad een aantal ‘lokkertjes’ liggen. Grote, reeds gekookte mosselen liggen in geopende schelpen je aan te staren. Als liefhebber van mosselen loopt het water je al uit de mond.

  Nu het vervolg. Er is een grote variatie aan recepten om mosselen te bereiden maar een ding hebben ze gemeen, ze moeten wél gekookt worden. En dan de teleurstelling. Ondanks de grote schelpen moet ik de inhoud met een loep gaan zoeken. Hoe krijgt zo’n grote mosselschelp het voor elkaar om zo’n klein prutsdingetje te produceren.

  Natuurlijk wordt ik nu snel overstelpt door raadgevingen en komt mijn kookgedrag in diskrediet.
  Daarom, over mijn kookgedrag wat aan vullende informatie. Mij werd verweten dat de mosselen te lang gekookt werden. Oké, nieuwe poging, een kortere kooktijd. Maar 50% van de mosselen hielden hun huisje gesloten en konden alleen met een tang geopend worden. De inhoud was vervolgens een snotterige en kleverige inhoud.

  Dat ging het dus niet worden. Opnieuw de pan op het vuur, langere kooktijd en……ja hoor open schelpen maar mosselen zo klein dat je bijna medelijden zou krijgen met die dwergjes. Maar goed, mijn vader zei altijd; wie het kleine niet deert is het grote niet weert’ dus ik peuterde de eerste uit de schaal. En weer een teleurstelling, ze was zo taai en rekbaar als elastiek en dat ging zo nog even door.

  Is dit een toevalstreffer? Nee hoor. Ik heb talloze pogingen ondernomen met allerlei recepten en kookmanieren maar het is het nooit geworden. Natuurlijk, ik verblijf in Thailand en kan niet verwachten dat de mosselen van een kwaliteit zijn zoals in Nederland maar dit hier dat slaat het nergens op.

  Telkens, als ik de markt bezoek kijken die grote, reeds gekookte mosselen mij aan en trap ik er weer in. Misschien nu goed geschoten? Nee, weer niet.

  Waarschijnlijk wordt ik nu door een aantal lezers geadviseerd hoe het wel moet dus misschien nog één keertje dan.

  Groeten Peter

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • Jean zegt op

   De ervaring van Peter kan ik bijtreden.In Naklua werd ik meerdere keren “opgelicht”.
   Nooit mooie mosselen kunnen kopen, grote schelp en indien je ze dan nog kan openen zie je met grote verbazing hoe klein het mosselvlees is.Bovendien heb ik,misschien onterecht,mijn twijfels over de versheid en de hygienie.Nu koop ik in Makro diepvriesmosselen, maat M of L met halve schaal uit Nieuw Zeeland,nooit een onaangename verrassing.De zilte smaak zoals in Be./NL zal je in Th.sowieso nooit vinden.Deze NZ mosselen vind je in de meeste shopping centra maar Makro heeft de gunstigste prijzen tussen 225-260 Thb/Kg en je hebt netto meer mosselvlees omdat slechts 1/2 schaal.Die mosselen komen van de aquacultuur uit N.Z. of Chili.Met traditionele mosselgroenten smaken die voortreffelijk, lichtjes opwarmen en dan blijven ze mals.
   Ieder zijn voorkeuren natuurlijk.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Jan Verkuyl zegt op

  Heerlijk.In Nederland wordt ook veel mosselen geïmporteerd vanuit Griekenland,kleiner maar voor de supermarkten goed genoeg.De prijs ligt ook een stuk lager.
  In Nederland standaard geserveerd met stokbrood of frieten en 3sausjes,wat het gezonde eten van mosselen weer iets teniet doet,maar wel lekker!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Eddy Lampang zegt op

  “De coloribus et gustibus non disputandum est”, over kleuren en smaken valt niet te discussiëren.
  Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en z’n eigen smaak. Net zoals ik. Voor mij, als “doorsnee” Belg, blijven de heerlijkste mosseltjes nog steeds de Zeeuwse te zijn. Bereid met slechts selderij en ajuin. Géén zout en veel gemalen zwarte peper. Een ware delicatesse ! De Thaise groenlip mosselen zijn ook best lekker, maar blijven net een categorie onder de Nederlandse, die wel degelijk boven alle andere mosselsoorten uitsteekt.
  Het voordeel is dat ik nu in beide continenten, Europa en Azië, kan genieten van deze lekkernij, met een meer uitgesproken voorkeur voor de Zeeuwse variant uit de lage landen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. psm zegt op

  Ja, hier in België worden veel mosseltjes gegeten.

