Mosselen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
2 december 2023

Nederland haalt zo’n 300 miljoen kilo mosselen van de zeebodem. Waarvan dan een groot gedeelte geëxporteerd wordt. “Zeeuwse mosselen” is een begrip, hoewel een goed deel van de productie uit de Waddenzee komt.

Mosselexport

Nederland is ook de grootste exporteur van verse mosselen ter wereld. Niet verbazingwekkend is het natuurlijk, dat België de grootste afnemer is. Ruim tweederde van de export gaat naar onze Zuiderburen en dan nog een kwart naar Frankrijk. Omgekeerd, de import van mosselen in België is voor 95% afkomstig uit Nederland. De handelsbetrekking tussen Nederland en België, of beter gezegd tussen Zeeland en Vlaanderen, is voor mosselen dus ontzettend belangrijk.

Met enige weemoed denk ik terug aan de tijd, dat ikzelf of voor zaken of privé in België kwam. Vrijwel zonder uitzondering leverde dat elke keer een bezoek op aan een restaurant op bijvoorbeeld de Groenmarkt in Antwerpen of aan de haven van Oostende. Gekookt in wijn of bier was het telkens genieten van mossels met friet en een pintje ernaast. Geen sauzen alsjeblieft, gewoon naturel de mossel met een lege schelp uit de schelp pulken en opeten. Lekker en altijd gezellig!

Lekkerste mosselrecept

In Nederland at ik ook mosselen, soms in een restaurant (IJmuiden of Scheveningen), maar meestal toch gewoon thuis in Alkmaar. Als je bij mijn vrouw mosselen had gegeten, hoefde je eigenlijk niet meer naar een restaurant. Zij had het lekkerste recept dat ik ken. Namelijk mosselen gekookt in bier en blokjes chorizoworst. Werkelijk een traktatie van het hoogste niveau.

Mosselen eten in Pattaya

Ook nu ik in Pattaya woon hoef ik deze lekkernij niet te missen. Sterker nog, de grote groene mosselen, die je hier koopt of voorgeschoteld krijgt, zijn naar mijn idee nog lekkerder dan die in Nederland. We kopen ze op de vismarkt in Naklua voor iets van 25-30 Baht per kilo en mijn Thaise vrouw kookt ze dan met groenten en bier.

De Thai eten wel mosselen, maar kijken toch een beetje vreemd naar de manier van mosselen eten zoals wij dat doen. Thai eten de mosselen gewoon als onderdeel van een Thais gerecht met rijst of noedels. Op Internet vind je meerdere recepten voor mosselen Thaise stijl. Ook eet ik wel mosselen in een restaurant en waar anders zou het beter mosselen eten zijn dan bij Patrick’s Belgisch restaurant in de Shopping Arcade op Second Road. Elke vrijdag is het daar mosselavond.

Mosselvisserij in Thailand

De mosselen in Thailand komen voornamelijk uit de Golf van Thailand. Er zullen ongetwijfeld meerdere plaatsen zijn, waar mosselvangst plaatsvindt. Ik ken er twee: De eerste is een kuststrook ten Oosten van Bangkok in de buurt van Bang Pakong, nog beter gezegd in de buurt van de Tempel in de Zee, de Wat Hong Thong. De mosselen die ik hier in Pattaya eet komen toch het meest waarschijnlijk van de mosselvissers uit Laem Chabang.

Laem Chabang

Of dat zo zal blijven is een grote vraag, want het werkgebied van deze mosselvissers in Leam Chabang dreigt te worden opgeslokt door de uitbreidingsdrift van de containerhaven. Er is momenteel een driepartijenoverleg gaande; de vissersgemeenschap, de havenautoriteiten en de natuurbescherming. Economisch is het niet aan te tonen, dat uitbreiding van de containerhaven noodzakelijk is, maar in een artikel in de Bangkok Post kwam tot uiting, dat belanghebbenden (de haven, de bouwfirma’s, corruptie, e.d.) in de uitbreiding het geschil waarschijnlijk wel in hun voordeel zullen gaan beslissen. Dat zou het eind van de mosselteelt in Laem Chabang kunnen betekenen en daarmee enkele honderden gezinnen in armoede dompelen.

