Desserts in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: , ,
15 november 2023

Pap, soms karnemelkse met gort, soms (aangebrande) havermoutpap, soms griesmeelpap, wel met suiker bestrooid, dat was mijn nagerecht in jonge jaren.

Later veranderde dat naar vla, vanille of chocolade en soms een combinatie (vlaflip). Toen ik voor het eerst in Duitsland kwam, verscheen er een schaal met gebakjes op tafel na de maaltijd of werd er een ijsje geserveerd.

Vroeger at men iets zoetigs na een warme maaltijd, gewoon, omdat het nu eenmaal zo hoorde. Men had in het algemeen geen antwoord op de vraag: waarom? Nu weten we, dat een zoet nagerecht de spijsvertering stimuleert en een eventueel slaperig gevoel na het eten verdrijft.

Ook in Thailand is een zoet nagerecht een normaal verschijnsel en in de meeste supermarkten zijn de kleurrijke en (mier)zoete “khanoms” wel te koop. De Thaise desserts kennen een lange geschiedenis, dat – in de literatuur – teruggaat naar de Sukhothai periode in de 14de eeuw en misschien nog wel populairder werd in de Ayutthaya periode tot in de 18de eeuw. Het verhaal gaat, dat een buitenlandse dame meerdere exotische desserts in Thailand heeft geïntroduceerd.

Marie Guimar had een Portugese vader en een Japanse moeder en zij werd onder Koning Thaisa (1709 – 1733) hoofd van de koninklijke huishouding, waarin meer dan 2000 vrouwen werkzaam waren. Marie onderwees de vrouwen in de kookkunst, maar ook vooral in het maken van desserts, die zij uit Portugal kende. Deze desserts zijn meestal gemaakt van het vruchtvlees en sap van de kokosnoot, rijstmeel met eigeel en suiker als belangrijkste ingrediënten, zoals “thong yip”, “thong yot”, “foi thong”, “sankhaya” en “mo kaeng” zijn nog altijd de favoriete zoete hapjes van de Thai.

Thaise desserts hebben altijd een belangrijke rol gespeeld bij speciale gelegenheden en ceremonies. In het verleden werden sommige soorten van Khanom slechts één keer in een jaar gemaakt, zoals “khao niao daeng” en “calamae”, beide gemaakt van kleefrijst, kokos, room en suiker ter gelegenheid van Songkran, het Thaise Nieuwjaar. Het maken van deze desserts kostte nogal wat tijd en meestal werd het dan gedaan door een groep vrouwen in het dorp of buurt. De desserts werden dan aan de boeddhistische monniken bij een tempel aangeboden. Deze traditie is helaas verloren gegaan.

Een traditie, die nog wel in ere wordt gehouden tijdens het jaarlijkse Thai Autumn Festival, is het aanbieden van “kluai khai” (ei met banaan) en “kraya sat”, een mengsel van gemalen rijstkorrels, bonen, sesam, en vruchtvlees van de kokosnoot, dat met suiker wordt gekookt en ingedikt tot een koek.

Ook bij andere speciale gelegenheden wordt ter voltooiing van een maaltijd een aantal “khanoms” geserveerd. In het Boeddhisme wordt het aanbieden van “khanoms” gezien als een teken van vriendschap en liefde. De aangeboden desserts hebben dan ook alle mooie namen, die geluk uitdrukken. Veel namen van desserts beginnen met “thong” (goud), zoals “thong yip”, “thong yot” en “tong ek”. Goud brengt geluk en symboliseert roem en rijkdom.

Ook tijdens een bruiloft worden speciale desserts gepresenteerd. Uit het verleden is “sam kloe” (drie vrienden) iets traditioneels bij een huwelijk. Het zijn meelballetjes, die enigszins aan elkaar gekleefd in olie worden gebakken. Het resultaat bij verhitting voorspelt de toekomst van het echtpaar. Blijven de drie balletjes aan elkaar gekleefd, dan wacht een lang en voorspoedig huwelijk. Als er één balletje losschiet, betekent dat er geen kinderen zullen komen en als alle drie balletjes los van elkaar komen, is dat een slecht voorteken voor de bruid en bruidegom, want het huwelijk zal mislukken.

