Mijn lager onderwijs genoot ik op de Kolkschool, daarna het middelbaar onderwijs op de Rietschool, beide in Almelo. Beide scholen zijn gebouwd ver vóór de Tweede Wereldoorlog en dat is de bouwstijl nog wel te herkennen. Ik heb die gebouwen nooit mooi gevonden, maar in vergelijk met de latere fabrieksachtige blokkendozen, die scholengemeenschappen kenmerken, zou je er op dit moment bouwkundig nog wel enige waardering voor kunnen opbrengen.

Ook de scholen in Thailand zullen in het algemeen niet in aanmerking komen voor een architectonische prijs. Functionele blokkendozen met een voetbalveldje er voor, dat is alles. De Panyaden School in Chiang Mai viel wel in de prijzen. De school, gebouwd naar een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau 24H kreeg in 2012 een gouden medaille in de categorie “duurzaam” tijdens een Business of Design Week in Hongkong.

Panyaden is een groene school, grotendeels gebouwd van aarde en bamboe. Bamboestokken van verschillende lengte en dikte werden gebruikt voor de kolommen en de dakconstructies, waarbij op speelse wijze verantwoorde geometrieën werden bedacht. Het geheel werd verankerd op in de grond aangebrachte natuursteen. De muren zijn van samengeperste aarde, waarin glasscherven de verschillende lokalen afbakenen. De klaslokalen maken gebruik van natuurlijk licht en grote zwevende luifels zorgen voor een schaduwrijke, geventileerde en comfortabele leeromgeving. Door het ontwerp en het gebruik van organische materialen komen leerlingen en docenten dichter bij de natuur in een rustgevende omgeving.

Het past in de visie van de oprichters van Panyaden School, die zegt, dat leven meer is dan alleen werken om te kunnen eten. Door te leren genieten van onderwijs, door de aangeleerde wijsheid in eigen belang te gebruiken, kan iedereen een emotionele rijpheid vergaren om een gelukkig leven te leiden, voor zichzelf, de familie en bovendien een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap waarin men leeft. De Panyaden School is gebaseerd op holistisch onderwijs met boeddhistische principes, geïntegreerd in een modern lesprogramma. ,

Kijk voor een prachtige serie foto’s van deze school op:  www.designboom.com/panyaden-school-thailand/

Wilt u meer weten van de school, toelating en onderwijsprogramma, kijk dan op hun website: www.panyaden.ac.th


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Panyaden, een bijzondere school in Chiang Mai”

 1. Roel zegt op

  Gringo,

  Bedankt voor je inzending, voor mij echt de moeite waard om dat te gaan bekijken.
  Vind dat bouwen met natuurlijke materialen heel mooi, goed en duurzaam vaak.

  Zelf heb ik al eens een natuurlijke zuivering gemaakt voor afvalwater toilet en keuken etc. Dat kan vrij eenvoudig, alleen je bent wat ruimte nodig.

  Ook gebruikten wij altijd klei in vijvers, deze waren altijd kraakhelder zonder pomp of filtering terwijl er wel voldoende vissen in zwommen. Klei heeft een natuurlijke eigenschap, het teveel aan voeding wordt opgeslagen in de grond en vrijgegeven als er minder voeding in het water zit. Zo voorkom je algen in het water. Dit gaat niet op deze manier als er karpers in zwemmen, karpers zijn grond woelers. Daar zijn weer andere oplossingen voor.

  Dit is dan gelijk een tip voor mensen met een vijver.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website