De biermarkt in de Asean landen

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: , , ,
16 november 2013

Zuidoost Azië wordt momenteel als een groeimarkt beschouwd voor bierconsumptie, de groeicijfers zijn de hoogste ter wereld, volgens een studie van het marktonderzoeksbureau Euromonitor.

Hoe dat zo komt? Welnu, de Asean landen hebben een warm klimaat, dat dorstig maakt. Als je veel “spicy food” eet ergens tussen Bangkok en Manila op straat of in een openlucht restaurant lust je wel een koel glas bier, nietwaar? Ongetwijfeld is dat waar, maar het kan niet de enige reden zijn. Immers, de grootste bierverbruikers zijn landen als Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Ierland en Polen en dat zijn toch geen tropische landen.

Groei bierconsumptie

Als belangrijkste reden waarom de mensen in Zuidoost Azië steeds meer bier door hun kelen laten glijden, wordt de groei in de afgelopen jaren van de aantallen jonge mensen, die een hoger besteedbaar inkomen hebben, gezien. Er is een duidelijke correlatie tussen bierconsumptie en de economische dynamiek, waarbij de invloed van steeds meer westerse toeristen, westerse restaurants en internationale biermerken, die actief zijn in de markt zeer aanzienlijk is.

Dit alles verklaart ook, dat de mensen in de Asean landen zich meer en meer afkeren van hun traditionele drankjes, zoals de rijstwhisky in Thailand, de arak in Indonesië en meerdere suikerriet- of kokosnootbrouwsels elders in de regio. Het onderzoek toonde ook aan, dat steeds meer bier gedronken wordt bij een stijgende welvaart, terwijl mensen troost zoeken in goedkope lokale drankjes in tijden van economische malaise.

Azië

Azië als geheel is als sinds 2007 groter in bierconsumptie dan het Amerikaanse continent en Europa. Volgens de meest recente cijfers van Euromonitor werd er in 2011 in Azië 67 miljard liter bier gedronken tegen 57 miljard liter in Amerika en 51 miljard liter in Europa. Het onderzoek voorspelt een groei van de bierconsumptie van bijna 5 procent per jaar tot aan 2016 in de Aziatisch-Pacific regio.

Vietnam is van de Asean landen de grootste bierconsument, waar in 2011 maar liefst 2,5 miljard liter werd gedronken. Thailand volgt met 1,8 miljard liter en de Filippijnen met 1,6 liter. Op ruime afstand volgen Indonesië (236,4 miljoen liter), Maleisië 171,4 miljoen liter), Cambodja (136,3 liter), Laos (134,3 liter), Singapore (108,2 liter) en de rij wordt gesloten door Myanmar met een schamele 30,4 miljoen liter.

Voor expats en reizigers in en naar de Asean landen blijft de vraag welk lokaal bier het beste is. Natuurlijk een kwestie van smaak, maar na een zeer niet-representatieve vergelijking volgen hier de 5 beste en slechtste bieren uit de regio”


De 5 topbieren in Zuidoost Azië

Dit zijn:

Singha Beer uit Thailand

 

 

 

 

Lao bier uit Laos

 

 

 

 

Bintang bier uit Indonesië

 

 

 

 

Saigon Bier Red uit Vietnam

 

 

 

 

Angkor Bier uit Cambodja

 

 

 

 


De slechtste 5 bieren in Zuidoost Azië

Dit zijn:

Chang Bier uit Thailand

 

 

 

 

San Miguel uit de Filippijnen

 

 

 

 

Tiger bier uit Singapore

 

 

 

 

Phnom Penh bier uit Cambodja

 

 

 

 

Bali Hai uit Indonesië

 

 

 

 


Ik ben zelf een bierdrinker en zeg er eerlijk bij, dat de bovenstaande lijstjes niet van mijzelf zijn. Ik dronk in Nederland Grolsch en nu hier in Thailand Heineken, afgewisseld met af en toe een Singha bier. Gewoon twee eerlijke en heerlijke biersoorten, voor mij geen Belgisch bier, dat kennelijk beter bij een imago past.

Ik las laatste in een Volkskrant artikel de uitspraak van een Belg: “Wij hebben tientallen smaakvolle biersoorten, maar buiten België zijn ze onbekend. Nederland heeft hooguit twee biermerken, die nergens naar smaken, maar de hele wereld kent ze.”

Anekdote uit Pattaya

Ten slotte nog een anekdote uit Pattaya. In de poolhal waar ik regelmatig te vinden ben, komt op zondagavond ook vaak een Belg uit Antwerpen. Hij woont en werkt al vele jaren in Thailand en als hij dan aan een toernooi meedoet, drinkt hij een stevig potje Heineken bier.

