De 40 rijkste mannen van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Economie, Opmerkelijk
Tags: , ,
2 september 2011

De politieke spanning is nog voelbaar, maar Thailands overgang naar een relatief rustige periode na de gewelddadigheden van vorig jaar, heeft er wel voor gezorgd, dat de aandelenkoersen en de economie sterk groeien.

De SET 50 aandelenindex steeg maar liefst 21,7% ten opzichte van het afgelopen jaar, de grootste stijging in 15 jaar. De Thaise baht steeg 6,1% ten opzichte van de dollar in dezelfde periode. Het Bruto Nationaal Product zal naar verwachting in 2011 met 4% stijgen. De grote verkiezingswinst van Yingluck Shinawatra in juli zal de groei consolideren en ook het toerisme en de export zullen daarvan meeprofiteren.

45 miljard dollar

De tycoons in Thailand groeien met de welvaart mee. De gezamenlijke rijkdom van de 40 rijkste Thais steeg met 25% naar een bedrag van 45 miljard dollar. Dankzij deze groei kunnen de Thaise industriëlen fors investeren in buitenlandse projecten.

Driekwart van de Thaise superrijken is dit jaar nog rijker geworden. De grootste winnaar is Prasert Prasarttong-Osoth (nr. 17). Hij zag zijn kapitaal met 138% toenemen. Deze stijging heeft hij te danken aan het succes van “zijn” Bangkok Airways Public Company. En de spectaculaire stijging van de beurskoers van de Bangkok Dusit Medical Services Groep. Hij richtte deze commerciële zorgverlener op met collega-arts Pongsak Viddayakorn (nr. 28). Ook zijn vermogen steeg en wel met 121%, waardoor hij de op één na grootste winnaar op de lijst van dit jaar is.

Dhanin Chearavanont, eigenaar van het agro-industrieel conglomeraat ‘Charoen Pokphand Group’, blijft nummer een op de lijst, met een vermogen van $ 7,4 miljard. Op de tweede plaats staat Chalee Yoovidhya, mede-eigenaar van Red Bull. Zijn fortuin bedraagt 5 miljard dollar. Hij wordt op de voet gevolgd door de whiskykoning Sirivadhanbhakdi Charoen met 4,8 miljard dollar. De top-3 in de lijst van Thailands rijkste mannen, dankt dit vooral aan de stijgende consumentenvraag naar hun producten.

Thaksin

Een ander opmerkelijk feit was de groei in het vermogen van oud-premier Thaksin Shinawatra (nr. 19). Thaksin zag zijn vermogen met 53% toenemen tot $ 600 miljoen. Dit dankzij een aandelensplitsing en een verdubbeling van de aandelenkoers van SC Asset, het onroerend goed in het bezit van de familie. Nadat zijn jongere zus Yingluck minister-president werd, heeft het Thaise ministerie van financiën bevestigd dat er geen wettelijke regeling komt om 40 miljoen dollar, bevroren tegoed van Thaksins kinderen, vrij te geven. Dit bedrag is dan ook niet in de waardering van Thaksin opgenomen.

 Nieuwkomers

De twee nieuwkomers op de lijst, zijn uit de as herrezen van de financiële vuurzee in 1997. Prachai Leophairatana, de voormalige miljardair, stond bekend als Thailands grootste wanbetaler met een schuld van $ 3,8 miljard. Zijn Thai Petrochemical Industries ging ter ziele. Maar hij is weer terug op de lijst. Een deel van zijn nog resterende imperium, de cementproducent TPI Polene, bereikte de hoogste aandelenkoers in drie jaar. Hierdoor kwam deze omstreden tycoon met $ 300 miljoen als nummer 29 binnen op de lijst.

De jonge Pete Bodharanik heeft, na een herstructurering van de bedrijfsschuld, het telecommunicatiebedrijf ‘Jasmine International’ weer winstgevend gemaakt. De aandelenkoers van ‘Jasmine’ vervijfvoudigde de afgelopen 15 maanden, met als resultaat een 34ste plaats op de lijst. Desondanks is de waarde van het bedrijf, opgericht door vader Bodharanik Adisai, nog maar een fractie van de miljarden die het ooit waard was in de jaren ’90.

Inleveren

Drie rijken zakten flink op de lijst. Ontwikkelaar Thongma Vijitpongpun’s (nr. 11) moest 13% ‘inleveren als gevolg van de waardevermindering van de aandelen van zijn Pruksa Real Estate. De waardevermindering heeft te maken het instorten van de huizenmarkt. Het vermogen van Wit Viriyaprapaikit (nr. 25) daalde 5%, door een lagere aandelenprijs van Sahaviriya Steel Industries. De oorzaak hiervan is te vinden in de negatieve cijfers over het tweede kwartaal, veroorzaakt door noodzakelijke investeringen in onlangs verworven fabriek in Engeland. Ook Keeree Kanjanapas(nr. 16),  tycoon en eigenaar van de Skytrain, moest genoegen nemen met een daling van 3%. Dit is toe te schrijven aan de waardedaling van de aandelen van BTS Group Holdings.

Hier de complete lijst van 40 rijkste Thai: Forbes.com

Vertaald uit Forbes (USA)

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “De 40 rijkste mannen van Thailand”

 1. @ Waarom staan er geen vrouwen tussen?

  • asj zegt op

   De jongste op de lijst is toch echt een vrouw!

 2. Johnny zegt op

  Apart dat Thaksin nog genoemd word. Is zijn vermogen niet wat aan de lage kant? Hoe was dit vroeger gesteld?

 3. Elwin zegt op

  Interessante lijst, maar “peanuts” vergeleken met de echte rijkste man in Thailand…hij heeft net zoveel als het gezamenlijke bedrag wat de top 10 van de hierboven genoemde lijst heeft…

  Zie de Forbes link voor wie dit is…

  http://www.forbes.com/sites/investopedia/2011/04/29/the-worlds-richest-royals/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website