Thaise Muziek: Loso

Door Ghostwriter
Geplaatst in Cultuur, Muziek
Tags:
14 juli 2015

Voordat ik de eerste keer naar Thailand ging had ik mij op het internet, eigenlijk het ondernet, eens verdiept in de Thaise muziek. Ik was verbaasd van hetgeen ik er aan trof. Met name Loso en Carabao trokken mijn aandacht. Over Carabao is al een stuk geschreven op dit blog dus daarom nu alleen Loso in de spotlight.

Loso (Thai: โลโซ) Loso is een afkorting van Low Society. Hiermee typeren de leden van de groep/band een beetje hun komaf. Vanuit de armoe opgewerkt naar de High Society. Loso is een Thaise rockbank die in Nakhon Ratchasima zijn oorsprong heeft gevonden en die voornamelijk leunt op de zanger en lead gitarist Seksan Sukpimai. Sek Loso zoals hij in de band heet is in Thailand enorm populair en trekt volle stadions. Ik heb zelden mensen zo hard mee zien en horen mee zingen als bij Sek Loso muziek. Het is ook werkelijk een genot om naar te luisteren en zover als ik me kan heugen wordt er op elk Thais feest wel Loso gedraaid, meegezongen en of zelfs gespeeld.

Het is eigenlijk de eerste band die buiten Thailand succes heeft gehad. Maar dat kan ook niet anders als je luistert naar de gitaar virtuoos Sek Loso. Maar net zoals elke band kent ook deze band breuken in de samenstelling. De oorspronkelijke formatie bestaat dan ook niet meer. In de huidige samenstelling is de drummer een farang genaamd Eric Lavansch (“Eric Loso”) en de gitarist Anthony Wilson (“Eddie Loso”). In mijn ogen en vele anderen kan er binnen Thailand geen enkele band tippen aan de hoge (live) kwaliteit van Loso. Overigens komt hij op uitnodiging van de Thaise gemeenschap in Nederland ook wel eens in ons land optreden. De laatste keer in augustus 2009.

Sek werd op 7 augustus 1974 geboren in zijn ouderlijk huis tussen de vele rijstvelden van Nakhon Ratchasima, Korat, in het Noordoosten van Thailand. Van zijn ouders kreeg hij de naam Seksan Sukpimay mee. Bij mijn weten staat zijn ouderlijk huis nu in Phimai waar zijn moeder woont. Op 12 jarige leeftijd gaat Sek bij zijn tante in Bangkok wonen en werken in haar juwelierswinkel. Ook werkt hij in een fabriek waar airco’s gemaakt worden.

Op jonge leeftijd is Sek al bezig met muziek. De muziek van Curt Cobain, maar ook van John Lennon, inspireerden hem. Maar zelf muziek maken was zijn droom en toen hij 600 Baht bij elkaar had gespaard kocht hij in 1991 zijn eerste gitaar. Dit geheel tegen de wil van zijn tante in, die hem hierop direct het huis uitgooide. Van dat moment af begon voor Sek een periode van gitaar leren spelen en zich te presenteren bij de vele clubs in Bangkok. Al op 17-jarige leeftijd mocht hij bij de Austin Pub, een indertijd zeer bekende Pub in Bangkok, komen spelen met nummers van Nirvana, Green Day, Rolling Stones en Jimi Hendrix.

Uiteindelijk werd Loso opgericht en nam Sek de zang en de lead-gitaar voor zijn rekening. Hij schreef zelf de nummers van de band. Met drummer Kittisak “Yai” en bassist Apirath “Rath” Sukkhajitr nam Sek in één nacht 10 nummers op en stuurde de tape naar Asanee Chotikul van het populaire Rock duo Asanee-Wasan. Asanee besloot de nummers uit te brengen onder zijn eigen label en GMM Grammy. Thailand’s grootste platenmaatschappij nam de distributie voor haar rekening. Er werden 1,5 miljoen platen van Lo-Society verkocht.

Loso nam daarna nog acht albums op die elk goed waren voor 1 miljoen platen en zelfs de drie miljoen passeerden. De meest populaire en bekendste song die de band maakte is “Som Sarn”. Voor zover ik weet heeft Sek inmiddels een gezin gesticht met een buitenlandse schone. Het is dus geen Thaise geworden waar zijn oog op is gevallen, die hij toch echt voor het oprapen had, want velen vielen en vallen nog steeds voor hem als ik de verhalen moest geloven.