Toen ik een paar weken geleden de poolhal in kwam, zat hij met een andere Belg (een vakantieganger uit Gent) te keuvelen onder het genot van een Tiger biertje. Nadat die vakantieganger even weg was, vroeg ik aan mijn gezellige Antwerpenaar, of hij van Heineken naar Tiger was overgestapt. “Awel,” zei hij, “ik kan in het bijzijn van een ander Belg toch zeker geen Nederlands bier gaan drinken!”

38 reacties op “De biermarkt in de Asean landen”

 1. Khun Peter zegt op

  Leuk artikel Gringo. Wel mis ik Leo… Een fris biertje die ik meestal nuttig in Thailand. Alhoewel Singha bij een pittig gerecht ook wel smaakt.
  Ik ben geen echte bierdrinker, desondanks wil ik wel een lans breken voor Belgisch bier. Eerlijk is eerlijk daar kunnen de Hollanders niet aan tippen. Zo was ik afgelopen donderdag in Roosendaal bij een goede vriend, we besloten wat te gaan eten bij een steak-house. Daar een Steen Brugge gedronken. Zie hier: https://www.thailandblog.nl/?attachment_id=71348
  Wat een lekker biertje is dat! Helaas kon ik er maar 1 drinken omdat ik moest rijden. Ik heb al gekeken of het in Apeldoorn te krijgen was, maar helaas.

 2. RonnyLadPhrao zegt op

  Persoonlijk geef ik in Thailand de voorkeur aan Leo.
  Chang zeker ook niet slecht en hoort volgens mijn smaak niet thuis in het “slechte” rijtje.
  Singha beer vind ik dan weer te bitter en krijg ik oprispingen van.
  Smaken verschillen natuurlijk.

  Wat Belgische bieren betreft.
  Einde 2011 telde men circa 1150 originele Belgische bieren.(en een honderdtal etiketbieren), gebrouwen en op de markt gebracht door 146 brouwerijen en 44 bierfirma’s
  Voor de liefhebbers
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_bieren

 3. GerrieQ8 zegt op

  Ik ben dus wel een echte bierdrinker en neem altijd een Leo of tig. Alleen als het niet anders kan, dan pak ik wel eens iets anders. In mijn stamcafé bijvoorbeeld, Dick noemt dat een rovershol, daar hebben ze Heineken van de tap. In mijn dorp Q8 is slechts 1 café en dat staat aan de Belgische kant van de streep. Daar is Jupiler de standaard. Ook een lekker biertje, misschien dat ze dat hebben in Klein Vlaanderen op de second road Gringo. Voor zwaardere bieren ben ik niet. Het zwaarste wat ik ooit gezien heb, heet Delirium Tremens. De naam zegt al voldoende denk ik. En om af te sluiten: Op een grote conferentie van bierbrouwers, kwam meneer Heineken om 11 uur in de ochtend aan een tafeltje te zitten met de directeur van InBev. Meneer Heineken bestelde een Heineken en de Belgische directeur ook. Vroeg Heineken, waarom hij niet van zijn eigen merk dronk. Hij kreeg als antwoord, Neen, het is nog te vroeg voor bier.

 4. Sander zegt op

  De anekdote uit Pattaya is zeker leuk. Vooral omdat Tiger beer van Heineken is.
  Zelf ook voorkeur voor Leo beer in Thailand

 5. Rob V. zegt op

  Mijn voorkeur is toch echt Leo. Als het even kan dan drink ik dat. Singha en Chang zijn ook best te drinken maar missen de frisheid van een Leo. Lao schijnt ook er goed te zijn. Bij de Xenos verkopen ze een Aziatisch bierpakketje met bier uit Thailand, China, Vietnam etc. hoorde ik van een collega. Ik ga dit weekend op jacht.

  Wat betreft Nederlands, Belgisch en Duits bier. Wat maakt het nou uit of je bier uit je buurland drinkt? Ik vind Heineken zelf te bitter ook al woon ik niet ver bij hun fabriek vandaan en is het hier populair. Ik haal vaak en Schultenbrau bij de Aldi. Bier als Jupiler is ook prima. Ik ga echt geen bier drinken om het imago. Pak af en toe een ander biertje om te proberen (zoals B en C merken) zit soms beter spul tussen dan A merk producten. Probeer niet honk vast aan een merk/imago te zijn. Bij mijn eerst volgende reis naar Thailand weer aan de Leo, een Lao proberen te vinden en wat andere biertjes proberen. Chok dee.