De meeste tradities betreffende Thaise desserts zijn dus verdwenen, maar de desserts bestaan nog steeds. Zoet en vaak met prachtige kleuren zijn ze overal te koop in stalletjes op straat, winkeltjes en in grote supermarkten.

Voor mij is het allemaal veel te zoet, ik houd het op wat Thaise vruchten of vruchtenyoghurt na een maaltijd.

– Herplaatst bericht –

11 reacties op “Desserts in Thailand”

 1. Mark zegt op

  Annette, Ik heb laatst gestoomde bananenmuffins gemaakt. Erg lekker (zoet) en weinig werk.

 2. robert vereecke zegt op

  Ik ben zelf een hobbykok en ik vind het jammer dat, rekening houdend met het grote aanbod aan tropisch fruit, er weinig creativiteit voorhandig is om hiermede prachtige dessertcreaties te maken.
  Neem nu maar mango, kokosnoot, passievrucht en ananas waarme men een grote variëteit van desserts kan maken gaande van de eenvoudige fruitsalade tot mousses, flans, bavarois, crèmes, sorbets en andere samenstellingen.

  • Freek Vermolen zegt op

   Hi Robert, ik ben op zoek naar (hobby)koks. Niet ever van Den Haag. Als jij niet te ver van Den Haag woont, kom ik graag in kontakt met je. Groet,
   Freek Vermolen. [email protected]

 3. henry zegt op

  Marie Guimar was de echtgenote van de griekse avonturier Phaulkon, die het zelfs tot eerste minister schopte. Maar deze werd vermoord toen zijn macht te groot werd, en men hem ervan verdacht van het katholicisme de staatsgodsdienst van Ayudhaya te maken. Zijn echtgenote werd veroordeelt tot de slavernij. Op de duur beheerde zij de koninklijke keuken, en introduceerde talloze Portugese gerechten, die tot vandaag nog steeds in de Thaise keuken te vinden zijn onder hun verbasterde portugese naam. Trouwens het woord khnom pang(gebak) is van Portugese oorsprong en niet van Franse zoals word aangenonen. Ook Farang is van Portugese oorsprong. Kortom meer dan 90% van alle traditionele Thaise gebakjes en zoetigheden zijn van oorsprong Porugees.

  Het gamma thaise nagerechten en desserten is enorm, maar die vind je vooral terug in de Centrale Vlakten en in de hoofdstad in de betere restaurants.

 4. dontejo zegt op

  Zelf ben ik gek op tiramisu. Mijn (Thaise) vrouw heeft op internet gezocht, hoe het te maken.
  Ze maakt het voortreffelijk. Mijn kinderen (7 en 5 ) en mijn vrouw smullen er heerlijk van.
  Uiteraard vind ik het ook overheerlijk. Een nieuw toetje geimporteert in Thailand ??
  Groet dontejo

 5. Christina zegt op

  In de grote hotels waar buffet is hebben ze veel Thaise desserts zijn ook zoet. Het is vind ik erg kleurrijk.
  Ik weet niet hoe het heet maar ze maken ook een soort koekje met iets Lekkers erin dit vindt je ook bij de desserts en natuurlijk sticky rice en mango jummy. Mae Ping in Chiang Mai en Montien hotel in Bangkok en Pattaya hebben Thaise desserts. Heerlijk.

 6. Rob V. zegt op

  In het Nederlands? Dan kan je het ook zelf maken of opzoeken in het Nederlands, maar in het Thais kom je het recept denk ik niet zo snel tegen (misschien op enkele voor Thais exotische kook sites?), maar wel een leuk idee om Europese lekkernij recepten naar het Thais te vertalen zodat Thai in Thailand of Nederland het zelf ook kunnen maken.

  Voor Thai in Thailand zou het dan wel handig zijn waar je de ingrediënten kan vinden als er niet een grote Makro of andere winkelketen is met Europese ingrediënten. Of een goed alternatief aan ingrediënten die bij practisch elke grote supermarkt in het land wel te vinden moet zijn. Vingerkoekjes vervangen moet nog lukken, Mascarpone wordt al lastiger en zie dat maar eens te vinden als je buiten de grote toeristen/immigranten/pensionado gebieden komt.

