Een Thaise dame in Europa

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , , ,
25 december 2017

Noem een aantal redenen om naar Thailand te gaan en ongetwijfeld komt dan cultuur in het rijtje voor. Nu zou je de a go-go’s en disco’s in Walking Street en de talloze massagegelegenheden onder cultuur kunnen scharen, maar ik doel meer op de Thaise historie en de Boeddhistische cultuur.

De vele tempels met zittende, liggende, gouden, hele hoge, hele kleine, enz, Boeddha’s bekijken we met onze westerse ogen, de schitterende muurschilderingen van de Rama-historie in de Grand Palace bewonderen we, maar hoeveel van ons begrijpen de diepere betekenis van dit alles?

Nederlandse geschiedenis

En andersom? Je kunt een Thai natuurlijk niet uitleggen waarom wij in Nederland een katholieke en een protestantse kerk hebben en dat die protestantse kerk ook nog weer in vele groepen is onder te verdelen. Probeer maar eens iets zinnigs te zeggen over onze 80-jarige oorlog met Spanje, het Ontzet van Leiden, de Victorie van Alkmaar, het is vergeefse moeite. Met verbazing en onbegrip zal een Thai je aanhoren als je ons sociaal stelsel enigszins toelicht. Praat zelfs over de Tweede Wereldoorlog en waarom wij wat tegen Duitsers hebben/hadden en een Thai kijkt je met niet-begrijpende ogen aan.

Londen

Ik wist dat al heel lang, want ooit – in de zeventiger jaren – ben ik eens met een Thaise zakenman in Londen geweest. Tussen de bedrijven door een toeristisch uitstapje naar de Tower gemaakt, want dat leek mij voor hem interessant. Ik vertelde hem vooraf wat over de geschiedenis en toen we daar aankwamen, was hij voor geen prijs genegen naar binnen te gaan. Met zoveel onthoofdingen moesten daar talloze geesten rondwaren en daar heeft een Thai een hekel aan.

Bezoeken aan Nederland

Met mijn Thaise vrouw twee keer in Nederland geweest. De eerste keer levert vanzelfsprekend al een cultuurschok op, want hoe anders is Nederland in vergelijking met Thailand. Het mooie wegennet, het nette verkeer, het groene gras, de mooie huizen leveren vele ah’s en oh’s op. In mijn woonplaats Alkmaar werden de mooie winkelstraten bewonderd, hoewel zij met afgrijzen de voor haar ontzettende hoge prijzen voor bv. dameskleding bekeek. De Kaasmarkt vond zij grappig, maar een stukje kaas kan zij niet door haar keel krijgen. Nee, veel belangrijker was, dat er in Alkmaar 2 Thaise restaurants waren waar zij weer even Thai kon spreken en genieten van een Thaise maaltijd.

Amsterdam

Gezellig een dagje (of twee) naar Amsterdam dan. Lekker slenteren door de Kalverstraat, een terrasje pakken, een pilsje in een bruine Jordaanse kroeg, de bloemenmarkt, een bezoek aan de Heineken brouwerij, zij heeft er echt van genoten. Nee, geen bezoek aan het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum, want alleen praten over de Nachtwacht of Van Gogh, die zijn oor afsneed, levert al gauw een geeuw van verveling op. Gelukkig kon zij ook in Amsterdam in menig Thais restaurant terecht om zich weer even thuis te voelen.

Brussel

Eén van haar ideeën was om de Eiffeltoren in Parijs te zien, dus dan ga je. Op weg er naar toe een dagje Brussel gedaan, want dat heeft toeristisch ook veel te bieden. Een heerlijk glas Belgisch bier op de Grote Markt en natuurlijk moeten we Manneke Pis zien. Nu had ik dat zelf nog nooit gezien, hoewel ik vaak in Brussel geweest ben, dus het was even zoeken. Toen we het gevonden hadden, barstte mijn vrouw in een onbedaarlijke lachbui uit. Komt de hele wereld naar Brussel om dat beeldje van pakweg 90 cm hoog te bekijken? Ik heb een foto van haar met Manneke Pis gemaakt, dat bij ons in de kamer staat. We kunnen er af en toe nog om lachen, zeker ook als we de vergrote afbeelding zien bij Patrick in zijn Belgisch restaurant in de Arcade op Second Road.