 6. Mathias zegt op

  Thailand begonnen met Heineken, toen Tiger en nu standaard Tiger Light, vind ik iets zachter dan de SML. Fillipijnen standaard Red Horse, heerlijk biertje van 6,9%! Volgende keer in Thailand ook maar eens een Leo proberen als ik hier de meningen zie!

 7. Jan Hendriks zegt op

  Ik drink vnl. rode wijn. Toch gebeurt het weleens dat ik een bier drink en neem dan Singha, Heineken, Tiger of Chang. Mijn belgische vrienden kunnen tegenwoordig hun hart ophalen bij Andre die een flink assortiment belgische bieren offreert. Ik laat mij weleens verleiden tot het drinken van een Duvel.
  Mijn ervaring is dat mijn belgische vrienden wel degelijk Heineken drinken alhoewel er een bij is die het pertinent weigert en het “Dutch piss” noemt.
  Het is mij wel opgevallen dat andere vrienden thuis Leo drinken en dat ook op parties aanbieden.
  Ik denk dat dit niet alleen een kwestie van smaak is maar ook met de goedkopere prijs van Leo te maken heeft.
  Heineken is reeds geruime tijd minder aktief in Azie maar bewerkt de grote markten Rusland en Brazilie. In Hong Kong hebben hierdoor bijv. Carslsberg en Asahi hun marktaandeel kunnen vergroten.

 8. GerrieQ8 zegt op

  Ronny, ik zit dus fout met mijn Delirium Tremens. Dit heeft slechts 9% alcohol, terwijl de Kasteelbieren al tegen de 11% zitten. Het strafste wat ik in de lijst tegen kwam was oerbier met 13%. Dat is net zo veel als wijn.
  Heb nog 1 ding geleerd: heb nog een heel eind te gaan, wil ik ze allemaal geproefd hebben.

 9. Roger Hemelsoet zegt op

  Hier in Thailand drink ik meestal Leo, als ik uit ga eten naar Chokchai Farm bv. drink ik meestal Singha en anders Heineken als ze niets anders hebben. Heineken is hier wel beter dan in Nederland en Belgie vindt ik. Toen ik nog in Belgie woonde dronk ik meestal Hoegaarden Grand Cru en ook wel de Gentse Keizer Karel, het bier uit mijn geboortestad. Donker kasteelbier dronk ik ook wel eens graag, maar gebruikte dat toch meestal om goede Vlaamse stoverij mee te maken. In de filipijnen heb ik ooit donkere San Miguel gedronken, lekker biertje vond ik. Jammer dat ze hier in Thailand enkel bleke San Miguel verkopen, donkere heb ik nog niet gezien. Wel jammer vindt ik, de bleke is bijlange niet zo lekker als de donkere. wel jammer vind ik dat Belgisch bier hier niet te vinden is.
  Santee allemaal.

 10. Joe zegt op

  Dag GerrieQ8, Volgens mij staat de Kulminator Urtyp Hell op nummer 1 wat betreft sterkste bier van de wereld, maar liefst 28%, ik heb ooit hier een slok van genuttigd, smaak meer naar whisky dan bier, en ze dronken dit uit een wijnglas..

  Leuk om eenkeer geproefd te hebben.

 11. noel castille zegt op

  Hier in udon thani kan ik wel degelijk belgische bieren drinken Duvel 160 bath Rochefort 10° 200 bath
  in een thais restaurant hebben ook kasteelbier hoegaarden en een tiental andere, in Bangkok en in Chonburi zijn groothandels in belgische bieren !
  Zoals velen drink ik nooit Heineken ook geen Singha , maar zeer raar Archa is beter dan al die slechte
  bieren in thailand is oorspronkelijk gebrouwen door twee broers uit tsjechie een starte op in Thailand de andere in Australie heeft daar al heel wat prijzen in de wacht gesleept is een neutraal biertje niet te bitter niet te zoet en zeer goedkoop en het schuim blijft daar langer op?
  Tweede keus Leo en dan Chang,maar Tiger beer van het vat is ook lekker niet uit de fles veel van de thaise bieren worden gebrouwen in verschillende regio’s ander water andere smaak Leo uit blik smaakt
  anders dan uit flessen door de locatie van de brouwerij !
  Anchor uit cambodlja en Lao lager bier blond en bruin veel beter dan Thaise bieren ?

 12. RonnyLadPhrao zegt op

  Joe

  En wat dacht je van dit dan

  “De Schotse brouwerij Brewmeister heeft opnieuw het sterkste bier ter wereld in huis. Met Snake’s Venom brengen ze een brouwsel van maar liefst 67% alcohol op de markt. Hun Armageddon was de vorige recordhouder, met 65%.”

