Het leven in Thailand is zoals het in alle reisbrochures wordt vermeld: een geweldige samenleving van mensen met een prima karakter, altijd glimlachend, beleefd en behulpzaam en het eten is gezond en lekker. Ja, toch?

Goed, als je pech hebt, zie je soms vanuit je ooghoeken, dat het niet altijd klopt, maar zet dan een roze bril op en zie Thailand weer zoals het altijd geweest is, in alle opzichten perfect.

Hier is een aantal voorbeelden waar die roze bril goed van pas komt:

1. Slanke, gezonde mensen

In werkelijkheid: Thais zijn gek op fast food, vreten zich rond bij  “all-u-can-eat” buffetten en de ijssalons kunnen ze het roomijs niet genoeg aanslepen.

Zet een roze bril op en zie: Thais eten behoort tot de gezondste op de wereld. Thais eten rijst en dat is beter dan brood, omdat het niet dik maakt. Thailand is ook wereldberoemd om het fruit, dat veelvuldig wordt gegeten. Daarbij komt nog, dat alle Thaise mensen veel aan sport doen. Niet voor niets wint Thailand altijd wel een bronzen medaille op de Olympische spelen.

2. Zorgzaam

In werkelijkheid: Thais gooien de deur voor je neus dicht, houden de lift niet voor je open en verdringen elkaar op weg naar de skytrain.

Roze bril: Thaise mensen zijn de aardigste op de wereld, zorgen goed voor hun familie, zodat oude mensen heel erg oud kunnen worden. Echtscheidingen komen in Thailand nauwelijks voor. De Europese ontdekkingsreizigers hebben eeuwen geleden al vastgesteld, dat de Thai eerlijk is en bij het zakendoen nooit een te hoge prijs zal vragen. Thais zijn ook erg goed om in een rij op hun beurt te wachten en zij zullen ook altijd netjes wachten met de lift als jij in aantocht bent.

3. Eerlijkheid

In werkelijkheid: een tuk-tuk chauffeur zal toeristen altijd trachten op te lichten en ze te brengen naar die plaatsen, waar zij een commissie kunnen opstrijken.

Roze bril: een Thai liegt nooit. Uit een recent onderzoek blijkt dat 99,9% van de Thais zich hun laatste leugen niet kon herinneren. Oh ja, de Grand palace is vandaag gesloten, maar de vriendelijke tuk-tuk chauffeur brengt u graag naar het House of Golden Gems, dat sowieso interessanter voor u is.

4. Geniale generatie

In werkelijkheid: Thaise kinderen plegen bedrog bij examens, denken dat hun leraar een ijsbeer is en geslaagden hebben geen idee wie Hitler was.

Roze bril: De nieuwe generatie is de beste wat Thailand ooit heeft gehad. De kubus van Rubik is geen enkel probleem en de moeilijkste Sudoku puzzels worden tijdens het tandenpoetsen opgelost.

5. Afval

In werkelijkheid: Het is normaal, dat afval overal gedumpt wordt. Soms in de vuilnisbakken, maar vaak ook gewoon er naast of in bosschages rondom woongebieden. Ook de rivieren en khlongs zijn vergeven van het vele afval.

Roze bril: Thailand heeft geen afvalprobleem, want het wordt netjes door ons waterafvoersysteem weggevoerd of het wordt meegenomen door “saleng” (afvalkabouters). Bovendien eten Thais voornamelijk biologisch afbreekbaar voedsel en is het volkomen acceptabel, dat men restjes vanuit de auto op straat gooit.

6. Onschuld

In werkelijkheid: Thailand heeft een bruisend nachtleven en meer sextenten dan tempels.

Roze bril: Als gevolg van de filmcensuur hoeft de Thai zich geen zorgen te maken over seks en alcohol. Dat verklaart ook, waarom Thais zo aardig zijn en ook monogaam, want het  zijn zuivere zielen zonder een spoor van wellust.

