Thailand heeft een Deltaplan nodig

Door Redactie
Geplaatst in Column, Overstromingen 2011
Tags:
14 oktober 2011

Alhoewel het niet mijn gewoonte is om mijn mening te geven over hoe de zaken in Thailand zijn geregeld, kan ik me deze keer niet bedwingen. Thailand heeft m.i. dringend behoefte aan een Deltaplan.

Na de watersnood van 1953 maakte Nederland zo’n plan, waarbij de Zeeuwse delta werd afgesloten en alle dijken op Deltahoogte werden gebracht. In mijn toenmalige woonplaats Schiedam moest een complete wijk daarvoor wijken. En dat gebeurde ook, ondanks protesten.

Ik denk dat vier factoren zo’n plan in Thailand in de weg staan:

 1. Het boeddhisme leidt tot een zekere berusting. Het leven gaat zoals het gaat en daar verzet je je niet tegen. Putten worden pas gedempt als het spreekwoordelijke kalf erin dreigt te verdrinken.
 2. Op landelijk niveau zijn geloof ik vier ministeries en daarin talloze afdelingen betrokken bij het waterbeheer. En op provinciaal niveau heb je dan nog de gouverneur, overheidsdiensten, districtschefs enz.
 3. Gezagsverhoudingen in Thailand zijn hiërarchisch. Ondergeschikten zullen zelden tot nooit kritiek uiten op hun bazen, ze nemen geen initiatief maar wachten op instructies. Het onderwijs kweekt die houding.
 4. Thais zijn niet erg goed in anticiperen. Ik zie dat bij de zelfbouw van een huis hier op het platteland. Er wordt een globaal plan gemaakt en bouwmaterialen worden ingekocht. Problemen worden pas opgelost wanneer ze ontstaan en dan leidt tot merkwaardige constructies.

In het huis waar ik woon heeft een timmerman in het droge seizoen een deur geplaatst. Die stond zo krap in de post dat ik dacht: dat gaat fout als het regent. En inderdaad, de deur sluit niet meer omdat het hout nog niet is uitgewerkt. Mijn vriendin doet er niks aan, die redeneert: dadelijk sluit hij wel weer. Maar ik denk: de essentie van een deur is toch dat je hem open en dicht kunt doen.

Misschien zijn er nog meer factoren die een rol spelen. Ik nodig de lezers van thailandblog graag uit mijn lijstje aan te vullen of te corrigeren als ik het verkeerd zie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Thailand heeft een Deltaplan nodig”

 1. Robert zegt op

  Hoi Dick, ik heb er nog wel een – en geen onbelangrijke factor, zoniet de belangrijkste. Voor de locale overheidsfiguren zijn de jaarlijkse overstromingen namelijk simpwelweg een vorm van inkomsten. Zij kunnen ieder jaar weer het handje ophouden bij de federale overheid, en van iedere baht wordt uiteraard weer iets afgeroomd voor prive doeleinden. Een structurele oplossing levert ook wel wat op, met bouwprojecten en wat smeergeld hier en daar, maar dat is slechts eenmalig en neemt tegelijkertijd die jaarlijkse bron van inkomsten weg. De gezamenlijke politieke wil is er dus niet vanwege corruptie. Dit geldt niet alleen voor Thailand overigens.

  • Robert zegt op

   Nee, niet grootschalig. Een combinatie van vele kleinschaligen. En niet eens met bewust kwaad in de zin. Zo werkt het gewoon in Thailand met de overheden, men weet niet beter. Als je dingen gedaan wil krijgen moet er geschoven worden. Het is allemaal face en eigenbelang. En bewijzen? Ach, het wordt allemaal netjes op een of andere manier in de administratie verwerkt. Net als bij die farang wiens Thaise vrouw een leuk huisje in Isan koopt voor 2 miljoen baht. Waarde waarschijnlijk nog geen 1 miljoen. Overlegt de facturen ook nog netjes allemaal, ‘klopt’ allemaal. Breek me de bek niet open, ik spreek uit ervaring als ik het heb over zaken doen met de Thaise overheden. Als je mij niet gelooft, spreek er eens wat Thais die het kunnen weten over aan. Niet realistisch? Slaap zacht.

   • marcos zegt op

    Absoluut Robert, lees wiki over Suvarnabhumi en jou verhaal komt wel heel bekend voor!Maar sommigen willen het niet zien………………

   • marcos zegt op

    Als u cijfers wil zien Hans is er geen sprake meer van corruptie…..