  “Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.”

  http://www.gva.be/nieuws/in-de-rand/aid1477561/nieuw-sterkste-bier-ter-wereld-is-opnieuw-schots.aspx

 13. Davis zegt op

  Kan alleen maar toejuichen dat de bierconsumptie en -cultuur in de ASEAN landen de laatste 15 jaar een stijgende conjunctuur heeft, de pilsbieren wel te verstaan.
  Iedereen zijn smaak natuurlijk, maar het staat buiten kuif dat het Thaise Leo een populair EN lekker bier is.
  Eigenaardig het niet voorkomt in de top 5. Tot enkele jaren geleden (13?) had je trouwens ook Leo met het groene etiket: Super Leo. Was nog lekkerder dan het huidige rood gelabelde, slechts enkele Baht duurder.
  Waarom dat verdwenen is, Joost mag het weten.
  Een onderkend bier wegens gebrekkige exportpolitiek in het verleden van het regime, maar terecht op de 2e plaats; Beerlao. Dat overigens nu meer en meer buiten Laos te verkrijgen is; zelfs te koop in Chinatown in Antwerpen.
  Verder kleine opmerking, drink persoonlijk liefst flessenbier, op voorwaarde dat ze getransporteerd werden in kartonnen dozen ifv invloed zonlicht. Vind de draft in ptichers te snel lauw en plat worden.

 14. Gringo zegt op

  Waarom zo kleinerend, Steven, zowel over de auteur (ik dus) en Pattaya. Nee, ik ben zeker geen bierkenner en dat wil ik ook helemaal niet zijn.

  Ik drink graag een “gewoon” pilsje, al die Belgische speciaaltjes vind ik gewoon niet lekker, mag dat?

  Ik zal wel een hele slechte smaak hebben, want in tegenstelling tot vele reacties (alle respect, hoor!) vind ik Leo niet te drinken. Daar krijg ik nou hoofdpijn van, net als vroeger in Nederlandvan van Brouwers Bier (AH) en Oranjeboom.

  Oh ja, om jouw enigszins tegemoet te komen, af en toe drink ik wel een Hoegaarden, lekker, maar wel overdag als de zon schijnt, kan dat je goedkeuring wegdragen?

  • Khun Peter zegt op

   Bier is marketing. De smaak van ieder bier is vrijwel identiek. En na een paar biertjes proef je al helemaal geen verschil meer.
   Ik heb een jaartje geleden eens een biertest gedaan met twee vrienden bij een van hen thuis. Zijn ervaren bierdrinkers. Ik had 8 flesjes gekocht. 5 bekende merken en 3 onbekende, waaronder hun eigen favoriete merk. De flesjes leeg op tafel gezet zodat ze konden zien om welke merken het ging. 16 glazen gevuld, 8 voor ieder. Onder ieder glas een etiket met een nummer. Dat nummer correspondeerde met 1 van de flesjes, maar zij wisten natuurlijk niet welke. Ze mochten proeven en op een lijst invullen welk merk ze dachten te proeven en een cijfer geven voor de smaak. Het resultaat: ze vonden het supermarktbier van de Jumbo (Dors) het lekkerste. Ze haalde hun eigen favoriete biertje er ook niet uit. Conclusie: verschil proef je nauwelijks. Probeer het maar eens uit.

 15. Herbergier zegt op

  Ik drink hier in Thailand altijd Chang Classic van 6,4%, meestal met een ijsklontje erbij in een glas, want hier in Buriram verkopen ze bijna alleen maar grote flessen van 0,6 l, die bij de temperatuur hier snel lauw worden en ik heb liever een koud biertje dan een lauw biertje, in Nederland dronk ik altijd Brand bier van tap, omdat dit bier de hoofdbier was in mijn kroeg.

 16. Davis zegt op

  Inderdaad. Er is een groot verschil tussen pilsbier en speciaalbier. Dat er tussen de pilsbieren onderling ook grote verschillen in smaak en kwaliteit zijn, mag duidelijk zijn.
  Wat Heineken betreft, is inderdaad marketing bieri en zijn daar succesvol in.
  Zoals iedereen wel ervaart, in een Thaise poolhal drinkt de farang Singha of Leo, en je Thaise opponent… Heineken 😉

 17. Mathias zegt op

  Beste Steven, over smaak valt niet te twisten, wel te discussiëren en daarom zijn we hier op het blog! Ik vind maar 3 Belgische biertjes te drinken: Jupiler uit de fles! Hoegaarden ijskoud en een heerlijk Kriek biertje, de rest…….Brrrr. Zijn die bieren daarom slecht? Nee natuurlijk niet, gewoon mijn smaakpalet!

