Warmte is lekker maar de hitte en droogte waar Thailand nu onder zucht, met temperaturen, boven de 40 graden is ondragelijk. En mocht je denken dat Thai geen last hebben van de hitte dan is dat een groot misverstand. Veel Thai klagen steen en been over de hitte die toch echt extremer is dan voorgaande jaren.

Het stroomverbruik in Thailand vertoonde deze week al een aantal record pieken. De airco’s in huizen en winkels draaien op volle kracht en slurpen energie.

Volgens weerkundigen is het de langstdurende hittegolf in 65 jaar. De gemiddelde temperatuur lag deze maand boven de 40 graden en soms is het wel 45 graden.

Veel mensen in Thailand slapen slecht door de warmte die in huizen blijft hangen. Winkelcentra en supermarkten stromen vol met publiek. Niet om wat te kopen maar om te vluchten voor de hitte. Overdag op straat in de zon is het niet vol te houden.

Nederland en België

Hoe anders is het in de lage landen. Nederland en België hadden juist te maken met extreme koude. Eergisteren leek het noorden van Nederland op winter wonderland. Een behoorlijk pak sneeuw zorgde voor bijzondere plaatjes.

Gisteren, op Koningsdag, was het asociaal koud. Hoewel de temperatuur zo’n 8 graden was. Was het voor het gevoel nog veel kouder door een harde gure wind en enkele hagelbuien. Er was dan ook veel minder publiek in de straten en het feest kwam pas laat op gang. Verder weinig oranje kledij want iedereen liep met een dikke winterjas aan.

Kortom het extreme weer van de afgelopen dagen zorgde voor een groot contrast tussen Thailand en Nederland, al is er ook wel een overeenkomst, namelijk: binnen blijven! In Nederland wegens koude en regen en in Thailand omdat je op straat wegbrand.


» Laat een reactie achter


8 reacties op “Stervensheet en asociaal koud: Een scherp contrast tussen Thailand en Nederland”

 1. Harrybr zegt op

  Enkele jaren geleden op het Thaise Grain Institute: +2C temperatuurstijging houdt in, dat Thailand niet meer 2-3 oogsten rijst per jaar heeft in diverse regio’s, doch slechts nog één. Idem de rest van Z.O. Azie. Dat betekent: nix export meer, doch alles nodig voor de eigen bevolking. Idem voor mais ( corn). Voor de rijst importerende landen als Filippijnen ( 90 mln inw), Indonesië ( 285 mln) , Bangla Desh: heel erg jammer dan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Simon zegt op

  Gisteren werd ik geconfronteerd met een berichte, over de storm in N.O. Thailand. Ben gelijk anders gaan denken over het koude weer hier in Holland. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Rob V. zegt op

  Gisteren gezellig bij vrienden in Den Haag binnen gesmikkeld (Thaise loempia’s) en een drankje. Buiten inderdaad een gure wind maar droger dan verwacht. Ik moes wel terug denken aan de eerste Koninginnedag met mijn lief, toen scheen de zon, zal minstens een graadje of 20 zijn geweest. Heerlijk in het gras, langs de Leidse grachten. Oh wat genoten mijn lieveling en ik. ze vind het fantastisch al dat oranje en gezelligheid. En ja ik heb een traantje moeten laten want ik mis die goede, mooie tijd. Ik wordt hier emotioneel van. 🙁 Wat zou ik dat soort dagen graag her willen beleven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Cees1 zegt op

  Het kan inderdaad erg gevaarlijk worden als we de eerste stormen krijgen hier in het noorden van Chiangmai. Vorig jaar hadden we er een in maart,en toen gingen er al 3 bomen om op ons terrein.
  Maar als er nu een storm komt zal dat veel erger zijn omdat inmiddels de bomen al veel nieuwe bladeren hebben. En daardoor veel meer wind vangen. Vooral de teak bomen zijn dan erg gevaarlijk, met hun grote bladeren. En de droogte ( laatste regen half februari ) van nu maakt de bomen zwakker dan normaal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Zimri Tiblisi zegt op

  Hier in Ubon, insgelijks extreem heet de afgelopen dagen. Toch gaat het leven en werk binnen en buiten gewoon door. lawaai, stof en hitte hoort ook bij Thailand. Gelukkig nog veel mooie plekjes!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Thallay zegt op

  het is inderdaad onaangenaam heet. Zelden zoveel Thai zien zweten. De gevoelstemperatuur loopt in de middag op tot 55 graden, mede door de hoge, relatieve vochtigheidsgraad van tussen de 85 en 90% en de spaarzaamheid van een lekker briesje. Ik rad iedereen aan regelmatig ORS in te nemen, te verkrijgen bij iedere drogist. Kost bijna niets en vult de natuurlijke zouten aan, die men snel verliest bij veel zweten.
  Er zijn meerdere plaatsen op de wereld waar het extreem heet is zoals India, waar een paar honderd miljoen mensen zonder water dreigen te komen, en Venezuela, waar de ambtenaren nog maar twee dagen in de week hoeven te werken bij gebrek aan energie om de werkplek op temperatuur te houden.
  En in Nederland worden de schaatsen weer uit het vet worden gehaald voor de elfstedentocht a.s. zondag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Khun Peter zegt op

   Koop gewoon een sportdrankje bij 7-Eleven daar zit hetzelfde in als bij ORS. Zout krijg je in Thailand meer dan voldoende binnen, wanneer je Thais eet. Staat bol van suiker en zout. Of doe anders een extra scheutje vissaus door je eten.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Christina zegt op

  We weten het al als de Thai gaan wapperen met papier en doekjes dan is het warm.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website