  Vraag me af of die Thaise mosselen niet gigantisch veel verontreinigd zijn, zelf durf ik, als we op vakantie zijn in Thailand, er maar ééntje van te eten.

  Het lekkerste vind ik mosseltjes in eigen vocht met selder, ajuin, soms een teentje look erbij en wat mosselkruiden.

  Gringo, het is de Groenplaats, maar ik denk dat je de buurt aan het Antwerpse gemeentehuis bedoelde??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Pieter zegt op

  Als geboren en getogen Zeeuw ben ik misschien te veel verwend wat mossels betreft . Heb in Thailand al vaak mosselen gegeten. In restaurants of zelf gekookt. Maar er gaat voor mij toch niets boven het Zeeuwse goud”. Mosselen in Thailand vind ik enkel te pruimen als ze gebakken zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 7. jules zegt op

  Iedere vrijdagavond kan men mosselen friet eten bij Rattana in de Vieuw Talay 1 op Thrappaya road achter de stop van de airportbus. Voor de prijs van 240 thb. Men dient wel te bestellen voor donderdag avond op het nr 087 1238950. Het is de vierde shop van de straat af gerekend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. Bram zegt op

  Eigenlijk worden mosselen overal ter wereld doorgaans enkel als bestanddeel van een visgerecht (of toegevoegd aan een vissaus) gegeten. Daarbij kan je vooral denken aan vispotjes, paella, gerechten “fruits de mer” zoals spaghetti marinera, Thaise rijstschotels met zeevruchten enz.
  Als hoofdgerecht zoals in het artikel beschreven worden ze eigenlijk uitsluitend gegeten in voornamelijk Vlaanderen en het uiterste noorden van Frans-Vlaanderen.
  Daar wordt deze hoofdschotel ook als een echte delicatesse beschouwd (en dito bereid, in quasi ontelbaar veel smaakvarianten), terwijl in Nederland, waar mosselen ook wel als hoofdschotel worden gegeten, dit meer als een gewone maaltijd wordt beschouwd.
  Interessant in dat opzicht is het gegeven dat mosselen als hoofdschotel destijds vooral door armere mensen werden gegeten, omdat die toen heel erg goedkoop waren (en in veel gevallen zelf geplukt werden).
  Dat is tegenwoordig wel even anders, met Zeeuwse topkwaliteiten die 8 tot 10 EUR per kilo kosten.
  Maar daar trekt de echte Vlaamse bourgondier zich doorgaans niks van aan.
  En als alternatief kan je in de lage landen ook veel importmosselen uit vooral Denemarken en Noord-Frankrijk kopen.
  Er zijn ook pogingen om importmosselen (groter, en vooral groter vleesgehalte dan de Deense en Franse soorten) uit Spanje in Vlaanderen in te voeren, doch dat initiatief kent tot nader order een slechts matig commercieel succes.
  Maar geef mij toch maar de onvervalste, qua smaak en kwaliteit ongenaakbare Zeeuwse Imperial!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 9. joskeshake zegt op