Gezond

Mossels bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen. Jarenlang werd aangenomen dat mosselen veel cholesterol bevatten, maar nieuwe meetmethoden wijzen uit dat dit niet het geval is. Mosselen bevatten gemiddeld niet meer cholesterol dan andere dierlijke producten

Van een normale portie van 1 kg blijft na het koken ongeveer 250 g mosselvlees over, goed voor ongeveer 220 kcal en 177 mg cholesterol per 250 g of 71 mg cholesterol per 100 g.

Ter vergelijking: 100 g gekookte kabeljauw levert 60 mg cholesterol, 100 g mager rundvlees 70 mg en 100 g Gouda 98 mg. Eieren en in het bijzonder eidooiers staan bekend als cholesterolleveranciers. Een gemiddeld ei van 60 g levert ongeveer 200 mg cholesterol.

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het vooral de vetzuren zijn in de voeding die het bloedcholesterolgehalte beïnvloeden en in mindere mate de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen.

Het zit dus wel snor met het eten van af en toe een lekkere portie mosselen!

Eet smakelijk!

– Herplaatst bericht –

36 reacties op “Mosselen in Thailand”

 1. Rene zegt op

  Weet er iemand meer details van het mosselfestijn op vrijdag in Patrick s Belgisch restaurant…..vanaf welk uur….prijs…..

  • Gringo zegt op

   zie http://www.patricksrestopattaya.com/Patrick/menu
   Prijs weet ik zo niet, maar dit is Thailand, dus de kosten zullen alleszins meevallen!
   Eet smakelijk!

  • Frank zegt op

   Wat de prijs en de kwaliteit van de mosselen bij Patrick zijn daar ben ik ook wel eens benieuwd naar……
   Maar waar men ook lekkere mosselen met frietjes kan eten in Pattaya is in Harry’s place, soi Honey. Elke vrijdagavond wordt daar een speciaal menu gereserveerd: paella, kaasschotel of mosselen…..Wel op voorhand (tot twee dagen ervoor) te reserveren. De mosselen worden door Harry zelf op de barbecue klaargemaakt en kosten 400 baht per persoon. Uit mijn ervaring kan ik nog vermelden dat de mosselen héél lekker zijn en de porties groot genoeg om daarna niet direkt een andere eetgelegenheid te moeten gaan opzoeken……..

   • Fransamsterdam zegt op

    Er wordt geserveerd van 12.00 tot 23.00.
    Mosselen zijn de ‘dagspecial’ op vrijdag en alle dagspecials kosten tussen 300 en 450 Baht.
    De hoeveelheid zou 1.2 kilo zijn en de recensies op Tripadvisor zijn lovend.

    • Rene zegt op

     dank u voor de info

 2. Peter Pet zegt op

  Beste Gringo, als frequente bezoeker van de vismarkt in Naklua heb ik andere ervaringen.

  Het is een lust om over die markt te slenteren en het aanbod is er geweldig. En ja, aan mosselen ontbreekt het niet, en inderdaad hartstikke goedkoop.
  Nagenoeg elke verkoper heeft op zijn voorraad een aantal ‘lokkertjes’ liggen. Grote, reeds gekookte mosselen liggen in geopende schelpen je aan te staren. Als liefhebber van mosselen loopt het water je al uit de mond.

  Nu het vervolg. Er is een grote variatie aan recepten om mosselen te bereiden maar een ding hebben ze gemeen, ze moeten wél gekookt worden. En dan de teleurstelling. Ondanks de grote schelpen moet ik de inhoud met een loep gaan zoeken. Hoe krijgt zo’n grote mosselschelp het voor elkaar om zo’n klein prutsdingetje te produceren.

