We kennen allemaal het gehate twee-prijzensysteem in Thailand. Voor buitenlanders wordt soms zelfs het dubbele gerekend bij de toegang voor een natuurpark, museum of andere overheidsinstellingen.

De reden van deze vorm van discriminatie is dat buitenlanders rijk zijn en dus meer kunnen betalen dan Thai. Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar er valt weinig aan te doen. Soms wil het tonen van een Thais rijbewijs wel eens helpen.

Nog vervelender is als het stiekem gebeurt. Dus een hogere prijs rekenen voor buitenlanders zonder dat je dat kenbaar maakt.

Collega blogger Richard Barrow schreef al eerder op zijn blog dat het Reuzenrad bij Asiatique The Riverfront in Bangkok nogal dubieuze regels toepast.

Asiatique The Riverfront heeft voornamelijk de rijkere Thai als doelgroep en natuurlijk hordes toeristen. Er is dan ook geen enkele reden om voor een Reuzenradkaartje een toeslag te rekenen. Toen Barrows er op zijn blogs en Facebook pagina aandacht aan had besteed, trok het Reuzenrad het twee-prijzensysteem in. Maar nu alle ophef is weggeëbd, blijkt dat het deze attractie weer op oude voet is verder gegaan.

De getoonde prijs is 250 baht. Er staat niet bij of dat voor buitenlanders of voor Thai geldt. Toen Barrows er afgelopen weekend weer ging kijken, bleek dat ze wederom twee prijzen hanteren. Thai betalen namelijk maar 200 baht.

Barrow roept dan ook op om het reuzenrad te boycotten en vooral iedereen kenbaar te maken op welke stiekeme manier men hier probeert om buitenlanders meer te laten betalen.

Ik sluit mij daarbij aan. Het gaat mij niet om die 50 baht maar om de geniepige manier. Daarnaast geef je een fout signaal af als je iedere farang als een soort melkkoe beschouwt.

Hoe denk jij daar over? Geef je reactie.

52 reacties op “Het stiekeme twee-prijzensysteem bij het Asiatique reuzenrad in Bangkok”

 1. Thailand John zegt op

  Dat is nu echt Thailand tenvoeten uit, gewoon niet meer gaan.Waarom moet er in dit soort atracties een twee prijzen systeem berekend worden. Met de falang is het netzo als met de Thaien. Je heb arme falangs,
  Falangs die het wat beter hebben , Falangs die het heel goed hebben en rijke Falangs. Het zelfde als in andere landen. Dus gewoon een prijs voor iedereen.

 2. Net zegt op

  Sorry ik kan me daar niet zo druk overmaken.Wij hebben het toch beter als een gemiddelde Thai.Het is alleen dat het stiekem gebeurd,dat hoort niet.En het verschil loopt toch ook niet in euro’s.In veel landen rekent men 2 prijzen maar daar doen ze het nóg gewiekster.Gr.

  • danny zegt op

   beste Net,

   Als mensen zich niet meer druk maken om juist dit soort dingen dan hoef in ieder geval jij je ook niet druk te maken over fraude in het groot.
   Fraude en bedrog begint vaak in het klein en het is juist goed om dan dit soort bedrijven (of in de politiek)de mensen daar op te wijzen.
   Gelukkig zijn er mensen die zich daar WEL druk om maken…dat is altijd het begin van een betere wereld.
   Dankzij deze mensen kun jij dingen kopen bij goede bedrijven die het belangrijk vinden om eerlijke handel te drijven zonder list en bedrog.
   Mijn mening is dan ook…..goed dat mensen zich uitspreken over juist dit soort zaken om corruptie te voorkomen.

 3. gerrit zegt op

  Wat een gezeur Gewoon betalen en geen stress kweken.

  Gerrit

 4. LOUISE zegt op

  Boycotten dat rad bij die ratten.
  Net wat de bovenbuurman zegt.
  We hebben niet allemaal problemen om die stapels in de kast recht te duwen.

  Soms op een markt proberen ze het ook.
  Zeggen ze met een lachend gezicht 100 baht, terwijl het rond de 40 is.
  Als ik dan vraag of ze gestoord zijn is het; “”hahaha, was een grapje”””
  Zou op dat moment graag een gratis face-lift willen geven, met mijn nagels dan.

  Ik ga ze vast vijlen.
  LOUISE

 5. Frank zegt op

  Je mag gewoonweg niet vergeten dat je als Farang steeds als een wandelende ATM-machine beschouwd wordt.
  Het land van de glimlach voor de Thai wordt het land van de grimlach voor de doordeweekse toerist.