 18. chris zegt op

  De getallen die worden gepresenteerd betekenen dat de Thai ongeveer 27 liter bier per jaar per hoofd van de bevolking drinkt. De Nederlanders steken daar met 80 liter bier met kop en schouders boven uit en dan zijn wij nog niet de grootste bierdrinkers ter wereld. Het zal dan ook niemand verbazen dat Azie door de bierbrouwers als een groeimarkt wordt gezien. Als de Thai in de toekomst net zoveel bier gaan drinken als wij doen zal er nog menig biertje meer verkocht moeten worden.
  Naast de stijging van de welvaart als factor die het drinken van bier bevordert is er ook een tegenkracht: religieuze opvattingen over het drinken van alcohol, zowel bij Boeddhisten als natuurlijk ook bij moslims. Ik weet wel dat niet iedere gelovige hetzelfde denkt en doet a ls het op het drinken van alcohol aankomt maar dergelijke religieuze krachten waren in het westen nauwelijks of niet aanwezig. Tijdens de RK mis wordt zelfs altijd wijn gedronken. Naarmate de Thai bevolking meer seculariseert zal het alcoholgebruik toenemen naar verwachting. Bij de moslims zie ik dat nog niet zo snel gebeuren.

 19. kees1 zegt op

  Beste Gringo
  Weet je wat nou zo leuk is. Ik drink zelf nog maar zelden bier altijd een wijntje.
  Voor de aanloop moest er altijd Heineken zijn.Aangezien dat dat nog al prijzig is zijn we daar
  van af gestapt. Want lees goed bij de Lidl krijgen we 3 treetjes Fink Brau dat zijn 18 blikjes
  Tegen 1 treetje Heineken dat zijn 6 blikjes.
  Maar Fink Brau dat moest de aanloop niet. Het was niet te zuipen.
  Nu wil het geval dat er een paar van die aan lopers hun werk kwijt zijn. Rot voor ze hoor daar niet van. ze hebben het wat minder. Wat schetst mijn verbazing. Fink brau is plotseling een prima biertje en staat ook bij hun thuis in de koel kast.

  Het kan verkeren
  Met Vriendelijke Groet Kees

 20. Davis zegt op

  Bedankt, Chris. Voor het ff uitrekenen. Dit is pas het interessante aan cijfers zoals jij ze brengt; dat ze niet absoluut maar relevant zijn.
  Men zou de bierconsumptie per persoon moeten kennen in liter per jaar. Het heeft geen zin in cijfers vast te stellen dat een groot land meer bier consumeert dan een klein buurland.
  Wat het artikel wel aangeeft is, dat er meer bierconsumptie is en de markt groeit.
  Buiten de levensbeschouwelijke opvattingen over alcoholgebruik, lijkt me dat het drinken van bier gezonder is dan dat van door gisting verkregen ethanol uit rijst of kokosnoten. We spreken over het aanleveren van vitamines, mineralen en koolhydraten. Niet het aanleveren van ethyl om dronken of bedwelmd te worden. Daar onderscheidt bier zich enorm van de lokale ‘gestookte whisky’.
  Dat bier in ASEAN landen een sociologische en economisch belangrijke parameter geworden is, is de mooie boodschap van het artikel.
  Dat ‘de gustibus et coloribis non disputandem est’ blijkt uit de vele reacties 😉
  Pro sit.

 21. RonnyLadPhrao zegt op

  Peter

  Ik ga er van uit dat je pils bieren hebt getest waar het verschil inderdaad soms niet erg groot is.
  Ga je er dan nog enkele van drinken is de smaak al helemaal weg.

  Maar zet je hun nu verschillende bieren voor waarbij grondstoffen, gisting en brouwwijzen verschillen zoals oa Duvel, Hoegaarden, Leffe, Kriek, Rodenbach, Geuze, en smijt er nog een pils bij
  en ze zullen het al veel makkelijker hebben.
  Bij sommige hoeft je het bier zelfs niet te proeven maar ruik je al welke het is en daar hoef je echt geen ervaren bierdrinker voor te zijn
  Zet je hun nu weer 8 verschillende Trapistenbieren voor zal het weer een pak moeilijker worden omdat die weer meer op elkaar gelijken.

  Alle bieren smaken dus zeker niet hetzelfde.