  Natuurlijk wordt ik nu snel overstelpt door raadgevingen en komt mijn kookgedrag in diskrediet.
  Daarom, over mijn kookgedrag wat aan vullende informatie. Mij werd verweten dat de mosselen te lang gekookt werden. Oké, nieuwe poging, een kortere kooktijd. Maar 50% van de mosselen hielden hun huisje gesloten en konden alleen met een tang geopend worden. De inhoud was vervolgens een snotterige en kleverige inhoud.

  Dat ging het dus niet worden. Opnieuw de pan op het vuur, langere kooktijd en……ja hoor open schelpen maar mosselen zo klein dat je bijna medelijden zou krijgen met die dwergjes. Maar goed, mijn vader zei altijd; wie het kleine niet deert is het grote niet weert’ dus ik peuterde de eerste uit de schaal. En weer een teleurstelling, ze was zo taai en rekbaar als elastiek en dat ging zo nog even door.

  Is dit een toevalstreffer? Nee hoor. Ik heb talloze pogingen ondernomen met allerlei recepten en kookmanieren maar het is het nooit geworden. Natuurlijk, ik verblijf in Thailand en kan niet verwachten dat de mosselen van een kwaliteit zijn zoals in Nederland maar dit hier dat slaat het nergens op.

  Telkens, als ik de markt bezoek kijken die grote, reeds gekookte mosselen mij aan en trap ik er weer in. Misschien nu goed geschoten? Nee, weer niet.

  Waarschijnlijk wordt ik nu door een aantal lezers geadviseerd hoe het wel moet dus misschien nog één keertje dan.

  Groeten Peter

  • Jean zegt op

   De ervaring van Peter kan ik bijtreden.In Naklua werd ik meerdere keren “opgelicht”.
   Nooit mooie mosselen kunnen kopen, grote schelp en indien je ze dan nog kan openen zie je met grote verbazing hoe klein het mosselvlees is.Bovendien heb ik,misschien onterecht,mijn twijfels over de versheid en de hygienie.Nu koop ik in Makro diepvriesmosselen, maat M of L met halve schaal uit Nieuw Zeeland,nooit een onaangename verrassing.De zilte smaak zoals in Be./NL zal je in Th.sowieso nooit vinden.Deze NZ mosselen vind je in de meeste shopping centra maar Makro heeft de gunstigste prijzen tussen 225-260 Thb/Kg en je hebt netto meer mosselvlees omdat slechts 1/2 schaal.Die mosselen komen van de aquacultuur uit N.Z. of Chili.Met traditionele mosselgroenten smaken die voortreffelijk, lichtjes opwarmen en dan blijven ze mals.
   Ieder zijn voorkeuren natuurlijk.

  • Lowi zegt op

   Ik koop mijn mosselen nooit op Naklua markt maar rij ervoor naar Ban Saray. Een klein marktje met maar enkele kraampjes levert mosselen met een normale schaalgrootte en ook de inhoud is van het normale niveau.

 3. Jan Verkuyl zegt op

  Heerlijk.In Nederland wordt ook veel mosselen geïmporteerd vanuit Griekenland,kleiner maar voor de supermarkten goed genoeg.De prijs ligt ook een stuk lager.
  In Nederland standaard geserveerd met stokbrood of frieten en 3sausjes,wat het gezonde eten van mosselen weer iets teniet doet,maar wel lekker!!!

 4. Eddy Lampang zegt op

  “De coloribus et gustibus non disputandum est”, over kleuren en smaken valt niet te discussiëren.
  Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeuren en z’n eigen smaak. Net zoals ik. Voor mij, als “doorsnee” Belg, blijven de heerlijkste mosseltjes nog steeds de Zeeuwse te zijn. Bereid met slechts selderij en ajuin. Géén zout en veel gemalen zwarte peper. Een ware delicatesse ! De Thaise groenlip mosselen zijn ook best lekker, maar blijven net een categorie onder de Nederlandse, die wel degelijk boven alle andere mosselsoorten uitsteekt.
  Het voordeel is dat ik nu in beide continenten, Europa en Azië, kan genieten van deze lekkernij, met een meer uitgesproken voorkeur voor de Zeeuwse variant uit de lage landen.