7. Materialisme

In werkelijkheid: Het is net zo gemakkelijk een jonge student te vinden, die haar maagdelijkheid inruilt voor een design handtas als Thais, die grappen maken over de huidskleur van anderen.

Roze bril: Thailand is een boeddhistisch land, dus men maakt zich niet druk om materiële zaken, zoals merknamen, mobiele telefoons, die een ei kunnen koken of als iPad worden gebruikt. Thais zullen je ook altijd een compliment geven. Zoals: “Wat heb je een leuke jurk aan!”. Het komt niet in ze op om dingen te zeggen als: “Ben je wat dikker geworden?” of “Heb je wel goed geslapen vannacht?”

8. Nationalisme

In werkelijkheid: De Thais is enorm trots op alles wat met zijn land te maken heeft, maar alles wat men heeft is al verwesterd of verkoreaniseerd.

Roze bril: De Thais houdt van zijn land, ze eten uitsluitend Thai food, luisteren naar Thaise muziek, hebben hun eigen unieke mode en kijken alleen naar Thais voetbal.

Vrij naar een verhaal in de Guru bijlage van de Bangkok Post

27 reacties op “Thailand gezien door de roze bril”

 1. Marcus zegt op

  Ik denk dat de schrijver van dit bericht te allen tijde , waar hij zich ook bevindt een zwarte bril op heeft.
  Ieder land heeft zijn voor- en nadelen. Het is nergens perfect en ook Thailand kent zijn zwakke kanten,
  Maar zonder al te specifiek op de punten in te gaan, kan ik wel zeggen, dat ALLE punten zwaar gechargeerd,overdreven en aangedikt zijn en verre van de werkelijkiheid!
  Ik heb meer dan 50 landen gezien in de wereld en er is geen enkel land , wat ook maar in de buurt komt van Thailand voor wat betreft de mensen, de faciliteiten, de gezondheidszorg ( ik ben zelf orthdontisch specialist), het eten, de 24 uurs maatschappij, de veiligheid en nog vele vele andere voordelen die het land te bieden heeft.
  Ik zal dan ook een ieder sterk aanbevelen Thailand te bezoeken en als het even kan te emigreren.

  • khun moo zegt op

   Marcus,

   Ik heb 21 landen in azie en zuid amerika bezocht, waaronder Thailand meer dan 40 keer.
   Ook al 40 jaar getrouwd met een Thaise.
   Helaas heb ik niet echt de indruk, dat Thailand als beste uit de bus komt.
   Emigreren naar Thailand, naar een land waar je weinig tot geen rechten hebt , lijkt me niet aan te bevelen.
   Een asiel zoeker in nederland , kan nog een status verkrijgen tot definitief verblijf., stemrecht
   Dat gaat jouw niet lukken in Thailand

 2. loe zegt op

  loevannimwegen@gmail.com

  In aanvulling op nr. 4, dat Thais geen idee hebben wie Hitler was. Dat klopt niet.
  Een vriendinnetje, gevraagd naar wie Hitler was, gaf als antwoord:
  ”Hitler was de baas van de joden”.
  Toch behoorlijk wat historisch besef 🙂

  • Niek zegt op

   Ik herinner me nog jaren geleden dat de prestigieuze Heilige Hartschool in Chiangmai voor zijn jaarlijks schoolfeest een nazi parade had georganiseerd met hakenkruis vlaggen, snorretjes enfin met de hele Hitleriaanse outfit, en niemand was zich van enig kwaad bewust, iedereen had het grootste plezier incl.de leraren.
   Uiteraard volgden internationale protesten en vooral van Israëlische ambassades.

 3. Harrybr zegt op

  Zet drie stappen buiten het toeristengebied en je ziet geen roze meer, maar een zwaar vervuild land, met een uiterst narcistische zeer slecht opgeleide bevolking, die nauwelijks in staat zijn beslissingen te nemen en al helemaal niet om iets nieuws uit te denken. Vandaar ook de vele expats…nog steeds…

 4. tonymarony zegt op

  Nou kan ik jullie vertellen dat ik al lang geleden toevallig op mijn rose bril trapte en vanaf die tijd geen andere heb gekocht en het bevalt me prima want dit verhaal is 100 % de waarheid, waarvan akte.

