Expats in Thailand die af en toe terugkeren naar Nederland om daar familie en vrienden te bezoeken zullen raar opkijken als ze de winkelstraten bezoeken. In rap tempo verdwijnen vertrouwde winkelketens.

De rij met faillissementen wordt langer en langer: De Harense Smid, Siebel juweliers, De Slegte boekhandel, Free Record Shop, Hallfords, Mexx, Schoenenreus, Miss Etam, Dixons, etc.

Daar is gisteren Scapino/Dolcis/Manfield (schoenwinkels) bijgekomen en vandaag ook de V&D warenhuizen (nog niet failliet, maar er is uitstel van betaling aangevraagd). Met de Hema gaat het ook al jaren slecht, wellicht is die de volgende die uit de winkelstraten gaat verdwijnen.

De Bijenkorf heeft wel op tijd actie ondernomen en heeft vijf van de twaalf winkels gesloten. Wie bijvoorbeeld nu nog een Bijenkorf zoekt in Arnhem of Groningen, zoekt tevergeefs.

V&D op sterven na dood

Het is triest voor de 10.000 personeelsleden van Vroom en Dreesman, die zo vlak voor de kerst het slechte nieuws te horen krijgen. Met deze teloorgang verdwijnt er ook een stuk nostalgie en Nederlands koopmanschap. Het van oorsprong katholieke bolwerk is in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom & Dreesmann heeft nu nog 64 filialen, verspreid over heel Nederland.

Zelf heb ik veel herinneringen aan het warenhuis. Ik ging er als klein jochie heen om er stripboeken te lezen en te kopen. De eerste milkshake die ik geproefd heb kocht ik bij V&D in Apeldoorn.

Het gaat helaas bijzonder slecht met de detailhandel in Nederland. Steeds meer mensen kopen online op internet. Zo veranderen de winkelstraten in Nederland, in een rap tempo.

Jammer, ik zal de mooie etalages van V&D missen.

Foto boven: V&D Amsterdam in 1988


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Winkelstraten in Nederland worden onherkenbaar”

 1. Jo-Han zegt op

  Wie weet komen nu de kleine winkels weer terug. Die toen moesten stopen door de opmars van die ketens. En worden de winkelstraten geen eenheidsworst meer.

 2. Nico zegt op

  Er ligt dus nu een markt open in Nederland.

  Vroeger waren de huren veel te hoog en komen mischien nu in het redelijke.

  Dan kan je een 7-Eleven gaan openen, zeker dat die klanten trekt.

  Veel sterkte in Nederland, gewoon nog eff. volhouden.

  Groetjes Nico

 3. Cees zegt op

  Hopelijk komen er inderdaad weer diverse kleine winkels terug, als ze tenminste de exorbitante m2 huurprijs in de winkelcentra.op kunnen ophoesten. En hopelijk doet men dan ook wat aan de openingstijden.
  “Waarom doen ze hier de winkels dicht als iedereen uit zijn werk komt?” vraag van mijn Thaise vrouw, leg het maar eens uit in het Thai…

 4. Taitai zegt op

  De Gemeentes moeten alles op alles zetten om de dorps- en stadskernen gezellig te houden. Uiteindelijk is winkelen ook een vorm van uitgaan. Dat moet lukken indien er weer betaalbare ruimte komt voor kleine, gespecialiseerde winkels (en horeca),

  Ik voorzie dat die vreselijke winkelcentra die aan de buitenranden liggen het niet gaan redden. Maar laten we eerlijk zijn: Is dat een gemis? Die centra zijn er gekomen om het de koper makkelijk te maken. Grote, soms zelfs gratis, parkeergarages maken er altijd deel van uit. De architectuur is veelal om op te schieten. Gezellig is het er niet. Waarom zou iemand naar zo’n buitenrandcentrum gaan indien e.e.a. nog makkelijker online te kopen is?

 5. Sjaak S zegt op

  Rarara waar zou het aan liggen, dat inkopen onaantrekkelijk wordt of is? Wat zie je hier en in de meeste landen in Zuidoost Azië? Je kunt tot laat in de avond, (bijna) iedere dag gaan winkelen. De winkels en warenhuizen in Nederland (op enkele supermarkten na) zijn nagenoeg op die dagen, waar veel mensen vrij hebben, gesloten.
  Inderdaad gaat online bestellen gemakkelijker, want dat kun je op ieder moment van de dag doen. En kijk eens naar de manier zoals een shoppingmall in Azië is opgebouwd. Dat vind je ook in Canada, de VS en Brazilië. Over andere landen kan ik niet meespreken, daar was ik nog niet in een shoppingmall.
  Je hebt goede winkels, al naar gelang welk land je woont zijn de Malls gekoeld of juist verwarmd. Je hebt een foodcourt, waar je lekker en goedkoop kunt eten. Vaak ook een bioscoop. Kortom, je kunt er een hele dag vertoeven.
  Kijk nu eens naar de malls of winkelstraten in Nederland: je bent van het weer afhankelijk. Geen airconditioning in de zomer, geen verwarming in de winter. Kill, koud en nat in de herfst. Slechte parkeermogelijkheden (of te duur). Het wordt niet bepaald aantrekkelijk gemaakt om gewoon een dagje te winkelen en eventueel iets koopt.
  Ik kon door mijn werk vele andere landen bezoeken en ik had er nooit behoefte aan om in Nederland te gaan inkopen….ik was te verwend.

