Extension “nieuwe stijl” Khon Kaen

Vandaag weer een extension voor een jaar gekregen bij de immigration Khon Kaen. Om te beginnen de vermelding dat ze op een nieuw adres zitten, te weten op de Busterminal 3, gebouw 3, 2e verdieping. Keurig kantoor, lekker ruim. De tweede vermelding is dat ze nog steeds zeer vriendelijk en behulpzaam zijn. Zeker geen autoritaire uitstraling, die ik hier wel eens lees. Gewoon “gezellig formeel” en een lach wordt zeker niet geschuwd.

Gezien de nieuwe regels heb ik daar expliciet naar gevraagd. Ik vraag een extension op basis van het banksaldo van 800.000 Baht, Het antwoord (tijdens het invullen van de formulieren) was: “Dat ga ik u zo allemaal vertellen”. Welnu, de “vertelling” luidde: “Als u op 11 juni voor uw volgende 90 dagen controle komt, dan moet u uw bankboekje weer meenemen en daar moet dan tenminste 400.000 Baht op staan”. Ik was verbaasd omdat ik had gelezen dat die 800.000 Baht 3 maanden na de verleende extension op de rekening moest blijven staan en dat ik pas daarna mocht zakken naar 400.000. Dus ik heb dat nog maar eens expliciet gevraagd: Mag ik vanaf nu dus afbouwen naar 400.000? Het antwoord was een volmondig “JA”. Zelfs een herhaling van mijn vraag leverde hetzelfde resultaat op.

Het kan strijdig zijn met door anderen gehoorde en/of gelezen reglementen, maar het werd mij verzekerd dat het zo was. Het komt mij overigens als heel redelijk over, dat je geacht wordt een basisbedrag van 400.000 te bezitten.

Meteen even gevraagd naar de Re-entry-permit. Die heeft geen houdbaarheidsdatum, zolang het maar binnen de termijn van de extension valt. Concreet gezegd kan ik vandaag een re-entry aanvragen voor de komende Kerstdagen.

Oh ja, het zoekraken van mijn “departurecard” was geen probleem.

Dit zijn mijn (zeer recente) ervaringen in Khon Kaen. Maarrrr…… we weten inmiddels dat er per district andere regels kunnen gelden.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee!

Inzender: Paul

Betreft: Khon Kaen Immigration


Reactie RonnyLatYa

Alvast bedank voor je melding.

1. Indien Khon Kaen beslist dat je onmiddellijk mag zakken naar 400 000 Baht, dan is dat zeker niet volgens de nieuwe officiële regels (die staan in een officieel immigratiedocument). Het is officieel zo voorgeschreven dat je pas 3 maand na de toekenning mag zakken naar die 400 000 Baht. Maar als zij beslissen dat ze daarvan afwijken en dat het voor hun mag, doe er dan je voordeel mee zou ik zeggen.

2. Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom je specifiek over de houdbaarheidsdatum van een “Re-entry” begint. Is er dan iemand die beweerd heeft dat een “Re-entry” een kortere houdbaarheidsdatum heeft, of dat je nu nog geen “Re-entry” kan aanvragen om bijvoorbeeld met de Kerst Thailand te verlaten ? Kan het mij alvast niet herinneren. Vele nemen direct bij hun verlenging al een “Re-entry” en dat is wat ik zelf ook altijd aanraad en doe. En natuurlijk heeft een “Re-entry” wel een houdbaarheidsdatum en die staat er ook duidelijk op.

 • Bij een “Re-entry” is dat altijd dezelfde einddatum als die van je “extension”.
 • Gebruik je de “Single Re-entry” vroeger, dan vervalt hij meteen ook natuurlijk. Je kan inderdaad dus nu al voor de Kerstdagen een “Single Re-entry” vragen en het dan pas gebruiken. Maar als je het vroeger gebruikt, zal je voor de Kerstdagen een nieuwe moeten aanvragen.
 • Bij een “Multiple Re-entry” mag je tot de einddatum Thailand in en uit zo dikwijls je wil.
 • Let wel op. Zowel een “Single” als een “Multiple Re-entry” vervalt steeds op dezelfde datum als je jaarverlenging. Ook als je hem in dat jaar niet gebruikt hebt. Je kan een ongebruikte “Single Re-entry” dus niet meenemen naar je nieuwe jaarverlenging.