 6. B.Mossel zegt op

  Sluit mij bij bovenstaand aan.Het overkomt mij veel.Dit jaar nog in Mse Rum in tijger zoo en het apenpark.Ook het Aquarium in Bkk hanteerde dat.Als een ieder het mijd,komt er wel verandering in.
  B.M

 7. Han Wouters zegt op

  Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt in dat rad te stappen als men 2 prijzen hanteert. En nog wel stiekem ook. Walgelijk. Ik heb er overigens in sommige gevallen geen moeite mee om wat mee te betalen dan een thai, BV een museum of nationaal park. In nederland worden veel musea en dergelijk gedeeltelijk gesubsidieerd en ik vind het van de zotte dat ik indirect meebetaal aan een toegangskaartje voor een tourist. Heb alleen geen idee wat dat voor het tourisme zou betekenen dus ………

 8. Esmeralda zegt op

  Het gaat inderdaad niet om die 50 bath maar je krijgt er inderdaad een naar gevoel van. Ik ben het er helemaal mee eens om deze attractie te boycotten. Persoonlijk vind ik Asiatique één grote kermis attractie en weet je van te voren dat je hier meer betaald dan elders. Je mist er niets wanneer je hier niet geweest bent.

 9. Mark zegt op

  Ik heb het al vaker meegemaakt in Thailand, maar ook in omliggende landen. Sindsdien laat ik mijn (Thaise) vriendin altijd de (entree) kaartjes kopen en blijf ik uit het zicht van de kassa wachten. Ook in winkels of op markten, als zij een tas, schoenen of jurkje wil kopen, zorg ik dat ik niet bij haar in de buurt sta. Hebben ze in de gaten dat zij een farang bij zich heeft schiet de prijs omhoog. En aangezien zij veel van haar eigen verdiende geld koopt en dus ook de laagste prijs wil betalen, vraagt ze mij meestal om iets verder op te wachten. Meestal drink ik dan effe een lekker koud Singa-tje.

 10. Theo zegt op

  Wat een onzin! Ditzelfde gebeurt in de USA, ook daar betaal je als tourist meer dan de Amerikanen! En wat te denken van de supermarkets in Nederland aan de kust, die aan eigen inwoners kortingsbonnen geven die je als vakantieganger daar niet krijgt! Maak je druk om echte zaken! Dit gebeurt wereldwijd.!

 11. B zegt op

  Beste,

  Ik heb ooit eens zelf meegemaakt ik wou naar het thaiboksen gaan kijken , het was bijna het aanvangs gevecht . Er stond heel veel thais volk voor de ingang plots werd er geroepen en iedereen ging naar de zaal waar de ring stond zonder ticket. Dus ik sluit me daar bij aan en word tegengehouden omdat ik niet in het bezit ben van een ticket ….. En vraag om uitleg om dat iedereen rond om mij gewoon binnen loopt.

  Enige uitleg was buy ticket …. Zonder meer , een Thai gaat gratis en omdat je blank bent betaal je 1500 bath.

  Ik heb er vriendelijk voor bedankt en rustig doorgegaan .

  • Soi zegt op

   Beste B, je betaalt niet meer omdat je blank bent (dat denk je misschien), je betaalt meer omdat je een falang bent, welk woord synoniem staat aan ……………..(zelf maar invullen!).

 12. Eric zegt op

  Beschouw het als : een verblijfsbelasting. Maar ik ben het wel eens dat het niet stiekem mag gebeuren!

 13. Davis zegt op

  Een ritje met de olifant in Ayutthaya, na bezoek van de ruïne etc. Tja moest alweer dubbel zoveel dan mijn Thaise vriend, en vond dat vervelend, telkens uitgebuit te worden. Nu ging het niet over 50 THB, maar enkele 100-en meer. Toch maar gevraagd aan de mahout ‘Sir, can you tell me why falang pays 2 time more then Thai?’ antwoord: ‘falang 2 time more big then Thai’. Tja wat zeg je daarop.

  Verder ben wel akkoord met het systeem van 2 prijzen: maar alleen als dat duidelijk aangegeven wordt, EN als het gaat over tempebezoekl; musea, nationaal erfgoed e.d.

  • chris zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten.

 14. HansNL zegt op

  Het gehate tweeprijzensysteem is een uiting van, in mijn visie, rassendiscriminatie.
  Het zijn vooral de blanke westerlingen die de pineut zijn van het meer betalen.
  Andere Aziaten betalen vaak de Thai-prijs.