  @Gringo, ik koop ook regelmatig mijn mosselen op de markt Naklua, maar als je iet of wat mossel wil hebben zit je toch aan de 80 a 90 baht de kilo en ze zijn lekker maar o zo veel werk aan, zoals die baarden hebben en er bijna niet af te krijgen zijn, heb ik zelden meegemaakt, En betreffende de mosselen van Patrick kan ik beamen dat ze super zijn,dat was zelfs al in 1992 bij hem zo.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. anton Deurloo zegt op

  ik ben een Zeeuw en ben lekkere mossels gewend
  ik ben nu 8 maanden in Thailand en heb nog geen lekkere mossels gegeten
  volgens mij worden de mossels en meerdere visgerechten na het koken in kraanwater afgespoeld.
  ik vind het kraanwater hier niet lekker en gekookte en gewassen mosselen en andere schelpdieren zijn helemaal niet te pruimen.
  ook in Nederland heb ik dit bij de chinees ervaren
  over twee weken ben ik weer in Nederland en ga de mosselfeesten in Zierikzee en Bruinisse bezoeken.
  daar en op nog meer plaatsen krijg je echte lekkere verse mosselen.
  het water loopt me nu al in de mond !!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Jack zegt op

  Goede morgen,

  Mijn vraag is:

  In wat voor (SCHOON) water worden deze mosselen gekweekt?

  In zeeland worden eerst de buitenlandse mosselen verwaterd in de Oosterschelde, daarna mogen ze pas verkocht worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. De Kind zegt op

  Ik was laatst februari in Pattaya en heb 2x mosselen gegeten in twee verschillende goede restaurants. Nu moet ik zeggen ze waren de naam mosselen niet waard . Zo taai dat ik ze gewoon uit mijn mond moest nemen. ik was zeer verbaasd want ik heb jaren geleden wel goede mosselen gegeten , zo wat is er aan de hand ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. LOUISE zegt op

  Gringo,

  Met 5 kg mosselen eerst een bouillon maken van een mergpijp of een hele schenkel wat wij lekkerder vinden.
  Grote ui, 1 1/2 maal, black pepper, chili poeder (wanneer men dit lekker vindt). cellerie klein gesneden en wat zout.
  En een scheut witte wijn.
  Heerlijk is dit.

  Een keer 5 kg gehaald in Naklua en never nooit gelet of de baarden er af waren.
  Mijn hemel, wat een monniken werk.
  Doe ik dus nooit meer.

  En de groene mosselen van de Makro zijn ook zalig.
  Die maak ik ook op de bovenstaande manier, alleen minder vocht uiteraard.

  Mijn hemel, ik zit te kwijlen hier.

  Eet smakelijk.

  LOUISE

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. Laila Heersink zegt op

  Mmm lekker
  Ook nog een lekker Thais recept ??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. rudi zegt op

  De tijd dat de mosselen op de vismarkt in Naklua 25 -30 bath per kilo kosten , is wel voorbij . Meestal kosten ze 50 -60 bath per kilo naargelang de grootte . Maar lekker zijn ze in elk geval !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 16. Marius zegt op

  Ik eet ook al 60 jaar mosselen uit Zeeland en eigenlijk altijd met de bekende groenten en wijn of bier. Probeer eens een Thaise manier, ongelooflijk lekker.
  Uitje grof 4 stukken
  Flink wat Thaise “Hoo Lapaa” basilcum.
  Flink wat geplette en fijn gesneden knoflook.
  Mosselen kort wassen.
  Alles 2 kg in een grote Thaise stoompan.
  Ong, 5 min. stomen en kijken of alles open is en smullen, kan ook een keer omgooien tussentijds.
  Stoomtijd is belangrijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 17. Zacharias zegt op

  Iedere vrijdag avond bij Peter “The Bistro” in Bangsaray op z´n Belgisch met frieten. Thb.195. Smullen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 18. Jacques zegt op

  In Thailand is het van belang te weten of de mosselen vers zijn of niet. Veel mosselverkopers doen niet moeilijk om de mosselen meerdere dagen in de verkoop te hebben. Ze zijn al na een dag niet vers meer en moeten dan zelf gekookt worden en in zakken verkocht of in zakjes bewaard nadat ze zijn gepeld en dan kunnen ze een of twee dagen nog in het ijs bewaard worden. Alles langer dan dit zal niet smaken.
  Bij ons op de markt kosten de mosselen 60 baht per kilo en 100 baht per 2 kilo. Middagmarkt is altijd wat duurder dan ochtend markt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website