Zijn Nederlanders gierig? Nee, wij hebben een hekel aan te veel betalen. Wij fietsen graag een straatje om voor een netje perssinaasappels die ergens anders een kwartje goedkoper is. Daarom is Thailand zo’n prettig land voor ons. Zo ga je hier lachend naar de tandarts, vooral wanneer je de rekening gepresenteerd krijgt.

De jaarlijkse APK voor mijn gebit moest maar in Thailand plaatsvinden, zo had ik in mijn wijsheid besloten. Want in Nederland moet je voor een bezoekje aan de tandarts een tweede hypotheek op je huis nemen. In Thailand kan je de tandartsrekening betalen van het statiegeld op een kratje bier. De keuze is dus snel gemaakt.

Hoewel ik van plan was om in Pattaya naar de tandarts te gaan (zowel Joseph als Gringo konden een goed adres leveren) was ik wat te laat met het maken van een afspraak. In Hua Hin daarom maar, na een smakelijke Phad Thai aan de overkant naar binnen te hebben gewerkt, bij de eerste de beste tandarts naar binnen gestapt voor het maken van een afspraak.

Het valt gelijk op dat deze Siamese tandartspraktijk al op de buitengevel de tarieven had vermeld. In Nederland doen veel tandartsen daar nogal geheimzinnig over, waarschijnlijk om te voorkomen dat je ter plekke een hartverzakking krijgt.

Een paar dagen later konden wij terecht voor een eerste bezoek. Ik zeg ‘wij’ want mijn vriendin besloot ook voor controle te gaan. Voor het eerst in haar leven overigens. Nu heeft zij een prachtig gebit en daarom weinig te vrezen. In mijn geval is dat een ander verhaal. Ondanks mijn hele leven trouw tandenpoetsen gevolgd door de tweejaarlijkse controles, een leger mondhygiënistes en kaakchirurgen te hebben bezocht, heeft dit niet veel effect op het eindresultaat. Mijn tanden en kiezen hangen van amalgaam en composiet aan elkaar.

Door de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ieder tandartsbezoek mij geld gaat kosten ben ik blij met mijn overwintering in Thailand: kan ik ook eens aan wat ‘Oudhollands geld besparen’ gaan doen.

Een leuke anekdote in dit verband is wel dat onze minister Schippers een tijd terug een proef was gestart om de tandartstarieven in Nederland vrij te laten. Hierdoor zouden deze moeten zakken. ‘Marktwerking’ heet dat volgens ongeschreven economische wetten. Nou, dat heeft ze geweten! Waar ze niet op gerekend had, was dat kennelijk de meerderheid van de tandartsen in ons kikkerlandje Siciliaanse voorouders heeft. Het gelegaliseerde afpersen kon beginnen. De tarieven waren nog geen dag vrijgeven of ze stegen al met 666%.

Tijdens een familieberaad in huize Tandarts werden de champagneflessen ontkurkt met een stevige proost op de gezondheid van Minister Schippers. Dezelfde avond zocht mevrouw de tandartsechtgenote een nieuwe keuken uit met Miele inbouwapparatuur en een derde boodschappenauto, want de vijfdeurs Amerikaanse koelkast van drie meter hoog moet ook vol.

Pa tandarts liet zich ook niet onbetuigd en bestelde direct het nieuwste model tandartsstoel uit een ‘glossy folder’ die als bijlage zat bij het tandartsenverenigingclubblad: ‘Breek me de bek niet open’. Hij ging voor de Dental Turbo3400XXL met als extra optie een parelmoer spuugbakje en met notenhout ingelegde armleuningen. Je wilt er als tandarts wel een beetje knap bijzitten en de patiënten betalen toch wel.

De proef was dan ook geen lang leven beschoren. Toen zelfs de bankdirecteuren in Nederland begonnen te klagen dat hun jaarbonus vrijwel volledig opging aan tandartsrekeningen, besloot minister Schippers dat de proef mislukt was en werd het feest teruggedraaid.

Omdat de keuken van de tandartsechtgenote niet meer afbesteld kon worden, adviseert de tandarts vanaf nu zijn patiënten met een leeftijd van tussen de zes en tien jaar, om al te beginnen met kronen en bruggen. ‘Als het linksom niet lukt dan maar rechtsom’ is een spreuk die op iedere tegeltje prijkt boven het bureau van de typmiep die de tandartsfacturen verstuurt. Tot zover de praktijken van Nederlandse tandartsen.

Het eerste bezoek aan de tandarts in Hua Hin verliep geheel volgens plan. Voor de controle, uitgebreide gebitsreiniging (inclusief polijsten) en röntgenfoto’s van het gehele gebit was ik 1.200 baht kwijt (ongeveer 30 euro). In Nederland kost hetzelfde grapje minimaal 120 euro. Ik bedoel maar. En nu het resultaat: twee gaatjes. Mijn vriendin: zero. Het is niet eerlijk verdeeld in de wereld!

Ik heb een nieuwe afspraak gemaakt voor a.s. zondag. Ja, je leest het goed: hier werken tandartsen op zondag. Dezelfde dag dat mijn Nederlandse tandarts samen met zijn echtgenote thuis op de bank een nieuwe jacuzzi aan het uitzoeken is…

– Herplaatst bericht –

59 reacties op “Column: Lachend naar de tandarts in Thailand”

 1. Franky R. zegt op

  Schitterend column! Echt uit het hart geschreven met de nodige humor!

