Twee virussen ontmoeten elkaar in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags: ,
18 april 2020

Corona, een virus dat zweeft in de hitte van Bangkok, ziet een andersoortig virus dat ligt te rusten in de voortuin van een mooi huis. Dus zweeft hij erheen om hem te begroeten.

Corona: Hallo, ik ben Corona. Ik ben onlangs in dit land aangekomen. Het lijkt erop dat jij hier belangrijk bent. (Buigt uit respect).

Corrupticavirus: Hallo, ik ben Corruptica. Waar kom je vandaan en wat doe je hier?

Corona: Ik kom uit China en ben op wereldreis. China en Thailand zijn broeders en aangezien Chinezen graag naar Thailand komen, heb ik besloten om het ook te komen bekijken.

Corruptica: Oh, ik begrijp het. Ik heb echter gehoord dat jij de Chinezen hebt afgeschrikt. Ze hebben Thailand de laatste tijd niet bezocht. Waar logeer je?

Corona: Ik vind het geweldig om hier bij de mensen te leven. Mijn vrienden en ik vinden meestal onderdak in hun longen. Het is daar warm en er is genoeg eten. Wat doe jij trouwens?

Corruptica: Ik woon en werk ook met mensen. De meeste mensen met wie ik leef hebben macht en aanzien en leven er goed van.

Corona: Dat is goed, maar de meeste mensen waarmee ik woon zijn anders. Ze hebben meestal koorts, kunnen niet eten en kunnen niet gemakkelijk ademen. Ik woon bij sommigen enkele maanden, terwijl sommige anderen mij er na twee weken uitschoppen. Dus, hoe maak jij de mensen om je heen zo rijk?

Corruptica: Oh, nou, ik kruip gewoon in hun hersenen en geef ze ideeën over rijk worden door smeergeld aan te nemen. Het is echt geen moeilijke klus. En als deze mensen rijk worden, laten ze me nooit in de steek. Mijn voorouders wonen hier al generaties lang. Hoe lang ben je van plan hier te blijven?

Corona: Mijn vriend, ik wil hier heel lang blijven. Deze stad is zo leuk, maar goede mensen willen me verdrijven. Ze hebben doktoren en verpleegsters gemobiliseerd om met me te vechten, en deze mensen zijn veel sterker dan ik.

Corruptica: Weet je dat sommige goede mensen er ook aan werken om mij eruit te jagen? Sommigen hebben zelfs organisaties opgericht om van me af te komen, maar hoewel ze al lang aan deze uitdaging werken, is het ze nooit gelukt. Dit komt omdat de meeste mensen hier nog steeds zwak zijn. Ik heb kunnen gedijen in de hersenen van enkele “big shots”, die genieten van een goed leven met veel macht.  Dus ze zorgen altijd goed voor me en laten me nooit in de steek. Wat betreft degenen die van mij en mijn mensen af willen, ze blijven verzwakken en leiden een armzalig leven.

Corona: Jij bent zo slim en gelukkig. Ik ben erg jaloers op je. In tegenstelling tot jou, blijven mijn vrienden en ik worstelen. Degenen die naar het Westen zijn gegaan, worden geconfronteerd met felle tegenstand. Het lijkt erop dat we binnenkort worden gedood … Ik ben bang.

Corruptica: Corona, als jij een lang en gelukkig leven wilt leiden zoals ik, moet je opschieten en muteren in een corrupticavirus! Als je je niet haast, kan jouw soort uitsterven.

Corona: Wat een interessant idee! Wat moet ik doen om een corrupticavirus zoals jij te worden?

Corruptica: Ten eerste moet je een verzoek tot mutatie indienen. Elk formulier kost 4.000 baht maar gelukkig heb ik er eentje bij de hand, al kost het je wel 6.000 baht.

Corona: Oké, mijn vriend. Ik betaal om te overleven. Wat nu?

Corruptica: Vul het formulier in en ga dan naar de afdeling Mutatie. Maar het is daar meestal erg druk en je moet extra betalen voor snelle service, maar als je mij 8000 baht geeft, voltooi ik het proces voor je.

Corona: Wel een hoop geld, hoor……

Corruptica: Helemaal niet. Je moet weten, dat mijn baas en ik een groot mutatiequotum van deze afdeling hebben. Als je alleen gaat, zul je lange tijd in de rij staan. En wie weet, misschien is het mutatiequotum opgebruikt tegen de tijd dat je bovenaan de wachtrij komt. Dan kun je niet muteren en moet je wachten tot je volgende leven.

Corona: Ja, ik snap wat je bedoelt. Maar de hele zaak is zo duur….

Corruptica: Luister, Corona, petitieformulieren zijn zeldzaam en wachtrijen voor inzending zijn erg lang. Bovendien zijn alle migratiequota van ons. Dus je kunt maar beter betalen, jongen!

Vervolg: Een week later voltooit het coronavirus zijn mutatieproces, kiest het ervoor om zich te specialiseren in “kickback designing” en leeft nog lang en gelukkig in het land van corrupticavirus.

Het gesprek werd opgetekend door Warapatr Todhanakasem, President van het Institute of Research and Development for Public Enterprises. U kunt het in het Engels lezen op  https://www.nationthailand.com/opinion/30386150

17 reacties op “Twee virussen ontmoeten elkaar in Bangkok”

 1. Yan zegt op

  Schitterend geschreven!!!…

 2. Chander zegt op

  Ja, erg leuk om dit te lezen.

 3. Jan zegt op

  knap gedaan (hoe komt een mens erop (ᵔᴥᵔ) )

 4. Heere zegt op

  Geweldig verhaal!
  Heerlijk om grinnikt…

 5. Heere zegt op

  Gegrinnikt dus …

 6. Bertje zegt op

  geweldig.

 7. Marc s zegt op

  Ik wacht ongeduldig op je volgende verhaal

 8. cornelis zegt op

  zeer vermakelijk.

 9. maryse zegt op

  Geef ons aub nog meer van dat soort humor!

 10. marcello zegt op

  En dit heeft zeer zeker betrekking op Thailand.

 11. Oean Eng zegt op

  Ja, waanzinnig verhaal. Hulde!

  • Luc Vanleeuw zegt op

   vermakelijk maar wel de vinger in de wonde!

 12. Wim ELBERS zegt op

  Zag hem 2 weken geleden. Alles gaat goed met deze goede mens.

 13. Luc de rijcke zegt op

  Yep Corona is al een tijdje in België en zijn beste vriend corrup is hier al veel langer

 14. FrankyR zegt op

  Ik heb hartelijk gelachen…Dank!

 15. Ingrid van Doorn zegt op

  Wat een leuk verhaal en hoe kom je op het idee.

 16. Herman buts zegt op

  we kunnen er allemaal eens mee lachen maar er zit veel waarheid, vooral over het corruptionvirus. het zal veel moeilijker uit te roeien zijn dan dan corona dat is zeker.maar het blijft leuk om te lezen .Ik hoop dat de schrijver nog op vrije voeten is na de publicatie in the nation. Prayut en gevolg hebben volgens mij weinig gevoel voor humor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website