Inburgeringsexamen voor Thaise partners goedkoper

Door Redactie
Geplaatst in Dossier
Tags:
18 december 2015

Het inburgeringsexamen wat in het buitenland wordt afgenomen, waaronder op de Nederlandse ambassade in Bangkok, wordt 200 euro goedkoper. Het kabinet geeft daarmee gevolg aan een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU.

Thaise huwelijks- en gezinsmigranten moeten voordat ze naar Nederland komen een inburgeringsexamen afleggen op de Nederlandse ambassade in Thailand. Ze moeten voor het examen slagen om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen.

Het Hof van Justitie sprak in juli uit dat Nederland een toets over de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving mag eisen, maar dat de kosten voor de migranten te hoog zijn en dat Nederland niet genoeg rekening houdt met individuele omstandigheden.

Minister Asscher heeft nu bepaald dat het examen in plaats van 350euro straks 150 euro gaat kosten. Verder wordt meer gekeken naar bijzondere individuele omstandigheden waardoor iemand niet in staat is het examen te halen.

Ook komt het zelfstudiepakket voor het examen voortaan gratis digitaal beschikbaar. Asscher werkt nog aan een compensatieregeling voor de groep die na de uitspraak van het Europees Hof het inburgeringsexamen heeft gemaakt.

Bron: NOS.nl

15 reacties op “Inburgeringsexamen voor Thaise partners goedkoper”

 1. Rob zegt op

  Dus Ascher heeft de inburgeringsplichtig volgens het Europese hof altijd teveel laten betalen. Dus IEDEREEN moet die 200 euro terug krijgen.

 2. Jan zegt op

  Straks? Wanneer is straks? En wanneer komt het zelfstudie programma gratis digitaal beschikbaar? Is daar al zicht op?

  • Ruud zegt op

   Jan.

   Dat is al een half jaar beschikbaar op http://www.oefenen.nl de lesmethode van Ad Appel, eventueel met Thaise vertaling te downloaden en volledig vrij toegenkelijk. Het is de methode, om in 3 maanden A1 niveau te behalen incl. via Ad Appel toegankelijk examenvoorbeelden en toetsen, gelijk aan het examen en de 100 basis vragen en antwoorden KNS.
   Het is de meest toegankelijke en gerichte lesmethode die er op dit moment is. Daarnaast zijn de programma’s met 1 * ook op http://www.oefenen.nl zeer geschikt om te oefenen op weg naar A1.’

   Ik heb al enkele Thai en Chinese cursisten in 3-4 maanden door het examen gelootst met hoge resultaten en slechts 1 examen.
   Succes

 3. Jacques zegt op

  Ik neem aan, dit zo lezende, dat dit met terugwerkende kracht gaat gelden, tot juli van dit jaar. De vriendin van mijn stiefzoon is zojuist geslaagd voor het genoemde examen en is met de MVV aanvraag voor Nederland bezig. Heeft nog wel het volle pond betaald. Wordt er ambtshalve terugbetaald, of moet dit op aanvraag. Ik zou dit graag vernemen.

 4. Dave zegt op

  Lijk mij zinvol om een brief naar het ministerie te sturen met het in verleden betaalde kosten voor het examen. In mijn geval 3x 350 euro. Is er iemand voldoende juridisch onderlegd om een standaardbrief te maken?

 5. Cees zegt op

  Stille aanklacht:
  Ik wil geen stemming maken omtrent asielbeleid, maar het kwart miljoen (AD vandaag) immigranten hoeft dat waarschijnlijk niet zelf te betalen, en degene die een tijdelijke verblijsvergunning krijgen mogen voor de inburgerings cursus er 3 jaar over doen. (website Rijksoverheid) Dit soort, in mijn ogen rechtsongelijkheid stoort mij al het gehele afgelopen jaar, en ik wil een Thaise partner niet vergelijken met een asielzoeker of vluchteling, maar een a la minute verblijfsvergunning en gezinshereniging en zo dat zouden wij ook wel willen. In mijn ogen wordt het destijds bedachte Schengen vreemdelingen beleid dagelijks overboord gezet, behalve als je van goede wil bent en ook je partner zelf kan onderhouden, het kost de NL samenleving geen cent. Ik moest het even kwijt…..