 5. Evert van der Weide zegt op

  Blijkbaar zijn er mensen die denken dat de wereld van de Thai in zwart-wit te verdelen is. Dit stukje is erg kort door de bocht.

 6. Jacques zegt op

  Realistisch gezien allemaal waar toch. Het hele leven is een theaterstuk van de geboorte tot de dood, dus ook duidelijk waar te nemen in de omgang en benadering van de mensen. Thailand is niet wereldvreemd en mensen zijn niet zo verschillend. Wel spelen er culturele waarden, (Boeddha, Allah u kent ze wel, echter nooit gezien) een grote rol en is je eigen positie (rang , stand etc ) mede bepalend voor je doen en laten.

  Het is en blijft een boeiend schouwspel.

 7. François zegt op

  Dat veel Thai niet weten wie Hitler was heeft weinig met domheid te maken. De bezetter van Thailand tijdens de 2e wereldoorlog was Japan. Hoeveel Nederlanders weten (zonder stiekem eerst te googlen) wie de leider van Japan was in die tijd?

  • harry zegt op

   Ik voel me geroepen om even te reageren op het stukje van Francois .Het volgende is waar gebeurd ; ik was een jaar of 6 -7 geleden met 3 Thaise dames in het oorlogs museum te Overloon.Was een grote foto van de keizer van Japan. Ja die uit de 2e wereldoorlog inderdaad .Stonden de 3 Thaise dames te buigen als een knipmes voor die foto. Ze dachten dat het de Thaise koning was .Hoeft geen betoog dat ik me nogal beschaamd voelde toen diverse ogen op ons gericht waren .

  • Rob V. zegt op

   Het zal deels vergeetachtigheid zijn en deels slecht onderwijs, het mag de dagelijkse lezer wel bekend zijn dat de lesstof niet bepaald indrukwekkend is. Tesamen met de manier van onderwijs, wat meer van militair drillen weg heeft en kritisch vragen/denken niet aan de orde is, heeft de auteur dus gelijk. Het is wel wat kort door de bocht gesteld maar dat krijg je als je in twee drie zinnen een onderwerp wil samenvatten.

   Veel Thai zullen vaag wel iets van Hitler weten of hebben geweten, maar de details minder. Dingen waar je niets mee doet vergeet je weer. Hoeveel Nederlanders weten na jaren uit de schoolbankjes nog namen als Polpot, Trotski etc? Of wat hun rol was? Dat zullen velen toch langzaam aan vergeten. En een foto zal menig persoon echt niet meer herkennen.

   Mijn vrouw wist wie Hitler was en dat hij Duitse dictator was in de Tweede Wereld oorlog, dat vond ik niet bijzonder. Dat ze details wist vond ik wel indrukwekkend: ze wist dat hij uit Oostenrijk kwam. En ze liet me een keer een filmpje zien van een kat die op het commando Sieg Heil (of Heil Hitler) zijn voorpoot recht opstak. Om dat te herkennen moet je toch enige interesse in het onderwerp hebben. Zo hebben we samen diverse films over de oorlog in Europa en Japan bekeken: Der Untergang, Iwo Jima, de films van Clint Eastwood over de oorlog met Japan etc.

   Maar zoals gezegd zal de bezetting door Japan (waarbij Thailand volgens de Thaise boekjes niet bezet was) dichter bij huis zijn dan de Duitse bezetting. Begrijpelijk, maar storend als je het ziet als desintresse. Zo konden mijn grootouders, die in Nederlands Indië woonden en daar in de kampen terecht kwamen, zich weleens ergeren aan mensen die alleen maar konden praten over hoe erg de oorlog was zonder koffie en grote maaltijden. Dat was niet leuk maar minder erg dan een kamp, maar het besef over die bezetting is helaas een heel stuk vager hier.