  Stel je voor dat in Nederland een pretpark, ik noem maar wat, een hogere prijs voor de Aziaten, of nog erger donkerhuidige anti zwarte piet activisten, zou gaan rekenen, Nederland was te klein, en terstond zou er een gans legioen prodeo strafpleiters klaarstaan, daartoe opgejut door een regiment doe-goeders, die terstond het pretpark voor de magistrale beoordelaars zou dagen.

  Stel je alleen de journalistieke furore maar voor.
  Nederland was te klein……

  En dan zijn er nog medelanders die menen dat je niet moeilijk moet doen, gewoon meer betalen, bek houden en “genieten”.
  Want we zijn toch rijker als de gemiddelde Thai?

  Denk het niet!
  Boycotten die hap!
  Veel ruchtbaarheid aan geven, desnoods de vaderlandse pers inschakelen, wat zeg ik, de hulp van de verenigde EU-ambassadeurs en consuls inroepen.

  Kort gezegd, op alle mogelijke manieren deze raciale wanstalterigheid openbaar maken.

  Gewoon betalen?
  Nou nee.

  • Soi zegt op

   HansNL, je schiet een eind door! Nergens voor nodig. Heeft iets van onverdraagzaam, terwijl het dubbele prijzingssysteem juist niets met rassendiscrimininatie te maken heefgt, maar enbkel met voor Thaise begrippen eenzijdige ‘positieve’ discriminatie van de portemonnaie-inhoud, en dan m.n. van falang. Dat andere Aziaten bv. een Thai toegangsprijs betalen is in die zin terecht, gezien hun magere portemonnaie-inhoud ook nu weer t.o.v falang. Dat geldt niet voor iedere Aziaat. Indonesische kennissen van me betaalden idem een falang-prijs, waarbij de kassajuffrouw straf naar hun outfit had gekeken.
   Irritant is inderdaad dat niet overal kant en klaar open en bloot wordt aangegeven dat falang meer wordt berekend dan ‘eigen volk’, maar van dat laatste begint Europa ook goed last te krijgen, Nederland niet in het minst. Minder hoog van de toren en bij de feiten blijven, is mijn devies. Dat is de beste manier om scheve zaken recht te krijgen. Uiteindelijk werkt dat in Thailand ook op deze manier. En bedenk: uiteindelijk zijn we rijker dan de Thai, mag er best wat meer gevraagd worden, als het maar eerlijk blijft.

   • jacob abbink zegt op

    Dat argument van de falang is rijker dan de Thai is in veel gevallen onzin,ging eens met de pujaban naar de warmwaterbron op Phuket,de man was niet armlastig,wat ook aan kledij en auto te zien was,ik mocht echter weer dubbel tarief betalen.

    • Soi zegt op

     Dat Thai in een aantal gevallen rijker zijn klopt, maar ook niet meer dan dat. Bekend is dat zo’n 20% van de Thai een bovenlaag vormen, maar dat is in NL niet anders. De middenklasse is groeiende, maar met een gemiddeld inkomen van ThB 30duizend p.mnd halen zij het niet bij de gemiddelde NL pensionado, om het maar niet te hebben over de gemiddelde vakantiebudgetten van de gemiddelde toerist, (niet zijnde backpacker). Tegenover die ene rijk uitgedoste poejijban zet ik met gemak meerdere armlastige dorpelingen, van wie jongeren onder hen niet eens de kans hebben ooit te klimmen op de maatschappelijke ladder. Die situatie is mede verantwoordelijk voor hoe Thai nog steeds kijken naar falang. ‘Ze zijn rijker, hoe dan ook, puur en alleen omdat zij als falang geboren zijn’. Voordat deze stereotypering weg is, gat nog even duen, zoals dat ook is inzake de stereotypische kijk van falang naar Thai.

 15. GerrieQ8 zegt op

  Iets voor de Verenigde Naties? Bemoeien zich ook al met onze zwarte Pieten, dus hebben ze tijd te veel en kunnen e zich mooi hier mee bezig houden. Snoepreisje BKk toch veel interessanter dan Groningen? Of nie toch, of wel dan?

 16. Eugenio zegt op

  Het betreft hier wel een Hollandse attractie, die geëxploiteerd wordt door een
  Zwitsers bedrijf!!!
  Teveel rijke Thaise en buitenlandse bedrijven, maken misbruik van het Thaise gewoonterecht om de toerist legaal veel te veel te laten betalen. Echt goede argumenten om dit goed te praten heb ik nog niet gelezen. Met de worden onzin, zeuren en jij-bakken over de situaties in andere landen kan ik niet zoveel.

  http://www.parkspot.eu/nl/2013/02/dutch-wheels-asiatique-sky/

  • cor verhoef zegt op

   Prettig om the weten dat deze attractie geexploiteerd wordt door Nederlanders en Zwitsers. Wanneer het geheel in Thaise handen zou zijn, is de kans groot dat zo’n schommel een keertje naar beneden dondert. Extra vervelend als je dan ook nog eens te veel betaald hebt.

