Bueng See Fai in Phichit

Krai Thong is een Thais volksverhaal, afkomstig uit de provincie Phichit. Het vertelt het verhaal van Chalawan, een krokodil koning. die een dochter van een rijke Phichit man ontvoert, en Krai Thong, een koopman uit Nonthaburi die Chalawan wil doden.

Dit is het verhaal.

Magische grot

Er was eens een magische grot, dat volstond met water, waarin krokodillen leefden. Op het water dreef een magische kristallen bol, die scheen zo helder als het zonlicht buiten de grot. De koning van de krokodillen heette Chalawan, maar het bijzondere was, dat hij net als andere krokodillen, die de grot inzwommen, veranderde in een menselijke gedaante.

Koning der krokodillen

Chalawan had zijn positie als koning der krokodillen te danken aan zijn grootvader, want de rechtmatige opvolger was eigenlijk zijn vader, die echter in een gevecht met twee andere krokodillen om het leven was gekomen. Hij had hij twee krokodillen als vrouw, die in de grot dus ook in een menselijk gedaante leefden. Met zijn agressieve natuur en zijn behoefte aan macht, was hij niet tevreden met zijn situatie. In tegenstelling tot zijn grootvader, die leefde volgens de Boeddhistische principes, wilde hij menselijk vlees eten

Ontvoering

In de hele provincie Phichit gonsde het van de geruchten, dat krokodillen op mensen joegen, die in de buurt van het water leefden. Op een dag wilden Tapao Kaew en Tapao Thong, de twee dochters van een rijke man uit Phichit, zwemmen in de rivier en sloegen de waarschuwing voor krokodillen in de wind. Chalawan kwam als krokodil uit de grot om op een menselijk prooi te jagen, zag de twee jongedames en werd op slag smoorverliefd. Hij greep Tapao Thong en ontvoerde haar naar zijn grot.

Toen Tapao Thong weer bij bewustzijn kwam in de grot, keek zij haar ogen uit naar de schoonheid en pracht en praal van het paleis van Chalawan, die nu als een knappe man probeerde Tapao Thong voor zich te winnen, maar zonder succes. Chalawan eiste echter van haar, dat zij verliefd op hem zou worden en akkoord zou gaan om zijn vrouw te worden.

Krokodillenjager

Ondertussen ontdekte de rijke vader, dat één van zijn dochters was aangevallen door een krokodil. Hij maakte zich ernstige zorgen en kondigde aan, dat eenieder, die de krokodil kon verslaan en het lichaam van zijn dochter terug zou brengen, kon rekenen op een grote beloning en zou mogen trouwen met de andere dochter Tapao Kaew. Maar helaas, niemand slaagde er in de krokodil te verslaan.

Krai Thong, een koopman uit Nonthaburi, had zich in de vaardigheden om krokodillen te bevechten bekwaamd en bood aan Chalawan te verslaan en Tapao Thong terug te brengen. Hij voer van Nonthaburi naar Phichit klaar voor een gevecht met Chalawan, waarbij hij de magische dolk, die zijn leraar Khong hem had gegeven, zou kunnen gebruiken.

Phaya Chalawan in Phichit

Bedreiging

Chalawan werd gewaar, dat er opnieuw op hem gejaagd zou worden en hij droomde over zijn dood. Hij vertelde zijn droom aan zijn grootvader, die vond, dat de droom een voorspelling was. Grootvader raadde Chalawan aan zeven dagen in de grot te blijven. Als hij toch als krokodil de grot uit zou zwemmen, dan wachtte hem een fatale bedreiging.

De volgende ochtend begon Krai Thong met het uitspreken van toverspreuken op een vlot boven de grot van Chalawan. De betovering van Krai Thong bereikte Chalawan, die ongeduldig werd en niet in zijn grot kon blijven. Chalawan zwom naar de oppervlakte en ging de confrontatie met Krai Thong aan. De strijd begon onmiddellijk, Krai Thong viel het eerst aan door met zijn dolk Chalawan in de rug te steken.

De eindstrijd

Chalawan was ernstig gewond en trok zich terug in zijn grot. Zijn twee vrouwen vroegen de grootvader om hulp, maar die zei, dat hij niets voor Chalawan kon doen. Intussen dook Krai Thong in het water om Chalawan te volgen naar zijn onderkomen. Toen Krai Thong in de buurt van de grot kwam, ontmoette hij Vamila, één van Chalawan’s vrouwen. De jager was gek op vrouwen en hij flirtte met haar die daarop de grot invluchtte.

Krai Thong volgde Vamila en stond weer oog in oog met Chalawan, nu echter als man van vlees en bloed. Het gevecht begon opnieuw, maar door de ernstige verwonding, die Chalawan als krokodil had opgelopen, was hij geen partij voor Krai Thong. Hij doodde Chalawan en kwam weer boven water samen met de ontvoerde dochter. Tapao Thong keerde terug naar haar vader, die gelukkig was met de vaststelling, dat zijn dochter nog leefde. Krai Thong werd beloond met rijkdom en kreeg beide dochters als zijn vrouw en leefde nog lang en gelukkig.

Naschrift Gringo

Zoals niet ongebruikelijk bij volksverhalen, wordt het verhaal van Chalawan en Krai Thong in veel verschillende bewoordingen verteld. Ik sprak erover met Nik, de Thaise vriendin van een nuchtere Rotterdammer, die in Phichit is geboren. Zij beweerde, dat de mensen in Phichit er zeker van zijn, dat het geen legende is, maar een waar gebeurd verhaal uit een ver verleden

Tenslotte

Zoals gezegd, er bestaan vele variaties op het verhaal, dat in 1958 voor het eerst verfilmd werd. Op Wikipedia  en.wikipedia.org/wiki/Krai_Thong vindt u een opsomming van de films en TV series over Chalawan. Hieronder een trailer van een Thaise film uit 2001:

Bron: Wikipedia

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website