  Je moet je voor de test ook verzekeren dat de tester alle bieren kent.
  Hij kan altijd wel zeggen wat hij het lekkerste vindt (en dat hoeft inderdaad niet het duurste op bekendste te zijn) want daarvoor moet je het bier niet kennen, maar als je wil dat hij zegt welk bier het is moet hij het zeker al eerder gedronken hebben.
  Als hij het nooit geproefd heeft zal hij ook nooit kunnen zeggen welk bier het maar hij kan je natuurlijk wel zeggen of hij het lekker vind of niet.

  Eigenlijk is dat bij wijn niet anders.

  Schol

 22. Mathias zegt op

  Hier ben ik het dus niet geheel mee eens @ Khun Peter. Hoe is het inderdaad mogelijk dat met 4 ingredienten er rond de 40.000 biersoorten bestaan en deze ook nog eens anders smaken.

  Bier heb 5 basissmaken, waarvan zout en umami zal men niet vaak tegenkomen bij bier. Blijft over zoet, zuur en bitter.

  Verder treft men de smaken fruitig, kruidig, bloemig of caramel. Dit heeft weer te maken met het type hop, mout en gist. Ook de tijd dat het bier vergist heeft invloed op de smaak.

  Men kan het zeker aanleren, zie bv een vinoloog, dit is met bier precies hetzelfde. maar om het echt goed te kunnen onderscheiden kunnen er jaren over heen gaan.

  Hier 4 basis principes: 1) Drink met je ogen, licht bier of donker bier, is het bier helder of troebel en hoe ziet de schuimkraag eruit? Heeft hij fijne of grote bellen?

  2)Wals het bier voorzichtig, hierdoor doorbreekt men een beetje de schuimkraag en komen de aromas vrij. Men kan dan makkelijker het karakter van het bier identificeren.

  3)Ruik, geef je neus als het ware een slok. Sluit het glas als het ware af met je hoofd. Een sterk en geurig aroma ruikt men meteen terug in het schuim

  4)Proef, het beste deel natuurlijk. Belangrijk is om rustig de tijd te nemen, neem een slok en laat het bier voor je het afslikt door je gehele mond gaan. Laat al je mondhoeken in contact komen met het bier om het karakter te doorgronden. Slik het dan door en bepaal hoe bitter het bier eigenlijk is en welk hoparoma je proeft. Dit doe je achter in je keel.

  Dat dit training en passie nodig heeft is iets anders dan dat men het verschil bijna niet kan proeven. Dit is nog van mijn tijd aan de Hoge Hotel School te Maastricht, waarvan er 2 SVH boeken waren te weten wijn en ……bier!

 23. Mathias zegt op

  Beste Khun Peter,

  Misschien dat ik u kan helpen met Steen Brugge en u hoeft er ook nog niet voor te reizen.
  De vaste kosten bedragen 7,50 per bestelling en wordt naar uw adres verzonden!

  In het assortiment heeft men voor u blond, dubbel bruin, tripel en wit.
  Per fles zijn de kosten 1,65 1,70 1,90 en 1,10Euro.

  U kunt deze bestellen via biernavigatie.nl

  Hoop u hiermee een plezier te hebben gedaan!

  • Khun Peter zegt op

   Beste Mathias, bedankt, ik zal eens kijken op de website.

 24. folkert zegt op

  Singha , gebrouwen door Brouwerij Boon Rawd, Boon Rawd Brouwerij maakt ook Leo.
  Zo zijn er nog wel meer bier merken met ander logo gebrouwen in zelfde brouwerij.

 25. jan geluk zegt op

  Khun Peter wat je zeft over die proef van verschillende bieretjes is onzin.Je zou eens een diploma of cursus vakbekwaamheid en sociale hygiene kunnen gaan volgen.Dan leer je wat meer over bier.Als jij iemand 8 flessen of glazen bier laat proeven is het natuurlijk gewoon dat hij na 3 glazen al niet meer weet welk bier hij dronk.
  Na 8 glazen bier proef je geen verschil meer,maar als je mij een Bavaria voorzet en dan geblindoekt een heineken laat proeven zal ik je meteen zeggen dit is anders van smaak.En na 8 glazen is hij al zo vol alcohol dat de meeste al denken dat ze er nog wel 8 lusten.Als ex horeca ondernemer met ruim 50 jaar ervaring in de internationale Horeca wereld kan ik alleen nog zeggen dat men in Thailand helemaal niet op een schuimkraag van het bier let,en bijna alle Falangs verknallen hun smaak van bier door er veel ijsklonten in te doen ,dat heeft een voordeel dat je bier bij het smelten van het ijs waterbier gaat heten.Een gewoonte die vooral de Britten veel doen,want die tappen van oorsprong al een biertje zonder schuim.Ik had eens een cafe waar mijn nieuwe barjuf nog moest leren te tappen.Ze tapte de klanten steeds met teveel schuim op hun bier.En bij het commentaar dat ze kreeg over te veel schuim zei ze altijd :Dat trekt wel bij.Een klant moest 25 euro afrekenen en gaf haar 20 Euro.Toen ze zei das nie genoeg zei hij geeft niet trekt wel bij.
  De Belgen hebben meer dan 100 verschillende bieren.
  Ik drink wel eens Bavaria bier een Brabants biertje dat je in Laos per blik kunt kopen.