 17. Rob Joppe zegt op

  Hufterig gedrag een ander woord heb ik er niet voor als ik het zie dan draai ik me om dan maar niet.
  Iets voor de reisburo,s.? Zou niet verkkeerd zijn om daar eens uitgebreid bbij stil te staan want bij chinezen berekenen ze het ook niet.

 18. jacob abbink zegt op

  Gewoon niet in meegaan,ging eens naar een shoppingmall in Bangkok,op het dak was een dierentuin
  wij met de lift naar boven,daar zat een dame aan de kassa,ze rekende voor mij een hogere prijs dan voor
  mijn vrouw,waarop ik haar vroeg of ik duurdere apen te zien kreeg,na een ontwijkend antwoord besloot ik
  weer naar beneden te gaan,destijds was daar een tops,heb daar koffie gedronken en gewacht tot vrouw en
  kinderen uitgekeken waren,het is niet om de 100 bath,doch om het principe.

 19. W.Derix zegt op

  Beste mensen , waar maken wij ons in hemelsnaam toch druk over !!
  Over een entree kaartje , dat in Nederland misschien 5 a10 maal duurder is !!
  En trouwens , dit gebeurd worldwide !!
  En wanneer je het te duur vindt loop je toch gewoon voorbij !

 20. Eric Donkaew zegt op

  Ik vind 250 om 200 baht nog wel meevallen.
  Ik heb 200 (ikzelf) om 20 (mijn vrouw) meegemaakt voor een attractie waar overigens niets aan was. Dus tien keer zo veel. En verdien ik 10 keer zo veel als een gemiddelde Thai? Ik dacht het niet.
  Dit soort prijsverschillen ga ik in het vervolg niet meer betalen.

  Natuurlijk hebben toeristen gemiddeld meer te besteden dan de doorsnee Thai. Maar vergeet niet dat diezelfde toeristen een duur vliegticket betaald hebben om naar het ‘goedkope’ Thailand af te reizen.

  Wat mij betreft mag er actie worden ondernomen tegen dit tweeprijzensysteem.

 21. jhvd zegt op

  Natuurlijk is dat niet zoals het hoort.
  In andere landen heb je dit ook, in ieder geval
  in Spanje is dat het geval.
  Die zelfde ervaring heb ik ook gehad op twee locaties in Thailand.
  Als je alleen voor een loket staat dan valt het nog wel mee als je dit overkomt
  omdat je dan de vergelijking mist.
  Maar in gezelschap van een Thai geeft dat toch een ander gevoel vind ik.
  Hartelijke groet,
  jhvd

 22. Mathias zegt op

  Eigenlijk moet ik lachen om een paar bloggers die praten over gezever en waar maak je je druk om….Durf mijn geld te verwedden dat die meer op de centen zitten dan degene die over 50 bht praten. Voor mij is het simpel: een principe kwestie is een principe kwestie al gaat het om 0,0000001 bht!

 23. kees1 zegt op

  Mijn gedachte hierover.
  Om een park of dierentuin open te houden heb je geld nodig. Om ze toegankelijk te houden voor de gewone Thai moet de entre prijs laag zijn anders kan hij het niet betalen en komt hij niet.
  Van de prijs die de Thai betaald zou het park misschien niet kunnen overleven
  Van het geld dat de fallang meer betaald kan dat misschien wel . En kan ook de gewone Thai genieten
  van dat park. Als je het zo ziet heb ik er geen moeite mee. Over de helle wereld gebeurt het zelfde
  Ga maar op vakantie. Naar Spanje Frankrijk Italie om er maar een paar te noemen.
  Je word rondom bestolen en dat gaat dan niet om een paar eurotjes
  Als ik er toe bijdraag door dat ik wat meer betaal en daar door de Thai de mogelijkheid bied dat ook hij eens met zijn kids een leuke dag heeft. Nu iedereen boos op mij. Maar dan doe ik dat met plezier.
  Ik weet heel goed wat het is als je niks heb

  grot Kees

  • Henk zegt op

   Beste Kees, in principe ben ik het wel met jouw eens. Als het zo zou lopen tenminste. Ik vrees echter dat het meerdere dat de farang in het laadje schokt, ergens in een leuke bungalow of dure auto van de directeur en z’n familie verdwijnt.

