De Cosmos Brewery, onderdeel van ThaiBev, heeft een ambachtelijk bier op de markt gebracht onder de naam Huntsman Belgian Blonde. Belgisch? In Thailand gebrouwen?

Nou, daar moest ik meer van weten, want ik word als Nederlander maar al te vaak gewezen op de uitstekende bieren van onze zuiderburen.

Blond bier

Een blond is een bier met een goudgele kleur van hoge gisting. Bij blonde bieren wordt van lichte moutsoorten als pilsenermout gebruikgemaakt. De smaak van een blond bier is over het algemeen soepel. De lichte mouten hebben meestal niet zo’n uitgesproken smaak, zodat hop en gist de boventoon voeren, waarbij de gisten het bier soms een fruitig boeket geven. De aanduiding blond heeft dus in de meeste gevallen betrekking op bovengistende blonde bieren. (Wikipedia)

Huntsman Belgian Blonde

Het blonde bier in Belgische stijl is typisch gemakkelijk drinkbaar, met een lage maar aangename hopbitterheid. Het is een licht tot medium bier met een laag moutaroma dat een kruidig en soms fruitig karakter heeft. Soms wordt suiker toegevoegd om het bier meer “body” te geven en waardoor het wat zoeter van smaak is en niet zo bitter als de Belgische stijl tripels. De algehele indruk is een balans tussen lichte zoetheid, kruiden en laag tot medium fruitig.

Consumentenmening

Ik kwam het bestaan van Huntsman Belgian Blonde aan de weet door wel een zeer duidelijke mening van lezer op Thaivisa:

“Wat zou de markt kunnen zijn voor dit nep-ambachtelijke bier met bijna letterlijk geen smaak? Het is een serieuze vraag! Nu verkrijgbaar bij uw lokale 7 Eleven voor 50 baht.”

In een eerste reactie op zijn mening schreef iemand, dat, als hij dit bier niet lekker vond, hij het maar moest gebruiken om zijn haar te wassen. Hij verwees naar de link: www.foxnews.com/lifestyle/beer-for-beautiful-hair-does-it-work

Nog een mening op de website van Untappd at Home:

Weer een “fout” ambachtelijk bier van een Thaise brouwerij. Ziet er met een licht gouden tint wel goed uit en biedt de neus een vage reuk naar kauwgomvruchten. Maar daarna is het een grote teleurstelling, blend, en bruisend van koolzuur, kortom een koolhydraatarm bier van de ergste soort.

Tenslotte

Dat was dus niet erg hoopgevend, maar ik wilde het toch zelf wel ervaren. “Verkrijgbaar bij uw lokale 7 Eleven” heette het en dus heb ik getracht enkele blikjes Huntsman Belgian Blond te kopen. Helaas, na 6 winkels van 7 Eleven en 2 Family Marts gaf ik het op. Wel andere ambachtelijke bieren, maar geen Belgian Blonde.

Het zogenaamde Belgisch bier wordt dus in Thailand gebrouwen, maar kan natuurlijk niet met de echte Belgische kwaliteitsbieren vergeleken worden. Toch hebben ze één belangrijk aspect van de verkoop gemeen: hun marketing is voor veel verbetering vatbaar!

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Belgisch blond bier gebrouwen in Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  Wat is er mis dan met de marketing van de ‘echte Belgische kwaliteitsbieren’?
  Vind het een ‘beetje’ mager om twee op internet bij elkaar geraapte negatieve reacties van anderen te citeren zonder daar je eigen ervaring aan toe te voegen. Als je het niet hebt kunnen drinken moet je naar mijn mening ook niet een tendentieus artikeltje als het bovenstaande schrijven.

  • David H. zegt op

   @Cornelis
   Dit is trouwens een artikel verschenen op Thai visa.com paar dagen geleden (zoals laatste tijd veelvuldig , lijkt wel een filiaal ervan ) ” wink” , blijkbaar eigen inspiratie zoek ?