   De keizer van Japan? Jorohito is mijn eerste ingave. Even spieken: Hirohito.

   Tot slot: Ook lijkt het stuk meer gericht op de Bangkokian. De eenvoudige rijstboer en hun gezin hebben het niet breed genoeg om dagelijks fast food en all you can eat naar binnen te schuiven.

   • fred zegt op

    Ik heb een sterk vermoeden dat veel Thai zelfs geen weet hebben welke verschrikkingen er nog niet zo lang geleden hebben plaatsgevonden in hun naaste buurlanden zijnde Cambodja en Vietnam. Ik wil gerust aan voorbijgangers in pakweg Udon Thani vragen wie Pol Pot was of wat ze weten over de oorlog in Vietnam . Ik denk dat je vooral zelf het antwoord zal moeten citeren.
    Behalve heel wat farang weet geen enkele Thai in Pattaya dat het plaatselijke vliegveld U -Tapao een Amerikaanse basis was tijdens de Vietnam oorlog.
    De gemiddelde Thai heeft zeer weinig interesse in cultuur en geschiedenis. Het zijn zeer pragmatische mensen. Ze doen of denken alleen maar als dit enig voordeel voor ze heeft. Soms vraagt mijn vrouw zich af met wat wij allemaal in ons hoofd willen steken….welk nut heeft dat vraagt ze me dan.

 8. Scoobydoo zegt op

  Ik kom in Thailand bijna 15 jaar, 2 keer per jaar om precies te zijn.
  Ik herken wat Gringo op papier heeft gezet. Alle punten kloppen en de feiten spreekt vanzelf.
  Als ik niet bekend zou zijn met het verhaal zou ik ook reageren dat het niet klopt zoals anderen deze zeggen en natuurlijk niet kennen. Ik heb in de jaren zoveel gezien en zeker door de roze bril.
  Jammer dat anderen deze door een doorzichtige bril kijken.
  Het gezegde is : Thailand is de glimlach van de wereld, maar achter de glimlach verschuild er wat.
  Meneer Gringo dank u dat je het verhaal zo precies heb uitgedrukt, mijn dank hiervoor!

 9. Joop zegt op

  Werkelijheid:

  Thailand behoort tot de meest gewelddadige landen ter wereld. Een meningsverschil, of hun “gezichtsverlies”, wordt opgelost met een paar flinke dolksteken of een simpel pistoolschot.

  Roze bril:
  Thailand is “Land of smile”.

  • Marcus zegt op

   Ik heb geen idee, hoe u aan deze wijsheid komt, maar Thailand behoort tot de VEILIGSTE landen in de wereld. Bangkok met 18 miljoen mensen staat in de top 20 van de veiligste steden in Zuid-Oost Azie en in de top 50 in de wereld. Ik woon zelf in Bangkok en ben meer dan 50 x in Thailand geweest daarvoor.
   Al het geweld, de criminaliteit die ik heb meegemaakt is in Europa geweest en NIET in Thailand.
   Kortom een volledige verkeerde voorstelling van zaken met alle respect.

   • NL TH zegt op

    Beste Marcus,
    Kan het zijn dat je in de andere landen geen lady uit de hogere kringen hebt gekregen zoals in Thailand, en daar meer met de lagere klassen in aanraking kwam. Dan vind ik niet dat je moet stellen hoe iemand aan deze wijsheid komt daar hij Thailand uit een heel andere manier heeft leren kennen.
    De misdaad komt in ALLE landen in min of meerdere manieren voor.
    Het is maar net waar je ben op de goede plek of de verkeerde en het onheil afroep.