 24. Hans Struijlaart zegt op

  Wat een heisa om iets onbenulligs. In dit geval is het heel duidelijk. De vraagprijs is 250 bath en als je Thai bent krijg je 50 bath korting (ook voor de rijke Thai, wat je niet natuurlijk niet kunt controleren of een Thai rijk is, modaal of arm). Maar laten we ervan uitgaan dat 90% van de Thai armer is dan de gemiddelde farang. Het was anders geweest als ze adverteren met 200 bath en je dan 250 bath moet betalen. Ik heb absoluut geen moeite met het 2 prijzensysteem, zolang het niet over de top gedraaid wordt. Laten we eerlijk zijn; de gemiddelde Thai is een stuk armer dan de gemiddelde Farang. En dat ze dan 2 prijzen hanteren, omdat de Thai denken dat Farangs meer kunnen betalen, dan is dat ook zo in 90% van de gevallen. Eerlijk systeem? Nee. Maar begrijpelijk? Ja. Als je een ticket naar Thailand kunt veroorloven voor 800 euro, dan moet je niet gaan zaniken over het 2 prijzensysteem. Je hebt dat overal in Thailand of je nu naar een museum gaat, een waterval, een pretpark of een museum. En natuurlijk is dat vanuit Farang benadering onbegrijpelijk. Maar dat zegt ook iets over de bekrompenheid van de farangs, dat ze de Thaise manier van denken absoluut niet begrijpen. Hetzelfde gaat op in het verkeer: Als je een ongeluk maakt kijken ze niet naar wie er in de fout is gegaan, maar wie kan de rekening betalen. En daar heb ik wel mijn bedenkingen over!! Misschien is dat meer een topic om over te praten, dan over het geneuzel over 50 bath, Groeten Hans

 25. Michel zegt op

  Ik begrijp dat mensen dit heel vervelend vinden, maar dan moet je wat mij betreft gewoon niet naar dit soort attracties gaan. Sterker, dan kan je een bezoekje aan Laos ook wel uit je hoofd zetten want Thais mogen daar gratis het land in terwijl wij flink moeten lappen.

  Protesteren gaat weinig zin hebben ben ik bang. Thais kennende gooien ze bij tegenvallende bezoekcijfers gewoon de prijzen omhoog, TIT!

 26. Poo zegt op

  Mr. Hans ik ben thaise en u mag het onbenullig vinden het is en blijft een vorm van discriminatie en ik ben zeker mocht dit in nederland of belgië gebeuren je al vlug problemen zou hebben .
  U doet alsof wat meer betalen als farang normaal is en u uit het als onbenullig geneuzel …wel mr. Hans soms kan ik mij als thaise daar heel erg in ergeren ..want wat bereiken ze daarmee dat er veel minder farang de attracties aandoen ….dus minder inkomsten terwijl mocht er voor ieder dezelfde prijs zijn er veel meer zou worden bezocht en het prijsverschil niet zou nodig zijn want door het meerbezoek zou dat overstegen worden ….en mijnheer hans of gerrit en Co. wij gaan geen stress kweken van die meerprijs want wij gaan er gewoon niet naartoe maar wel hebben wij stress van farang die dat maar gewoon vinden en alles aanvaarden ..want zo denken veel thais dat ze zich alles kunnen permiterren .

 27. Rob V. zegt op

  Persoonlijk vind ik dat attracties ten eerste open kaart moeten spelen over de prijzen. Dus als er al dubbele prijzen zijn, geef dit dan duidelijk aan en geen verhulde kortingen of iets dergelijks. Hogere prijzen voor buitenlanders (lees: toeristen dus, niet mensen die wonen en werken in Thailand en net als elkeThai belastinplichtig zijn) is begrijpelijk als de attractie in stand wordt gehouden met gemeenschappelijk geld: musea etc. die door belastinggeld worden onderhouden of van nationaal belang zijn en dus zo laag drempelig mogelijk worden geacht. Je kunt dan voor de toeristen een normale prijs berekenen (kostprijs plus kleine winstmarge) en voor de inwoners op of onder de kostprijs.