  ” Waar ze niet op gerekend had, was dat kennelijk de meerderheid van de tandartsen in ons kikkerlandje Siciliaanse voorouders heeft.”

  Briljant! Die ga ik onthouden!

 2. Gringo zegt op

  Nou, lachend? Dat is mij toch wel iets te veel gevraagd, hoor! Ik ga wel keurig elke zes maanden, maar wacht de datum van de afspraak met werkelijk doodsangsten af. Gelukkig is er vrijwel nooit iets ernstigs aan de hand, maar de mens lvreest nu eenmaal het meest door het lijden dat hij vreest.

  De dag eindigt daarna wel lachend, alles kan dan en er die dag niets dat mijn gemoedsrust kan verstoren.

  • LOUISE zegt op

   Mijn adres misschien iets makkelijker.

   [email protected]

  • Gringo zegt op

   De tandarts waar ik al jaren naar volle tevredenheid kom is Dr. Chanya Kulpiya van het Dental Art Centre in Soi Buakhow, tel 038 720990.
   De praktijk bevindt zich tussen Soi 19 en 21, direct naast een 7-Eleven.
   Van harte aanbevolen!
   Nu ik het er toch over heb, ik moet zelf nodig weer een afspraak maken!

 3. Peter@ zegt op

  Schitterend verhaal Khun Peter, ik ga het komende januari of februari ook eens in Pattaya proberen, moet je voor een gewone controle ook een afspraak maken?

  Trouwens in Rotterdam kan je tegenwoordig ook op zaterdag en zondag terecht zonder enige vorm van toeslagen.

  • Khun Peter zegt op

   Mijn ervaring is dat je ook voor controle een afspraak moet maken.

  • Henk zegt op

   Het zal ervan afhangen waar je bent, maar mijn schoonvader heeft een tandartspraktijk in Udonthani (7 sagen per week open), maar daar kan je zonder afspraak voor een controle terecht. Als het druk is kan je alsnog ook een afspraak maken.

 4. piloe zegt op

  Uitgerekend vandaag liet ik een tand trekken achteraan mijn gebit. Deskundig en pijnloos uitgevoerd voor 7 euro ! Heb wel 3 uur in de wachtzaal gezeten.

 5. Bohpenyang zegt op

  Geweldig verhaal ! Ik heb pijn in m’n kaken, maar nu van het lachen.
  Persoonlijk stel ik mijn tandartsbezoeken ook altijd tot de vakantie-periode (Thailand).

  Vorig jaar bezoekje aan tandarts in Khon Kaen gebracht:
  Gebit grondig reinigen, tandsteenverwijderen, afgebroken kies repareren en gaatje vullen, plus gebitscontrole van de eega (totaal bijna 2,5 uur in de stoel gelegen. Schade : 3.000 bahtjes.

  Zo ga je weer lachend naar buiten !

 6. Han zegt op

  Wij gaan elk jaar enkele maanden naar Thailand,
  En ook naar de tandarts,,4 jaar geleden met implantaten,
  Begonnen en nog enkele andere reparaties,kosten in Thailand,
  4400 euro,ik kreeg elk jaar 1100 euro van mijn verzekering ,je moet het wel voorschieten ,
  En de hoge tandartsen verzekering afsluiten ,vraag je verzekering hoeveel je per jaar mag declareren voor Thailand,ik ga altijd. In pattaya naar de tandarts,indien nodig mail mij,en je krijgt het adres,
  En voor vragen ben ik ook via
  de mail bereikbaar,
  Gr. Han

  • Johan zegt op

   Hoi Henk, heb het ook geprobeerd ben al 4 of 5 jaar niet meer geweest maar wel de dure verzekering constant betalen. Verleden jaar contact opgenomen met FBTO en gevraagd of ik de in het buitenland gemaakte kosten kan declareren, niet dus. Gelijk maar die verzekering stopgezet. By the way weet iemand in Pattaya/Jomtien nog een goeie bijtspijkersmid??? Wordt toch eens tijd dat er weer ’s naar gekeken wordt…

  • evert zegt op

   Beste Han, mijn vraag is welke verzekering heb je, mijn verzekeraar Menzis zegt tandarts kosten in het buitenland worden niet vergoed alleen als het een spoed behandeling is en niet kan wachten.
   Heb ook belangstelling voor een goede tandarts in pattaya .
   Groeten Evert

 7. geert zegt op

  Ik ga al een heel jaar naar de tandarts in Takhli. Misschien niet de modernste techniek wanneer je vergelijkt met de VS, maar ik heb hier laatst 3600 THB betaald voor een ‘rootcanal treatment’ (hoe heet dat ook weer in het Nederlands?) in 3 beurten. De laatste keer dat ik zoiets moest betalen was voor 5 jaar in Princeton en dat kostte me toen 1200 USD (ongeveer 200 werd door de verzekering terugbetaald). Ik kon het hele gebeuren daar wel op het scherm meevolgen wat nu niet het geval was, maar voor het verschil in prijs laat ik de vertoning graag achterwege 😉

  wortelkanaalbehandeling

 8. Khun Peter zegt op

  Cool smile Hua Hin: http://www.coolsmiledental.com
  Zit aan de Naebkehard Road bij Soi 57.
  Dagelijks geopend van 09.00 uur tot 20.00 uur, je moet wel een afspraak maken.