Persoonlijk zorg ik steeds dat ik een geldige “Re-entry” in mijn paspoort heb staan. Minstens een “Single Re-entry”. Ik ga trouwens toch elk jaar even terug naar België en die wordt dan sowieso gebruikt. Maar ook als je dringend om familiale of andere redenen moet terugkeren is er nog steeds de luchthaven als oplossing. Die balie is links in de hoek als je voor de paspoortcontrole staat. Staat er boven geschreven “Re-entry”.

3. Een nieuwe TM6 bekomen is inderdaad geen probleem. Er zijn wel meer mensen die het verliezen. Kom je zonder op de luchthaven kan je daar trouwens ook nog een nieuw invullen. Een nieuwe kan je bekomen bij de check-in. Invullen en afgeven bij de paspoortcontrole en zeggen dat je de andere verloren bent. Geen probleem.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

8 reacties op “TB Immigration Info Brief 020/19 – Khon Kaen Immigration”

 1. ruud zegt op

  Persoonlijk lijkt het mij verstandig om de officiele regels te blijven volgen voor de extensie.
  De immigratie kan nu wel toestemming geven om af te bouwen, maar stel dat er volgend jaar een ander hoofd bij de immigratie zit, die de wet stipt volgt, dan kun je toch flink in de problemen komen.

 2. Frans zegt op

  Als u op 11 juni voor uw volgende 90 dagen controle komt, dan moet u uw bankboekje weer meenemen en daar moet dan tenminste 400.000 Baht op staan”

  Wil dit zeggen, dat bij je 90 dagen report, je het bankboekje moet tonen?lijkt me wel vreemd.
  Hoe werkt dit als je online 90 day report doet.

  Volgens mij klopt hier iets niet.

  • Paul zegt op

   De hoogte van het bedrag even daargelaten, als men een nieuw vereiste invoert, dan is het natuurlijk wel zaak om dat te controleren. Dat kan dus mooi ter gelegenheid van de 90 dagen report. Maar……. inderdaad, hoe gaat dat bij online report? Een heel goede vraag van Frans. Daar heeft men misschien nog niet aan gedacht. Misschien komt er nog een aanvulling dat je een scan van je bankboekje moet uploaden? (Ik heb het overigens nog nooit online gedaan, dus ik ken de site niet.)

   Het past wel in de alom aanwezige onduidelijkheid. Onze aller ervaringen zullen ons leren, denk ik.

   Overigens is het aantonen van een vast maandelijks inkomen, compleet met gelegaliseerde ondersteuning, natuurlijk ook maar een momentopname, want zo’n maandinkomen kan om wat voor reden dan ook in de loop van het nieuwe extension jaar veranderen of zelfs wegvallen.

   Het is en blijft troebel water.

   Overigens vind ik de suggestie van Ronny om direct bij de extension een re-entry permit te vragen zeer waardevol. Dat scheelt zeker in noodgevallen een hoop rompslomp, waar je in dergelijk geval niet op zit te wachten. Gebruik je hem niet, bijvoorbeeld voor een vakantie, dan ben je 1000 baht kwijt. Gerekend over een heel jaar is dat best overkomelijk, denk ik.