Parijs

De Eiffeltoren is imposant, een wandeling over de Champs Elysee – met nog veel hogere prijzen voor dameskleding – is aardig, maar verder is er van Parijs niet veel bijgebleven anders dan de verkeerschaos bij de Arc de Triomphe en de hoge prijzen in winkels, restaurants en drankjes op een terras. Wij zijn niet in het Louvre geweest en ook heb ik maar niets verteld over bv. Lodewijk de Veertiende of de Franse Revolutie, want zij zou mij aankijken als een koe, die een trein voorbij ziet rijden.

Barcelona

Net als in Parijs ook in Barcelona geen Thais restaurant te bekennen. Na een rondrit door de stad met een kort bezoek aan het Gaudi Park (absoluut verloren tijd) en een wandeling over de Ramblas wil je wel wat eten. Niet Thais dus, dan maar een Spaanse paëlla, want dat is ook rijst, nietwaar? Of het aan haar lag of aan de kwaliteit van het eten, weet ik niet, maar halverwege snelde zij naar het toilet om die rooie, kleverige rijst met garnalen weer uit te kotsen. Gauw gaan slapen na een glas bier en de volgende dag met gezwinde spoed terug naar Nederland, terug naar een Thaise hap.

Volendam

De mooiste dag in Nederland was een bezoek aan Volendam. Niet zo zeer Volendam zelf, hoewel er natuurlijk een foto in klederdracht is gemaakt en paling gegeten, maar de terugweg naar Alkmaar. In plaats van de normale grote wegen, ben ik langs boerenweggetjes en dorpjes teruggereden. Wij zijn gestopt bij een weiland met wel 100 koeien, grazend in een groene wei. Echt, uren hebben wij daar in het gras gezeten genietend van de mooie en dikke koeien, waarvan heel veel foto’s zijn gemaakt. Op een gegeven ogenblik verzuchtte mijn vrouw: Oh, konden mijn koeien uit de Isaan hier maar een paar dagen met vakantie!

NB: Eerder geplaatst in december 2010

No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Een Thaise dame in Europa”

 1. Cornelis zegt op

  Er zijn natuurlijk ook héél veel Nederlanders die niets weten van – en/of niet geïnteresseerd zijn in – de Tachtigjarige Oorlog, Leiden’s Ontzet, de Victorie van Alkmaar, Vincent van Gogh, het Rijksmuseum of de Franse Revolutie, om zo maar wat historische feiten en culturele hoogtepunten te noemen. Met andere woorden: laten we niet neerkijken op die Thais die die belangstelling/interesse ook niet hebben.

 2. w.droog zegt op

  Echt leuk .
  Ik denk dat ik ook een beetje Thais bloed heb .
  W.Droog

 3. Jack Braekérs zegt op

  In het begin lijkt de cultuurschok het te gaan halen, maar uiteindelijk haken de meeste Thaise vrouwen af vanwege de koude ,de voeding en vooral vanwege de saaiheid, en keren weer terug .

  • Jasper zegt op

   Grappig dat jij dit zegt Jack. Kun je dat met feiten ondersteunen, gaat het om heel Europa of alleen Nederland? Onze ervaring is namelijk tegenovergesteld: de meeste Thaise vrouwen willen alleen terug naar Thailand voor vakantie, het is te heet, het eten te slecht van kwaliteit, het is te saai en die eeuwige corruptie is niet meer acceptabel als je beter gewend bent in Europa.
   Maar goed, dat is alleen onze persoonlijke ervaring met zo’n 20 Thaise vrouwen die naar Europa vertrokken.

   • Bert zegt op

    Denk vaak niet niet willen word verwisseld met niet kunnen.
    Mijn persoonlijke ervaring is dat ze graag terug willen, maar om één of andere reden vaak niet kunnen. Meestal gaat het om geld (voor de familie) of dat de man niet genoeg verdient of kinderen heeft die hij niet wil achterlaten.

   • theoS zegt op

    Mijn vrouw, zoon en dochter willen helemaal niet naar Nederland om er te gaan wonen. Helemaal geen interesse in terwijl ik, toen zij nog klein waren, hun de Nederlandse nationaliteit aan heb laten meten, je weet wel Ambassade en het hele. Ah wel, volgens mij is de kwaliteit van leven hier toch beter.

 4. Willy zegt op

  Leuk verhaal, maar in Barcelona en zeker Parijs zijn er genoeg Thaise restaurants….en lekker ook nog….