  • Rob V. zegt op

   Vergeet niet dat in die kwart miljoen ALLE immigranten zitten, het grootste deel is migratie van binnen de EU (denk aan Polen etc.). Ook Thai vallen binnen die cijfers.

   Door te aantallen asielzoekers (verwacht wordt zo’n 60 duizend dit jaar: 42 duizend asielzoekers en dan nareizend gezin) hebben ze bij de IND op die afdeling grote achterstanden, het afronden van de procedure kan vele maanden duren. langer dan de maximaal 90 dagen die voor reguliere gezinsmigranten (onze Thaise partners en kinderen) op gaat.

   Zoals gebruikelijk is de compensatieregeling er alleen voor mensen sinds de uitspraak van het hof (juli 2015). Zo ging dat ook in het verleden toen de overheid terug werd gefloten voor te hoge TEV/MVV/VVR leges. Voorts zal de minister nog uit moeten werken hoe om te gaan met mensen die het examen niet halen, daar horen we meer over medio 2016.

   Dit is in ieder geval een verbetering van de in mijn ogen betuttelende wetgeving. Inburgeren doe je immers pas in Nederland, daar pik je de taal veel sneller op en ook de manier van leven (cultuur etc.). Het officiële studiepakket wordt tenminste gratis (digitaal) of goedkoper (gedrukt) maar dat er andere methodes zijn zoals inburgeringscursussen en commercieel studiemateriaal blijft in mijn ogen onderbelicht. Het officiële studiepakket is en blijft bagger in mijn ogen.

   Bronnen en meer informatie (CBS, IND):
   http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2015/bijna-kwart-miljoen-immigranten-verwacht-in-2016.htm

   http://www.flipvandyke.nl/2015/12/asielinstroom-asielzoekers-verblijfsvergunningen/

   http://www.everaert.nl/nl/nieuws/21-nieuws-particulieren-nl/418-basisexamen-inburgering-buitenland-conclusie-van-het-hof

   http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?num=C-153/14

   http://franssenadvocaten.nl/nederlands/wat-zegt-het-eu-hof-over-de-inburgeringsplicht/

  • Sir Charles zegt op

   Kan me je verontwaardiging wel enigszins voorstellen want men zou bijna heel populistisch gesproken kunnen zeggen dat het zónder paspoort makkelijker het land binnen te komen is dan mét…

   Aan de andere kant kunnen we er ook niet van weglopen te zeggen dat veel Thai met name van het vrouwelijk geslacht eigenlijk ook een soort van vluchteling/asielzoeker zijn.

   Dikwijls is op dit blog in reacties toch te kennen gegeven geweest dat op de vlucht voor armoede en in de hoop voor een beter leven voor haar en de familie zij vanwege die redenen dan proberen een relatie aan te gaan met een Europese farang om eventueel te emigreren naar zijn thuisland en sommige vrouwen gaan zelfs zo ver om de armoede van het platteland te ontvluchten door bepaalde werkzaamheden te verrichten in o.a Pattaya en met ‘werkzaamheden’ weten we allemaal wat daarmede bedoeld wordt…

   Overigens niets op tegen hoor, een ieder is op zoek op eigen wijze naar een beter gelukkig leven dat is een ieder gegund!

 6. Louis Tinner zegt op

  Jammer, heb net iets eerder betaald voor mijn vriendin maar wel mooi voor mensen die het examen na 9 juli hebben aangevraagd.

  Ik kreeg net een e-mail van Richard van der Kieft over de 200 euro retour, hij heeft er een stuk over geschreven op zijn website http://www.nederlandslerenbangkok.com/kosten-inburgeringsexamen-buitenland-omlaag-naar-e-150/

  Lees dit even door voor mensen die na 9 juli 350 euro voor het examen hebben betaald.

 7. Evert van der Weide zegt op

  Zelfstudiepakket inburgeringsexamen gratis digitaal beschikbaar. Hoe kom ik er aan voor mijn Thaise vrouw?

  • Rob V. zegt op

   http://www.naarnederland.nl in de gaten houden. Dat is de primaire, officiële, bron omtrent Inburgering Buitenland. Daar zal tzt alle info komen over de verlaagde kosten, digitale zelfstudiepakket.