 5. psm zegt op

  Ja, hier in België worden veel mosseltjes gegeten.

  Vraag me af of die Thaise mosselen niet gigantisch veel verontreinigd zijn, zelf durf ik, als we op vakantie zijn in Thailand, er maar ééntje van te eten.

  Het lekkerste vind ik mosseltjes in eigen vocht met selder, ajuin, soms een teentje look erbij en wat mosselkruiden.

  Gringo, het is de Groenplaats, maar ik denk dat je de buurt aan het Antwerpse gemeentehuis bedoelde??

 6. Pieter zegt op

  Als geboren en getogen Zeeuw ben ik misschien te veel verwend wat mossels betreft . Heb in Thailand al vaak mosselen gegeten. In restaurants of zelf gekookt. Maar er gaat voor mij toch niets boven het Zeeuwse goud”. Mosselen in Thailand vind ik enkel te pruimen als ze gebakken zijn.

  • Ad Lous zegt op

   Evenals Pieter ben ik een geboren en getogen Zeeuw.
   Ik heb familie in de Yersekse mosselwereld.
   Mijn thaise vrouw heeft ook jaren in de mosselen gewerkt bij Prince Dingemanse.
   We wonen nu 7,5 aar in Thailand, maar wat mosselen betreft eet ik toch veel liever een maaltje mosselen ut Yerseke – Zeeland. Echte volle mosselen heb ik hier n tailand nog nie gezien/

 7. jules zegt op

  Iedere vrijdagavond kan men mosselen friet eten bij Rattana in de Vieuw Talay 1 op Thrappaya road achter de stop van de airportbus. Voor de prijs van 240 thb. Men dient wel te bestellen voor donderdag avond op het nr 087 1238950. Het is de vierde shop van de straat af gerekend.

 8. joskeshake zegt op

  @Gringo, ik koop ook regelmatig mijn mosselen op de markt Naklua, maar als je iet of wat mossel wil hebben zit je toch aan de 80 a 90 baht de kilo en ze zijn lekker maar o zo veel werk aan, zoals die baarden hebben en er bijna niet af te krijgen zijn, heb ik zelden meegemaakt, En betreffende de mosselen van Patrick kan ik beamen dat ze super zijn,dat was zelfs al in 1992 bij hem zo.

 9. anton Deurloo zegt op

  ik ben een Zeeuw en ben lekkere mossels gewend
  ik ben nu 8 maanden in Thailand en heb nog geen lekkere mossels gegeten
  volgens mij worden de mossels en meerdere visgerechten na het koken in kraanwater afgespoeld.
  ik vind het kraanwater hier niet lekker en gekookte en gewassen mosselen en andere schelpdieren zijn helemaal niet te pruimen.
  ook in Nederland heb ik dit bij de chinees ervaren
  over twee weken ben ik weer in Nederland en ga de mosselfeesten in Zierikzee en Bruinisse bezoeken.
  daar en op nog meer plaatsen krijg je echte lekkere verse mosselen.
  het water loopt me nu al in de mond !!!!!

 10. Jack zegt op

  Goede morgen,

  Mijn vraag is:

  In wat voor (SCHOON) water worden deze mosselen gekweekt?

  In zeeland worden eerst de buitenlandse mosselen verwaterd in de Oosterschelde, daarna mogen ze pas verkocht worden.

 11. De Kind zegt op

  Ik was laatst februari in Pattaya en heb 2x mosselen gegeten in twee verschillende goede restaurants. Nu moet ik zeggen ze waren de naam mosselen niet waard . Zo taai dat ik ze gewoon uit mijn mond moest nemen. ik was zeer verbaasd want ik heb jaren geleden wel goede mosselen gegeten , zo wat is er aan de hand ?