 5. Fransamsterdam zegt op

  Tijden veranderen en de Thai veroveren de wereld, vrijwel zonder slag of stoot.
  Tripadvisor vermeldt in Barcelona nu 53 Thaise restaurants en in Parijs 367.

  • Rob V. zegt op

   In een eerder commentaar gaf Gringo toe er niet echt naar gezocht te hebben. En we kunnen het deels toedichten aan creatieve vrijheid van de auteur waarbij een leuk stukje boven de feitelijkheden gaat.

   Zo schreef jij onlangs ook iets dat in de trant van dat je de Thai maar beter niet kan vertellen over verhalen achter kerstmis. Ook een reactie waarvan ik aan nam dat we dat maar niet 100% serieus te moeten nemen (maar het wel deed omdat ik daar mooi op in kon gaan 555).

   Zo weet Gringo vast ook wel dat je Thaise gasten prima kunt vertellen over de diverse stromingen binne het Christendom net zoals die er zijn binnen o.a. het Boeddhisme. En dat er ook genoeg Thai zijn die wel degelijk interesse hebben in de geschiedenis en de verhalen hier in Europa. Maar niet iedereen en niet altijd. Menig Europeaan komt primair op vakantie naar Thailand om lekker bruin te bakken of te genieten van het uitgaansleven. Die zit dan ook niet altijd te wachten op een cultureel uitstapje met geschiedkunde. Tijd, plaats en persoon doen er toe.

   Ja het zijn dood doeners. Zo duik ik zelf graag in de geschiedenis maar echt niet elke dag, ook als ik in Thailans ben heb ik dagen dat ik liever gewoon geniet van eten, drinken en wat relaxen. Andersom zal dat niet veel anders zijn. Ik ken genoeg Thai die interesse hebben in se Europese cultuur, geschiedenis etc maar ook niet elke dag. Met mijn eigen liefje heb ik diverse uitstapjes gemaakt. Dwalen door steden, musea bezoeken, genieten van de Nederlandse natuur en een enkele keer elders in Europa. Lekker samen wat eten en een biertje in Spanje (Barcelona en Palma). Dan zou ik ook kunnen schrijven dat er geen Thais voedsel te vinden was al zou de waarheid zijn dat we er niet naar zochten en het niet nodig hadden.

   Gringo, gewoon een leuk verhaaltje al hoop ik dat de waarheid wat minder bleek was dan je ons hier doet geloven.

   • Fransamsterdam zegt op

    Het was niet kwaad bedoeld hoor, en ja, als iemand ergens anders zijn uitspraken cq dichterlijke vrijheden nuanceert kan ik die missen.
    Zie het maar liever als een voorzichtige oppositie tegen degenen die het gebruik van internet/mobiele telefoon altijd veroordelen. Het heeft ook zo zijn voordelen.
    Verder heb ik volgens mij nooit beweerd dat je Thai niet over andere culturen en religie zou kunnen vertellen of dat ze daar niet in geïnteresseerd zouden zijn, maar probeerde ik alleen aan te geven dat de taalbarrière een verdomd lastig te nemen hobbel is om serieus tot zo’n gesprek te komen.
    Ik ben zelf wel geïnteresseerd in de ‘Thaise Zwarte Piet’, in het Thais bekend uit de dacht ik door een koning geschregen literatuur, maar als ik daarover hier in Thailand vraag hoe dat nou precies zit is het taalprobleem enorm, en zelfs op internet, waar ik alleen in het Engels informatie kan vinden, word ik niet veel wijzer, want iedereen schrijft wat anders, heeft zijn eigen verhaal met moeite uit het Thais gehaald en als ik dat dan zonder gedegen achtergrondkennis moet interpreteren, word ik onzeker, dus wacht ik betere tijden af.
    Dus als je weer eens een duik wilt nemen, help me eens met die เงาะป่า
    Beter dan elkaar vliegen afvangen, dat is waar.

  • Gringo zegt op

   @Frans, het verhaal is geschreven in 2010 en gaat over een reis, dat plaatsvond in 2005.
   Kun je misschien aangeven hoeveel Thaise restaurants er toen in Parijs waren in de buurten waar veel toeristen komen en kun je dan ook even aangeven hoeveel Thaise restaurants er toen in Barcelona waren in een straal van pakweg 1000 meter rondom de Ramblas?