 6. Honeykoy zegt op

  Als er een “schuldige” zou zijn, dan zijn wij de consumenten dat. Want er is niemand die ons dwingt om op internet onze inkopen te doen. Want zoals een amerikaanse hoogleraar in het programma Tegenlicht van de VPRO verkondigde. “We zijn reuzentrots op Amazon die vanuit het niets een bedrijf heeft opgebouwd met 60000 werknemers”. Maar we vergeten dat zij 600000 mensen in de detailhandel werkeloos hebben gemaakt.

  Dus wij Nederlanders maken onze eigen winkelstraten tot een troosteloze en deprimerende omgeving

 7. Jack G. zegt op

  Ik doe mee met de afbraak van de winkels in Nederland. Ik koop veel zaken online. Zelfs de wekelijkse boodschappen worden thuis gebracht of haal ik op een ophaalplaats. Het supermarktje in de buurt kan op deze manier ook dicht. Spijkerbroeken en jassen koop ik in de VS, maatkleding in Thailand, T-shirts en polo’s in Vietnam en bloemetjes koop ik onderweg bij de kweker. Ook de Nederlandse horeca heeft een slechte aan mij. Het aardige is dat in het buitenland wel ga winkelen en de horeca bezoek. Ik denk dat ik gestoken ben door de Cheap Charliemug.

 8. l.lagemaat zegt op

  Wat mij indertijd al mateloos irriteerde, was het hoge parkeertarief in veel plaatsen.
  Ook bij het even te laat zijn, wordt een onevenredige hoge parkeerboete opgelegd voor dit “vergrijp!”
  Zowel het rijk als de gemeente gebruikt de auto nog steeds als financiële melkkoe.
  Veel beleggingsbedrijven hebben de huren zo hoog opgeschroefd dat het voor een gemiddelde middenstander niet op te brengen is en stoppen.
  Kwam je van je werk dan waren de winkels gesloten (18.00 uur)
  Zomaar een paar herinneringen aan Nederland waardoor winkelstraten veranderen, leeg komen te staan.

  groet,
  Lodewijk

 9. Henk@ zegt op

  Mediamarkt zit beslist niet buitenaf maar overal juist in het centrum van de stad, soms zelfs in de Bijenkorf. Karwei en Gamma openen juist speciale kleinschalige winkels in het centrum van steden.

 10. Sir Charles zegt op

  Eigenlijk wel jammer dat V&D gaat verdwijnen want is altijd wel handig om daar even te schuilen voor de regen, niet meer dan dat. 😉

 11. Joseph Jongen zegt op

  Marktmechanisme kun je niet tegenhouden. Wie kent nog de oude kruidenier of ketens als De Gruijter, Edah en Simon de WIt. Posterijen: wie stuurt er nog een brief? Zelfs het fenomeen Kerst- en Nieuwjaarskaart is tanende en loopt ook al in stijgende lijn via internet. Telefoon ooit de melkkoe van de PTT. Voor een minimaal prijsje bel je via VOIP over de gehele wereld. En over een aantal jaren zijn ook deze nu moderne vindingen weer achterhaald. Met name in Bangkok tref je fantastisch mooie warenhuizen aan maar als je daar de financiële maatlat langs legt zul je tot een vreemde conclusie komen. De grote merken betalen de tekorten uit het reclamebudget omdat ze in bepaalde wereldsteden niet willen en kunnen ontbreken. Kopers zie je nauwelijks. En ook in Aziatische landen zullen we de in westerse landen ingezette tendens gaan beleven want ook grenzen vervagen. Wie niet op tijd de bakens verzet verdwijnt van het toneel.

  • Sir Charles zegt op

   Helemaal gelijk Joseph en alles op zijn tijd want ooit zal ook heel Thailand ontsloten worden door het internet en ingehaald worden door de steeds maar voortdurende innovatieve communicatiemiddelen tot in de kleinste dorpjes aan toe.

   Zie in mijn Thaise vriendenkring ook al vele die hun goederen online aanschaffen, de Thaise ‘Bol.coms en Zalandos’ zijn daar namelijk ook in opkomst en worden steeds groter en vergeet niet dat internetwinkels met name uit China zoals AliBaba een steeds grotere marktaandeel in Zuidoost Azië nastreven.

