Aanstaande vrijdag 18 september komen de liefhebbers van dans en muziek weer volop aan hun trekken tijdens het 17de Festival van Dans en Muziek in Bangkok.

Eigenlijk is het festival al op 11 september begonnen met drie voorstellingen van een Chinese Opera en een Lady Gaga Tribute, maar het “grote werk” begint op 18 september. Orkesten, balletgroepen en operagezelschappen uit Rusland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Tsjechië, Brazilië, Argentinië en Uruguay geven concerten en voorstellingen, waar u uit kunt kiezen. Helaas, Nederland en België schitteren door afwezigheid.

The Nation besteedt in een artikel “Fancy Footwork” vooral aandacht aan de Spaanse flamenco en de Argentijnse tango, waarvan ik een korte samenvatting geef.

Flamenco

Dit muzikale en artistieke genre is al 200 jaar geleden ontstaan in Andalusië. Het is een mix van Gypsy, Arabische, Joodse en Spaanse tradities. Het wordt beschouwd als een kunstvorm, die de identiteit van Andalusië vorm geeft. Om dit essentiële onderdeel van hun cultuur te beschermen heeft de Andalusische regering een eigen dansgezelschap opgericht in 1994, dat nu als Ballet Flamenco de Andalucia overal ter wereld roem vergaart.

Het gezelschap met de Spaanse naam Instituto Andaluz Del Flamenco treedt op met een programma genaamd “Images 20 Years”. De regisseuse Rafaela Carrasco is al  vanaf het begin bij dit gezelschap betrokken, eerst als student, daarna repetitrice, soliste en vanaf 2013 als choreografe. “Images 20 Years” kenmerkt de 20ste verjaardag van het Instituto Andaluz Del Flamenco en is een persoonlijke interpretatie van hun rijke geschiedenis.

Tango

Argentinië komt op 6 oktober aan de beurt, met “Tango Legends”, met 14 bekroonde dansers, een uitstekende muziekkwartet en twee soulvolle zangers, die de geschiedenis van de tango gaan uitbeelden.

Terwijl ik de tekst in het artikel in The Nation las, gingen mijn gedachten terug naar de tachtiger jaren. Ik ben toen verschillende keren in Buenos Aires geweest en heb menig avond in een tangobar in de wijk Boca doorgebracht. Als op mijn kamer in het hotel was, stond steevast de televisie aan op een zender, die 24 uur per dag tangomuziek en –dans vertoonde, heerlijk!

Wat is de tango eigenlijk? Er zal wel een soort officiële definitie van deze danssoort zijn, maar ik vond de omschrijving, die de Vlaamse schrijver Pieter Aspe in zijn misdaadroman “Tango”: de tango dans je niet met je benen, maar met je hoofd. Het is een wisselwerking tussen het onbewogene en het ingetogene. Eigenlijk is het de dans van de armen en de verschoppelingen, van gaucho’s, bordeelbezoekers en misdadigers, die hun melancholie probeerden te sublimeren op de muziek van de bandoneon. Tango is passie!

Mariela Maldonado en Pablo Sosa zijn niet alleen de oprichters en artistiek leiders van het gezelschap, maar ook het leaddansers. Het duo maakte hun professionele debuut onder de top regisseur en choreograaf Eduardo Arquimbau en hun pure passie en talent voor tango heeft hen meegenomen naar het beste tango huizen en milonga shows in Buenos Aires.

Er is meer

Het festival biedt meer dan alleen flamenco en tango. Wat dacht u van “The sleeping beauty on Ice”, de opera “Tosca’, een symfonieconcert of een Elvis Presley tribute door Steve Michaels? Afijn, kijk op de prachtige website www.bangkokfestivals.com en maak uw keuze. Van alle voorstellingen zien er korte video’s op deze website te zien.

Tenslotte

Ik kon het niet laten om tijdens het voorbereiden van dit artikel een poosje te genieten van tango-video’s op YouTube. Kijk eens naar onderstaande video van een milonga dans (een snelle variant van de tango, Is dat prachtig?

[youtube]https://youtu.be/_4G03HpzArc[/youtube]

1 reactie op “Agenda: Het 17de International Festival of Dance & Music in Bangkok”

  1. Marien zegt op

    Wat een fantastisch mooi uitgevoerde dans. Bedankt voor de tip!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website