   • Fransamsterdam zegt op

    Geen idee, ik denk heel weinig. Daarom zeg ik ook ‘tijden veranderen’. Ik twijfel geenszins aan je waarnemingsvermogen destijds (nu nog niet hoor) en wilde alleen maar aangeven dat sommige dingen drastisch veranderen.

 6. Tino Kuis zegt op

  Dit zeg je, Gringo:

  ‘En andersom? Je kunt een Thai natuurlijk niet uitleggen waarom wij in Nederland een katholieke en een protestantse kerk hebben en dat die protestantse kerk ook nog weer in vele groepen is onder te verdelen. Probeer maar eens iets zinnigs te zeggen over onze 80-jarige oorlog met Spanje, het Ontzet van Leiden, de Victorie van Alkmaar, het is vergeefse moeite. Met verbazing en onbegrip zal een Thai je aanhoren als je ons sociaal stelsel enigszins toelicht. Praat zelfs over de Tweede Wereldoorlog en waarom wij wat tegen Duitsers hebben/hadden en een Thai kijkt je met niet-begrijpende ogen aan.’

  Lekker toch om alle Thais over een kam te scheren. Zo gemakkelijk. Mijn ervaringen zijn anders. Ik heb een aantal malen met Thais Nederland bezocht en je kon ze echt veel uitleggen. En ze waren nieuwsgierig. De 80-jarige oorlog begrepen ze perfect als je ze wees op Siam’s oorlogen met Birma. Het ligt dus niet aan de Thais maar alleen en uitsluitend aan jullie zelf.

  • Fred Janssen zegt op

   Tino uw reactie op Gringo is begrijpelijk maar mijns inziens heeft dit veel te maken met het niveau van de
   Thai waarover geoordeeld wordt. Iedereen zal het ermee eens zijn dat het opleidings- en ontwikkelingsniveau in Thailand nogal wat te wensen overlaat. Het individu is dit niet kwalijk te nemen maar zonder me te verliezen in voorbeelden is dit jammer genoeg een feit.
   Ben het dan ook volstrekt niet eens met de laatste zin waar – in min of meer- verwijtende zin gesteld wordt dat het aan de schrijver van het artikel wordt verweten en niet aan de Thai.

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Fred,
    Gringo schrijft goede verhalen. Het gaat over de individuele ervaringen die hij en zijn vrouw hadden in Nederland. Daar heb ik geen moeite mee.
    Maar ik vind vervolgens dat daar niets ‘Thais’ aan is. Alle Thais zijn verschillend, ok? En ik durf de stelling aan dat veel Nederlandse toeristen, expats en pensionado’s even weinig van Thailand’s geschiedenis en cultuur weten als veel Thais van de Nederlandse (westerse, Europese) geschiedenis en cultuur.
    Het heeft allemaal niet zoveel te maken met onderwijs als wel met belangstelling, nieuwsgierigheid en de gezamenlijke wil tot een beter wederzijds begrip. Dat kost tijd en energie.

   • Bang Saray NL zegt op

    Soms wil ik het niet begrijpen en verwonder ik me maar, is hier niet iemand die naar Nederland terug gegaan is met de reden dat zijn kinderen hier geen goede opleidingen krijgen(of wel kan krijgen maar niet voor betalen wil).
    Maar ja het zal wel weer Typie’s Nederlanders zijn die overal een draai aangeven om toch dat gelijk te halen.

  • Bang Saray NL zegt op

   Tino,
   Je mag je mening geven dat is een goed recht alleen waar ik me aan erger is dat je vaak een schrijver aanvalt als je het er niet mee eens ben, als er mensen zijn die jou weerspreken kom je met opmerkingen vele zullen het met me eens zijn maar dat er zeker net veel of meerdere het niet met je eens zijn komt niet bij je op waarschijnlijk.

  • Peter V. zegt op

   Ach, als je de ‘juiste’ Thai vind, dan kan je het uit *blijven* leggen, dan heb je geen groep nodig…
   (En, ja, dat was een grap.)

   Mijn ervaringen liggen tussen beide uitersten in, waarbij ik persoonlijk meer heb met Tino’s belevingswereld.

  • Gringo zegt op

   @Tino: waarom kun je dit verhaal niet – zoals RobV in een reactie schrijft – niet gewoon zien als een leuk verhaal? Waarom moet je er een specifiek punt uithalen om weer eens lekker een sneer uit te delen? Zielig, hoor!

