Met een knipoog naar de reclameslogan, die Martine Bijl ooit over de groenten van Hak conserven gebruikte, ga ik u iets over de groenten in Thailand vertellen. Als u de Thaise keuken een beetje kent weet u dat het aanbod van Thaise groenten zeer groot is en veelvuldig in of bij Thaise gerechten gebruikt worden.

We hebben het dan bijvoorbeeld over koolsoorten zoals “pak kaad khao” (Chinese kool), “pak kwang toeng” (paksoi), bonensoorten zoals de “tua fak jao” (kousenband), “tua lan tao” (peultjes), “tua njoh” (taugé), “teng kwa” (komkommer) en “makheua theet” (tomaat).
De meeste hiervan zijn ook wel in Nederland verkrijgbaar en zijn ook niet typisch Thai. Hieronder een aantal groenten, die vol met vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen kleur en smaak geven aan een gezonde Thaise maaltijd.

Acacia Leaf of Bai Cha Om
Dit lange, slanke en enigszins vederlicht ogende blad kan rauw of gekookt worden gegeten. Rauw heeft het blad een onaangename geur, waardoor de Thais het de bijnaam “stinkend blad” heeft gegeven. Bai Cha Om wordt gebruikt in soepen, curries en roerbakgerechten, maar het is vooral populair in omeletten. Als het wordt (mee)gekookt wordt de geur geëlimineerd en de smaak is warm, nootachtig en geurig. Het acaciablad bevat eiwitten, vitamine B1 en C, en beta-caroteen. Er wordt ook gezegd dat het eten van dit blad zorgt voor afkoeling van het lichaam en eventuele winderigheid zal afnemen.

Acacia Leaf of Bai Cha Om

Aziatische bieslook of Gooey Chai
Een lang, vlak en grasachtig blad uit de knoflook- en uienfamilie. Het heeft een sterkere smaak dan het bieslook, dat wij kennen, waar de knoflooksmaak duidelijk aanwezig is. Het wordt gebruikt in Thaise salades, soepen en roerbakgerechten, maar ook wel als garnering bij andere gerechten. Aziatische bieslook voegt vitaminen A, C, E en K toe aan uw voedings, samen met de mineralen kalium, niacine en riboflavine.

Bamboescheuten of Nor Maai
Bamboe is het langste lid van de grasfamilie. Een bamboescheut is het enige eetbare deel van de bamboeplant, het is de spruit, die groeit uit een volwassen stengel. Het heeft een nootachtige smaak en wordt meestal in Thaise soepen en curries gebruikt. De voordelen voor de gezondheid van de bamboescheut is het feit, dat het veel voedingsvezels en weinig calorieën bevat. De bamboescheut bevat een flink aantal voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en E, alsmede thiamine, riboflavine, niacine, calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper, mangaan, selenium en ijzer.

Bamboescheuten of Nor Maai

Cherry Aubergine of Makhuea Phuaeng
De erwtvormige, groene kersen aubergine komt veel voor in de Thaise gele, rode en groene curry. De kleine ronde Makhuea Phuang is mals als ze wordt gekookt en heeft een licht bittere smaak. Deze bijzondere Thaise groente wordt aangeprezen om maagpijn bij de spijsvertering te elimineren en bevordert constipatie te stoppen. Ook zou de kersen aubergine verkoudheid voorkomen dan wel genezen.

Chinese Selderij of Keun Chai
Met dunnere, meer groene stengels, oogt Chinese selderij anders dan selderij zoals wij die kennen en smaakt en ruikt ook anders. Wanneer het rauw in pikante Thaise salades wordt gebruikt, is de geur intenser, de textuur droger en de smaak scherp, bitter en peperig. Echter, als het meegekookt bij gestoomde visgerechten, soepen, roerbakgerechten en stoofschotels, wordt de bittere smaak zoet en de penetrante geur wordt veel aangenamer. Selderij bevat talrijke antioxidanten en anti-ontstekings-elementen, derhalve bijzonder goed voor de spijsvertering. Bovendien bevat selderij een aanzienlijke hoeveelheid kalium en er wordt beweerd, dat het eten van seldeij goed is voor mensen die last hebben van jicht en reuma.

Cherry Aubergine of Makhuea Phuaeng

Chinese broccoli of Pak Kha Na
Vergelijkbaar met, maar smaakvoller dan kool en bladsla, wordt deze groene bladgroente als een belangrijk ingrediënt in veel Thaise op noedels en gebaseerde roerbakgerechten gebruikt. Chinese broccoli is een uitstekende bron van vitamine A en K, en is rijk aan vitamine C, van vitaal belang voor je lichaam om een sterk immuunsysteem te onderhouden. Het heeft weinig calorieën en is rijk aan voedingsvezels en foliumzuur. Chinese kool heeft een hoog niveau van zwavelverbindingen, die helpen bij het verwijderen van ongewenste stoffen en ontgiften van het lichaam.