 9. Jeannine Narinx zegt op

  Ook ik ben naar volle tevredenheid naar een tandarts in het Rayong-Bangkok ziekenhuis geweest voor een schoonmaakbeurt en polijsten van gebit. Mijn bloeddruk werd opgenomen en ook werd ik gewogen, waar dit alles goed voor was ?????
  De prijs 1500 baht, ik vond het goedkoop.
  Mijn vriendin ging naar een ander ziekenhuis en betaalde voor de zelfde behandeling 800 baht, maar ze werd niet gewogen en de bloeddruk niet gemeten. Dus volgende keer ga ik ook naar dat andere ziekenhuis hier in Rayong.

 10. Winnie zegt op

  Nou ik ben ook eens naar de tandarts geweest in Hua Hin er was een stukje van mijn kies afgebroken . Daar moest toch echt een kroon op en wel de duurste, dat heb ik dus niet gedaan terug in Holland naar de tandarts die de kies keurig heeft opgebouwd verzekering betaalde de kosten.

  • Khun Peter zegt op

   De verzekering betaalt de kosten niet die betaal je zelf, dat is namelijk de premie die je maandelijks betaalt. Of is de Tandartsverzekering gratis?

 11. Harry zegt op

  Kijk uit met je rekening declareren, als je in NL verzekerd bent.
  Zelf meegemaakt, weliswaar voor een poliklinische behandeling in Bumrungrad:
  Met de verwijsbrief van mijn huisarts in de hand aan mijn zorgverzekering VGZ toestemming gevraagd en gekregen:
  Zorgverzekeraar VGZ [mailto:[email protected]] Verzonden: maandag 12 juli 2010 12:57
  ” Als er geen sprake is van spoedeisende zorg moet u de kosten voorschieten. U kunt uw volledig gespecificeerde nota bij terugkomst in Nederland bij ons declareren. Maakt u een kopie van de factuur voor uw eigen administratie”.

  Tot natuurlijk de declaratie binnen kwam: men kon de facturen niet lezen, want stonden in het Thais ( nee, NL ziekenhuizen schrijven in slechts een taal, Bumrungrad in twee: Thais en Engels)
  Ook nog een hoop andere redenen als: geen medische rapport van de behandelingen ( wel), niet gespecificeerd genoeg ( tot naalden van 120 THB toe was nog uitgesplitst).

  Uiteindelijk: “ondoelmatige zorg” ( dus.. stel charlatans, kwakzalvers van ALLE behandelingen in BRR, zelfs voor de MRI-scans, die naderhand voor een dubbele rug-operatie in VGZ-kontraktzhs in Brasschaat zijn gebruikt.)
  De belangrijkste behandelend medisch specialist voor mij, Dr Verapan Kuansongtham ) is te zien op vele links ( zie google): nieuwe technieken demonstrerend, ook in o.a. St Anna Zhs Herne – Duitsland en Chicago (blz3). Duidelijk dus niet de eerste-de-beste-pleister-leggerd.

  Kortom: de enige zekerheid, die je hebt bij een verzekering is, dat je zeker je premiegelden kwijt bent.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Harry Ik ben twee keer behandeld geweest in Bangkok Hospital, heb de kosten gedeclareerd, voorzien van een medisch rapport, in een redelijk onleesbaar handschrift geschreven (Engels), en heb de kosten keurig vergoed gekregen. En ik had niet eens toestemming gevraagd voor de behandelingen. Heb er voor alle zekerheid wel een begeleidend schrijven bij gedaan. Misschien heeft dat geholpen.

 12. Dirk Garstman zegt op

  Ik ga al weer jaren met volle tevredenheid in Pattaya naar de tandarts.
  (Chulakorn op second road)
  Betaal 1000-1200 baht voor controle, tandsteen verwijderen en polijsten.
  Afspraak maken zelden nodig, je kan meestal gelijk gaan zitten.
  Oh, u heeft net gegeten? Hier heeft u een tandenpoets-setje inclusief Listerine.
  Bovendien nemen ze uitgebreid de tijd voor je.
  Er is veel concurrentie, dus de tandarten in Thailand weten dat ze het verschil kunnen maken met goede service en kwaliteit.
  Greetz, Dirk

 13. ron zegt op

  Natuurlijk ironisch, maarrrrrr natuurlijk niet ver van de waarheid.
  Ga door op deze manier.
  Ron ( Mijdrecht Nederland) ( ook kennis van Rik van Heijningen, oodyrentals Thailand)