   Maar nu concreet: het is zeker niet mijn bedoeling om alle Thais over een kam te scheren, ik ken de verschillen. Maar toch, een groot deel en ik durf wel te zeggen de overgrote meerderheid van de Thaise bevolking weet niets van geschiedenis in Europa en van Nederland al helemaal niet. De Thais die ik ken zijn over het algemeen minder goed opgeleid. Ik verkeer dus niet in die goede kringen, zoals jij, waar goed opgeleide Thais wel degelijk belangstelling zouden hebben voor de Nederlandse geschiedenis. Jij hebt ze het verteld en ze begrepen het, zeiden ze. Tino, jij kent de Thais zo goed als geen ander, maar heb je ooit een Thai (sorry ik generaliseer alweer) wel eens horen zeggen: “Dat begrijp ik niet”?

   Is dat vreemd? Nee, helemaal niet, want Cornelis zegt in zijn reactie terecht, dat ook heel veel Nederlanders niets van geschiedenis weten. Zij hebben gewoon geen enkele belangstelling en daar is op zich niets mis mee.

   Tino, je hebt de frappe van het verhaal gemist. Ik heb met mijn Thaise vrouw twee prachtige vakantie’s in Nederland en enkele andere Europese landen doorgebracht. Met het bezoeken van Brussel, Parijs en Barcelona deed ik haar geen echt plezier, zij genoot van die grazende koeien in een Hollands landschap. Ik had er nog bij kunnen vertellen, dat we een fantastische trip naar Ameland hebben gemaakt, fietsen door de duinen en over de dijken, uitwaaien op de brede stranden van dit mooie Nederlandse eiland. Daar heeft zij van genoten en hoe!

   • Tino Kuis zegt op

    Mijn verontschuldigingen, Gringo, als je je gekwetst voelt. Ik schreef hierboven al dat je goeie verhalen schrijft waar ik veel van leer en die leuk zijn om te lezen.

    Maar ik heb een gevoelige plek in mijn hart waar het generalisaties over ‘Thais’ betreft. Daar kan ik niet tegen en misschien reageer ik dan wel te fel en te vaak.

    Of ik wel eens een Thai ‘Dat begrijp ik niet’ heb horen zeggen? Regelmatig maar niet zo frequent. Meestal komt dat omdat ik het zelf niet goed uitleg of mijn Thais onvoldoende is. Ik vertel het dan nog eens op een andere manier.

   • chris zegt op

    “heb je ooit een Thai (sorry ik generaliseer alweer) wel eens horen zeggen: “Dat begrijp ik niet”?’
    Ja, elke week zegt een van mijn studenten wel dat hij/zij niet begrijpt wat ik probeer uit te leggen. En dan leg ik het opnieuw uit.

 7. jan scheys zegt op

  zeer mooi verhaal en wat een moeite deze man voor zijn vrouwtje gedaan heeft haha.
  bij mij is het een uitstap naar Brussel geweest op ongeveer 30 km en dat was het!
  mijn ex had niet veel op met oude gebouwen en had veel liever nieuwe brol met veel oramenten. als je alleen maar aan de Thaise tempels al denkt haha
  een koppel Thai die bijscholing aan de universiteit kwamen volgen, beide vanuit een zeer goede familie, hij architect en zij, veel slimmer dan hij iets in wetenschappen of zo.
  toen ze terug naar Thailand vertrokken wilde ik hen een afscheidsdineetje betalen in ee goed restaurant en ze stonden er abslouut op om de kikkerbilletjes te nemen, iets wat ik zeker niet verwacht had!
  je ziet dus dat ook de rijkere Thai van het eten van zo’n ongewone dieren houden anders dan de hogere klassen bij ons!

 8. Henk Hollander zegt op

  Mijn vrouw en ik zijn tot op heden 1x voor 3 weken in Nederland geweest. Vanuit Alkmaar
  , waar mijn zoon en dochter wonen, met een huurauto van b&b naar b & b. Het thaise eten in Alkmaar had ze snel gezien. Na 1x was ze daar klaar mee. Dat was geen echt Thais eten. Ze vond het Nederlandse eten prima en vond de pannekoek bij Duinvermaak lekkerder dan dat Thaise eten. Verder door het hele land getrokken langs alle bezienswaardigheden. Het was net bollentijd dus dat was bingo.

 9. Darius zegt op

  Helaas heeft die meneer Gringo weinig begrepen van het Boeddhisme en zeker niet dat er evenveel stromingen zijn in het Boeddhisme als in onze christelijke cultuur (protestantisme)

  Ik wens hem desalniettemin prettige feestdagen
  Evenals alle lezers van dit forum!

