Het Holland-België Huis in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
21 mei 2012

Het aantal Nederlandse en Belgische restaurants in Pattaya is al vrij groot, ik schat, dat er wel meer dan 30 dergelijke gelegenheden zijn.

De meeste hiervan bevinden zich in het centrum van Pattaya en Jomtien, maar het aantal in de “Dark Side of Pattaya” (ten oosten van Sukhumvit Road) lijkt steeds groter te worden. Eén daarvan is het Holland-België Huis en over dit restaurant/pension schreef de Engelstalige krant “Pattaya People” onlangs de volgende recensie:

“Deze week gingen wij naar Soi Nern Plab Wam op zoek naar het zeer populaire Holland-België Huis, dat is gelegen in zijstraat 5 (vanaf de spoorlijn) tegenover de inmiddels opgeheven Chenrong markt.

Het is een eenvoudig en bescheiden restaurant annex pension, dat sinds een jaar of drie gerund wordt door Khun Jane en haar jonge zoon Richard. Het ziet er allemaal netjes uit, de inrichting is nu niet het toppunt van luxe, maar het is ruim opgezet met een restaurantgedeelte voor een goede maaltijd in een prima prijs/kwaliteit verhouding en een bargedeelte voor de dorstige kelen.

Het menu

Het Holland-België Huis is erg populair bij de Nederlandse expats, omdat er een mooie selectie uit de Nederlandse keuken geboden wordt. De nadruk ligt bij populaire en favoriete Nederlandse snacks, zoals kroketten (65 Baht), bitterballen (75 Baht), gehaktballetjes met friet (145 Baht), erwtensoep (80 Baht), maar ook de Indonesische saté met pindasaus (135 Baht) is niet te versmaden.

Het menu bevat verder nog een selectie van internationaal favoriete gerechten, zoals spaghetti Bolognese (145 Baht), Wienerschnitzel (145 Baht) en “fish & chips” (165 Baht). Natuurlijk ontbreken de ham- en cheeseburgers (75 Baht) niet, net zo min als de diverse soepen, zoals een goede tomatensoep of pompoensoep (75 Baht). Ook de drankjes zijn redelijk geprijsd met een flesje Chang voor 50 Baht, Tiger voor 60 Baht en Heineken 65 Baht, een zeer acceptabele huiswijn kost slechts 85 Baht per glas.

Voor- en hoofdgerecht

Wij namen vooraf een portie bitterbillen, een heerlijke hartige snack gemaakt op basis van vlees en aardappelpuree, traditioneel geserveerd met mosterd en gefrituurde uienringen. Hierna volgde een mooie garnalencocktail en gerookte zalm (beide 75 Baht). Als hoofdgerecht kozen we voor een biefstuk, medium rare, dat sappig en mals van prima kwaliteit bleek te zijn. Geserveerd met gebakken ui en prima frietjes was dit voor 220 Baht een uitstekende keuze.

Dessert

Houd er rekening mee, dat u het dessert niet mag overslaan. De zelfgemaakte Belgische chocolademousse van witte chocola of de zeer verleidelijke advocaatmousse, waarin uiteraard die romige Nederlandse likeur in is verwerkt zijn goddelijk!

Dus, als je in de buurt bent of zelfs in de buurt woont, zal je van een bezoek aan het Holland-België Huis zeker geen spijt krijgen.”

Voetbal

Tot zover de recensie. Kijk ook nog even op de website van het Holland-België Huis voor de juiste locatie en een alleraardigste column van “de Saboteur”.

Ik heb zelf ter plaatse even polshoogte genomen en zag, dat de bar/restaurant aan een mooi, rustig plein (Soi Nern Plub Wam Plaza) ligt. Ruimte genoeg voor die Nederlanders, die straks de voetbalwedstrijden van Nederland tijdens het EK in Polen/Oekraïne willen volgen live op een groot scherm.

