Naar Nederland emigreren: Wat zijn de eisen m.b.t. taalvaardigheid?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
22 november 2015

Beste redactie,

Ik ben in Thailand getrouwd met een Thaise en wil graag een langere tijd in Nederland wonen met haar. Zij moet dus een een visum aanvragen en een toets/test doen waar zij ook haar Nederlandse spreekvaardigheid moet tonen.

Mijn vraag is hoeveel moet zij kunnen, hoe hoog moet zij springen mbt de taal, waar kan ik dat vinden?

Alvast bedankt,

Paul


Beste Paul,

Emigratie is geen kleine stap, een goede voorbereiding is dus heel belangrijk.  Zowel jij als je vrouw moeten aan een aantal eisen voldoen. Een daarvan is inderdaad een taalexamen ‘inburgering buitenland’ die je vrouw op de ambassade moet afleggen (vergeet niet dat in Nederland de inburgering verder gaat, daar moet de vreemdeling binnen 3 jaar zwaardere examens afronden).

Het taalexamen op de ambassade is op niveau A1. In totaal zijn er volgens het Gemeenschappelijk Europese referentie kader 6 niveau’s: A1, A2, B1, B2, C1 en C3. Voor het examen op de ambassade volstaat A1, en in Nederland moet binnen 3 jaar tenminste A2 behaald worden. Dit zijn ‘basis gebruikers’ van de taal. In het dagelijks leven communiceren de meeste Nederlandse mensen op B1 niveau. 

Waar staat A1 voor?  Volgens het referentiekader is dit als volgt:

“Kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen, gericht op de bevrediging van concrete behoeften, begrijpen en gebruiken. Kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar hij/zij woont, wie hij/zij kent en dingen die hij/zij bezit. Kan op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen.”

A2 niveau is bijvoorbeeld een gebruiker die het volgende kan:
“Kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang (bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, werk). Kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van directe behoeften beschrijven.”

Voor het taalexamen op de ambassade betekent dit dat je vrouw zo’n 1000 meest gebruikte woorden moet kunnen. 

Zelf ben ik erg tevreden over het (veelal gratis) materiaal van Ad Appel. Meer informatie en lesstof valt te vinden op o.a.: www.adappel.nl en www.basisexameninburgering.nl

jk daar de pagina met gratis oefenmateriaal kijk maar ook de pagina met meer weblinks: adappel.nl/lesmateriaal/websites/ . Onlangs is ook www.leestoets.nl online gekomen om te testen of iemand op A1 of A2 niveau kan lezen. Bekijk wat van die toetsen en websites op een idee te krijgen van het A1 taalniveau.

De officiële website over het A1 examen is niet echt super te noemen vind ik, maar je vind hem hier: www.naarnederland.nl/

Uiteraard zijn er diverse mogelijkheden voor je vrouw om Nederlands te leren: een cursus volgen in Thailand, een cursus volgen hier in Nederland (als ze op een visum kort verblijf tot 90 dagen hier verblijft) of bijvoorbeeld zelfstudie. Wat het beste is zal natuurlijk van persoon tot persoon en per situatie verschillen.  Mijn vriendin kon destijds niet op cursus, dat viel niet te combineren met haar fulltime baan en wisselende tijden, dus wij kozen voor zelfstudie. Hierbij hebben de gratis en betaalde materialen van Ad Appel ons zeer goed geholpen. Neem de tijd, bekijk de mogelijkheden en maak dan een keuze. Of jou vrouw nu wel of niet op cursus gaat, ik zou sowieso Nederlands met haar oefenen: probeer wat woordjes als je met haar chat, probeer samen wat (gratis of gekocht) materiaal uit. Beetje bij beetje meer woordjes en zinnen leren. Als ze een aardige woordenschat heeft opgebouwd en ze in de buurt van A1 niveau lijkt te komen kun je wat oefentoetsen gaan doen. 

Zodra jouw vrouw klaar is voor het examen kan ze het examen gaan doen op de ambassade. Uiteraard moet jij ook aan diversen eisen gaan voldoen. Is dat rond dan kun je de TEV (Toegang en Verblijf) procedure starten via de IND (Immigratie & Naturalisatiedienst), bij goedkeuring van de TEV aanvraag krijgt je vrouw een MVV inreis visum. Na aankomst is er meteen verblijfsrecht en zal spoedig het fysieke VVR (verblijfsvergunning) pasje klaar liggen bij de IND. Ook in Nederland hebben jullie nog diverse dingen te regelen (inschrijven bij de gemeente, TBC test etc.). Meer hierover in het “immigratie Thaise partner” dossier op dit blog (zie het menu links) en uiteraard via de officiële kanalen zoals de IND en ambassade.  

Een goede voorbereiding is het halve werk dus zorg dat je een goed beeld hebt van alles wat nog op jullie pad gaat komen. Alvast veel succes , geduld en geluk toegewenst!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Naar Nederland emigreren: Wat zijn de eisen m.b.t. taalvaardigheid?”