   Heb trouwens nog nooit van dat bier gehoord , we hebben als Belgen er zovele .

   Wel goed te weten dat in Nederland nu ook een aantal kleine artisanale brouwerijen zijn opgericht , zodat echt bier ook verkrijgbaar is voor onze Noorderburen ,en niet alleen dat weliswaar internationaal uitmuntend ” marketingproduct in groen flesje” , dat echter niet meer is dan dat.

 2. Rob V. zegt op

  “hun marketing is voor veel verbetering vatbaar!” dan toch maar een Heineken? 555

  Als ik in Thailand ben probeer ik diverse bieren uit de regio, al schrikken labels als “Phuket beer” mij af (lijkt meer op de toerist gericht denk ik dan). Tot nu toe is Beer Lao mijn favoriet. Kon ik de afgelopen jaren bij de zewen kopen rondom SaphanKhwai (Bangkok) maar bijvoorbeeld weer niet bij de zewen’s in Bangnaa. Bij Tops kon ik wel mijn Lao vinden.

 3. Leo zegt op

  Gringo wanneer een Nederlander de Belgen een sneer kan geven doet hij het natuurlijk. Maar je hebt gelijk hoor Hollaander. Wij doen het ook. Ps; Hollaander is niet fout geschreven, Zo spreken wij het uit.

  • henny zegt op

   Hollaander komt helaas niet in de van Dale voor. Maar goed wat niet bestaat kan dan ook niet verkeerd geschreven worden.

  • Joost-Buriram zegt op

   En ik maar denken dat jullie Ollaander zeggen.

   Maar inderdaad voor die prijs kan er in Thailand geen goed bier gebrouwen worden, alle ingrediënten, zoals gerst, hop en gist, moeten ingevoerd worden, zelfs het water moet speciaal gefilterd worden, als ik Belg was zou ik beledigd zijn als ze dit bocht ‘Huntsman Belgian Blonde’ zouden noemen.

 4. Ray zegt op

  Welk alcoholgehalte?

 5. Patrick zegt op

  Beste Gringo, los van alle brouwtechnieken : de kleur van het bier wordt verkregen door het al dan niet roosteren van de mout, als er geen additieven toegevoegd worden. Duvel is een perfect voorbeeld van een blond bier van hoge gisting.

 6. Ernie zegt op

  In NL worden vele lokale biertjes gebrouwen zoals blond, dubbel en tripel. Smaken meestal prima dus heel moeilijk kan het niet zijn. Even een cursus volgen en aan de slag. Succes daar in Thailand.

 7. Ronny Cha Am zegt op

  Ik heb het bier meteen gekocht en geproefd, als gewezen brouwer.
  Voor mij is het een zoveelste brouwsel dat voor verbetering vatbaar is, maar het is niet mijn smaak.
  Indien je een goed bier wil drinken, staat er net naast het Snowbeer. Dat is een troebel bier, verfrissend, licht zurig en mooi in balans. In seven 55 bahtjes en in makro 45 bathjes in paket van 12.
  Vooruit…ga dit proeven!

  • Cornelis zegt op

   Je bedoelt Snowy Weizen, denk ik, en dat vind ik ook goed te drinken. Gebrouwen door Singha. Een troebel tarwebier, en inderdaad heerlijk verfrissend. Ook het hierboven genoemde Huntsman heeft een Weizenbier in de collectie, maar dat is wat zoeter dan Snowy Weizen.

 8. Gringo zegt op

  Beste mensen, het verhaal gaat niet over de Belgische kwaliteitsbieren, het gaat niet over Nederlandse artisale brouwerijen, het gaat niet over een sneer naar de Belgen van een Hollaander, het gaat niet over de perfecte kleur van een Duvel, het gaat simpelweg over een nieuw merk ambachtelijk bier, dat door de naamgeving de schijn wekt een Belgisch bier te zijn.