 12. LOUISE zegt op

  Gringo,

  Met 5 kg mosselen eerst een bouillon maken van een mergpijp of een hele schenkel wat wij lekkerder vinden.
  Grote ui, 1 1/2 maal, black pepper, chili poeder (wanneer men dit lekker vindt). cellerie klein gesneden en wat zout.
  En een scheut witte wijn.
  Heerlijk is dit.

  Een keer 5 kg gehaald in Naklua en never nooit gelet of de baarden er af waren.
  Mijn hemel, wat een monniken werk.
  Doe ik dus nooit meer.

  En de groene mosselen van de Makro zijn ook zalig.
  Die maak ik ook op de bovenstaande manier, alleen minder vocht uiteraard.

  Mijn hemel, ik zit te kwijlen hier.

  Eet smakelijk.

  LOUISE

 13. Laila Heersink zegt op

  Mmm lekker
  Ook nog een lekker Thais recept ??

 14. rudi zegt op

  De tijd dat de mosselen op de vismarkt in Naklua 25 -30 bath per kilo kosten , is wel voorbij . Meestal kosten ze 50 -60 bath per kilo naargelang de grootte . Maar lekker zijn ze in elk geval !

 15. Marius zegt op

  Ik eet ook al 60 jaar mosselen uit Zeeland en eigenlijk altijd met de bekende groenten en wijn of bier. Probeer eens een Thaise manier, ongelooflijk lekker.
  Uitje grof 4 stukken
  Flink wat Thaise “Hoo Lapaa” basilcum.
  Flink wat geplette en fijn gesneden knoflook.
  Mosselen kort wassen.
  Alles 2 kg in een grote Thaise stoompan.
  Ong, 5 min. stomen en kijken of alles open is en smullen, kan ook een keer omgooien tussentijds.
  Stoomtijd is belangrijk.

 16. Zacharias zegt op

  Iedere vrijdag avond bij Peter “The Bistro” in Bangsaray op z´n Belgisch met frieten. Thb.195. Smullen

 17. Jacques zegt op

  In Thailand is het van belang te weten of de mosselen vers zijn of niet. Veel mosselverkopers doen niet moeilijk om de mosselen meerdere dagen in de verkoop te hebben. Ze zijn al na een dag niet vers meer en moeten dan zelf gekookt worden en in zakken verkocht of in zakjes bewaard nadat ze zijn gepeld en dan kunnen ze een of twee dagen nog in het ijs bewaard worden. Alles langer dan dit zal niet smaken.
  Bij ons op de markt kosten de mosselen 60 baht per kilo en 100 baht per 2 kilo. Middagmarkt is altijd wat duurder dan ochtend markt.

 18. Khun Klahan zegt op

  (De verhaal is een beetje lang en hoop dat jullie het niet erg vinden…ter excuses voor ongemak)

  Ah…de Thaise mosselen, heerlijk!!!

  Toentertijd dat ik in NL woonde had ik enkele keren mosselen gegeten ook had ik daarvoor toen ik in Portugal woonde maakte me pa heerlijke mosselen klaar. Waarom zo weinig? Nou omdat 2 kg mosselen een beetje teveel was voor mij als 1 persoon en ik niet durfde om de restant mosselen te bewaren in de koelkast en bang was om daarna voedselvergiftiging op te lopen.
  Koken in wijn en/of bier had ik nog nooit geprobeerd…en dat wil ik weleens een keertje aan wagen, dat betekent wel dat ik in Udon Thani Naar de Makro moet om ze te halen tenzij ze ook bij de markt hier verkocht worden.

  Hoe had ik de mosselen ontdekt in Pattaya, hier volgt mijn verhaal.