 12. tonymarony zegt op

  En de regering maar blijven roepen dat de economie zo goed gaat wat een leugenaars maar dat wisten wij al en tijdje en het wordt alleen maar erger en daarom ben ik erg blij dat ik hier zit en nog een beetje genieten kan , want in mijn leven in holland ging ik vroeger alleen maar in Berlijn of Dusseldorf winkelen want dat was pas winkelen in de KAdeWe de hele dag onderweg en eten dat beter is dan in een restaurant in holland en aardige mensen die daar werken , daarom ben ik blij met MBK in bangkok maar dat niveau zal nederland nooit halen .

 13. ruud zegt op

  De binnensteden verpauperen door de hebzucht van de gemeentes.
  Parkeermeters precario, heffingen, belastingen, auto’s weren.
  Het was nooit genoeg en er moest altijd maar meer geld binnenkomen bij de gemeentes.
  Vaak werd dat geld dan weer verspild aan allerlei megalomane projecten, die onderdeel waren van de hobbies van de betreffende wethouder.

 14. Khun Peter zegt op

  Net op het nieuws: Drogisterijketen DA krijgt uitstel van betaling.

 15. Rick zegt op

  Ik sprak laatst een Rus misschien niet de meest favoriete aardbewoner van vele hier maar goed. De man sloeg wel direct de hamer op de kop met zijn uitspraak of ik nu ga winkelen in Moskou of Amsterdam het maakt niet uit de winkels en producten zijn toch vrijwel hetzelfde overal.

  Daarbij komt het internet winkelen, outlet centrums, en idd. de hebzucht van gemeentes met parkeer kosten, belastingen op ondernemers die de prijs van hun producten opdrijven, idiote stadswachten.

  Zaterdag stond een stuk in de telegraag dat de gemeente Amsterdam het merendeel de ijswinkels wil verbannen uit het centrum omdat het er te veel waren. nu ze willen ook geen coffeeshops geen bordelen, geen snackbars, bruine kroegen etc. maar ik denk dat ze binnenkort blij mogen zijn met betalende huurders in de binnenstad ook in Amsterdam centrum.

 16. janbeute zegt op

  En wat denk je van de winkel straten in Thailand dan .
  Ik ken ze allemaal de Big C , de Tesco Lotus , Promenade resort mall en vele andere .
  Ik kom er wekelijks , Lotus zelfs dagelijks .
  Veel personeel dat is zeker , of ze deskundig en gemotiveerd zijn daar heb ik een andere mening over .
  Maar klanten zie je weinig in verhouding tot de grote van de winkel .
  Een simpel voorbeeld uit ervaring .
  Big C no 2 te HangDong , maar de Big C in Lamphun waar ik ook regelmatig kom is niet veel anders .
  Aankomend op de motorbike is de parkeerplaats altijd goed gevuld ( veelal uni studenten en in lamphun Nikom werkers ) , in de weekenden en feestdagen zelfs propvol .
  Kom je boven in de Big C , dan zijn van al die lange rijen van kassas maar 3 of 4 open .
  Soms zelfs maar 2 .
  Het is er niet druk , maar dat zag ik al .
  We hebben nu weer in Hang Dong een nieuwe Kad Farang .
  De oude is gedeeltelijk afgebroken na ongeveer een leeftijd gehad te hebben van 10 jaar .
  Veel leegstand , zelfs enkele shops hebben nooit een huurder gehad .
  Dus alles tegen de vlakte en weer een nieuwe en grotere bouwen incl Mac Donalds .
  Ook hier kom ik zelfs wekelijks .
  De eerste shop die al weer verdween was een hotdog broodjes shop .
  Na er nooit zelfs geen hond te hebben gezien , stond er al na 3 maanden een sign op de ruit , met daarop gesloten wegens renovatie .
  Ik zag geen enkele renovatie , maar ineens was er op de zelfde plaats nu een healthy orange jus ed shop .
  Ik snap het soms niet meer met al die shops hier in mijn omgeving .
  Er is nooit een klant te zien .
  Bij mij in het stadje Pasang en omgeving barst het van de nieuwe restaurants , coffee shops en ga maar door .
  Hoe maken deze mensen dan geld op een dag vraag ik mij wel eens af .
  Ook hier weer geen donder te doen .
  Promenade resort mall in CM is ook een groot winkel centra .
  Gelukig hebben ze nu daar sinds dit jaar een gedeelte van de CM immigratie .
  Maar blijkbaar als ik er kom is het niet druk ( bij de img wel hoor ) , ook dan vraag ik mij weer af hoe maakt men hier geld .
  En dan heb ik het nog niet over de mega bouwmarkten halla de grote van een Globalhouse keten .
  Die hier inmiddels ook als paddestoelen uit de grond rijzen .
  ik begrijp er niks meer van , wie kan mij dit uitleggen .

  Jan Beute .

 17. Jan zegt op

  Je moet maar als beginnende ondernemer in de binnenstad een pand willen huren, dit is niet op te brengen het is niet dat ze niet willen maar niet kunnen.(betalen) Dus Corretje leegstand zal nog veel groter worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website