Na een koud voorjaar bracht de maand juli een tropische verrassing in Nederland. De kleding die ik normaal gesproken in Thailand draag zoals een korte broek, teenslippers en een t-shirt, konden zowaar uit de kast worden gehaald. De zomer brak door en hoe!

Om de zomer op gepaste manier te verwelkomen besloten wij afgelopen woensdag met vrienden van Apeldoorn naar Scheveningen te gaan. Met een groep van 11 mannen en vrouwen naar het Scheveningse strand, comfortabel met de trein en dan met tramlijn 9 van Centraal naar halte Kurhaus. De uitbaters van de strandtenten Zanzibar en Bora Bora stonden ons bijna handenwrijvend op te wachten want een aantal van ons zijn grootverbruikers van het gerstenat.

Wanneer de temperatuur meezit hoef je niet naar Thailand om te genieten van een mooie stranddag. Helaas zijn dat soort dagen dun gezaaid in de lage landen.

Record naar record

De hele week is het feest wanneer ik naar de thermometer kijk. Zelfs de meteorologen die het nieuws op TV afsluiten zijn zichtbaar opgewonden. De zomer is amper begonnen en record na record wordt gebroken. In Maastricht werd donderdagmiddag 38,2 graden gemeten. Daarmee is het de warmste julidag sinds het begin van de metingen in 1901. Het oude record van meetpunt Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen, daar werd het op 19 juli 2006 37,1 graden, werd ermee verpulverd.

En nog een mijlpaal: nooit was het eerder ’s nachts zo warm. In Arcen (Limburg) kwam de temperatuur in de nacht van woensdag op donderdag niet onder de 24,1 graden, maar liefst een volle graad meer dan het oude record uit 2012 gemeten in Maastricht.

Of we de vandaag de warmste dag in Nederland ooit zullen halen, al ruim 70 jaar in handen van het Gelderse Warnsveld met 38,6 graden op 23 augustus 1944, is nog even de vraag. Het wordt wel weer bloed- en bloedheet. Op sommige plekken is 38 graden of nog iets meer niet ondenkbaar.

Wel of geen nieuw record, het staat in ieder geval vast dat Nederland zaterdag sinds 1901 zijn 40ste landelijke hittegolf verwelkomt. Elektronicaketens kunnen de airco’s en ventilatoren bijna niet aanslepen, alleen de MediaMarkt al verkocht de afgelopen dagen meer dan 10.000 verkoelende apparaten. De supermarkten stunten volop met barbecue-pakketten, want als het warm is gaat in Nederland massaal de barbecue aan.

Donder en bliksem

De nacht van donderdag op vrijdag leek ook een record te breken, die van donder en bliksem. De brandweer had de handen vol aan branden die werden veroorzaakt door blikseminslagen, vooral in het oosten en noorden van Nederland. De onweersradar van Buienradar.nl registreerde die nacht zo’n 25.000 bliksemschichten.

Vandaag start de Tour de France in Utrecht. Het zal afzien worden voor de 350.000 wielerliefhebbers die daar worden verwacht.

Mij hoor je niet klagen over de extreme weersomstandigheden, ik vind het heerlijk en ben enigszins gehard dankzij mijn overwinteringen in Thailand. Deze temperaturen geven mij juist een prettig ‘Thailandgevoel’ en dat wordt nog eens versterkt door het feit dat ik op 14 juli mijn vriendin weer ophaal van Schiphol.

Dan heb ik het Thaise zonnetje ook weer in huis….

4 reacties op “Thaise temperaturen in Nederland”

 1. Bob Cortie zegt op

  ” Khun Peter ” als oud zweefvlieger en dus ook gek van het weer, mijn compliment over je enthousiast weerbericht, compleet met temperaturen en het voor in Nederland bekende onweer na een aantal warme dagen. Vaak zakt daarna alles in elkaar en wordt het direct weer een echt Hollands klimaat, echter deze keer niet zodat je jezelf heerlijk in Thailand kunt wanen, echter het zou mij niet verbazen dat er op een gegeven moment windhozen zullen ontstaan. In dat geval laat het maar eens weten.
  Voorlopig zit ik nog in Thailand eveneens met veel plezier.

 2. Rob V. zegt op

  Gisteren avond heerlijk over de boulevard van Scheveningen gelopen en afgesloten met Thais eten. Genieten! Al mag het van mijn vrouw allemaal wat minder warm, Thaise temperaturen vind ze te warm.

  En Khun Peter alvast veel plezier toegewenst met je vriendin, dat wordt een warm onthaal! 🙂

 3. Hans zegt op

  Ja, het is nog niet zo slecht in NEDERLAND.

  • Sjaak S zegt op

   Nee he? Maar het wordt er niet goedkoper door in NEDERLAND..
   En ga nu maar proberen afkoeling te zoeken in een shoppingmall oftewel woonboulevard. En woon met deze temperaturen op een zolderkamer….
   40 graden in Thailand zijn beter uit te houden dan 25 in Nederland. Mijn vrouw zette de airco op 26 graden…ik “vroor”. Nu staat ie weer op 29. Koud genoeg (misschien is ie verkeerd ingesteld)…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website