  Voor particuliere attracties vind ik het belachelijk. Dat is gewoon mensen afrekenen op hun afkomst: als je als buitenlander in Thailand woont en werkt en je hebt je rijbewijs of ander bewijs van (semI)permanent verblijf niet bij je moet je wellicht toch de hoge toeristen prijs betalen. En een aziaat uit een naburig land kan wellicht ten onrechte de “Thai” prijs aangerekend krijgen in plaats van de toeristen prijs. Hoe minder dubbele prijzen hoe beter, dan hoeft niemand zich gepakt te voelen. Ik geef de voorkeur aan vrijwiillge bijdrages zoals een tipbox of goededoelen box. Als ik naar een toeristische tempel ga weiger ik ook een toeristen entree te betalen. Ik geef hetzelfde of een hoger aantal bathtjes liever uit aan een merrit making en/of donatie aan de donatie boks. Het gaat niet om die paar bahthjes (al vind ik een verdubbeling of vertienvoudiging van het entreebedrag absurd!!), het gaat er om dat je respectvol wordt bejegend en niet als wandelende ATM wordt gezien.

 28. Bangkokker zegt op

  Komend weekend ga ik heen en ik denk dat ik het reuzerad maar laat voor wat het is.
  Ik heb het al meerdere keren meegemaakt bijvoorbeeld bij een dierentuin in Phuket en krijg er toch een naar gevoel van.

 29. Roel zegt op

  Zeker een heisa om bijna niks. Ging in 2007 met mijn vriendin naar de dierentuin op Phuket en moest daar 100 bath voor mijn vriendin en 1000 bath voor mijzelf betalen, dat stond trouwens ook aangegeven.
  Hoe het nu is weet ik helaas niet, maar dat vond ik toen in ieder geval wel afzetten van de farang.
  groeten Roel

 30. Henk zegt op

  Indien men i.v.m. de “rijke toerist”, in welk land dan ook, twee prijzen wenst te gebruiken dient men dit eerlijk, duidelijk en transparant te tonen. De hoge prijs tonen en stiekem een lagere prijs hanteren voor de lokale bevolking is niet correct. Dit schaadt, op termijn, ook het toerisme, vertrouwen en daarmee je beoogde doel, een gebeuren draaiende houden en daar geld mee te verdienen. Altijd jammer zo een gedrag!

 31. Franky R. zegt op

  Dit vind ik pas geneuzel om niets!

  Men ervaart een achterstand en voelt zich meteen in de wiek geschoten? U hoeft niet naar Thailand te gaan om een toeristenprijs te betalen! Ik ben in meerdere landen geweest en heb altijd ervaren dat de toerist, zeker diegene die de taal ter plaatse niet beheerst, een meerprijs betaald.

  Oa. de VS, Cuba, Brazilië! En daar gebeurt het op een veel genieperige manier! En zijn de prijzen ook nog eens veel hoger!

  Wat denkt u dat de toerist in Amsterdam betaalt voor snuisterijen en dergelijke? Ja, en toen was het stil…

  • Thailand John zegt op

   Ja toen was het stil, want u was gestopt, Maar u heeft gelijk dit is pas geneuzel.

   En we hebben denk ik vrijheid van menings uiting, maar het is beslist geen geneuzel er zijn hier veel falangs die van een AOW en als ze geluk hebben een Pensioen of pensioentje hebben. Voor die mensen is het hardewerkelijkheid.En zeker voor die mensen die hier officieel wonen en uitgeschreven zijn. Want die hebben niet al die voordelen van Nederland en nu maak ik de roeiboot los, of gooi de knuppel in het hoederhok. Veelal ten onrechte van twee walletjes eten.
   En eigelijk , hoe noemen ze dat sjoemelen of frauderen. Ja Ja En toen was het stil of brak de hel los. Vriendelijke groeten.

 32. Edmee zegt op

  Wij waren in het museum in Chiang Mai. Toen ik aan een Thai vroeg wat de entreeprijs was, kreeg ik alleen een glimlach. Mijn Nederlandse vrouw kwam eraan en kan het Thaise schrift lezen en daar stond keurig de vermelding wat de Thai moeten betalen. De entreeprijs stond ook in het Thai. In dit geval wordt het niet stiekem gedaan, alleen moet je het schrift kunnen lezen. Uiteindelijk hebben wij op vertoon van onze rijbewijzen de Thai prijs betaald. In Nederland heb je de museumjaarkaart, airmiles, kortingsbonnen, waardoor de toerist ook meer betaalt.

  • Rob V. zegt op

   @ Admee (vreemd genoeg opent er op mijn Iphone geen “u reageert op” inspring bericht meer als ik op “reageer” klik): prijzen in Thais schrift is even geniepig als geen prijs vermelding. Nouja, of je moet het verzachtend vinden dat als je een beetje nadenkt je weet dat je genaaid wordt als de toeristen prijzen in Arabische cijfers (0-9) staan en de Thai prijzen in Thai schrift en getal notaratie (
   ๐ – ๙ ). Echte open communicatie is als je tekst in het Eneks en Thais schrijft met alle getallen in de Arabische notatie en hierbij alle prijzen vermeld. Dat kun je als bezoeker zien of je meer betaald of niet en kun je beslissen of je een mogelijk prijsverschil verantwoord vindt of niet.