  • Mike zegt op

   Klopt Thailand is zeer geweldadig, de meeste toeristen weten dit niet, veel speelt zich af binnen de thaise gemeenschap zelf

 10. Slagerij van Kampen zegt op

  Dan nu de manier waarop de Thais de farang zien:

  De werkelijkheid: De farang heeft spijt van het meeste geld wat hij aan zijn schoonfamilie moet besteden! Met tegenzin houdt hij het verpauperde boerenbedrijfje van zijn schoonvader overeind. Met tegenzin bouwt hij dat grote huis dat zijn vrouw wenst in het boerengat waar het ouderlijkhuis staat. Zijn laatste geld gaat er aan op. Het huis is op die locatie dan onverkoopbaar natuurlijk.

  Roze bril

  Een farang in de familie! We zijn uit de zorgen! Een groot huis voor iedereen! Een nieuwe auto! Voor broer een brommer! Jantje naar de universiteit. Iemand in de familie ziek? Naar het duurste ziekenhuis! De farang beschikt immers over eindeloze geldreserves!

  • Marcus zegt op

   Met alle respect: dit soort insinuaties zegt meer over 1. het nivo van degene, die dit soort cliche verhalen in het leven roept en 2. het nivo van de “farang”, die op het platte land met een dorps meisje in zee gaat en een Thaise familie onderhoudt, wat overigens de keuze is van degene die dat doet. Het is raadzaam wanneer er een relatie ontstaat tussen een farang en een Thaise om wat meer te verdiepen in de cultuur.
   Over het algemeen betreft het farang, genoemd onder punt 1 en punt 2, uit een laag sociaal milieu.
   Ik heb zelf te maken met middel tot hoog opgeleide Thaise mensen en dan hebben we het over een totaal ander verhaal. Zij verdienen veel meer dan het modale inkomen in Nederland en zitten totaal NIET te wachten op farang in hun sociale kringen. Over het algemeen komt de “laag sociale “farang daar niet mee in aanraking.

   • khun moo zegt op

    https://alleenbackpacken.nl/gemiddeld-inkomen-thailand/

   • NL TH zegt op

    Markus , het moet mij wel even van het hart, dat je de indruk wekt dat je van een hogere klasse denkt te zijn dan de andere mensen, je toont een gedachten gaan die wat vragen oproept, die wil ik niet uitweiden!
    Alleen wil ik een vraagje stellen over je opmerking dat hogere Thai’s niet op farang zitten te wachten waarom kom jij dan bij deze mensen in beeld?
    Het geeft mij de indruk dat je net als sommige politici de werkelijkheid kwijt ben.

   • Erik zegt op

    Marcus, liefde kan blind maken en mij lijkt dat dit verschijnsel niet gekoppeld is aan de achtergrond van iemand.

    Jouw opmerking over het laag sociaal milieu dat jij kunt onderscheiden, zo te lezen, kan gewoon niet kloppen. Alsof mensen uit de minder rijke groepen niet logisch kunnen nadenken?

    Knap hoor dat jij de kennis hebt om die mensen aan te kunnen wijzen. Kennis opgedaan in India bij de Dalit misschien?

 11. Joop zegt op

  Roze Bril:

  Land vol mooie vrouwen.

  Werkelijkheid:

  Land vol mooie vrouwen!

 12. Johan zegt op

  Een roze bril op hebben is de werkelijkheid uit het oog verliezen.
  In welke kringen je verkeert is hier een duidelijk voorbeeld.
  De meeste die hier oordelen komen vaak uit pattaya waar het leven van bar, en bar dames aan elkaar hangt.
  Dit zelfde geldt voor toeristen die naar bv Amsterdam gaan. De wallen en drug zijn daar voor de buitenlanders de place to be.
  Echter de werkelijke bezoeker/bewoner van Thailand heeft een aantal zaken zelf in de hand en gewoon een normale bril op.
  Tuurlijk zijn er zaken die niet gelijk zijn aan Nederland. Echter de Thai die Nederland bezoekt zal ook verschillen opmerken.
  De roze bril? Nee door een gewone bril kun je zaken constateren. Veridealiseren? Nee gewoon met normale nuchterheid bekijken.
  In welke kringen je verkeert? Ook uit de Isaan komen normale Thaise dames.
  Ook hoger opgeleide.
  Gelukkig verkeren wij in een situatie waar je een gewone bril op hebt. Tuurlijk zien wij ook wel dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Alleen door gewoon nuchter te denken en te leven hoef je geen roze bril te hanteren.

