Een Siberische hamster in Hua Hin

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Column
Tags: ,
17 juni 2018

Wie kent niet de hilarische serie ‘Fawlty Towers’ met de onnavolgbare John Cleese in de hoofdrol? Ik moest er aan terugdenken toen ik deze week rustig aan het werk was in mijn Townhouse en er plotseling, volgens Manuel uit dezelfde serie, een Siberische hamster op mijn bureau viel. Ze vliegen kennelijk laag dit jaar in Thailand…

De verklaring hiervoor? Er is een soort holle ruimte in het plafond van het huis op de begane grond. Af en toe hoorden wij daar wat lopen. Navraag bij buurman Joe bracht opheldering; het zijn waarschijnlijk ratten. Eh, sorry Manuel, ik bedoel natuurlijk Siberische hamsters. Bij tijd en wijle heeft men hier last van.

Toch sta je wel even raar te kijken wanneer er vervolgens eentje ongevraagd op je bureau landt vanuit het niets. Hij viel daarna op de grond een zocht enigszins dizzy een veilig heenkomen onder de trap achter mij. Ik schrok wel even, maar kan dan moeilijk gaan lopen gillen als een keukenmeid om vervolgens bibberend op een stoel te gaan staan; dat oogt wat vreemd voor zo’n grote kerel.

Desondanks toch maar even geestelijke bijstand gezocht bij mijn vriendin. Zij komt uit de Isaan en daar weten ze wel raad met ongedierte dat kruipt of vliegt. Meestal verdwijnt het in de pan. Gelukkig was mijn vriendin niet van plan om een Isaans stoofpotje met Siberisch hamsterdraadjesvlees op het avondmenu te zetten.

We besloten na een kort groepsoverleg om het beest het huis uit te jagen. Beide gewapend met een bezemsteel, maakte we een tactisch en strategisch aanvalsplan om de vijand te verdrijven, mijn militaire diensplicht kwam zo toch nog goed van pas.

Wel liet ik het commando over aan mijn vriendin, zij kan soms lief spinnen als een klein poesje, maar kan ook uithalen als een valse kat. Juist daarom had zij in mijn ogen de beste papieren in huis om deze ongenode gast aan te pakken. De Siberisch hamster was ook niet gek en koos Thaise eieren voor zijn bahtjes. Had waarschijnlijk al gehoord wat Isaanse mensen met zijn soortgenoten doen. Hij kwam na wat gepor met de bezemsteel in zijn richting, onder de trap vandaan om vervolgens naar de woonkamer te sprinten. Daar aangekomen verstopte hij zich onder de bank.

Ik had de deuren van de schuifpui wagenwijd opengezet, dit om het hem zo makkelijk mogelijk te maken direct en zonder kleerscheuren het pand te verlaten. Helaas had hij nog geen trek om buiten te gaan spelen. Wij besloten om hem met onze bezemstelen de stuipen op het lijf te jagen. Het had weinig effect, zij het dat het beest de verkeerde kant op vluchtte. Kort daarna hadden wij geen kat, maar een rat in de gordijnen. Weer eens wat anders.

Hoewel ik een groot dierenliefhebber ben, heb jarenlang als vrijwilliger voor de Dierenbescherming gewerkt, begon mijn geduld wat op te raken. Ik stelde mijn lief voor om het beest een enkele reis naar de volgende Boeddhistische hemel te bezorgen, alwaar hij wellicht kan reïncarneren als belastingambtenaar. Maar dat was geen optie voor mijn vriendin. Een (goede) Thai slaat geen rat dood, want voor je het weet huist je overleden grootvader in dat beest (indien hij wat al te zondig geleefd heeft in zijn vorige bestaan).

Maar oké, wat nu? Er ontstond een soort patstelling. Ik stelde nog wel aan haar voor om de rat een foto van mij te laten zien wanneer ik ’s ochtends net mijn bed uit kom: ‘dan slaat hij wel op de vlucht!’ Ze kon er wel om lachen maar ondertussen was de rat uit de gordijnen gesprongen op een bijzettafeltje en vandaar wederom onder de bank geschoten . ‘Wat een rattenstreek.’

Echter, toen wij weer met onze bezemstelen onder de bank liepen te porren, hield de Siberische hamster het voor gezien. ‘Liever terug naar Siberië dan dit geouwehoer met die gekke Farang en dat jonge Thaise ding van hem’, moet hij gedacht hebben. Vrolijk en onbezorgd huppelde hij de wijde wereld in. Mijn vriendin slaakte vreugdekreetjes maar ik zag het als een pyrrusoverwinning.

Ondanks zijn vertrek horen wij nog steeds hamsters tussen het plafond lopen. Of zou hij teruggekomen zijn? Die kans is aanwezig want in Siberië valt ook weinig te beleven…

– Herplaats bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website