   Let op: er zijn ook alternatieven, gratis en commerciële, die naar mijn mening beter zijn. Het officiële pakket is een flinke pil dus ben je (te) veel tijd kwijt. Simpel een kwestie van googlen op Inburgering Buitenland voor betere alternatieven. Zelf was ik erg content met Ad Appel zijn (deels gratis) zelfstudie materiaal. Of laat je partner in Nederland/Thailand een cursus volgen. Zie ook het downloadbare PDF Dossier Immigratie Thaise partner (menu aan de linkerhand hier op het blog).

   Zie ook:
   https://www.thailandblog.nl/visumvraag/nederland-emigreren-eisen-taalvaardigheid/

 8. Rob V. zegt op

  Aangezien kranten altijd de boel bondig, soms te bondig, samenvatten heb ik even de bronnen er bij gezocht voor hen die hier dieper in willen duiken:

  De uitspraak in Zaak C‑153/14 (BuZa vs K en A) van het EU hof op 9 juli 2015 is hier te lezen:
  http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2015-07/cp150078en.pdf

  Zoals altijd duurt het even voordat de minister met een plan van aanpak komt omtrent hoe om te gaan met de uitspraak, hier de reactie van de minister:
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-645007
  PDF: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-645007.pdf

 9. Khun Peter zegt op

  Wijziging prijs examen en leerpakket

  Het examen kost vanaf 17 december: € 150,-

  Spreken € 60,-
  Lezen € 50,-
  KNS € 40,-

  De prijs voor het zelfstudiepakket wordt vanaf 17 december € 25,-.

  Minister Asscher werkt aan een compensatieregeling voor de groep die het inburgeringsexamen in het buitenland maakte sinds de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie op 9 juli 2015. Die regeling wordt naar verwachting begin 2016 gepubliceerd.

  • Khun Peter zegt op

   Bovenstaande op de website Naar Nederland is in tegenspraak met het persbericht van het ministerie van sociale zaken. Het zelfstudiepakket zou gratis worden:

   De prijs van het examen dat huwelijks- en gezinsmigranten in het land van herkomst moeten doen voordat ze naar Nederland komen, wordt verlaagd van 350 naar 150 euro. Daarnaast wordt het zelfstudiepakket voor dit examen voortaan gratis digitaal beschikbaar gesteld. Ook zal meer rekening worden gehouden met bijzondere individuele omstandigheden waardoor een migrant niet in staat is het examen te halen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

   Huwelijks- en gezinsmigranten moeten voordat ze naar ons land komen een inburgeringsexamen afleggen op de Nederlandse ambassade in hun land van herkomst. Het slagen voor dit examen is één van de voorwaarden voor een tijdelijke verblijfsvergunning voor ons land. De kosten voor het examen betaalt de migrant zelf. Afgelopen juli oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat Nederland van huwelijks- en gezinsmigranten mag eisen dat ze in het land van herkomst een toets over de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving afleggen. Het Hof oordeelde daarbij wel dat Nederland onvoldoende rekening houdt met individuele omstandigheden. Ook zouden de kosten die migranten maken voor dit examen te hoog zijn. De wijzigingen die de minister vandaag aankondigt, zijn een gevolg van deze uitspraak.

   Minister Asscher past de regelgeving uiterlijk per 1 juli 2016 aan. Vooruitlopend daarop geldt vanaf vandaag het nieuwe beleid al, zo schrijft hij in zijn brief. De minister werkt daarnaast aan een compensatieregeling voor de groep die het inburgeringexamen in het buitenland maakte sinds de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie op 9 juli 2015. Die regeling wordt naar verwachting begin 2016 gepubliceerd.

   • Rob V. zegt op

    Het gedrukte studiepakket wordt goedkoper maar niet gratis, de online versie zal gratis worden. In de brief (zie mij reactie van 13:54) aan de Kamer schrijft de minister:

    “Omdat volgens het Hof de kosten van het examen te hoog zijn vastgesteld, dienen
    deze verlaagd te worden. Het gaat hier om de kosten voor het zelfstudiepakket en de
    kosten voor het afleggen van het examen.

    De prijs van het totale examen wordt verlaagd van € 350,- naar € 150,-;
    de prijs van de deelexamens wordt gelijk aan die in Nederland, respectievelijk € 60,- voor het onderdeel Spreken, € 40,- voor het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving en € 50,- voor het onderdeel Lezen.

    De prijs van het zelfstudiepakket wordt verlaagd naar € 25,-. Het downloaden
    van het papieren zelfstudiepakket en de digitale versie worden gratis.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website