  Ik heb het nog niet kunnen proeven, 8 winkels bezoeken om vergeefs een paar blikjes te bemachtigen vond ik wel genoeg. Ja, alleen maar negatieve reacties, dus kom maar op met een positief verhaal om mee te helpen dit bier op Thaise markt een plek te geven.

  Enne….geen eigen inspiratie?, zei iemand, wanneer heeft u voor het laatst een verhaal voor Thailandblog uit uw inspiratie geschreven?

  • Rob V. zegt op

   Je ziet mijn tip om bij Tops supermarkt te kijken toch niet als negatief hoop ik beste Gringo? Anders ga ik hier aan de drank om mijn zorgen weg te drinken… 😉

   • Gringo zegt op

    Nee hoor Rob, ik vind jouw reacties altijd TOP. Je vertelt overigens wat je wel in Top’s gevonden hebt, maar niet of je ook Huntsman Belgian Blond daar aantrof. Dat zal ik morgen zelf dan maar weer gaan doen. Het leven als blogschrijver is zwaar, hoor, Rob, dat weet je!

  • David H. zegt op

   @Gringo
   Wel ik voel mij totaal niet geroepen of kundig genoeg om een verhaal te schrijven , zelfs niet een gebaseerd op een Thai visa.com publicatie . 5555 !

   Maar dat belet me toch niet om een mening te schrijven , je moet ook niet een muziek virtuoos zijn om een melodie mooi te vinden of niet , of mogen voetbalsupportes ook bvb hun voetbal idolen bvb.niet commentarieren indien ze zelf geen balvirtuoozen zijn ?

   Dit ter vergelijking je comment , ik ben een lezer , en lees veel , vooral op Thaivisa .com , vandaar mijn opmerking ,niet alleen over dit Thais brouwsel onder “ersatz” Belgische vlag , heb hier laatst al vele vertalingen van TV.com gelezen .

   Het doet me deugd te lezen dat onze Duvel gesmaakt wordt door Nederlanders , ( wel opletten hoor, de Duivel zit er wel degelijk in 5555)

   En alle respect voor Hollands / Nederlands waterschapskunst in vele domeinen , bindmiddel steeds water , tot in dat groene flesje toe , top marketing

   Schol (proost prosit )

   • treech zegt op

    @gringo
    ik voel met je mee. Je had de intentie om een leuk, interessant en positief stukje te schrijven.
    Vervolgens reageren een paar hotemetoten met totaal irrelevante opmerkingen.
    Het bewijst maar weer dat deze mensen snel in hun kruis zijn getast en ook de strekking van de posting niet begrijpen of bewust niet willen begrijpen.
    Mijn advies: niet op reageren, dat doen de lezers wel.

 9. TvdM zegt op

  Leuk al deze reacties, maar is er ook iemand die iets positiefs te melden heeft over Huntsman Belgian Blond bier?
  Anders blijf ik als Nederlands grensbewoner toch maar Duvel drinken.

 10. Joseph zegt op

  En wat te denken van een overheerlijk Palm biertje? Het Belgische Palm is overgenomen door het Nederlandse Bavaria en nu maar eens zien of dat bedrijf de marketing beter kan bedrijven. Belgische bieren zij superieur maar Heineken heeft toch betere marketeers en het bier is heel wat minder van smaak, althans naar mijn bescheiden mening als bierconsument wanneer het bloedheet is.

  • Gringo zegt op

   @Joseph, Ook voor jou geldt wat ik in eerdere reactie schreef. Het gaat om Huntsman Belgian Blond en niet over of Palm een lekker biertje is.

 11. Rudy zegt op

  Ambachtelijk….in een brouwerij van ThaiBev…lachwekkend is dit, dat is als Leffe ambachtelijk noemen…

 12. Victor zegt op

  Al maanden verkrijgbaar en mijn advies is: Lekker in het schap laten want zit geen smaak aan ……….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website