 14. ruud NK zegt op

  Ik ga 2x per jaar voor controlle. Kosten 500 bath voor tandsteen en polijsten. Een maal per jaar ga ik in NongKhai en de laatste jaren 1x in Chiangmai. De reden hiervoor, ik wil gewoon 2 verschillende tandartsen die mijn gebit nakijken.
  In NongKhaim heb ik een aantal vullingen laten zeten. Slijtage vanwege te hard poetsen. Komt geen boor aan te pas. Alles geschied met behulp van laseren. Kosten 500 bath per vulling en zitten nog na 6 jaar.
  Had 5 jaar geleden een probleem met een kies. Zou een kroon nodig hebben, die mijn tandarts niet kon maken. Uiteindelijk kwam ik bij een tandarts in UdonThani, die mij verzekerde, dat een kroon niet nodig was. Hij kon de kies wel opvullen en gaf 2 jaar garantie. Nu na 5 jaar nog steeds prima en zonder klacht. Kosten, inplaats van een kroon ook 500 bath.
  In Nederland had ik een tandarts die zoveel werk had aan het gebid van mijn ex. dat het onbetaalbaar werd. Er kwamen zoveel klachten over hem dat hij geschorst werd als tandarts. Bleek vullingen te zetten zonder dat er gaatjes waren etc. Die tandarts kwam ik later tegen in Benidorm (Spanje), waar hij gewoon weer een praktijk had.

  • ruud NK zegt op

   Henk, bij de Clock Tower zitten er misschien wel 20 vlak bij elkaar. De meeste tandartsen in Thailand zijn vrouwen, maar dit was een man, vrij lang (geloof ik) en toen een jaar of 40 schat ik. Hij zat in een zijstraatje in een vrij lange clinick. Als je het preciezer wilt weten, morgen ben ik in Udon en wil dan wel voor je kijken.

  • Djoe zegt op

   Ik woon in Udonthani en zou binnenkort ook naar de tandarts moeten gaan. Zou je mij dat adres kunnen geven?
   Dank U

   • Henk Udon zegt op

    Hallo Djoe,

    dat is als volgt :
    56/27 Udondudsadee
    Markkeang, Muang
    Dat is aan de rotonde met de grote klok en foto van de koning, de Clock Tower,
    Je ziet daar een rode brievenbus aan de rotonde staan, rij daar het hofje binnen en na plm. 30-40 meter is de praktijk aan de linkerkant.
    Vraag naar Koy, mijn echtgenote, zij kan je in het Nederlands te woord staan.

    Succes,
    Henk

    • Joop zegt op

     Beste Henk, kan je misschien een nader adres geven in Udonthani, de stad is vrij groot dus niet eenvoudig te vinden zonder nadere omschrijving.
     Ben al een tijdje op zoektocht in Udonthani naar een goede en betaalbare tandarts.
     Ik ben inmiddels al in het militaire hospital geweest waar op het terrein ook een tandarts praktijk zit,maar voor sommige bewerkingen Nederlandse prijzen worden gehandhaafd.
     De vrouwelijke tandarts aldaar heeft alle diploma’s in de USA behaald, en tracht deze bij de Farang in rekening te brengen. dus ben ik nog steeds zoekende.

     met vriendelijke groet Joop

 15. marijke zegt op

  Ook wij gaan al vele jaren in thailand naar de tandartsen dan met name mijn man.Hij heeft zijn hele gebit op laten knappen oude vullingen eruit en nieuwe erin Verschillende kronen laten plaatsen en wortel kanaal behandelingen en zonder een centje na pijn.Alles gebeurd heel secuur en hygenisch .Ik zel heb 2 jaar geleden een nieuw kunsgebit genomen met porselijnen tanden wat de duurste is maar prachtig en moest plm 700 euro betalen maar heb onder een klik systeem dat is al veel duurder.bij ons vertelde mijn tandtechnieker dat hij in nederland plm 1500 zou kosten.Wij gaan altijd tot volle tevredenheid naar elite smile in cangmai.Misschien iets duurder als elders maar wij zijn zeer tevreden daar en dat is ook belangrijk.

 16. maria berg zegt op

  Verschillende tandartsen in Nederland, maken er reclame mee, dat een onder klikgebit 3000 euro kost, dus het verhaal klopt wel

  • B.Harmsen zegt op

   Het onder klikgebit in Nederland wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering behoudens een eigen bijdrage van €250,- en voor boven het zelf de verhaal ook al is dit een stuk duurder, wel wordt voor beide eerst toestemming gevraagd aan de verzekering.

   Zo slecht is het nu weer niet in Nederland en de prijslijst is algemeen bekend en is zo van het internet te plukken.

 17. Dirk zegt op

  Heb sinds 2 jaar onderimplantaat.2 stuks.werkt prima,en zit in Nederland nog steeds in het basispakket..Kosten ongeveer 4500 € ,moest zelf 250 € betalen.Dit geldt alleen voor ondergebit,boven
  gebit speciale toestemming aanvragen aan verzekeraar.Ik zat toen bij VGZ