Onlangs (augustus 2009) heeft Loso zijn 12 jarig bestaan gevierd. Eigenlijk 13 jarig bestaan maar vanwege bijgeloof is teller op twaalf gezet. Van dit concert is een live dvd in de handel gebracht die ik als Loso fan natuurlijk meteen heb gekocht en die ik iedereen kan aanraden vanwege de enorme hoeveelheid kippenvel momenten: live DVD

Sek Loso kent nu een veelvoud van hits die miljoenen keren zijn verkocht. Luister maar eens naar wat muziek van Loso. Zeker de eerste 4 liedjes genieten mijn voorkeur.

Loso

 • Som-Sarn
 • Mai yorm tud jai
 • 14 jaar
 • Het 5 minuten liedje :
 • Pantip

Maar ook Carabao heeft beauty’s van liedjes die je in mijn ogen echt niet mag missen.

Carabao

 • Lung Khee Mau 
 • Mon Pleng Carabao

En dan heb je nog de vele andere Thaise zangers met hun hits zoals:

Oil Krathorn met Nuek Siah Wah Som-Sarn, engelse ondertiteling. Een geweldig nummer om te luisteren en als je de tekst leest.. nou oordeel zelf maar.

Tai Oratai de typische isaan sound: video

Takatan Chonrada: video

Een van de grootste hits in 2008 Koen Baan Diokan: video

Een andere enorme hit, katah kor jai: video

Inmiddels staat bij mij de hele kast vol met Thaise muziek en voornamelijk Karaoke cd’s van ik weet niet hoeveel artiesten. Net als van dat land ben ik ook van de Thaise muziek gaan houden en kan ik daar volop van genieten. Mede door mijn vriendin eigenlijk die dagelijks naar de muziek kan luisteren heb ik nu een enorme hoeveelheid Thaise muziek in mijn hoofd zitten die ik nog kan mee zingen ook.

–  Herplaatst artikel –

19 reacties op “Thaise Muziek: Loso”

 1. Dirk zegt op

  Leuk stuk inderdaad, nooit gerealiseerd dat Loso van Low Society komt. Begin ook steeds meer Thaise muziek te luisteren, en Loso vind ik één van de betere bands inderdaad. Op de site waarnaar je linkt vanwege de DVD die te koop is staan ook veel lyrics van verschillende bands. Een leuke manier om de taal verder te leren!

  Dit is één van mijn favorieten van Loso:
  http://www.youtube.com/watch?v=R896kIMUV8s

  Met bijbehorende tekst:
  http://www.ethaimusic.com/lyrics/085.htm

  • Ghostwriter zegt op

   Absoluut een van de mooiste, die heb ik al helemaal grijs gedraaid en kan ik al bijna helemaal meezingen. Maar ze zijn eigenlijk allemaal steengoed, want nogmaals er kan volgens mij niks tippen aan Loso wat Thaise muziek betreft.

   Als je de kans hebt ga dan naar een live concert van Loso, alleen maar kippenvel.

 2. Maarten zegt op

  Dit vind ik met afstand de mooiste zin uit het artikel: “Eigenlijk 13 jarig bestaan maar vanwege bijgeloof is teller op twaalf gezet.” Haha…

 3. Pujai zegt op

  @Ghostwriter

  Prima post, bedankt! Hoewel ik in het algemeen niet van rock hou, zijn er toch uitzonderingen en voor mij is Loso daar 1 van, vooral om zijn ongeëvenaarde gitaar spel. Om te stellen dat niets anders kan tippen aan Loso is wat mij betreft een brug te ver. Maar, smaak is smaak en over smaak valt, (en moeten we ook), niet te twisten. Luk Thung en Morlum spreken mij persoonlijk (maar dat is weer smaak en dus subjectief!) meer aan. Vooral omdat ik de teksten begrijp. Deze Thaise levenliederen zijn vaak adembenemend mooi en zeer aangrijpend. Over koude rillingen gesproken: Jintara Poonlarp. Of Endorphine (een andere Thaise rockband!) met lead singer Da. Neem b.v. 1 van haar songs: อย่าบอกว่าไม่า (yah bork wah mai mee krai). Wat eenloepzuivere stem! Loso en Da schijnen overigens vrienden te zijn die af en toe samen optreden. Is dat zo?