36 reacties op “Het Holland-België Huis in Pattaya”

  1. jogchum zegt op

    Voor NLers die hier op vakantie zijn lijkt het mij een gezellige ontmoetingsplaats. Pilsje, wijntje
    portie bitterballen, kroketten, en uiteraard petat. Kortom wat als ongezond eten bekend staat.
    De hier wat langer wonende personen is het tehopen dat ze naast dit vette voedsel ook nog
    eens wat anders tot zich nemen. Rijst is gezonder dan hamburgers.

    • Marcel zegt op

      Als je daar op vakantie bent? Dan ga je toch niet op zoek naar Nederlanders en Nederlandse tentjes?! Misschien in die steden wel, maar als je naar Zuid Oost Azie op vakantie gaat wil je toch wat van het land zien en de cultuur en niet alleen een beetje rondhangen in de toeristische zones.

      • Ruud Rambo zegt op

        Nee maar als je er woont is het natuurlijk een ander verhaal.
        En er wonen wat Nederlanders in Pattaya.
        Die willen af en toe ff een Hollandse hap hebben.
        Gr Ruud Rambo

      • jogchum zegt op

        Marcel,
        Ben het helemaal met U eens. Ik bedoelde in werkelijkheid ook niet alleen vakantie gangers
        maar ook NLers die daar al jaren met pensioen zijn. Er zijn naast Nederlandse restaurants,
        waar hoofdzakelijk snacks worden geserveerd bv ook Duitse restaurants. In Duitse restaurants besaat het hoofdgerecht uit vette braadworst
        Het enige wat ik nog weleens zou willin eten is een bord erwtensoep wat werd genoemd in
        dit artikel. Woon 12 jaar in Thailand en heb totaal geen behoefte aan vette petat of kroketten

  2. erik zegt op

    Dank je voor het plaatsen van deze recentie Gringo.

    Groeten,

    Erik

  3. justHarry zegt op

    Bedankt voor de tip. Kun je de link nog even plaatsen? Ik kan hem zogauw niet vinden…
    BVD.

    H.

    • justHarry zegt op

      http://www.everyoneweb.com/hollandbelgiumhouse/

      • erik zegt op

        de nieuwe site is beter en niewer http://www.holland-belgiumhouse.com

    • Gringo zegt op

      Zoals gevraagd de link: http://www.everyoneweb.com/hollandbelgiumhouse/

  4. john collin zegt op

    Vlak bij het Mabprachan meer is een Nederlander een klein mooi resort gestart leuke bungalows in Antilliaanse kleuren met een fontijn in het midden het heet geloof ik ” Ooy’s Garden rooms and food” of zo iets, komen veel Nederlanders en het eten is er goed.

  5. Marcel zegt op

    Snap eigenlijk niet als je als expat naar Thailand vertrekt dan weer niet zonder het Nederlandse eten kunt. Ga dan naar Spanje aangezien dat al verpest is door de expats.

    Ik schaam me toch telkens weer voor de Nederlanders (en andere immigranten) die in zulke exotische landen met een rijke keuken toch weer alles aan het thuisland willen aanpassen.

    • Piet zegt op

      Marcel dan heb je waarschijnlijk nog geen jaren in Thailand gewoond want dan krijg je vanzelf behoefte aan Hollands eten. Ik schaam me er helemaal niet voor dat ik soms trek heb in pizza of kroketten of kaas.

      Een goede steak is hard to find in Thailand dus als je die ergens kunt bestellen moet je dat gelijk doen!

      • Marcel zegt op

        Goed stuk vlees is op de markt wel te vinden en kan je zelf bereiden naar je eigen smaak. Hollandse eten zou ik in dit geval bewaren tot de vakantie in Nederland, of bij een speciale gebeurtenis.

        Dat mensen er af en toe zin in hebben kan ik ook wel een klein beetje begrijpen, maar om dat er dan meteen weer een keur aan eettentjes zijn met Nederlands eten dat snap ik dan niet.

        • Julius zegt op

          Goed stuk vlees op de markt wel te vinden, daar zul je geen hoogstaande kwaliteit stuk vlees tegenkomen.