  Darius

 10. Stefaan zegt op

  Mijn Thaise vrouw keek op naar het vele groen toen ze in juli aankwam. En is ze bedroefd als ze de bomen zonder bladeren ziet. “Zijn die bomen dood ?” Ze geniet van onze natuur in de zomer. Ze heeft ondertussen ook geleerd dat de zon een deugd is voor ons lichaam. In Thailand is de zon iets om je zo snel mogelijk in de schaduw te begeven.

  Van ons eten is ze verwonderd én ontgoocheld dat er niets “spicy” is. In Thailand had ze toch wel last van de hitte. Nu bij aanvang van haar eerste winter heeft ze wel eens koud. Maar ze verdraagt de kou beter dan ik had verwacht.

  Ze geniet van een dagje Brugge of Gent. En verwondert zich dat zowat alles veel duurder is dan in Thailand. Ze keek ook op dat de tandarts alles zelf afhandelt. In Thailand heeft een tandarts een horde assistentes. De netheid op straat verwonderde haar enorm. Ze mist Thais (pikant) en goedkoop eten. Ze compenseert dat door vrijwel dagelijks Thais te koken. En ik geniet van haar kookkunsten.

  Ze kijkt op dat er weinig klanten zijn in de bank, en dat er weinig personeel is. Het ontgaat haar dat we snel en correct bediend worden.

 11. rori zegt op

  Beetje eenzijdig verhaal. T.a.v. Nederland is mijn vrouw wel heel erg geinteresseerd in ons land en cultuur. Gaat zelfs verder want ze werkt soms als tourgids/organisator voor groepen thais welke Europa of Nederland willen bezoeken.
  Zij brengt dit zelfs met veel verve over naar haar vriendinnen en kennissen. ook in Thailand.

  Wij hebben een aantal vaste rondritten door verschillende delen van of Nederland en of delen van Europa.
  In Oktober-November vanuit Rome een groep van 30 Thaise monniken begeleidt door Italie, Zwitserland, Duitsland, Tjechie weer Duitsland om te eindigen in Dusseldorf. Een tour van 18 dagen.

  Staat nu al vast een groep van 38 personen begeleiden vanuit Dusseldorf door Noord-Duitsland, Door Noord-en Oost Nederland via de Polders (bollenvelden) via Frielsand de dijk en Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland,via Vlaanderen om te eindigen in Brussel.

  Wat ook geldt is hoe breng je je verhaal? Wat is Nedarland vor land, Wat is Duitsland, vertel iets over de geschiedenis op een grappige manier.

  Laar bv in Barger Compascuum zien het men tot de 60ger jare in plaggenhutten leefde en woonde.
  Ga eens land Heiligerlee, Maar wel eerst ook in Munster en Duitsland te zijn geweest. Knoop GOEDE winkels in je reis. Bezoek Thaise tempels in Europa, Leg uit waarom de Afsluitdijk is aangelegd. Ga bij het monument omhoog en overzie de dijk en het wad.

  Toon mensen dat er meer is dan Amsterdam, Volendam etc maar heb en een goed verhaal bij.
  Leg het kort en duidelijk uit en verbind het aan de thaise geschiedenis.

  Om te stellen dat een gemiddelde thai niet geinteresseerd is in nederlands voedsel etc klopt ook al niet.

  Wij eten OOK in Thailand allerlei soorten stampot gewoon omdat het gemakkelijk is en snel. Ook mijn schoonfamilie eet altijd vrolijk mee.
  Dus?????

 12. Nicky zegt op

  In Parijs geen Thais restaurant ????? wij zijn afgelopen zomer nog in Parijs geweest en hebben verschillende Thaise restaurants gezien hoor. Zelfs in eentje gaan eten met onze Thaise reisgenoot.

  • Gringo zegt op

   @Nicky, zie mijn reactie op FransAmsterdam van 25 dec om 17.02 uur

 13. Fransamsterdam zegt op

  Vertel de Thai ook eens over de Kerstgedachte, het goed doen voor elkaar, het overpeinzen en handelen op basis van vrede en welwillendheid.
  En laat ze dan de nota bene op 1e Kerstdag geschreven polemische reacties op dit toch nauwelijks opruiend te noemen verhaal van Gringo lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website