Het rijsthypotheeksysteem is geen subsidiesysteem maar inkomensondersteuning voor de boeren.

Met dat woordenspelletje reageert Yanyong Phuangrach, permanent secretaris van het ministerie van Handel, op het bericht dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw een econoom en agrarisch adviseur naar Thailand stuurt om het hypotheeksysteem onder de loep te nemen. De VS vermoeden dat het in strijd is met de exportregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Yanyong zegt dat de WTO subsidie definieert als maatregelen bedoeld om de productiekosten te verlagen, met lagere prijzen of prijsdumping tot gevolg die andere landen benadelen. ‘We benadelen de internationale markt niet. Het geld dat wordt besteed aan het hypotheeksysteem circuleert binnen het land. Ik vraag me af op welke gronden de VS ons beschuldigen. Ik ben bereid een toelichting te geven.’

Yanyong benadrukt dat de regering de opgekochte rijst in kleine hoeveelheden verkoopt om te voorkomen dat de marktprijzen worden beïnvloed. Diverse veilingen zijn al geannuleerd omdat de regering de rijst niet tegen lage prijzen wil verkopen.

Volgens Yanyong hebben de VS boter op hun hoofd, want het land subsidieert de boeren jaarlijks met US$5 miljard (160 miljard baht) en het heeft een aantal maatregelen genomen die de marktprijzen hebben verstoord. Yanyong noemt ook het voedselhulpprogramma van $158 miljoen in Afrika. Dat heeft de Thaise rijstexporten benadeeld, zegt hij.

Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong herhaalt nog eens dat de regering niet van plan is het hypotheeksysteem te herzien ondanks kritiek van economen dat het geldverspilling is. De regering betaalt de boeren voor een ton witte rijst 15.000 baht en Hom Mali (jasmijnrijst) 20.000 baht, bedragen die 40 procent boven de marktprijs liggen. Als gevolg daarvan kan de regering haar voorraad alleen maar met groot verlies doorverkopen.

De voorraad bedraagt thans 16 miljoen ton. ‘We gaan die niet dumpen’, zegt Kittiratt. ‘We verkopen als we er een goede prijs voor kunnen krijgen.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “VS neemt hypotheeksysteem voor rijst onder de loep”

  1. thaitanicc zegt op

    Op zich heeft Thailand niet onglijk, in de zin dat boeren overal ter wereld subsidie ontvangen. Maar de Amerikanen maken zich terecht zorgen, aangezien Thailand de grootste rijstexporteur ter wereld is. Met andere woorden: op het moment dat de rijstprijzen in Thailand stijgen dan kan dat enorme gevolgen hebben voor de rest van de wereld, gevolgen die heel moeilijk te overzien zijn indien die stijgingen zeer substantieel van aard zouden blijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website