          Daarvoor dien je echt naar de Big C,Tesco of Makro te moeten en als je gewoon keertje geen zin hebt om te koken zijn een van de vele ”farangrestaurants” een ideale bijeenkomstigheid!

          Zelf eet ik ook gewoon af en toe een NL hap en vind het heerlijk, eigenlijk ook weleens bij deze tent en kwaliteit en service is meer dan prima te noemen.

          Volgende keer hoef je er denk ik minder voor te schamen hopelijk en schaam je je eerder voor andere dingen 🙂

    • Gringo zegt op

      Zeven dagen in de week, drie a vier maal per dag Thais eten, Marcel? Nee, dank je wel. Net als Piet schaam ik mij er in het geheel niet voor af en toe achter een bord met hutspot en Gelderse rookworst te zitten. Heerlijk!

    • Rob v zegt op

      Als je maanden of jaren in het buitenland verblijft kan ik me voorstellen dat een Nederlandse hap wel lekker is. Net als dat de toko hier in NL fijn is voor de aziaten. Dat ze niet (elke dag) aan Europees eten willen begrijp ik helemaal.

    • Sir Charles zegt op

      Weliswaar niet helemaal vergelijkbaar met een Nederlandse eettent want daar zul je mij niet zo gauw vinden daarentegen wél regelmatig in een McDonalds of KFC waar ik me absoluut ook niet voor schaam en dan ben ik niet eens een expat maar vooralsnog gewoon een toerist die dan steeds 1 tot 3 maanden achtereen in Thailand verblijft. 🙂

    • Miek37 zegt op

      Snap het wel hoor, dat je zo af en toe trek hebt in een lekkere bal gehakt, kroket of een bakkie erwtensoep als je daar vast verblijft.

      In Nederland eet je toch ook niet elke Hollandsche pot?? Wij maar iets van 3 of 4 keer per week afgewisseld met spaghetti, lasagna of chili con carne en halen we niet allemaal regelmatig wat bij de Chinees, Surinamer of de Shoarmazaak?

  6. Rens zegt op

    Wat ik het meest mis als ik op vakantie ga in het buitenland is het lekkere Nederlandse brood. Maar ik kan gerust 3 weken zonder friet of kroketten. Maar wel grappig dat er zoveel nederlanders een restaurant beginnen.

    Komen er trouwens veel Thaise mensen eten om de Nederlandse keuken te proberen?
    Waarschijnlijk niet zoveel als dat er in Nederland Nederlanders in een Thais restaurant gaan eten.
    Sinds we een aantal keer in Thailand op vakantie zijn geweest koken we thuis vaker Thais dan friet of andere vette happen.

    • Kees zegt op

      Persoonlijk vind ik het brood in Belgie of Frankrijk stukken beter dan in NL. En ook in de voormalige Franse kolonies (Laos, Cambodia, Vietnam) kun je vaak erg goed brood krijgen. In Thailand is het inderdaad zoeken.

      De Nederlandse keuken is internationaal gezien niet zo populair en ik vermoed dat de clientele voornamelijk uit Nederlanders met nostalgie bestaat – of ze hier nu 30 jaar of 3 weken verblijven. De Thaise mensen die je in een Nederlands restaurant aantreft zal voor het overgrote deel uit de (tijdelijk ingehuurde) ‘vriendinnen’ van Nederlandse mannen bestaan, die opofferingsgezind als ze zijn een frietje en een stukje kip wegkauwen terwijl ze dagdromen over som tam en sticky rice.

      • siamees zegt op

        I.d.d. het brood in Belgie en Frankrijk is supergoed en voor goed brood ga ik naar Laos,onze Belgische keuken daarentegen is wel een goede keuken,zelfs Z.K.H. Bhumibol eet soms is Belgisch,niet dat ik hier veel Belgisch eet hoor,ik ben zot van de Thaise keuken en er heel tevreden over,maar de Franse keuken en de Belgische keuken die nauw aan de Franse keuken is aanverwant zijn toch veel gerenomeerder internationaal dan jullie Nederlandse keuken,is er geen mop in Nederland trouwens dat Belgie alleen maar een stukje autostrade naar Frankrijk is waar je lekker kunt eten.Moest ik ooit is naar Pattaya gaan wil ik wel is een bezoekje brengen aan het restaurant om wat van de Belgische keuken te proeven.