 18. Mark Otten zegt op

  Ik heb vorig jaar, in Pattaya, mijn vriendin bij de kapper had afgezet en zou haar een uurtje later weer ophalen. Op de weg naar de kapper kwam ik langs enkele tandartspraktijken en ik bedacht me dat mijn gebit wel weer eens aan een onderhoudsbeurt toe was. Daar had ik dus een uurtje de tijd voor en ben bij de eerste de beste tandarts binnengestapt. Wel even aangegeven dat ik voor de behandeling wilde weten wat het me ging kosten. Na een kort onderzoek, bleek ik 1 gaatje te hebben en ik had een tukje van mijn tand afgebroken (een jaartje eerder) Ook moesten er nog foto’s gemaakt worden. De totale kosten zouden 1500 Bath zijn, zo’n 38 Euro. Nou daar hoefde ik geen seconde over na te denken. Alles werd keurig hersteld en ik ging na betaald te hebben met een big smile mijn vriendin bij de kapper ophalen. Zij zag meteen dat ik geen stukje meer miste van mijn voortand. Maar toen ik vertelde wat ik had betaald, zei ze dat dat teveel was. Ik had haar mee moeten nemen, zei ze, dan had het zeker 500 bath minder gekost.
  Nou ik was zeer tevreden en ik heb het van mijn verzekering keurig vergoedt gekregen. Maar ook hier betalen de Thai dus nog minder dan de doorsnee farang.

 19. rudy van goethem zegt op

  @ Khun Peter…

  Hallo,

  Dit is een zalig geschreven column, met prachtige humor.

  Waar ik wel interesse in heb is een adres van een goede tandartsenpraktijk in Pattaya.

  Mijn kamer is op soi buakhao, en ik ben een paar weken geleden naar het Pattaya memorial hospital, een, paar honderd meter hier vandaan geweest op consultatie, en betaalde 2000 Bth, en mijn Thaise vriendin was nochtans bij me.

  Mvg.

  Rudy.

  • l.lagemaat zegt op

   Een nieuwe hygiënisch en goed geoutilleerde kliniek is sinds 24 febr.2015 geopend
   aan de Soi Khao Talo, een zijstraat van de Sukhumvit ,schuin tegenover de Thepprasit road.
   Over de spoorlijn, rechts in een nieuw pand nr.113/261
   Controle en reinigen 600 B
   Vulling gemiddeld 500 B
   röntgenfoto 120 B,etc.
   Afspraken worden op tijd nagekomen!

 20. janbeute zegt op

  Prachtig verhaal en vol met humor .
  De Nederlandse Tandarts Maffia eindelijk in het voetlicht gesteld .
  Ik ken het hele verhaal ook uit het verleden toen ik nog in Holland woonde .
  En de zorgverzekering maar betalen , zij kontroleren niks .
  Hier in Thailand is uit mijn ervaring goed werk en zeker niet duur .
  Maar de mooiste tandarts behandeling is te zien op Youtube .
  ik denk de beste tandarts ter wereld inspecter Clouseau trekt een kies bij Dreyfuss

  Jan Beute .

 21. Chris Bleeker zegt op

  Het blijft een goed stukje @Khun Peter, maar ik ga helaas nooit lachend naar de tandarts,…maar dat ligt aan mijzelf 🙂
  maar mijn portemonnee voelt zich in Thailand wel een stuk beter, en dat maakt mij achteraf weer een stuk vrolijker,…Een voorbeeld,… een kies op implantaat in Nederland 2.300,= Euro /Thailand 1.100,= Euro
  half jaarlijkse controle Nederland bij een tandarts 60,= Euro bij de ander 120,= Euro maar in Thailand 20,= Euro
  En zij maken en KUNNEN iets maken waar ze in Nederland niet aan beginnen met de woorden,..dat kan niet, houd niet enz enz,…het kan wel in Thailand en het zit al 6 jaar tot volle tevredenheid
  Hierbij iedereen een prettige tandarts vakantie gewenst, want hier schijnt de zon en kun je je tanden laten zien 🙂

  • colorwings zegt op

   Mijn tandarts in Nederland rekent €23,- voor een halfjaarlijkse of jaarlijkse controle, als er niet heel veel tandsteen zit doet hij dit er nog gratis bij. Misschien komt het omdat hij ook Aziatisch (Vietnamees) is, werkt heel nauwkeurig, doet alles alleen en heeft dus ook geen in mijn ogen dure en overbodige mondhygienistes rondlopen.

 22. Roland zegt op

  Als ik dit allemaal aandachtig lees moet ik concluderen dat tandverzorging in Bangkok toch véél duurder is dan in de rest van Thailand.
  Heb de voorbije week wat rondgetoerd in Bangkok (omgeving Thong Lo) en meerdere tandartspraktijken bezocht (10-tal) om info te vergaren, meer bepaald grondige gebitsreiniging, plaatsen van een kroon op molaar, een inplantaat, het verwijderen van een kies etc..
  Gemiddelde prijzen waren:
  – Verwijderen van een kies (tand trekken): 800-2000 THB, afhankelijk van moeilijkheidsgraad en eventuele verwikkelingen.
  – Implantaat (onderkaak), inbegrepen kroon: 55.000 – 70.000 THB (Amerikaanse of Zweedse makelij).
  – Totale grondige gebitsreiniging (deep-cleaning, 2x één uur werk): 4.000 – 8.000 THB.
  – Kroon op molaar (tand nr.27) porcelijn op ziconium of op 56% goud onderbouw: 15.000 – 20.000 THB.
  Moet wel degelijk gezegd worden dat het hier niet gaat om prestaties geleverd door gewone algemene tandartsen doch door gespecialiseerde dokters in de tandheelkunde.
  De tarieven in Bangkok Hospital Dental devision liggen in dezelde grote orde doch aan de bovenzijde van de genoemde prijzen.
  Toch wel grote verschillen met wat ik lees over tandartsbezoeken in de rest van Thailand.
  Bijna alle tandartspraktijken van betekenis (in Bangkok) hebben ook een webpage waarop o.a. de meeste tarieven te raadplegen zijn, tevens met de namen (met foto) van de dokters en tandartsen die er werkzaam zijn, tevens met hun curriculum van hun studies.