 26. Pim zegt op

  Jan.
  Leg mij eens uit .
  Als een van de eerste DJ’s in mijn stad werkte ik in een disco met Skol bier .
  Later in de nachtclub na mijn werk daar, begon dan de nachtklus tot 4 uur in de morgen .
  Deze tapten Bavaria waar mijn lichaam een week aan moest wennen, om na dat te drinken ik eerst naar het toilet moest rennen .
  Mij is toen gezegd dat het met Rotterdams water te maken had wat in Bavaria zat .
  In Thailand heb ik dat nog nooit gehad .

 27. kees1 zegt op

  Pim
  voor zo ver ik dat weet gebruiken brouwerijen water dat is verkregen middels
  omgekeerde osmose. Dat is zo een beetje het zuiverste water wat er is
  Daar zit niets meer in ook geen geur of smaak
  Dus lijkt het me stug dat je daar door naar het toilet moest rennen
  Nu is het vrij normaal als je bier drinkt dat je dan veelvuldig naar het toilet moet
  Ga maar eens in een Kroeg zitten. Daar word wat afgerend
  Groet Kees

 28. jan geluk zegt op

  Dat water in Rotterdam met veel extra gloor er in wordt helemaal niet voor Bavaria gebruikt.Bavaria bier wordt al meer dan 200 jaar in het brabantse lieshout gebrouwen onder leiding van Fam Swinkels.
  En skol bier bestaat al lang niet meer das net als zhb bier wat wij brabanders ziekenhuis bier noemden verdwenen.Skol is overgenomen en opereerde destijds onder een andere naam.
  Ik drink al 60 jaar Bavaria en zal niet zeggen dat ik van ander bier ziek word maar proeven doe ik het wel.Echter na 8 glazen heb je er geen erg meer in welk bier je drinkt als je bvb een kroegentocht gaat houden kan het ook gebeuren dat je dikwijls van biermerk veranderd.Maar in Brabant zijn de Swinkeltjes goed vertegenwoordigd.
  Het gemiddelde bier kost in Thailand 65 Bath in een uitgaans centrum.En in de supermarkt betaal ik voor een grote fles nu 49 a 50 bath Archa .
  Dus het is echt geen goudmijn om in Thailand een kroeg te hebben.Want van die 15 Bath winst moet nog personeel en electra etc betaald af

 29. kees1 zegt op

  Beste Jan
  Je pretendeert erg veel van bier te weten. Daar heb ik nu toch mijn twijfels over. Eersten is er geen enkele brouwer die leiding water gebruikt. dat er in Rotterdam veel gloor in het water zit maakt niks uit
  Dat is toegevoegd. De meeste brouwers hebben hun eigen bron
  Dat water word gefilterd (omgekeerde osmose of geioniseerd )
  Dat water is zuiverder als het beste bron water wat er te koop is
  Dan stel je dat je na drie glazen bier niet meer weet wat voor bier je drinkt. Sorry Jan Maar de bierdrinkers die ik ken hebben na 3 glazen bier nog niks gedronken. En zijn noch heel goed in staat een verschil te proeven. En hierbij bedoel ik een verschil en niet dat ze in staat zijn ook al hadden ze niets gedronken om te kunnen zegen dit is Heineken en dat is Bavaria. De test waar Khun Peter het over heeft heb ik meerdere malen gedaan met als resultaat.
  dat bijna niemand er zijn geliefde biertje uit haalde
  Wel die is lekker en die is niet lekker. Als je iemand 8 soorten bier laat proeven is het niet de bedoeling
  dat je hem 8 flessen bier laat opdrinken. Dat is belachelijk. Een wijn proever neemt een slokje laat het door zijn mond rollen en spuugt het weer uit en neemt de volgende soms wel 10 of 20 verschillende
  Wijnen. Veronderstel dat hij al die flessen opdrinkt
  Dan zeg je dat hij na 8 glazen hij al zo vol alcohol zit dat hij er noch wel 8 lust. Al zou hij de weg al kwijt zijn Een ervaren horeca man als jij moet toch weten dat een ervaren bier drinker echt na 8 potjes bier niet aan zijn taks zit maar net begint. Mijn ervaring in de horeca reikt niet verder dan dat ik er 3 maal per dag gebruik van heb gemaakt als internationaal chauffeur 23 jaar lang.
  En die staven niet met jou ervaringen Jan. Ik mag toch aannemen dat het geen patat zaken waren waar je gewerkt heb

  Met vriendelijke groet kees

 30. jan geluk zegt op

  Moderator: graag stoppen met chatten.