 33. Peter Yai zegt op

  Geachte Lezer

  Dit weekend naar de Floating market Pattaya geweest Ik wou daar niet heen maar mijn thaise schoondochter en haar man(hadden dit uitgezocht) hun mochten zo door lopen ik na kwaad geworden te zijn en mijn thaise rijbewijs laten zien moest uiteindelijk helemaal terug en een gratis sticker ophalen en toen mocht ik er ook gratis in. Als ik met mijn thaise rijbewijs bijvoorbeeld 100 baht moet betalen bij de houten tempel op naklua en geen 500 dan had die Tempel al gemiddelt 10/20 maal per jaar mij met Hollandse vrienden die mij bezoeken gezien nu ben ik er 1 keer geweest sommige dingen werken averechs(ik heb ze een keer een mail gestuurd geen antwoord gehad) het is bij mijn huis vandaan de dichts bijzijnde atractie

  vriendelijke groeten Peter Yai

 34. theoS zegt op

  Weten jullie wel hoe dit ontstaan is,dat dubbele prijssysteem? Degene die daarmee begon,al in de jaren’70,was de Chinese eigenaar van de krokodillenfarm in Samut Prakan.Ging daarheen met mijn Thaise buurman en familie(1976) hun betaalden,ik dacht 30 baht en ik 300!!! Was in 1976! Overal in Thailand betaalde ik de gewone prijs die Thais ook betaaldenmbehalve bij die schoft van die krokodillenfarm,ja,ik heb hem ook goed verteld wat ik van hem dacht,heeft niks geholpen.

  Het ergste vind ik dat als ik met mijn vrouw,zoon en dochter ergens naar toe ga en ik als vader en echtgenoot meer moet betalen,wat denk je dat er door de gedachten van mijn zoon en dochter gaan?

  Wil mijn zoon ergens naar toe dan gaat hij met vrienden en hun Thaise familie erheen want zijn vader is een F…… farang en wordt op neergekeken.,beiden mijn zoon en dochter zijn volwassen.

  En die gasten die zeggen ‘wat geeft het’zijn leeghoofden die mij het bloed doen koken en mij woest maken.

  • Eugenio zegt op

   Deze man heeft altijd zijn portemonnee getrokken voor zijn gezin. En waarschijnlijk meer dan zijn deel aan de Thaise samenleving gegeven. Als stank voor dank wordt hij vernederd bij de entree, uit de Thaise (familie) groep gehaald en kan hij de hoofdprijs betalen of buitengesloten worden van zijn familie. Welkom In Thailand!

  • kees1 zegt op

   Beste Theo
   Rustig aan maar denk om je hart. We zijn niet de jongste meer. Laat ik daar nu ook geweest zijn
   in 76 geen Chinees gezien.
   Jij en velen met jou maken zich erg druk om dat ze in de dierentuin of musea wat meer moeten betalen
   Nu kan het zijn dat ik iets niet begrijp. Maar een ieder die wat vaker in Thailand geweest is
   Moet toch weten dat een farang altijd meer betaald als de Thai. Of dat nu op de markt is in een eettentje op het strand enzovoort. Dat jij Theo in 76 overal net zo veel betaalde als de Thai.
   Dat is knap dat is mij tot op heden nog niet gelukt. Mijn kinderen en mijn vrouw hoeven de meer prijs ook niet te betalen. Daar maken we dan maar een grap over en maken ons er verder niet druk om
   En ze schamen zich zeker niet omdat hun Vader een Farang is.
   De mensen die zich er niet zo druk om maken zijn zeker geen leeghoofden
   Als je in Nederland op vakantie gaat en je wil 3weken op een camping staan in een of ander gat dan moet je toeristen belasting betalen. De mensen die in dat gat wonen hoeven dat niet
   En dan hebben we het over 240 euro voor 2 personen op seizoen basis dat is niet niks
   Het is overal het zelfde . Maak je niet zo druk Thailand is het land van de Glimlach

   Met vriendelijke Groet Kees

  • gerrit zegt op

   Over discussie gesproken.
   Als je het niet met hem eens bent ben je een “leeghoofd” en gaat zijn bloed koken. !!!!!! Die Theo

   Ik woon ongeveer 10 jaar in Thailand en ga overal heen Vaak met Thaise vrienden en “innen”
   En ik heb nog nooit het idee gehad dat er op mij neergekeken wordt.