 23. Khun Peter zegt op

  Cool smile Hua Hin: http://www.coolsmiledental.com
  Zit aan de Naebkehard Road bij Soi 57.
  Dagelijks geopend van 09.00 uur tot 20.00 uur, je moet wel een afspraak maken.

 24. De Maesschalck zegt op

  Ben een angst patient, moest vorige jaar naar de tandarts ivm directe pijn. Keuze voor bankok hospital schoonmaken van gebit, foto’s en 5 gaatjes kosten 695€. Zo binnen gelopen. Eerst gesprek dan foto’s aparte afdeling. Schoonmaken van gebit werd door tandarts gedaan. Dan tweede afspraak 2 gaatjes gevuld, volgende afspraak werd later gepland dan vlucht naar huis na overleg,andere tandarts de 3 andere gaatjes. Bij de tweede afspraak kreeg ik adem technieken om rustig te blijven. Alles bij elkaar heeft de totale behandeling 5 uur geduurd. Ga a.s 31 maart terug. aanrader, was gewoon blij geen angst meer. Sterkte met uw gebit.

 25. Hans Aling zegt op

  De tandartsen in Thailand zijn geweldig, niets dan complimenten voor de tandarts waar ik geweest ben in het Hilton complex in Pattaya.In gecompliceerde inplant onder en boven een normale prothese.,Nog nooit heb ik zo goed kunnen kouwen, Voor ongeveer 450 000 baht, het lijkt veel, maar op je oudere dag, moet je niet bezuinigen op je leefgenot en hier heb ik iedere dag plezier van.
  Kan ik mijn lezersvraag heir ook opstellen?

  • Roland zegt op

   Heb ik het goed gelezen? 450.000 THB?
   Dat moet dan wel een zéééér gecompliceerde inplant geweest zijn, niet?
   Het zou wel erg jammer zijn dat je voor die prijs niet goed zou kunnen kauwen.
   Zou het woordje “Hilton” ook niet voor een deel het prijskaartje uitmaken.
   Hoe dan ook voor die prijs hoef je niet noodzakelijk naar Thailand te komen.
   Volgens mijn bescheiden mening is uw behandeling wel degelijk zéér duur alles in beschouwing genomen.
   Het lijkt niet alleen duur, het IS ook zéér duur.
   Maar oh ja, indien je het geld beschikbaar hebt en je bent er gelukkig mee is er niets aan de hand.

 26. LOUISE zegt op

  Hallo Mitch,

  Als eerste fijn dat ik nu de afkomst van de tandartsen weet.
  Bedankt kuhn Peter.
  Maar voorouders is te ver weg van onze tandarts.
  Zijn ouders komen daar vandaan.
  Schrijft niet met een vork maar met een kam.
  Ik moet hier ook eerlijk bij bekennen dat hij perfect werk levert.
  Dat mag ook gezegd worden.

  Verder betalen wij voor een kilo Edammer of Goudse, 420.- baht.
  Onze 1e klas verzekering, Toyota Fortuner, 3 liter diesel, 238.99/jaar.(euro)
  dieselprijs met Nederland weet ik niet meer, maar zal zonder meer riant goedkoper zijn hier.

  Wat een autoverzekering goedkoper maakt, is dat ze je niet verplichten naar een Toyota-garage te gaan met schade.
  Dat scheelde bij ons dacht ik 8-of 9000 baht en helaas hebben we het mee moeten maken, maar ze repareren prachtig.
  Veel mensen weten dit niet.
  ik hoop dat ik hiermee een aantal tb-ers heb kunnen helpen.
  Je kan er beter een neut voor kopen.

  Je behoeft die booschappentassen medicijnen niet te accepteren.
  Kijk eerst wat ze je willen geven.
  Echte goede olijfolie is in Nederland ook hardstikke duur.

  Pindakaas, ja. 170 baht geloof ik. Is duur.
  Maar, die ga ik nu zelf maken.
  Als die lekker er uitkomt, geef ik wel een brul op T.B..
  Ik maak 2 soorten.
  Een met sambal oelek en een gewone.

  Electra en water kan ik niet zeggen, want een aardige tuin waarin ook de nodige apperatuur wat elektra nodig heeft, dat hakt er ook in.
  En fanatieke gebruikers van airco in de slaapkamer.

  Neen, wat je hier kan doen allemaal qua leven- en levensonderhoud, dat redt men echt niet in Nederland.