  Mijn beste maat uit Chinese afkomst en geboren in Amsterdam, we kenden elkaar sinds 2005 als collega vrachtwagen chauffeurs bij onze werkgever te Schiphol. We hebben nog steeds goede contact dankzij goedkoop (gratis) bellen via Whatsapp en FaceTime.
  Hij was nog nooit in Thailand geweest en dat was zijn eerste keer dat hij in 2018 naar Thailand kwam. Dus in 2018 had hij een ticket geboekt naar Udon Thani met duidelijk instructies van mij hoe hij hier moest komen zonder dat hij eerst in Bangkok moest overnachten.
  Ik had ondertussen een oudere Ford Ranger pickup uit 2000 gehuurd voor ฿600 per dag van me Nederlandse kennis die al meer dan 20 jaar in Udon Thani woonde.
  Die Ford had ik al vaker mee gereden en die ook toen voor het eerst gehuurd toen ik naar mijn Biologische vader wou rijden die in Sakhon Nakhon woont.
  Dus in September 2018 mijn beste maatje opgehaald met de pickup op de luchthaven van Udon Thani en vandaar reden we direct naar mijn huis. In de paar dagen dat hij in Udon Thani verbleef hebben we een beetje Udon Thani rondgereden en ook Nong Khai bezocht en ook hebben wij mijn Biologische moeder en me zusje bezocht in een klein dorpje In Sakhon Nakhon.
  We hadden samen besloten om een ticket te boeken naar Pattaya en dan vanaf daar naar Phuket te boeken wat we daarna er toch niet doorgegaan was, dus verbleven we in Pattaya.

  Na het zien op mijn Facebook timeline zag ik dat mijn oudste (Thaise) broer een marktkraampje met mosselen met zijn vrouw begon op de markt niet te ver van ons hotel vandaan besloten me maat en ik om hem te bezoeken.
  Mijn broer woont met zijn vrouw en zijn dochtertje in Amphoe Sri Racha te Chonburi en is werkzaam als lasser en doet ook andere zaken. Mijn broer had ik in 2016 voor het laatst gezien toen ik hun bezochte, ik bleef toen ook bij hun logeren In hun huis. Daarna toen ik terug moest vliegen hebben zij me naar de airPort Suvarnabhumi gebracht. Ik had een prachtige tijd bij hun, ook was de communicatie niet makkelijk. We konden goed met onze handen en voeten begrijpen en verstaan.
  Zijn dochtertje was toen op dat moment bij mijn zusje en me ma in Sakhon Nakhon toen wij hun bezochten.

  Na het bestuderen hoe wij naar de markt moesten komen vroeg ik aan de hotel receptioniste hoe wij daar moesten geraken. De taxi vondt ik te duur en ik wist niet precies de lokatie van de markt en of de straat. Dus besloten we om met de song teaw (pickup met 2 banken) te gaan. We moesten wel overstappen op de markt halverwege, en dat is ons prima gelukt met mijn slecht Thais.
  Eenmaals aangekomen op de plaats wisten we niet zeker of we goed zijn aangekomen of we niet te vroeg of te laat waren uitgestapt door gebruik van Google Maps en de lokatie waar mijn broer per messenger zo’n (live) locatie aan had staan. Bellen ging moeilijk omdat hij te weinig Engels kon en ik zeer te weinig Thais kon zag ik aan de overkant van de grote weg een markt.
  Dus wij gaan lopen op de loopbrug en ik zwaar geïrriteerd en gefrustreerd of we wel goed zaten en of mijn broer er nog steeds was en of dat hij niet naar huis teruggekeerd was naar huis toch doorgegaan met lopen naar de markt. Het was een vrij kleine lokale buurt marktje vergeleken met de markt in Naklua waar we moesten overstappen. Die markt hebben we ook even kort rondgekeken voordat we in een andere song teaw instapte.
  Eenmaals bij de markt aangekomen gingen we rondkijken of we hem konden vinden. We liepen de hele straat en markt door en ja we zagen er meerdere marktlieden die ook mosselen verkochten er tussendoor. Ik werdt er nog meer gefrustreerd tot me maat zei ‘is dat niet je broer’ aan het einde van de markt, en ja hoor na zwaar opgelucht gevoel hadden we ze gevonden. Ik had het bijna opgegeven en bijna de song teaw terug naar Naklua en Pattaya gepakt.