 1. e thai zegt op

  je kan ook via duitsland of belgie route doen half jaar wonen en dan naar Nederland komen
  geen examens volgen eu regels volstrekt legaal duitsland schijnt makkelijker te zijn Groet E Thai
  veel mensen doen het google eens

 2. Erik bkk zegt op

  Ik had jarenlang en Duitse kennis die in Nederland woonde. Over de jaren heeft die meerdere keren op basis van het EU recht voor gezinshereniging zonder enig probleem met examens een thaise huwelijks partner naar Nederland kunnen halen. Dat is het spiegelbeeld van wat E Thai hierboven heeft beschreven. Het is toch te gek dat er volgens het EU recht geen enkele belemmering is om je Thaise partner naar Nederland te halen middels een verblijf van 6 maanden in een ander EU land zoals Duitsland of Belgie.

 3. George zegt op

  De toets op de ambassade is echt niet op niveau A1 al zouden mensen dat willen doen geloven. Het is echt beginnersniveau en het minimaal te behalen punten stelt ook weinig voor. Mijn vrouw heeft tijdens periode toeristenvisum 5 weken les gevolgd bij Joost weet het in Amsterdam en haalde met het oefenen van de weetjes zoals …wat is dit foto antwoord een dijk …48 van de toen 60 punten terwijl ze in Thailand maar 3 jaar voortgezet onderwijs gevolgd heeft.
  Voor het echte A1 niveau zakken redelijk wat groep 8 leerlingen van het basisonderwijs in Nederland (uit de grote steden) terwijl die A2 zouden moeten hebben. De Belgie route is alleen aan te bevelen als je partner daar naar taal en inburgeringsles gaat. Het laatste kan in Engels, Nederlands en Frans. Na een half jaar intensieve taalles en thuis oefenen kan iemand echt niveau A1 hebben en daarmee naar MBO niveau 1. Daarna doorstromen naar MBO 2 voor een zogenaamde startkwalificatie….het minimale niveau dat een werkgever wil als je een echte baan wilt.
  “Voor het taalexamen op de ambassade betekent dit dat je vrouw zo’n 1000 meest gebruikte woorden moet kunnen” Onzin en ook nog fout want kennen is kunnen of beter kunnen is kennen in voorgaande zin. Wat maar weer de onzin over niveau A1 bewijst. Het verhaal over A2 is ook onzin. Nederland is door het onbenul van de commissie Meyerink naar een ander systeem overgegaan F1, F2, F3 en F4. Waarbij F1 ongeveer staat voor A2. Aan A2 alleen taalniveau heb je op de arbeidsmarkt helemaal niks. Geen enkele werkgever hecht daar waarde aan. MBO diploma’s zijn weliswaar aardig aan inflatie onderhevig maar zijn een veel betere investering. Excuses voor het uitgebreide advies maar het is mijn vakgebied.

 4. thaiaddict zegt op

  Ja eigenlijk is het allemaal zo krom als het maar kan zijn.
  Persoonlijk vind ik het niet te verkopen, waar thaise verplicht worden als eerst inburgering bij ambassadde te doen. En dan mogen ze na nederland. En dan word het nog mooier, ze krijgen drie jaar de tijd.

  Ander landen is het ver uit eenvoudiger en na mijn inzien ook eerlijker. Nee nederland is weer z’n moeilijk land.

  En als voorbeeld
  Als ik in engels of in duits met zogenaamde ingeburgerde moet comuniceren. Kun je heel die fase van A1 tot mij part X1 in de prullenbak gooien.

  Terwijl hier mensen uit het buitenland woonachtig zijn die geen
  Fatsoenlijk woord kunnen spreken. Of erg onduidellijk. Of te brutaal en in hun eigen taal blijven praten.

  Met engels kun je hier ook aardig redden als t er op aankomt
  Thaise leert nederlands toch wel met de tijd.

  En nederland is een europese land. Met engelse taal kom je zelf in thailand verder.

  Als ik het voor t zeggen had

  – Getrouwd zijn
  – engelse taalvaardigheid
  – in land van bestemming geen tijdsduur limiet.
  – wel cultuur en gewoontes of informatief cursus volgen.

  Nederlands komt toch wel vanzelf. En partner uit nederland kan haar het ook leren. Je praat toch engels tot haar nederlands kennis er is.

  • George zegt op

   Nederlands komt niet vanzelf. Er zijn ook in Nederland geboren personen zonder immigranten ouders die niveau A2 bij sommige onderdelen, bijvoorbeeld schrijven niet beheersen. SIC Nederland is een Europees land of tot haar kennis van het Nederlands voldoende is bijvoorbeeld … Hier kom je bij niveau A2 niet mee weg.
   Met Engels red je het in nederland alleen als je zeer hoog gekwalificeerd bent en anders allen voor tijdelijke baantjes in de spoelkeuken etc. Ik kom in mijn werk bij de Sociale Dienst van een grote gemeente veel buitenlandse gescheiden vrouwen tegen (zeker niet alleen met Turkse of Marokkaanse achtergrond die het Nederlands ondanks vele jaren huwelijk onvoldoende beheersen om echte kansen te hebben op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben die mannen niet geinvesteerd in beroepsopleiding van hun partner en vinden ze dat de maatschappij daarvoor mag dokken als het huwelijk na korte tijd schipbreuk lijdt. .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website