  • dick van der lugt zegt op

   @ Robert
   Een cynische toevoeging aan mijn lijstje, maar aannemelijk. Las onlangs een bericht dat boeren een deel van hun compensatie voor de verloren oogst moeten afstaan aan het dorpshoofd.
   Wat is ook cynisch vind is de verklaring van Smith voor de overstromingen. Zie http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=12404: ‘Geen natuurramp; stuwmeren te lang gevuld met water’
   Volgens hem hebben Egat en het Irrigation Dep te lang water vastgehouden, waardoor ze nu tegelijk moeten lozen.

 2. SOI 17 zegt op

  De Thais kennen dit probleem al tientallen jaren !
  Ze hebben zelfs vroeger de Nederlandse hulp ingeroepen!…AFGEWEZEN!!!
  Ook nu weer …ze weten hier toch alles zo goed!
  Je kunt er donder op zeggen , dat na een aantal maanden als het water weg ..geen kip meer hier over praat!!
  En als de jaarlijkse moeson komt ze …weer in de puree zitten!!
  Trouwens,,,waar zijn al die BILLIONAIRES met hun geld!! Vooral die ene!….
  Mai pen rai !!….

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De rijken worden door de overstroming nóg rijker. Denk eens in: al die getroffenen kopen straks bouwmaterialen, elektrische apparaten, bromfietsen en ga zo maar door…..van de ondernemingen in handen van de rijken.

 3. Henk B zegt op

  Geachte Wim, het gezeur is in het algemeen belang, niet alleen voor de fellang, wat denk je van al de familileden die verspreid wonen over het land, i.v.b. met werk, soms ver van huis en haard, en die de nu dupe zijn van het trage en ondeskundig belijd van de overheid.
  Wil dus niet zeggen dat je je ogen moet sluiten, en je mening niet mag uiten.

 4. Frank zegt op

  Een Delta plan is hier natuurlijk niet van toepassing.
  Onze delta werken zijn er voor water van vanuit zee het land inkomt. In Thailand is het net andersom. Men moet het water beheren van van land (het noorden) naar zee moet.

  Dus alle kanalen uitbaggeren en vergroten en de stuwdammen tijdig laten lozen. Dat had al in april gekunt.

  Frank

  • marcos zegt op

   @ Frank. Een deltaplan is hier wel degelijk van toepassing.Heb totaal niks met de zee te maken wat u zegt.Zal ff de tekst nu letterlijk hier overnemen.

   Welkom op Deltawerken.Com
   Deltawerken
   Het Deltaplan
   De Deltacommissie

   Video: Tweede kamer aanvaart de Delta Wet Op 21 februari 1953 wordt de Deltacommissie opgericht, onder leiding van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat: de heer Maris. Het doel van de Deltacommissie is het opstellen van een plan dat ervoor zal zorgen dat twee doelen kunnen worden bereikt:

   1)Het watervrij maken van gebieden die bij hoge vloedstanden nog regelmatig onder water kwamen te staan en de veiligheid van deze, en andere, gebieden tegen het water garanderen.

   2)Het beveiligen van het land tegen verzilting.

   Minister Algera van Verkeer en Waterstaat laat de Deltacommissie weten dat er een keuze gemaakt moet worden tussen het verhogen van de bestaande dijken, of het afsluiten van enkele zeegaten. Voorwaarde voor het opstellen van het Deltaplan is echter wel dat de Westerschelde en de Rotterdamse Waterweg open blijven, omdat deze waterwegen van groot belang zijn voor de scheepvaart.

  • dick van der lugt zegt op

   @ Frank
   De term Deltaplan heb ik meer in overdrachtelijke zin gebruikt. De waterproblemen in Thailand zijn uiteraard van een geheel andere orde dan in Nederland. Nederland heeft veel ervaring met dijkenbouw, maar niet met stuwmeren en dammen. Met Deltaplan wil ik zeggen: een allesomvattend plan gemaakt door 1 instantie. Lees ook het ironische commentaar van Voranai in Bangkok Post van zondag: We weten niet wat we aan het doen zijn. Een samenvatting staat op: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=12404

 5. l.lagemaat zegt op

  Van de 4 genoemde punten speelt m.i. punt 2 de belangrijkste rol.
  Niet alleen op het gebied van de waterhuishouding,maar ook op het
  gebied van wegenaanleg,railinfrastructuur,enz.
  Wat mij ook altijd weer verbaasd,is het ontkennen van een probleem
  als het tijdelijk opgelost lijkt te zijn en dan niet anticiperen op de toekomst!

  groet,

  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website