      • Harold Rolloos zegt op

        Yep, het brood in België, Frankrijk en ook Duitsland is veel beter dan in Nederland. En wat betreft de Nederlandse restaurants waar je af en toe een Thaise aantreft die met tegenzin een frikadel naar binnen zitten te werken, helemaal mee eens 😉

        • HansNL zegt op

          Tja…..
          De Thai vindt alles wat Thais is beter dan wat dan ook.
          De Duitser zweert bij Duitse produkten.
          De Fransman, alleen Frans is echt goed.

          En de Nederlander?
          Wat je ver haalt is lekker…..

          Ik durf te beweren dat het brood in Nederland, en dan wel van een goede bakker, net zo goed is als het brood elders.

          En vrouwlief eet met smaak mee van de zo af en toe door mijzelf toebereide Hollandse hap, inclusief zelfgemaakt erwtensoep.

          Kroketten, dat lukt me niet………

          • Sir Charles zegt op

            Mijn vriendin is dol op patat, ze kan het als ontbijt eten gezamenlijk met rauwkost als we ergens in een hotel verblijven in Thailand waar het ook geserveerd wordt naast de Thaise gerechten tijdens het ontbijtbuffet.
            Grappig, ’s morgens zelf zit ik dan aan de rijst met aanverwante gerechten. zij aan een bord patat.:)
            Overigens bij haar thuis wordt ook regelmatig patat gegeten wat in de diepvries verkrijgbaar is bij een BigC vervolgens gefrituurd in de bekende wokpan.

            De typische Hollandse snacks zoals de kroket en de fricandel heeft ze nog nooit gegeten, zal het haar eens een keer voorschotelen. Één ding weet ik wel, ze vindt kaas resoluut ‘mai aroy’. (weet niet of het goed geschreven is)

            • HansNL zegt op

              En ik moet elke keer dat ik in de buurt ben van Makro een blok kaas kopen.

              Of een Nederlandse kaas, Edam of Gouda.

              Echt, bij mij in huis gaat er gemiddeld een kilo kaas per week door.
              Op de tosti, op de macaroni, op de spaghetti, op de ochtendcroissant, en als snack bij een borrel.

              Patat is bij iedereen in huis een geliefd etenswaar, net als erwtensoep, hutspot, en kroten (bietjes).

              Zo zie je maar, smaken verschillen……gelukkig.

              Maar persoonlijk?
              Thais

          • siamees zegt op

            Maar de Franse keuken is wel echt de beste en dat zeggen niet alleen de Fransen zelf,dat is gewoon zo internationaal bepaald net zoals de Thaise keuken internationaal ook hoog gewaardeerd word,kunnen we niet zeggen van de Duitse of Nedelandse met alle respect.Als ik naar Nederland of Duitsland ga ga ik niet voor het eten hoor.Hier in Thailand is het daarentegen weer een culinair paradijs,idem Frankrijk.Met vriendelijke groeten.

            Moderator: na een punt of een komma hoort een spatie, wil je daar voortaan op letten?

            • Kees zegt op

              Nou over die Franse keuken is het laatste woord nog niet gezegd. Ik ken een aantal Franse top chefs die mij in vertrouwen vertellen dat ze in Belgie beter kunnen koken. Maar beiden staan op een veel hoger niveau dan de NL keuken, dat wel.

    • Adrie zegt op

      Denk het nie he, dat er veel Thais komen eten in een NL restaurant in Thailand

      Punt 1 Vaak te duur ivm hun inkomsten

      Punt 2 Nederlanders gaan de hele wereld over voor vakantie omdat ze dat kunnen betalen, en zodoende ook weer terug in Nl weer eens naar zo een buitenlandse eettent gaan.