   Door dit soort commentaar wordt de sfeer er niet beter op.

   Gerrit

 35. Cor Bouman zegt op

  Bij de Borobudur in Indonesië betaal je ook meer dan een local, veel meer, andere ingang zelfs, duurt uren voor je er bent, natuurlijk betaal je!

 36. Eric Donkaew zegt op

  Ik denk dat je een verschil dient te maken tussen cultureel erfgoed / tempels aan de ene kant en toeristische attracties aan de andere kant.

  In het eerste geval vind ik het wel oké dat een Thai bijvoorbeeld het Grand Palace gratis kan bezoeken, terwijl de farang ervoor betaalt. Voor de laatste is het immers een toeristische bezienswaardigheid.

  In het tweede geval, als het bijvoorbeeld om een reuzenrad gaat, vind ik een prijsverschil onzin. Er is immers geen verschil in intentie tussen een Thai en een farang om gebruik te maken van deze attractie.

 37. Anton zegt op

  zolang wij in staat zijn een ticket naar Thailand te kopen, moeten we niet mopperen over het twee prijzen systeem, er is vrijwel geen Thai die zich een ticket naar Nederland kan permiteren, laat staan dat de verblijfskosten hier in Nederland voor het overgrote deel van de Thaise mensen ronduit onbetaalbaar is.

 38. Eugenio zegt op

  Ik heb nog geen goed argument gehoord van de “voorstanders” van het dual pricing systeem.
  Wijzen naar andere landen in de wereld is geen reden om het goed te praten. En in Nederland is deze praktijk, dacht ik, wettelijk geen eens toegestaan. De onrechtvaardige gemeentelijke toeristen belastingen in Nederland gelden voor iedereen.
  Dat de Thaise prijzen erg laag zijn bestrijd ik. Het Openluchtmuseum In Arnhem bijvoorbeeld kost voor iedere volwassene tussen de 200 en 600 baht (naar gelang het seizoen). En dit museum is echt een heerlijke plaats om een hele dag door te brengen. Voor het Thaise (in privé eigendom!) Thai Human Imagery Museum betaalde ik 300 baht en stond ik echt na 25 minuten al weer buiten! (Een Thai, die gelijk met mij arriveerde, in zijn nieuwe 1 miljoen baht Isuzu, betaalde 60 baht.) Dat toeristen rijker zouden zijn dan Thais is ook een kul argument. Sommigen zijn het, anderen niet. Thailand is geen ontwikkelingsland meer, maar een land met een groeiende welvaart. Het is belachelijk dat in zo’n land Nationale Parken en private attracties (van rijke zakenlieden) in stand zouden moeten worden gehouden, door een groep buitenstaanders die er niet Thais uitzien.

  Sommigen van ons, betalen deze rekening graag. Misschien hopen ze wel op minder goedkope, low-class toeristen in hun omgeving, of geeft het hun gewoon een lekker gevoel en is het allemaal maar “peanuts”. Waar ligt bij hun de grens? Als een taxi chauffeur 500 baht voor een ritje van 3 km gaat rekenen? Ondenkbaar? In Phuket is het al de praktijk van de dag.

  Lees dit maar eens:
  http://www.2pricethailand.com/

 39. kees1 zegt op

  Beste Egenio
  Je hoeft niet perse een voorstander van dat systeem te zijn. Dat zegt ook niemand hier
  Thailand word weer erg af gerekend op iets wat gewoon over de helle wereld voorkomt
  Dat is geen reden om het goed te praten. Nee zeker niet maar wat is de reden dat je dat niet mag zegen

  Als een Hilversummer Op een Camping in Hilversum gaat staan betaald hij geen toeristen belasting
  Kom je BV. uit laren dan betaal je dat wel. Een Thai zal dus overal toeristen belasting betalen.
  Een inwoner van de plaats waar hij staat hoeft dat niet

  dat de Nederlandse Toerist (sommigen) niet meer te besteden zouden hebben als de Thai is pas echt Kul

  Ik woon in een huur woning ik heb niet zoveel te besteden als mijn buurman de woningen zijn identiek
  De buurman betaalt 250 euro meer dan ik. Is dat eerlijk? Ik ben er blij mee dank zij dat mijn buurman wat meer betaald kan ik in mijn huis blijven
  In dat licht bekijk ik het systeem in Thailand. Dat daar in veel gevallen misbruik van word gemaakt is een heel ander verhaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website