  LOUISE

  • lung addie zegt op

   Beste Louise,

   ik ben, na het lezen van uw reactie even de kluts kwijt geraakt. Ik zit me namelijk af te vragen wat:
   de prijs van Edammer en Goudse kaas
   een eerste klasse verzekering voor de auto
   het herstellen van een auto
   goede olijfolie
   pindakaas, zelfgemaakte met sambal of gewone
   electra en water in een grote tuin
   fanatiek gebruik van airco in de slaapkamer
   te maken heeft met tandartsbezoek?

   Voor sommige items vind ik een verband:
   een goed herstelde wagen geeft minder kans op ongelukken waarbij je eventueel een paar kiezen kan verliezen
   goede olijfolie: ja goede olie voor een gezond en gesmeerd gebit
   Pindakaas: ik heb ooit de Nederlandse slogan: “eet pindakaas want pindakaas bevordert de seks” gehoord op de radio, maar dat het ook goed was voor de tanden, zeker de zelfgemaakte, was mij onbekend.
   Fanatiek gebruik van airco zie ik ook wel ergens een verband: door de koude luchtstromen en de steeds aanwezige bacterien in de aircon is een gevaar voor tandvlees ontsteking mogelijk groter…
   Hoge prijzen: zijn natuurlijk niet goed voor het gebit want de onvrede hierover lijdt tot tandengeknars.

   Was dit een “verloren” gelopen reactie op een andere posting of zijn de verbanden die ik gevonden heb dan toch juist?

   LS Lung addie

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Eddy,

    Alles is terug te brengen tot de tweede en derde zin van het artikel.
    Als Nederlanders een tekst lezen waarin woorden staan zoals te veel betalen of kwartje goedkoper, dan zijn ze niet meer te houden..
    Op sommige prijzen kan je natuurlijk ook je tanden stuk bijten…. 🙂

 27. eric zegt op

  Kan je mij het adres van deze tandarts opgeven, ik ben hem nog niet tegengekomen. Ik woon in Hua Hin.

 28. Wim van Beveren zegt op

  Mijn eerste vakantie in Thailand stond geheel in het teken van tandrenovatie voor mij en mijn toenmalige echtgenote, 4 weken in Chiang Mai (Fortune dentists) en nog altijd zeer tevreden, altijd van tevoren doornemen wat we gingen doen en 20 % van de prijs die ik op dat moment in Nederland betaald zou hebben.

 29. evie zegt op

  Klopt,en het rare is ; een verdovinkie kost niets,[ word niet berekend] en een foto kost anders dan hier,daar ook bijna niets,ik overwinter zodoende al 4 jaar zo,en zet thuis de verwarming op 8 graden,schors m’n auto v/d bel/verz. en,tank geen dure benzine in de wintermaanden,geen dure decembermaand etc.etc.etc. en huur in thailand per/mnd mijn appartement zo rond de 300 euro p/mnd ,kortom prima toch…..
  Alleen merk je wel dat de euro nu wegzakt waardoor je momentheel 30% duurder uit bent dan t.o.v. van een goed jaar terug.

 30. Foodlover zegt op

  ik ga ieder jaar voor schoonmaakbeurt in Thailand naar de tandarts, hier in Nederland iedere 3 maanden. Bij mijn laatste controle waar rontgenfoto’s genomen waren bleek dat ik 4 gaatjes had op diverse plaatsen. Onder bruggen en kronen. 2 kronen heb ik inmiddels laten vervangen voor 1200 euro. Voor de rest heb ik dus geen prijs opgevraagd, nu wil ik in Thailand liefst in de omgeving van Rayong een goede tandarts vinden. Heeft iemand ervaring met een tandarts. In Rayong heb je verschillende dental clinics tot nu toe ben ik in het Bangkok hospital geweest maar die schijnen toch duurder te zijn dan andere klinieken.

  • Marian zegt op

   Tegenover Leamtong is een hele goede

 31. Ron Bergkotte zegt op

  Spotgoedkoop die Thaise tandartsen. 4.400 Euro, 450.000 Baht. Heb zelf onder en boven klick, boven op 4 en onder op 2 implantaten, alles in NL. Moest zelf betalen 445 Euro, de verzekering betaalde de rest. Mijn lieve NL tandarts rekent 19 Euro voor een halfjaarlijkse controle. Betaalt de verzekering, zie nooit een rekening. Kan altijd langskomen, hoef niet te shoppen of op internet te zoeken. Wat is het leven toch heerlijk ongecompliceerd in NL.

 32. Henk Nijland zegt op

  Een goed \verhaal en het klopt met mijn ervaringen in Thailand. Voor het schoonmaken van mijn gebit hoef ik vaak niet lang te wachten. Dit kan vaak direct of binnen een paar uur..
  Een waarschuwing is wel op zijn plaats: Ik heb in februari mijn gebit laten reinigen in Bangkok en de tandarts zei dat ik een gaatje in mijn tanden had die ze ter plekke wel kom vullen. Omdat ik reeds eerder hiermee een slechte ervaring heb opgedaan in Duitsland, heb ik dit ook hier geweigerd. Terug in Nederland ben ik naar mijn eigen tandarts gegaan en die kon absoluut geen gaatje ontdekken; zelfs niet op een röntgenfoto.
  Een second opinion is in dit soort gevallen wel aan te raden.

