Op 16 oktober jl ontving ik, via de post op mijn adres in Thailand, het “papieren” aangifte formulier van de belastingen voor de inkomsten 2016. De gekende bruine omslag met venster…..

Het zijn natuurlijk enkel de in België uitgeschreven Belgen, van wie het woonadres gekend is, welke deze documenten kunnen ontvangen. Zoals ik reeds in een vorige posting schreef, “Uitschrijven voor Belgen” moet men zelf de administratie financiën, bij uitschrijving op de hoogte stellen van het nieuwe woonadres.

Zij die ingeschreven zijn bij de dienst “ belastingen voor niet inwonenden” ontvangen dus ook de papieren aangifte en kunnen via deze weg hun belastingaangifte in orde brengen. Volgens de Belgische wetgeving is een jaarlijkse belastingaangifte VERPLICHT. Indien men het niet doet loopt men het risico een boete te krijgen.

De belastingaangifte via TAX ON WEB is reeds een tijdje, eind september, opengesteld en de berekeningsfout is intussen reeds totaal verdwenen.

9 november is de uiterste datum waarop de aangiften kunnen ingestuurd worden. Dus, voor diegenen die geen gebruik maken van Tax on Web en hun aangifte via de post doen, wordt het stil aan tijd deze aangifte te versturen. Indien men echter geen aangifte ontvangen heeft moet deze wel zelf bij de FOD, Dienst Financiën, aangevraagd worden en is het hoog tijd dit te doen wil men deze nog tijdig ontvangen en kunnen terugsturen.

Zij die gebruik maken van tax on web hoeven de papieren versie natuurlijk niet in te vullen noch terug te sturen en kunnen wachten tot de uiterste datum 9 november om op de knop “verzenden” te drukken.

Nuttige adressen: www.myminfin.be

Centrum Buitenland Beheer Team 3

Kruidtuinlaan 50 bus 3424

1000 Brussel

FOD Financiën-Scanningcenter

BP 90500

9050 Ledeberg

3 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Belastingaangifte 2017 voor Belgen (deel 2)”

 1. fons zegt op

  heb gisteren ook de bewuste brief gehad mijn pencioen fiche er naast met de zelfde codes ingevuld en copy van pencioen fiche toe gevoegt en op gestuurd
  alleen begrijp ik niet de brief is door fod verzonden op 4 oktober en moet 9 november terug in belgie zijn
  in belgie wonende sturen ze he 2 maanden op voorhand dus heb je in thailand 2 dagen tijd meer niet post komt aan 17 oktober dus 13 dagen onder weg en dan terug sturen
  dit is een pestgedrag van de belastingen of marginaal.

 2. lung addie zegt op

  Beste Fons,
  aangezien je hier kan reageren veronderstel ik dat je ook over een computer kan beschikken. Waarom volg je niet de gemakkelijke weg en schrijf je in bij www. myminfin.be. Dan heb je dat probleem niet meer met de traag werkende post. Dagen werk aan het invullen heb je trouwens ook niet want, zoals je zelf aangeeft, was alles reeds vooraf netjes en correct ingevuld. Dus even nakijken, terug in de bijgevoegde omslag en versturen, that’s it …. daar heb je geen maand voor nodig. Trouwens, de belastingen gaan er van uit dat je, als gepensioneerde, een overvloed van vrije tijd hebt, je mag tenslotte in Thailand toch niet werken en bijverdienen, anders moet je het nog bij je belastingen aangeven.
  Of we deze handelswijze als “pestgedrag of mariginaal” kunnen beschouwen laat ik aan U over maar ik denk dat je een beetje teveel naar het gemekker van de Noorderburen geluisterd heb en dus hetzelfde wil doen. Klagen kan je over alles.

 3. fons zegt op

  4 oktober verzonden en moet 9 november terug bij mynfin zijn belgie
  ontvangen 17 oktober minium 2 weken onderweg dan heb je volgens mij geen maand tijd voor het invullen anders moet ik terug naar school leren rekennen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website