Patrick Tr / Shutterstock.com

Bangkok zal je niet bij de eerste aanblik betoveren. Sterker nog, ‘you like it or you hate it’. En om het beeld nog maar wat scherper te stellen, Bangkok stinkt, is vervuild, vervallen, lawaaiig, benauwd, chaotisch en druk. Heel erg druk zelfs.

Een menselijke mierennest waar iedereen door elkaar heen krioelt op zoek naar een bestemming. Een dagelijkse ‘struggele for live’. Wat bijna letterlijk geldt voor de vele duizenden Thai die huis en haard op het platteland hebben verlaten om hun geluk te zoeken in de hoofdstad van Siam.

De onuitwisbare indruk van Bangkok

Maar als je van de eerste schrik bekomen bent en je bereid bent je open te stellen voor een metropool die behoort tot de belangrijkste en meest exotische steden van het Oosten, dan zie je ook veel bijzonders. Want Bangkok is een mix van emoties die al je zintuigen zal prikkelen. De geuren, geluiden, kleuren en de hectiek zullen een onuitwisbare indruk op je maken. Zowel positief als negatief. Maar pas als je het zelf gezien hebt kan je er over oordelen. Ben je in de gelegenheid? Pak die kans! En blijf vooral een paar dagen, want je zult eerst moeten acclimatiseren om het te kunnen bevatten. Bangkok moet je gezien hebben al is het maar één keer in je leven!

Suvarnabhumi Airport

Aankomst op Suvarnabhumi Airport

Als je rechtstreeks vliegt vanuit Amsterdam met KLM of EVA Air kom je na ongeveer 11 uur aan op Suvarnabhumi Airport, zo’n 30 kilometer oostelijk van Bangkok. De snelste manier om het centrum van Bangkok te bereiken is een officiële taxi(bus) te nemen. Een taxirit naar Bangkok centrum duurt zo’n 50 minuten (afhankelijk van het verkeer) en kost ongeveer 400 baht inclusief de kosten voor de tolweg. Wil je goedkoper uit zijn dan kan je het openbaar vervoer overwegen.

Adumm76 / Shutterstock.com

Sukhumvit Road: winkels, hotels en nightlife

Sukhumvit road is een drukke hoofdweg van Oost naar West Bangkok en bevat veel zijwegen (Soi’s). Hoewel je er weinig toeristische bezienswaardigheden zult aantreffen is het wel een enorme verzameling van eetstalletjes, trendy restaurants, winkels, bars en luxe hotels. De uitersten en contrasten waar Thailand bekend om staat vindt je terug in deze wijk. Exclusieve hotels en chique shoppingmalls staan tussen budgethotels en marktkraampjes.

Zelf geef ik er de voorkeur aan om een hotel te boeken in de buurt van Sukhumvit Road, om de praktische reden dat je snel bij de Skytrain (BTS) bent. Het verkeer in Bangkok is een chaos en levensgevaarlijk (vooral de brommertaxi’s, begin er niet aan of je moet levensmoe zijn). Een prima alternatief is de Skytrain. De Skytrain is een soort metro maar dan boven de grond. Snel, handig, veilig en goedkoop.

Soi Nana in Bangkok – 1000 Words / Shutterstock.com

Soi Nana en Soi Cowboy

Een beroemde en tevens ook beruchte zijweg van Sukhumvit Road is Soi Nana (Soi 4) en Soi Cowboy (Soi 23). Zowel bij Nana Entertainment Plaza als bij Soi Cowboy zul je een concentratie van GoGo bars en Beerbars aantreffen. Beide Soi’s zijn in trek bij expats en sekstoeristen. Overigens geen reden om deze Soi’s te mijden, er staan voldoende uitstekende hotels en het er een gezellige boel met veel barretjes en andere uitgaansgelegenheden. Het is er net zo veilig als in de rest van Bangkok ook voor vrouwelijke toeristen. Met name de wat meer ervaren toeristen mijden Patpong en kiezen voor Soi Nana om de prima sfeer en het nachtelijk vertier.

Wat moet je gezien hebben in Bangkok?

Er zijn voldoende reisgidsen, boeken en websites met informatie over bezienswaardigheden in Bangkok, dus daar ga ik je niet mee vermoeien. Daar komt bij dat de vraag “wat is leuk in Bangkok” te maken heeft met smaak en persoonlijke interesses. Mocht je toch wat tips willen? Hier komen ze dan:

 • De Chinese wijk (Chinatown).
 • Royal Grand Palace en Wat Phra Kaeo.
 • Siam Discovery Center en Siam Paragon (winkelen).
 • Met een langstaartboot over de Khlongs varen.
 • Wat Pho, met de grootste liggende Boeddha ter wereld en beroemd om de massageschool.
 • Het nachtleven: Patpong, Nana Entertainment Plaza of Soi Cowboy.
 • Een dagtrip naar de beroemde River Kwai.
 • Fietsen in Bangkok.

Laat je eens lekker verwennen

Zoals je weet is Thailand naar Westerse maatstaven spotgoedkoop. Profiteer daar van en laat je eens lekker verwennen. En dan heb ik het niet over de schaars geklede dames in Patpong of Nana Plaza, maar over een ontspannen Thaise massage, schoonheidsbehandeling, pedicure, manicure, Spa, kapper, enz. Na een lange dag in het bruisende Bangkok is het een weldaad om bijvoorbeeld een voetmassage te nemen. Een uur lang worden je voeten en onderbenen gemasseerd en alle vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je schaamt je bijna als je na afloop 200 baht moet afrekenen (ongeveer 6 euro).

Koh Samet

Bangkok gezien en dan?

Na een aantal dagen Bangkok wil je graag wat rust en wellicht ook zon, zee en strand of van de prachtige natuur genieten. Nou dan heb je keuze genoeg. Een aantal suggesties:

 • Op slechts 4 uur met de bus en vanaf Ban Phe met de boot ben je al snel op het prachtige eiland Koh Samet, met witte stranden en wuivende palmen.
 • Wil je helemaal los en je te buiten aan allerlei uitspattingen dan ben je in 2,5 uur in Pattaya, beroemd om het extreme nachtleven.
 • Via een binnenlandse vlucht kan je naar het noordelijk gelegen Chang Mai, de tweede stad van Thailand maar veel authentieker dan Bangkok.
 • Naar het zuiden met het vliegtuig kan natuurlijk ook: Phuket of Koh Samui zijn prima opties. Ideaal voor strandliefhebbers. Vanaf Phuket kan je naar het wonderschone Phi Phi eiland waar de film ‘The Beach’ met Leonardo di Caprio is opgenomen.
 • Wil je het echte niet toeristische Thailand zien, bezoek dan bijvoorbeeld Isaan. Neem de bus vanaf Bangkok in Noordoostelijke richting, na ongeveer 1½ uur met de bus kom je in Saraburi. Je ziet er geen toeristen en het is er spotgoedkoop. Breng ook een bezoekje aan de boeddhistische tempel Wat Phra Phutthabat (met een heilige voetafdruk van Boeddha). Vanaf Saraburi kan je verder reizen in Isaan. Je moet er wel rekening mee houden dat vrijwel niemand Engels spreekt in dat gebied, dus het is behelpen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website