 3. georgio zegt op

  Hoi,

  Vind ik toch een beetje raar, er worden nieuwe regelementen voorzien en er word al van afgeweken, dit is nog maar eens voor verwarring zorgen.
  Als de nieuwe regel zegt dat er 800000 bath op een thaise rekening moet staan 2 maand van voor de eerste aanvraag extentie en 3 maand voor de volgende extentie en dit gedurende de volgende 3 maanden,zodus als men dan bij de eerst volgende 90 dagen melding mag zakken tot 400000 bath is het ividend dat je dit moet tonen met een bewijs van je bankboek en eventueel afschrift van de bank, maar als ze dan in Khon Kaen weer andere regels inter preteren
  Ik heb eigenlijk ook geen klagen over het immigratie kantoor van Khon Kaen alleen dat sommige beambten er toch eigen regeltjes op nahouden, kwestie van de papieren rompslomp, heb ik al meermaals geconstateerd.
  Ik moet mij binnen enkele dagen melden, zal dan mijn repliek ook weer geven.
  Georgio

 4. Peter zegt op

  Maar als je na 90dagen, dat zyn toch 3mnd???, je moet melden met bankboekje en er staat 400.000bht op klopt het toch op dat moment en je bent er niet onder geweest.??!!
  En na 3mnd hoort er dus 400.000bht op te staan.

 5. Han zegt op

  Als je dan je bankboekje weer moet tonen moet er dan ook weer een brief vannde bank bij?

  • RonnyLatYa zegt op

   Een kopie van het bankboekje zal normaal dan voldoende zijn lees ik wel eens. Maar zoiets zal wel weer lokaal voorgeschreven worden.

 6. RonnyLatYa zegt op

  Iedereen maakt maar meteen de link met de 90 dagen melding, maar er staat nergens in een reglement dat dit moet gebeuren tijdens een 90 dagen controle. Integendeel, men wil de 90 dagen afschaffen, alhoewel ik daar nog weinig over verneem.
  Enkel in dit geval zegt Immigratie Khon Kaen tegen Paul dat als hij zijn volgende 90 dagen melding komt maken op 11 juni, hij zijn bankboekje moet meebrengen.

  Maar in de praktijk zal het zelfs eerder zelden zo uitkomen dat je 90 dagen melding ook samenvalt met die controle van 3 maand na de toekenning.
  Bij de eerste jaarverlenging is dit misschien nog het geval, omdat de eerste verlenging ook telt als een 90 dagen melding. Maar bij de volgende jaarverlenging is dat misschien al het geval niet meer als je ondertussen Thailand verlaten hebt.
  Een 90 dagen melding moet immers pas gemaakt worden bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen in Thailand. En dat is niet altijd hetzelfde moment als drie maand na het toestaan van je verlenging. Elke period van 90 dagen begint namelijk opnieuw te tellen vanaf 1 bij terug binnenkomst. Ga je een maand uit Thailand dan verschuift het al een maand.
  Het is ook niet omdat je een nieuwe jaarverlenging bekomt, dat je 90 dagen melding ook opnieuw van 1 begint (of je immigratiekantoor moest de teller zelf op 0 zetten). Die telling blijft normaal doorlopen. En bovendien zit je dan nog eens met de meldingstermijn van de 90 dagen. Dat kan 15 dagen voor de 90ste dag tot 7 dagen nadien.

  Laat ons dus nog maar afwacht hoe ze de controle gaan organiseren.
  Ik heb vernomen dat Bangkok al niet van plan is om het te controleren, d.w.z. niet na drie maand. Enkel bij de volgende aanvraag tot jaarverlenging, moet je aan de hand van je bankboekje bewijzen dat het bedrag er drie maand na toekenning is blijven op staan en je dan verder in het jaar niet onder de 400 000 Baht bent geweest. Is dat zo kan je een nieuwe jaarverlenging aanvragen. Is dat niet zo dan geen jaarverlenging. Lijkt me een meer logische oplossing dan die duizenden eerst over de vloer te krijgen voor hun jaarverlenging, de maand nadien misschien voor hun 90 dagen en 2 maand nadien nog eens met hun bankboekje.
  Maar het is maar iets dat ik opgevangen heb. Of dat zo werkelijk zal zijn zien we binnenkort wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website