Flandria, een frietkot in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
7 januari 2014

Natuurlijk, friet kun je in elke Nederlands of Belgisch restaurant in Pattaya bestellen als deel van je vlees- of visgerecht en de kwaliteit is in het algemeen goed. Maar sinds enkele maanden hebben we hier een echt Belgisch frietkot.

Het is Flandria, guesthouse/restaurant annex frietkot in Soi Buakhow op de hoek van Soi 21. Het was er eigenlijk al, in Soi LK Metro, maar Patrick en zijn vriendin Tum zijn in 2012 naar dit grotere pand verhuisd.

De frietkot is het voorste gedeelte aan de straatkant. Friet wordt gebakken in een echte frituuroven, die ik in Thailand nog niet elders heb gezien. Er is een zitje, waar je je puntzakje friet met mayo (70 Baht) kunt oppeuzelen, terwijl je het drukke verkeer van Soi Buakhow gadeslaat. Je kunt er ook, zoals we gewend zijn, gewoon mee langs de vele winkels, bars, e.d. slenteren.

Achter de frietkot is dan het restaurant, eenvoudig van opzet, met een keuze uit westerse en Thaise gerechten. Geen echte culinaire hoogstandjes, maar het eten komt met redelijke porties en is goed van smaak. Op een forum las ik nogal wat kritiek op de kwaliteit, maar die kritiek was van pakweg 6 maanden geleden en kennelijk is er wel wat verbeterd, want ik heb er goed gegeten.

Frikadellen, zelfgemaakte kroketten, belegde broodjes, goed ontbijt is beschikbaar, maar ik koos voor wat anders tijdens mijn twee recente bezoeken. In het recente verhaal van Jan Dekker “Nederlands eten in Thailand” vertelde ik reeds in een reactie, dat ik voor het eerst weer sinds jaren witlof met ham en kaas gegeten. Het werd opgediend als ovenschotel, was lekker, maar niet geheel volgens “mijn” regels klaargemaakt. Het was meer witlof met ham in een kaassaus. Mijn idee is de geblancheerde stronkjes witlof in dunne plakjes ham en kaas te wikkelen en daarna in de oven (zonder de aardappelpuree) liefst met bovengrill, zodat er mooi korstje ontstaat. Maar goed, de herinnering aan Nederland was er en ik heb er van genoten. De tweede keer koos ik voor de Belgische gehaktballetjes in een lobbige tomatensaus met friet. Prima keus ook, lekkere balletjes en friet, goed van kwaliteit.

Flandria heeft ook een aantal kamers te verhuren en ook is daar – volgens de foto’s op hun website flandriaguesthouse.com eenvoud koning. Alle kamers zijn wel vernieuwd en alles wat men nodig heeft is aanwezig. De website toont geen prijzen, maar Soi Buakhow kennende zullen de kamers niet echt duur zijn.

Al met al, goed aan te bevelen om er eens een keer te gaan kijken en eten!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Flandria, een frietkot in Pattaya”

  1. Gosse zegt op

    Ik heb bij Flandria enkele malen de friet geprobeerd ((in oktober, november en ook in december 2013) en de smaak was goed en de frietsaus prima!
    Alleen de frieten waren superslap en behoorlijk vet. Nu ben ik geen frietbakker maar ik denk dat de temperatuur van het vet te laag was. De eerste keer heeft de eigenaar (man op de foto) de frieten gebakken en de andere keren een thaise medewerkster. Daar is nog wel wat te verbeteren naar mijn mening.

  2. Jaap Den Haag zegt op

    Ach, waar zijn de frietkotten in België zelf gebleven? Ik denk er met weemoed aan terug. Een schandaal dat die zijn verdwenen. Een straatbeeld dat gewoon bij België hoort. Dat rare kleine plassende beeldje in Brussel blijft wel staan. Voor mij een raadsel.

    Moderator: reacties moeten wel over Thailand gaan.

  3. stef zegt op

    70 bath voor een frietje? Dat kunnen die Thai-en zelf toch nooit betalen? Krijgen ze dan ook de korting van 50% zoals het hoort..

    Toch blijft het best prijzig voor een gefrituurde aardappel.. Dan eet ik liever Thais waarvoor ik ook ben gekomen.. En als je lange tijd in thailand woont, is het toch niet moeilijk om zelf een lekker frietje te bakken?

    Wat zou een frikandel dan kosten, 85 bath en speciaal 100 bath? Dat is zou haast nog duurder zijn dan hier in Nederland zelf..

  4. Davis zegt op

    Als je langere tijd in Thailand vertoeft krijg je toch wel eens zin in iets uit het thuisland te eten. Pakske friet. Je kunt ze thuis ook bakken, als je een goede frituurpan vindt, en… de juiste aardappelen! Goedkoop zijn ze niet, en of 70 baht dan duur is: na wat bier drinken smaakt zoiets en als je bier drinkt hou je dan de knip op de portemonnee?

  5. Patrick zegt op

    Hij is Belg en noemt Zijn frieten “french” fries. Zie het restaurant deel van zijn website…..
    Daar krijg ik de pleuris van.het zijn helemaal geen Franse frieten. Dat is de wereld ingestuurd omdat onwetende Amerikanen tijdens de bevrijding de Belgische frieten hebben leren kennen, doch geen benul hadden dat ze in België waren.
    Je moet de Thai correct opvoeden en de juiste informatie doorspelen ipv die verzinsels te bevestigen.
    Foei toch potverdorie !

  6. pravda zegt op

    Ik heb daar gegeten in oktober en was zeer teleurgesteld vooral als je de Belgische frietkramen gewend bent. Neen voor mij frieten in België en Thais eten in Thailand

  7. Davis zegt op

    De gustibus et coloribus non disputandem est.

    In Frans sterrenrestaurant Le Beaulieu @ Wireless Rd werden laatst Belgian fries (!) geserveerd bij de Japanse Wagyu steak. We waren daar begin december met mijn Thaise vriend uitgenodigd door Belgische vrienden, samen met een Frans en Amerikaans koppel. Volgens uitleg – in perfect Frans – door de Laotiaanse maître d’hôtel werden de frieten handgesneden, door de handdoek gehaald, voorgebakken op 120° in arachideolie, gelucht en nadien mooi verder donker goudgeel afgebakken op 160°. De olie zou maar enkele keren worden hergebruikt. Onze Amerikaanse disgenoot vond zijn frieten maar niks, de French fries van Mac Donalds waren volgens hem beter. Je kan frieten ook krokant uitbakken tot het bijna chips zijn, zo heeft mijn Thaise vriend het bv graag. Hou zelf liever van de variant zoals eerder beschreven, het mag nog smeuïg zijn en naar patat smaken.

    Maar het mag gezegd, de frieten van Flandria smaken niet elke keer even lekker, hier zal wel of een logische, of een Thaise, verklaring voor zijn?
    Even goed smaakt ook de tom kha kai me in Thailand niet elke keer hetzelfde …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website