Chinese aubergine of Makhuea Muang
Ook wel bekend als paarse aubergine, is de Chinese aubergine langer en slanker dan de andere variëteiten van deze groente. Het heeft een zoete smaak na het koken en wordt hoofdzakelijk gebruikt in de Thaise groente roerbakgerechten, soepen en stoofschotels. De paarse huid bevat veel antioxidanten en de aubergine bevat verder de vitamines B1, B3 en B6, kalium, magnesium en mangaan. Magnesium is essentieel voor het menselijk lichaam om het zenuwstelsel en het hart normaal te laten functioneren en het elimineert schadelijke bacteriën van het immuunsysteem.

Het zijn maar enkele voorbeelden van gezonde en verse groente, dat in Thailand verkrijgbaar is. Het voert te ver om alle groenten hier te noemen, voor een mooi en uitgebreid overzicht beveel ik aan te kijken op: http://www.supatra.com/pages/thaiveggies2.html

Bron: Pattaya Trader


» Laat een reactie achter


17 reacties op “U moet de groe(n)ten van Thailand hebben”

  1. ron zegt op

    Hoi gringo,
    Ik maak zelf vaak “keng khiau waan gai” , (chicken green curry),
    Vrij eenvoudig te maken, ( diverse manieren staan op you tube)
    en je kan alle ingrediënten krijgen bij de toko.,
    Ik kom altijd bij ” Wah nam hong” in amsterdam t/o “makro”.
    hier gaan ook de cherry aubergine in.
    Maar ook de thaise aubergine, die is een centimeter of 3/4 in doorsnede, en gestreept.
    ook deze is te krijgen in de toko, echter…. ze zijn hier wel een beetje aan de dure kant !…:(.
    In thailand zijn ze iets van 30 b de kilo ! En hier, ik dacht van 4 euro een pakje van 6 …. !
    Tja, je kan ook de gewone paarse aubergine gebruiken, maar ja, je wil zo origineel,
    mogelijk hè…
    ik vraag me dus af, waarom die dingen hier zo veel duurder zijn.
    t’uurlijk ze zullen hier iets duurder zijn, maar zo’n groot verschil !?.
    Worden ze ingevlogen!? (Bussines class ;)?, Zijn ze hier niet te kweken ? (In kassen?).
    Fijne zondag allemaal. Ron.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • noah zegt op

      Waarom de paarse aubergine hier zo veel duurder is Ron? Dat zal ik u zeggen. Moet geimporteerd worden. Personeel in Nederland is duurder. Huur in Nederland is duurder. Belastingen in Nederland, Electriciteitskosten om de aubergines in koelkasten te bewaren. Als men dit dus niet doorberekend kunt u nooit meer iets kopen in de toko, want ze gaan namelijk failliet!

      Vond het helemaal niks de aubergine of zijn familie, totdat mijn vrouw een omelet er van maakte. Is met rijst en verse chillies inmiddels een van mijn favorieten gerechten geworden!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • zegt op

      hoi Ron, dit jaar heb ik een experiment opgestart om in een kasje Thaise aubergines te kweken te weten kleine ronde witte met paarse strepen en witte. het lukt wel maar ze hebben veel warmte nodig zodoende heb ik er alwel een aantal aan de planten hangen, nog niet geconsumeerd. Ook heb ik er een plant in staan met gele mutaties en deze zal ik aan de ondernemer geven waar in het zaad heb gekocht misschien kan hij er wat mee. Het lukt dus wel om hier in NL Thaise aubergines te kweken en misschien is er een professionele teler die hier aan wil beginnen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  2. robert vereecke zegt op

    Avocados zijn weinig populair in Thailand. Je vind ze niet gemakkelijk in de winkel, ze zijn duur (ca 80 bath per stuk) en meestal keihard. Vorige maand zag ik Thaise avocado’s in de Makro verpakt in zakken van 5, ongeveer 20 bath per stuk. Aan die prijs wil ik ze wel eens proberen. Ze waren vrij hard en ik heb ze enkel dagen op kamertemperatuur laten rusten. Na 4 dagen waren ze mals geworden en met een vinaigrette sausje vind ik het een fris en heerlijk gerechtje.Eenmaal rijp moet je opeten want ze worden snel bruin en beginnen te rotten. Er zijn tal van recepten met avocados o.m met garnalen in coctktailsausje of een blikje tonijn gemengd met mayonaise.
    Belangrijk is de dat de avocado één van de meest gezonde en voedzame vruchten is die er bestaat
    • Een avocado is goed voor je hart: De goede vetten beschermen je hart en je bloedvaten omdat ze het cholesterol in je lichaam te lijf gaan. Ze verlagen het slechte cholesterol LDL en verhogen het goede cholesterol HDL in je bloed.
    • Avocado beschermt mannen tegen problemen met hun prostaat: Studies wijzen uit dat het stofje beta-sitosterol, wat veel voorkomt in avocado, goede uitwerking hebben op je prostaat en je beschermen tegen ziektes van de prostaat.
    • Avocado laat vitaminen beter opnemen: Een aantal vitaminen (o.a. vitamine A, E, K) worden beter opgenomen wanneer ze in combinatie met vetten worden gegeten. Een avocado toevoegen aan een salade helpt bijvoorbeeld de vitamineopname door het lichaam.
    Conclusie
    Avocado’s zijn terecht een van de meest voedzame soorten fruit (en groente) die de natuur voortbrengt. De goede vetten die een avocado bevat zijn onmisbaar en zorgen ervoor dat je langer en gezonder blijft leven. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  3. jacob zegt op