 13. Erik Bkk zegt op

  Het kan toch niet waar zijn dat iermand dit schrijfsel van Gringo serieus neemt? Het is toch als grap bedoeld?

 14. BramSiam zegt op

  Leuk om deze waarnemingen te vergelijken met de situatie nu. Dan was het zo slecht nog niet in 2016. Nu mag je zelfs niet zonder gezichtsmasker naast je vriendin in een auto zitten, neemt de criminaliteit snel toe, en word je als Westerling voor ‘ai farang’ uitgemaakt.
  Het wordt tijd dat er roze mondkapjes op de markt komen als vervanging voor die waarmee de Thais de mond gesnoerd wordt.

 15. Bacchus zegt op

  Ik ben het met Erik BKK eens: Dit generaliserende verhaal moet een grap zijn. Het komt uit Guru (uit 2016) en is met een eigen interpretatie overgenomen door de schrijver. De werkelijke context waarin dit geplaatst moet worden is gissen.

  Dit verhaal is zo 1 op 1 over te zetten op de situatie in Nederland. Ik snap ook al die denigrerende reacties niet, of het moet zijn dat men in Nederland ook altijd met een roze bril heeft opgelopen en vergeten is deze af te zetten toen men naar Thailand afreisde.
  1, Slank en gezond: 50% van de volwassenen in Nederland is veel te zwaar (obesitas)
  2. Zorgzaam: Waarschijnlijk wordt hier bedoeld beleefdheid, maar ook in Nederland worden deuren niet (altijd) opengehouden en is het vechten om een zitplaats in de trein.
  3. Eerlijkheid: Nederlandse taxichauffeurs hebben kennelijk hun opleiding genoten in Bangkok, want als je niet laat merken bekend te zijn word je in iedere grote stad je getild met taxiritten, zelfs als je geen toerist bent.
  4. Geniale generatie: Rapport Onderwijsinspectie uit 2019: Leerlingen scoren steeds slechter voor taal en rekenen en presteren slecht bij burgerschapsonderwijs.
  5. Afval: Nederland is een grote dumpplaats voor chemisch drugsafval.
  6. Onschuld: Comazuipen is volkssport nummer 1 onder jongeren aan het worden. Regelmatig vallen er doden en gewonden bij ontgroening. Steeds meer jongeren lopen gewapend op straat.
  6. Materialisme: Werken in de escort service is erg gewild onder studenten. Uit onderzoek (NOS) blijkt dat 6% van de studenten doet aan sekswerk en 27% dit overweegt.
  7. Nationalisme: Nederland is al decennia op grote voet aan het ‘veramerikaniseren’. Marktwerking is voor alles het toverwoord. De Nederlandse taal stelselmatig aangevuld met anglicismen.

  Als we praten over criminaliteit: Nederland staat wereldwijd bekend als de narcostaat van Europa. Gevolgen daarvan lees je dagelijks in de kranten.

  Verder denk ik dat wanneer je de Nederlandse jongeren ondervraagt over de 2de Wereldoorlog de antwoorden je ook de wenkbrauwen doen fronzen.

  Dat onwetendheid geen grenzen kent mocht ooit blijken bij een Nederlands reisprogramma waarin Nederlanders op vakantie werd gevraagd op een globe aan te wijzen waar zij zich op dat moment bevonden. Spanjegangers wezen vrolijk Hongarije aan! Hilarisch!

  Moraal van het verhaal: Ik weet dat zelfreflectie moeilijk is, maar kijk eerst eens goed in de spiegel alvorens over anderen te oordelen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website