  Hij verkocht met zijn vrouw verse en gekookte mosselen op de markt. De ongekookte mosselen verkocht hij per kilo ฿30 baht en de gekookte versie verkocht hij per zak a halve kilo voor ฿40 baht als ik me nog kon herinneren in die tijd.

  Hij had ons een bordje met gekookte mosselen met Thaise groenten en ook de gegrilde inktvis van zijn buren gegeven en dat was echt uit de kunst!!! Zo lekker hadden wij ze nog nooit gegeten en de mosselen waren ook best vrij groot vergeleken met de Nederlandse Zeeuwse mosselen. Trouwens ik had toen nog nooit van mijn leven inktvis gegeten mijn maat ook niet, ja behalve de gefrituurde calamaris en die vindt ik ook heerlijk.

  We zijn daar wat langer gebleven dan gepland en gingen een beetje rondkijken in de dorpje/stadje in de buurt van de markt. We zijn ook naar de 7/11 gegaan om wat fris te halen voor ons en hebben ook de lekkere Thaise roti gehaald. Ik was er verzot op en me maat nu ook.
  Tegen de avond kwamen ook zijn buurman en zijn vrouw langs op de markt wat ook hun goede vrienden waren. We besloten om daar langer te blijven want het was daar super gezellig met zen zessen. We hebben daar heerlijk gegeten aan mosselen, barbecue, en khauw nhiauw (Kleef rijst) en meer. Me maat en ik kochten wat water, bruisend water, bier en ijs bij de 7/11 en de buren hadden ook zo’n fles drank (mix laukhau en rode iets) en Thaise whiskey meegenomen, me maat en ik vonden dat mix het niet slecht. Tussentijds verkochten ze gewoon de mosselen door.

  Rond 2200 gingen ze de spullen inpakken en me maat en ik hielpen er daarbij en later werden we naar ons hotel gebracht door de vrienden van mijn broer met de mooie Toyota hilux pickup truck van mijn broer. Ze gingen dan terug naar de markt om mijn broer en zen vrouw en de spullen op te halen en keerden huiswaarts.

  Me maat had nog nooit zo lokaals gegeten wat velen malen anders was dan eten in de restaurant. Hij vond de Somtam, kleefrijst, mosselen, Thaise bbq, groenten en veel meer lekker.

  We hebben een beetje van Pattaya verder verkend en de rest van onze vakantie en hebben ons goed vermaakt.

  Op de laatste dag van Pattaya gingen we S’ochtends zeer vroeg terug naar suvarnabhumi per taxi om onze vlucht te pakken. Hij ging terug naar Nederland en ik terug naar huis in Udon Thani.

  Ik hoop dat jullie van de verhaal genoten hebben…

 19. Khun Klahan zegt op

  Ik was er vergeten om bij de verhaal te voegen hoe mijn broer de mosselen klaarmaakte.

  Hij waste de mosselen met water af en kookte in een ruim pan met water en daarboven een stoompan. Dus de mosselen En wat groenten worden dan gestoomd in plaats van in water gekookt. De gekookte mosselen verkocht hij met zelfgemaakte saus in een zak aan de klanten.