  Hierbij nog een link over Loso, maar ik neem aan dat je die al kent:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Loso

  Overigens heb ik van Thaise vrienden gehoord dat Loso het momenteel wat rustiger aan zou doen en dat zijn zoon inmiddels in de voetsporen van Pa is getreden en zelfs al een CD heeft uitgebracht. Klopt dit? Het is jammer dat de taalbarrière een echte internationale doorbraak van Thaise muziek tot nu toe heeft belemmerd. Wat een muzikaal volk, wat een talent!!

  • Peter Holland zegt op

   ja , ik ben ook een grote fan van Jintara Poonlarp en Endorphine.

   Wat heeft die kleine dame Da van Endrophine een enorme energie, een spetterende show, een lust voor het oog en oor.
   Mijn thaise muziek en video kollectie barst inmiddels uit zijn voegen.

   • Peter Holland zegt op

    Hallo Pujai

    Ja, Thaise traditie moeten we in ere houden, Ha Ha!

    Echter mijn collectie is zo kollosaal, dat met het maken van kopietjes van mp3, cd,video vcd dvd, + HighDef. etc, je minstens 2 maanden bij me in zou moeten trekken, niet te doen dus, ik had verder begrepen dat je ergens in het noorden zit, ik zit (normaal gesproken) in Pattaya
    Maargoed ik heb gelukkig alles op harde schijf, je moet dan een zelf een USB externe harde schijf aan schaffen van minimaal 1 terrabyte (1000 gb) zo’n kopie duurt ongeveer 10 tot 15 uur.

    Ik zit nu overgens in Nederland i.v.m. een zware rugoperatie, en moet ook nog een hele tijd revalideren, kommer en kwel, wat mis ik nu een Thaise verpleegster.
    Maargoed t.z.t komt alles in orde, ik heb alleen je Email-adres nodig, dan neem ik wel kontakt met je op als ik weer in Thailand ben, nogmaals dat kan nog een behoorlijke tijd duren maar wat in het vat zit verzuurd niet.

    Met vr gr Peter

    • Pujai zegt op

     Beste Peter,

     Je hebt in ieder geval je gevoel voor humor niet verloren en dit ondanks je rugproblemen. Ik wens je veel sterkte met je revalidatie. Dat moet een ware hel voor je zijn.
     Ik woon in centraal Thailand, vlakbij Kanchanaburi, met mijn Thaise “moordwijf” en onze zoon!
     We zijn een beetje off-topic, dus ff snel. Hans en/of Kuhn Peter willen jullie svp Peter mijn e-mail adres geven of is dit tegen de forum regels? Hierbij mijn toestemming. Thx.

 4. Jan zegt op

  Ik heb wel eens een optreden van Bird & Sek gezien…maar dat is toch niet dezelfde als Sek Loso ….of toch???

  Wat betreft Isarn muziek: Mor laem sing muziek kan mij wel bekoren.

  En inderdaad…mooi artikel.

 5. Douwe zegt op

  Mijn huisgenoten hebben het vaak over Loso. Uiteraard ben ik ook eens meegegaan naar een van zijn optredens in Pattaya waarbij iedereen inderdaad al zijn liederen meezong. Zijn populariteit werd me beetje bij beetje bewuster. Na dit geweldig informatief artikel over deze zanger is het me helemaal duidelijk! Hartelijk dank.

 6. Ghostwriter zegt op

  Vers van de pers. Zojuist binnengekomen.

  http://www.ethaicd.com/show.php?pid=62305

  Alle hits van loso op karaoke dvd.

 7. Robert zegt op

  Mijn favoriete Loso nummer is trouwens Om Pra Ma pood, echt lekker nummer!

 8. Jos zegt op

  Loso:
  http://www.youtube.com/watch?v=b1AyOcR2ZHU

  voor mij het beste nummer van Loso

 9. Peter zegt op

  Dag je schrijft onlangs 2009…………… is dit een misschien een oud geschreven artikel ?

  Ja sek loso met nummers al 14 en pantip etc etc een ster van wereld faam. Een pen kan niet zijn geweldige muziek beschrijven.

  Maar er gaat al een tijdje rond dat hij (ook) een muziek winkel in engeland heeft. Maar bovenal dat op dit moment hij wat minder speelt. Dit door het gebruik van Y.b.. Hij zou al zijn opgepakt en even in een kliniek hebben gezeten.

  Maar vooral een artist nummer 1 in thailand.

  Carabow is muzikant nummer 2 die wat meer in de rook sfeertjes verkeerd.

  Een concert van sek loso is loso die speelt de hele avond en is het middelpunt.