 31. Herbergier zegt op

  Pim, k denk dat je de merken door elkaar gooit, want Skol kwam, na Oranjeboom, uit Rotterdam en Bavaria komt uit Lieshout (Brabant), dus Bavaria heeft niets met het Rotterdamse water te maken.

 32. Herbergier zegt op

  Sorry voor de herhaling van hier boven over Skol en Bavaria, Jan Geluk gaf al een zeer duidelijk antwoord.

  Ik dronk vroeger altijd Carlsberg in Thailand, dat waren toen nog flesjes met een zilverpapiertje (nu mag dat niet meer) tot over de kurk, maar Carlsberg werd verdreven door Chang, al is het is nu weer op sommige plaatsen te koop in Thailand, ook dronk ik regelmatig Klöster of Amarit en tegenwoordig dus Chang Classic.

 33. jan geluk zegt op

  Skol bier
  Ik verkocht in 1 van mijn 3 cafes ook skol ,maar had geen bierplicht afname .Ik was vrij om te ondernemen en verkocht diverse verscillende bieren.Het cafe stond 2 km van de Belgiese grens dus allerlei soorten bierdrinkers kwamen over de vloer.

  De Nederlandse tak van Allied Breweries kreeg in 1968 aanvankelijk de naam Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam B.V., wat in 1973 werd gewijzigd in Skol Brouwerijen N.V. Het bier voor de Nederlandse markt werd in die tijd uitsluitend onder de naam Skol verkocht. Dit was een gevolg van de marktstrategie van Allied Breweries. Dit hield in dat aangesloten brouwerijen bij het concern hun bier in eigen land onder de naam Skol op de markt zouden brengen. Dat werd echter geen succes en daarom werd begin jaren 80 besloten het merk Oranjeboom weer in te voeren. Oranjeboom bleek nog zo’n goede naam en zoveel uitstraling te hebben, dat het de verkoop van Skol binnen enkele jaren overvleugelde en Skol als merknaam in Nederland deed verdwijnen.

 34. jan geluk zegt op

  Goed verwoord Davis.Maar wist je ook dat het Bavariabier dat je zelfs in Laos kunt kopen zo ontstaan is?
  in 1680 eerste brouwe in Lieshout brabant.In 1764 overgenomen door Ambrosius Swinkels uit Lieshout.
  Later werden de gebroeders 3 jonge mannen de eigenaar van Bavaria.Bavaria heeft brouwerijen in Zuid Afrika en zekfs in Rusland staan.Bavaria is voor Zuid nederland zelfs marktleider op bier gebied.Zij maken ook alcohol vrijbier.En wat te denken dat ze ook het trappisten bier hebben overgenomen van de paters?Het bier wordt gebrouwen met mineraal water uit eigen bron en echt niet met Rotterdams water.De hop kopen ze in van Nederlandes Duitse en Amerikaanse boeren.Het Alberthein huismerk komt ook van de bavaria brouwer.Ze p[roduceren per jaar 6.200.000 hectoliter bier.
  En Noud Swinkels een van de grote directeuren van Bavaria heeft bij mij menig maal in mijn cafe vertoefd.
  Jammer dat ze geen export naar Thailand hebben ik ga ze daar eens over polsen .Een volgend keer horen jullie daar over van mij.
  Jan

 35. Pim zegt op

  Geweldig al deze vele reacties die niet eens over seks in Thailand gaan .
  Hier leren wij wat van over iets wat de lever kan aantasten .
  1 ding is zeker ,de bierelier is dikwijls niet vies van huiselijk geweld wat weer veel narigheid meebrengt .
  Niet enkel hier in Thailand maar overal ter wereld .
  Alle dagen moet ik bij de buren de narigheid meemaken tussen een Zweed en zijn Thaise dame .
  Zij moeten nu hun huis verkopen door de naam van Chang ,Leo en ga maar door .
  Honger hebben zij niet ze zitten nu eenmaal aan de fles .
  Soms gebruikt zij die als opener op zijn kop .

 36. Cornelis zegt op

  Jan, je hebt het over ‘alcohol vrijbier’ – lijkt me een mooi product voor de oudere man en een alternatief voor de blauwe pil………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website