 20. Philippe zegt op

  Ik ben Antwerpenaar en samen met mijn landgenoten beamen wij dat de beste mosselen ter wereld uit Nederland komen, geen twijfel mogelijk, het is zo en niet anders. Die mosselen zal je nooit terugvinden in andere landen en zeker niet in Zuidoost Azië. Hetzelfde geldt in de andere richting, ik ben zot van mangosteen en die kan je hier soms vinden (heel heel duur) maar ze trekken op niks. Dit geldt eveneens voor een goed stuk rood vlees in Argentinië, m.i. nergens anders zo lekker. Dit om te zeggen dat ….
  Terugkomend op de mosselen:
  1) zonder twijfel gaat mijn voorkeur naar goudmerk !
  2) velen mensen zeggen dat de beste maanden voor mosselen de maanden met een R zijn, dus van september tot april. Fout ! de beste maanden zijn diegene die eindigen op een R, dus van september tot en met december.
  3) Gelezen en akkoord “puur natuur met wat selder en uien” … maar mag ik een tipje geven, probeer eens volgende saus te maken: schep mayonaise + schepje mayonaisecurry + 1 koffielepel mosterd + 1 lepel azijn of citroen (ik heb liever citroen) + 1 soeplepel water en dan een goede dosis gedroogde Estragon toevoegen … goed mengen … laat maar komen ! U zal deze nog eens maken !

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik ben ook een fan van de Zeeuwse mossel. Zeker weten. Als ik in België ben gaan er in die periode steeds enkel kilo’s door.

   Wat de herkomst van de “Zeeuwse mossel” betreft…
   https://www.hln.be/nina-kookt/weet-wat-je-eet-waar-komen-de-zeeuwse-mosselen-op-jouw-bord-echt-vandaan~a7a3f0a9/

   Maar zolang ze lekker zijn….who cares 😉

  • Hugo zegt op

   Tegenwoordig kan je bijna het ganse jaar mosselen eten. Van juli tot april. Vroeger waren het de maanden met een R omdat er toen nog geen gekoeld transport was.

 21. Keiser zegt op

  De groenmarkt in Antwerpen? Nog nooit van gehoord en ik ben Antwerpenaar.

  • Lung addie zegt op

   Voor mij persoonlijk gaat er niets boven de Zeeuwse mosselen.
   Doch het gaat hier over de Thaise mosselen. Er is een groot verschil tussen waar de mosselen vandaan komen: uit de Golf van Thailand of uit de Andaman Zee. Ik heb ze reeds beiden genuttigd en ik kan enkel zeggen: deze uit de Andaman Zee zijn stukken beter dan deze uit de Golf van Thailand. Dit komt door het feit dat het zoutgehalte in de Andaman Zee hoger is dan in de Golf en ook de biotoop in de Andaman Zee anders is dan in de Golf van Thailand. De Golf heeft maar 2 getijen per dag en de Andaman Zee heeft er 4.
   Indien je in de omgeving van Ranong bent ga daar dan eens mosselen eten, je zal het verschil wel merken.

  • Lung addie zegt op

   Beste Keiser,
   met de ‘groenmarkt’ bedoelt hij waarschijnlijk de ‘groenplaats’ in Antwerpen en die zal je, als Antwerpenaar, wel kennen.

 22. Maltin zegt op

  In het Sofitel Hotel op Sukhumvit soi 13 zit een restaurant genaamd “Belga” het is een rooftopbar en brasserie.
  Gerund door een Belgische chef met de signature dish, hoe kan het ook anders: “Moules Frites”
  Mosselen op de traditionele Belgische manier met Vlaamse frieten en huisgemaakte Belgische mayonaise.
  Er zijn ook andere variaties oa bereid met Hoegaarden of Thaise Tom Yum.
  Nog meer Belgische gerechten zoals Waterzooi en uiteraard Belgische waffels zijn er ook te krijgen.
  Kortom een klein culinair Belgisch stukje in hartje Bangkok.

 23. Janin Ackx zegt op

  Voor de kust van Sam Roi Yot zijn er ook mosselbanken, en ze worden steeds groter en uitgebreider.

 24. ludo anthoni zegt op

  patrick voert zijn mosselen vanuit belgie dus het zijn geen thaise mosselen en inderdaad de zogenaamde grote losselen op naklua market zijn piepklein na bereiding prijs 50 tot 60 bath per kilo
  o

 25. Eddy zegt op

  Halo , maar mosselen krijg je op de vismarkt in Nakula wel niet meer voor 25-30 baht , kosten nu 50 tot 70 baht voor 1 kilo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website