  Bij carabow staan de diverse artisten om en om de middelpunt en is carabow soms niet eens op het podium.

  Maar een feest en goed en geweldig dat je hier over schrijft.

  Maar als je meer info hebt ook over b.v. peace maker dan graag.

  • Peter zegt op

   Klopt helemaal. Carabow is een sociale man en laat anderen op het podium stralen. Loso is enkel in beeld bij optredens.

   Een geweldige artiest. Super zijn muziek. Carabow is de best nummer 2 in thailand.

   Verder is er verschil carabow is de enigste persoon in thailand die zonder problemen canja kan gebruiken. Geen politie die hem wat durft te doen.

   Loso staat bekend om zijn pilletjes gebruik. De oranje pilletjes.

   Zijn vrouw heeft hem aangegeven aan de politie. Volgens de thai voor zijn best wil.
   Inmiddels schijn hij afgekickt, gescheiden en werkelijk zeer good looking t.o.v. Een paar jaar terug.

   Een wereld ster.

 10. Maud Lebert zegt op

  op http://www.gssm9175.com kan men de hele dag thai muziek luisteren ook za/zon. Heel wat oude Thai (vrouwen vnl) wensen ‘oude’ thai muziek Een oude thai dame zit zelfs elke dag in het studio om de zending ‘live’ te beleven. Omdat ze zo oud is, gunt men haar dit genoegen.
  Ik wens veel luister genot.
  Maud

 11. Martien zegt op

  Ik heb nog wat gevonden:

  https://youtu.be/YccsNO1FV64 tweestemmig super!

  https://youtu.be/Jh-HcroaVyc speelt met een hand gitaar……kippenvel!

  Gr. Martien

 12. bona zegt op

  Ik weet niet of dit bij anderen ook het geval is, doch ik krijg bij mijn pogingen om LOSO te beluisteren, de melding dat deze nummers niet langer beschikbaar zijn, wegens copyright !
  Graag enig commentaar.
  Beste dank.

 13. Martin Chiangrai zegt op

  Wij wonen nu 9 jaar in Thailand en nooit hebben we ons verdiept in de Thaise muziek. Lozo heb ik nu bekeken op You Tube en ondanks mijn 70 jaar moet ik zeggen ik ga me daar zeker in verdiepen. Ik spreek en schrijf de Thaise taal redelijk en dan is het fijn om de titels te kunnen lezen en de tekst te verstaan.

  Zelf was ik vandaag wat meer onder de indruk van “Amira(9)verbijsterd iedereen met opera liedje” winnares Holland got talent, 2013. Maar dit heeft natuurlijk te maken met de leeftijd. Je denkt er gewoon niet aan om je in de rock te verdiepen, maar ik hou van vele soorten muziek, als de kwaliteit maar goed is. Ga misschien een van zijn liedjes bewerken of vertalen, hebben we er weer een levens-ideaal bij, kunnen we wat langer van ons pensioen genieten!

  Een andere nummer op You Tube (20130505 074046, K.H. Wie) laat een buitenlands liedje zien in een Thaise omgeving, een lied dat nu zelfs in het Thais te horen is. Zo zie je maar weer hoe culturen in elkaar verweven kunnen worden.

  Martin Chiangrai

 14. William zegt op

  En voor onze nederlandse kijkertjes in 2015;

  Loso ;
  Som-Sarn… https://youtu.be/XBODKzC7uKc
  Mai-Yom-Tud-Jai… https://youtu.be/abYo6ugYIQk
  14 Jaar… https://youtu.be/9Dw7zO5b-8g
  Het 5 minuten liedje… https://youtu.be/qSIxksnl0o8
  Pantip… https://youtu.be/DmzGLsaCGnk

  CARABAO
  Loong Khee Mao… https://youtu.be/H_4ceppPDGs
  Mon Pleng… https://youtu.be/OpbC-IDA1Ec

  Oil Krathorn met Nuek Siah Wah Som-Sarn… https://youtu.be/NbWe8rHvAlQ

  Tai Oratai de typische isaan sound… https://youtu.be/xisCBCN-WqM

  Takatan Chonrada… https://youtu.be/xisCBCN-WqM

  Een van de grootste hits in 2008 Koen Baan Diokan… https://youtu.be/wv-G-kM9pUs

  Een andere enorme hit, katah kor jai… https://youtu.be/Mb7yBPUZleU

  Veel luisterplezier!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website