    Heb ontdekt dat peterselie moeilijk te vinden is in Thailand, althans Khon Kaen. Uiteindelijk wel gevonden. Heet dan ook parsley, de engelse naam dus. Goed tegen hoge bloeddruk, maar thais kennen het niet of lusten het niet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • LOUISE zegt op

      Morgen Jacob,

      Heeft mij ook een eeuw gekost om de gewone parsley te vinden.
      Zeiden tegen mij pak chee farang.
      Neen zeg ik, dat is een soort coriander.
      Parsley – pak chee itali of chin chai. (als ik het goed schrijf)

      LOUISE

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. Carla ter Horst zegt op

    Ik mis “morning glory”
    Da’s toch heel Thais en in NL niet verkrijgbaar?!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • René zegt op

      Beste,
      Gedurende de zomer is het hier verkrijgbaar in België: zie het regelmatig op de zondagvoormiddag markt te Heist op den Berg te koop aangeboden worden. Gaan het zelf wel elders halen (namelijk een gedreven kweker die aan het experimenteren gegaan is maar nog geen product in de verkoop zet). Zal iets laten weten zodra het ook daar beschikbaar is voor de verkoop.
      Smakelijk

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  5. TH.NL zegt op

    Leuk artikel Gringo.
    Een vraagje van mij. Heeft iemand in Thailand wel eens prei gekocht of gezien zoals wij die in Nederland kennen ? Ik bedoel dan niet die uit de kluiten gewassen bosui die er wel iets op lijkt maar echt heel wat anders is.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • noah zegt op

      @ TH:NL. Persoonlijk gezien ja in Foodland Pattaya.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Jacob zegt op

      Macro

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Rudi zegt op

      Jawel, in Tops supermarket – en dit zelfs in Sakun Nakhon, hartje Isaan dus.
      Moet dus verkrijgbaar zijn in de toeristische centra als BKK, Pattaya en andere plaatsen … .
      Direct ouderwetse preisoep gemaakt natuurlijk 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Lung addie zegt op

      zelfs hier in Chumphon bij Makro is er heel regelmatig echte prei te koop. Ligt er samen met de peterselie. Het ligt bij de ingevoerde groenten en niet “verschrikkelijk” duur.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. LOUISE zegt op

    Morgen Gringo,

    Hardstikke goed.
    Bedankt voor deze.
    Weer een hulpmiddel om op de markt het toneelstuk/mimespel in 2 i.p.v. 10 delen terug te brengen.
    De engelse benaming verstaan ze niet, op een enkeling na.

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook af en toe in een deuk lig als er weer iemand zegt dat zij het weet en met totaal iets anders aankomt.
    Binnen mum van tijd tig dames om je heen die stuk voor stuk bijna in d’r broek piesen.

    Heeft ook z’n charme.

    LOUISE

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  7. Wil van Riell zegt op

    Aanvulling op deze info

    Land en tuinbouwproducten
    Er zijn door meerdere instanties onderzoeken gedaan waaruit bleek dat
    bij 35 procent van de producten residuen van pesticiden zijn aangetroffen!
    In Thailand worden nog steeds op grote schaal bestrijdingsmiddelen gebruikt
    die wereldwijd(zelfs in o.a Afrika) verboden zijn, deze middelen zijn ook door
    het wassen ervan niet te verwijderen!
    Alles is dus niet altijd wat het lijkt al ziet het er mooi uit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  8. Marius zegt op

    De witte met iets groene streepjes wordt de laatste jaren massaal gekweekt in kassen of tunnels. Meestal door Thaise dames met een falang boer als man. Ik kweek ze in grote potten buiten. Vorig jaar was een topjaar.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  9. Bert Peters zegt op

    U moet beslist niet de Groente van Thaland hebben. Er zit zoveel pesticide in wat niet echt bevoordelijk is voor de gezondheid. Veel landen importeren dan ook geen groente en bepaalde gewassen uit Thailand.
    Singapore is er een van die een strenge kontrole uitvoert.
    GROE(n)TE UIT THAILAND

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website