 33. Martin Chiangrai zegt op

  In Nederland had ik een hele goeie tandarts en ik had een heel slecht gebit(na-oorlogs waarschijnlijk) We zetten er een kroon op, dan ben je voor je hele leven van de problemen af was zijn advies! Totdat de tand met kroon het begaf, ja nu moeten we een brug van 3 maken en dat ging zo door tot bruggen van 4, 5 en zelfs een van 6.Die laatste heeft het nu ook begeven! Als ik vroeg naar de prijs van zo’n brug dan zij hij bv 4 punt 3. Wat bedoeld U daarmee? 4300 gulden! Een jaar later kocht deze tandarts een villa van 1 miljoen gulden in Garmisch Partenkirchen!

  Nu zit ik in Thailand en kan ik hier de zaak renoveren, cq restaureren.
  Mijn ervaring is: Bijna alle tandartsen zijn goed, adressen uitwisselen is eigenlijk niet nodig.
  Goedkoopste behandelingen en kwalitatief zeer goed heb ik in de Thaise Gouvernementsziekenhuisen gekregen, in dit geval in Chiangrai. Je moet alleen tegen de drukte in die ziekenhuizen kunnen, je kunt daar ook van houden en je krijgt beslist geen kopje koffie aangeboden en je zit op een houten bank en niet in een feauteul. En steevast dezelfde vragen vooraf en de bloeddruk meten! Maar de juffrouw kent ondertussen mijn antwoorden, die ze dan ook zelf beantwoord:” Allergie mie poeing, mai boeri, mai lauw, mai boem boem”, oftewel: ” allergisch alleen voor vrouwen, niet roken, niet drinken, geen seks”. En dan geniet weer iedereen mee.

  Enkele prijs voorbeelden. Consult of kleine behandeling, normaal 200 Bath, wortelkanaalbehandeling 4 x 200 Bath, de 5e was gratis. Mijn echtgenote ging naar een particulier ziekenhuis, Sriburin Chiangrai, en betaalde 4 x 2000 bath, de 5e was gratis, daarna moest een andere arts alsnog deze kies trekken, voor 300 Bath.
  Kosten van een klein gebitje in Chiangrai hospitaal 400 bath, groot gebit 4000-5000 bath. Kronen vanaf 3100bath(standaard) tot ongeveer 5000 bath per stuk. Inplantaten rond de 40.000 bath.(toch wel een pittige prijs!)
  In dit ziekenhuis werken op deze afdeling 15 specialisten tot en met een chirurch toe. Bij een complicatie had ik in 5 minuten tijd 3 verschillende specialisten aan de stoel, en moest weer 200 bath betalen!
  Dezelfde artsen werken na 5 uur ’s middags in hun privee kliniek in de stad, en dan is ieder consult of behandeling + 1000 Bath.
  Het is dus aan iedereen om zelf te beslissen welke keuze hij maakt!

  Martin

  • Geert zegt op

   Hallo Martin,

   zou wel meer van deze tandarts willen weten i.v.m. de kronen die een mooie prijs hebben.
   Indien er andere aanbieders zijn hoor ik het ook graag rond deze prijs. Ik kom vaak in Hua Hin maar daar veel duurder.

   Gr Geert

 34. l.lagemaat zegt op

  Een nieuwe hygiënisch en goed geoutilleerde kliniek is sinds 24 febr.2015 geopend
  aan de Soi Khao Talo, een zijstraat van de Sukhumvit ,schuin tegenover de Thepprasit road.

  Over de spoorlijn, rechts in een nieuw pand nr.113/261

  Controle gratis
  Vulling gemiddeld 500 B
  röntgenfoto 120 B,etc.

  Afspraken worden op tijd nagekomen!

  groet,
  Lodewijk

  • l.lagemaat zegt op

   Controle en reinigen is nu 600 B

 35. George zegt op

  Ging in een aantal jaren graag naar de kleine klinieken in de buurt van Khao San road. Goede kwaliteit voor ongeveer 20% van de prijs in NL. Ben ook wel eens in de provincie (Loei) bij een tandarts geweest. Vulling voor 400 baht. Heb toen het dubbele betaald omdat er ook gewone Thai kwamen die het niet altijd kunnen betalen. In april 2017 in Prachuap KK geweest bij een klniek. Afspraak lang van te voren maken of wachten op een gaatje in het rooster. Voor het schoonmaken was er tijd voor een uitgebreide behandeling waar ik op hoopte niet. Tarief lag daar een stuk hoger ongeveer 30/35 % van NL prijs.

 36. Franske zegt op

  Inderdaad. De laatste jaren zijn de prijzen bij de tandartsen in Hua Hin ook flink gestegen. Weliswaar is alles nog een stuk goedkoper dan in Nederland en België, maar ik vermoed dat het toch ongeveer een verdubbeling is tov een vijftal jaren geleden…

  Misschien maakte wijlen Don Corleone ook wel eens snoepreisjes naar Thailand…

 37. Benni zegt op

  Wat geweldig geschreven en het allermooist is dat het ook nog eens helemaal klopt.

 38. Rafken zegt op

  Goedemiddag,

  Interessant artikel en reacties.
  Weet iemand soms een betrouwbare en goede tandarts of Dental Clinic in Maha Sarakham? Voor kronen, en of implantaten en botopbouw?

  Raf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website