      Ik geloof niet dat er in Nl veel Thais als toerist komen en dan wanneer ze weer terug zijn in Thailand denken laat ik eens in zo een Nl restaurant gaan eten, want tjongejonge op vakantie was het toch smulllen daar in Nederland

  7. freddy zegt op

    Denk dat je een Thai niet blij maakt met de Hollandse keuken die genoemd zijn en
    toch naar een gespecialiseerde Hollandse keuken in Nederland moet gaan .
    Misschien is er iets in Bangkok maar niet dat ik weet.
    goed brood is zeker wel te koop momenteel in ieder geval in Bangkok bij de grote shopping Mall,s zoals Fashion Island en rond Sukhumvit, maar verwacht wel NL prijzen.

    Waar is Mabprachan???

    Ik mis het meest in Thailand een lekkere indo maar die is een paar Kilometer verderop.

    Tja een Thai in NL begind een Thai restaurant en een Hollander in Thailand begind een
    Hollands Restaurant is niet zo gek toch?

    Ik zou tegen de dame op de foto niet durven zeggen dat het niet smaakt , ziet er strijdlustig uit!

  8. Miek37 zegt op

    Op Koh Lanta kan je voor heerlijk brood of een gebakje terecht bij een Duitse Konditorei! 😉

  9. pim zegt op

    Wat dacht je van een haring ?
    Mijn ervaring is dat een Thai daar gek op is .
    Jammer genoeg is het te duur om hier een zaak te beginnen .

    • Ronny zegt op

      Pim,

      Inderdaad. Mijn vrouw is in ieder geval gek op een “maatje”.
      Ik ken evenwel veel Thai’s die haring of makreel, op het maar bij deze te houden, zeer lekker vinden. Makreel kan je hier wel vinden, meestal bij Japans gerichte keukens maar “maatjes” heb ik nog nergens te koop gezien. Iemand een tip ?

      • pim zegt op

        Ronny .
        Op mijn tip heeft een slimme domme Belg gereageerd en heeft de buit binnen .
        Er is vrij veel investering nodig om de verkoop van haring waar te maken in Thailand .
        1 bijkomend probleem is een werkvergunning waarbij ik wel een Thai mag leren hoe dat te doen .
        Voor die Thai dat snapt zit ik in het gekkenhuis .
        25 jaar hebben mijn klanten kunnen smullen van haring in NL verkocht waarbij ik moest balen van het leergeld door de wetgeving in NL moest betalen, soms stond ik tot het daglicht kwam nog open ,mag niet in NL.
        Nu ben ik hier met veel plezier, wil ik degene helpen die de weg weet om veel mensen in Thailand te helpen om dat heerlijke stukje zout aan de staart te kunnen pakken .
        Makreel heeft niet de smaak zoals wij het hebben geleerd te eten ,ook de tong heeft in een andere zee gegeten waardoor het niet echt smullen voor ons is .
        Paling kan ik iedereen aanbevelen ,een Thai loopt gillend weg als het op mijn bord is .
        Dit is een gratis tip voor de Nederlander met zijn restaurant in Thailand .

        • Ronny zegt op

          En waar is die slimme domme Belg die de buit binnen heeft. Wil mijn landgenoot anders wel eens bezoeken.

  10. Pim zegt op

    Ronny.
    Het is niet netjes om zijn naam openbaar te maken.

    Op franchise basis aan een Nederlander dacht het bedrijf in Bangkok te beginnen .
    Slim bedacht , helaas hoor ik van diverse kanten dat de zaak failliet is door producten te leveren die over datum houdbaarheid waren.
    Haring stond niet op de kaart ,dat is een vak apart.
    Ik zal toch maar eens proberen de nodige papieren te krijgen .

    • RonnyLadPhrao zegt op

      Nu zijn naam of zijn zaak noemen zou inderdaad niet netjes zijn
      Hij is ondertussen al failliet. Ja,op een jaar kan veel gebeuren he. Ik was het al vergeten.
      Eten aanbieden over de houdbaarheid is nooit goede reclame natuurlijk.

      Maar door je reactie, krijg plotseling wel zin in een “maatjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website