  Of bedoel je een Nederlandtalige handleiding waar je in Thailand terecht kunt met je boodschappen lijstje?

 7. Sjaak S zegt op

  Ik begrijp niet dat er gezegd kan worden dat er geen of weinig Thaise zoete nagerechten zijn. Op onze markt in Nong Hoi, tussen Hua Hin en Pranburi koop ik (mijn vriendin) regelmatig een dessert, gemaakt uit zoete kokosmelk en gelee. Er zijn nagerechten gemaakt van mais of andere granensoorten, je kunt gebakken banaan kopen en in de foodcourt van Tesco Pranburi kun je zoete crepes kopen. In de foodcourt van Market Village in Hua Hin kun je ook lekker crushed ice met zoete gelee en of vruchtjes krijgen. In 7/11 staan veel nagerechten, die rond de 15 baht kosten.
  Laatst was ik op een huiszegening, waar heerlijke kleurrijke nagerechten te krijgen waren. Ook op de markt in Pranburi kun je vele zoete varianten kopen.
  Het enige “westerse” nagerecht dat ik wel eens mis, maar intussen zelf maak, is rijstepudding. Die is eenvoudig zelf te maken: ik koop melk met een smaak (chocolade of koffie), breng die aan de kook en gooi er een een half kopje rijst in (kleefrijst of ook japanse rijs – grotere korrel) en na ca 30-40 minuten heb je een lekkere rijstepudding. Je kunt natuurlijk variëren.. op internet staan lekkere recepten.

 8. dontejo zegt op

  Hier het recept voor tiramisu, zoals mijn vrouw het maakt.

  Ingredienten:

  250 g mascarpone
  100 ml slagroom
  2 eieren
  40 g suiker
  lange vingers
  250 ml espresso (wij gebruiken gewoon filter koffie)
  cacaopoeder (Van Houten)
  1 klein glaasje Amaretto (of ander koffielikeur of niets)

  Alle ingredienten die je nodig hebt, zijn te koop bij “Tops”.

  Behalve mascarpone en lange vingers (Lady Fingers in Thailand) hebben
  we ook alles kunnen vinden bij “Big C” In plaats ven de mascarpone koop
  je er de Philadelphia roomkaas. Voor amaretto kun je ieder koffie likeur
  gebruiken of het alcoholvrij laten. (oorspronkelijk zat er geen alcohol in)
  Alleen voor de lange vingers moet je een alternatief zoeken bij “Big C”
  De koekjes moeten koffie opnemen een soort bisquit (geen zoute koekjes).

  In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen.
  Eieren splitsen en in andere kom dooiers (het eiwit niet gebruiken) met
  rest van suiker tot romig mengsel kloppen.
  Mascarpone (of Philadelphia) in gedeelten door het dooier mengsel mengen.
  Slagroom luchtig door mascarpone mengsel spatelen. In ondiep, langwerpig
  schaaltje likeur door espresso (filterkoffie) roeren. Helft van lange
  vingers een voor een in koffie dopen en met koffiekant boven in schaal leggen.
  Helft van mascarpone (Philadelphia) mengsel erover uitstrijken. Nogmaals zo’n
  laag maken. Tiramisu minstens 1 uur in koelkast laten opstijven.
  Tiramisu kort voor serveren uit koelkast nemen en royaal bestrooien
  met cacaopoeder. (Van Houten, toch nog iets Nederlands erbij)

  Wij hopen dat het lukt, smakelijk,
  dontejo.

 9. Jos zegt op

  Hi,
  mijn Thaise vrouw is een hobbykok, gespecialiseerd in Thaise toetjes.
  Veel Thaise mensen weten haar adres in Almere goed te vinden.
  Enkele jaren geleden gaf ze op een feest een demonstratie.
  De ambassade had speciaal mango’s uit Thailand laten overvliegen.
  Groet van Jos

 10. Hans zegt op

  Leuk artikel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website