Al vele jaren gepensioneerd en woonachtig in Thailand, maak ik gebruik van de mogelijkheid om een “retirement visa” te bezitten. Ik voldoe aan alle voorwaarden en ik heb dan ook geen enkel probleem om elk jaar een verlenging te krijgen.

Ik ken natuurlijk de moeilijkheden, die nieuwkomers soms hebben om alle benodigde papieren in orde te hebben en regelmatig word ik om advies gevraagd. Ik vertel dan de officiële wegen, die men moet bewandelen, maar – dit is Thailand = het kan ook anders.

Jérôme

Zo ook ging het anders met Jérôme. Hij is een apotheker met een eigen zaak in Parijs. Ik ken hem al een flink aantal jaren, aanvankelijk kwam hij twee keer per jaar, maar hij is steeds vaker en langer in Pattaya. Zijn apotheek loopt goed, maar hij heeft er geen plezier meer in om steeds maar weer die jammerklachten van patiënten aan te horen en vlucht dan als het ware naar Thailand. De zaak laat hij over aan zijn personeel. Enkele weken geleden vroeg hij mij hoe aan een retirement visa te komen.. Hij mag dan als apotheker hooggeschoold zijn, maar van die papieren rompslomp snapte hij niet veel. Ik vertelde het hem en hij ging aan het werk.

Inkomensverklaring

Jérôme is een zelfstandig ondernemer en kan dus niet over een inkomensverklaring van zijn werkgever beschikken. Hij heeft ook geen 800.000 Baht op een Thaise bankrekening, dus wat te doen? Hij vertelde mij, dat hij zijn jaarinkomen wel kon aantonen met zijn belastingaanslagen. Is te proberen, zei ik, ga dan naar de Consul van Oostenrijk, waar ook ik de inkomensverklaring regel. Hij had daarna zelf uitgevonden, dat op dat kantoor een Franse consul van de ambassade 1 dag per maand zitting hield. Met die consul regelde hij de vereiste inkomensverklaring.

Bankrekening

Nu nog een bankrekening bij een Thaise bank, want dat wordt ook verlangd. Er is al vaker op dit blog gezegd, dat een rekening openen in Thailand voor een buitenlander niet eenvoudig is. Ik raadde hem aan het te proberen en daarbij dan het verhaal te vertellen, dat hij gepensioneerd is, van plan is om in Thailand te gaan wonen, zijn pensioen te laten overmaken en dan ook een condo te gaan kopen. Hij is bij twee of drie banken geweest, die geen rekening voor hem wilden openen. Wat nu? We kwamen tot de conclusie, dat hij maar naar Immigration in Jomtien moest gaan om precies te informeren wat men verlangde en hoe hij dat kon arrangeren.

Immigration Pattaya

Zo gezegd, zo gedaan. Hij ontmoette daar een allervriendelijkste politieofficier en vertelde hem zijn probleem. De man bekeek de inkomensverklaring en zei, dat het niet volgens de regels was. Hij moest ermee naar Bangkok om het bij het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken te laten afstempelen. Over een bankrekening werd niet gesproken, want de ambtenaar had een voorstel voor Jérôme: betaal mij 20.000 Baht en ik maak die retirement visa voor je in orde. Jérôme, ziek van al dat ambtelijk gedoe, accepteerde het voorstel en betaalde. Nog dezelfde dag kreeg hij zijn paspoort terug met daarin de gewenste retirement visa.

Tenslotte

Zo kan het dus ook in Pattaya, maar ik zal toch niemand aanraden om dat jaarvisum voor 50+ op deze manier te bemachtigen. Naar mijn idee blijft het valsheid in geschrifte en wie weet wat hem over een jaar bij de aanvraag voor verlenging bij Immigration te wachten staat.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Retirement visa? Zo kan het ook in Pattaya!”

 1. Tino Kuis zegt op

  Vanaf vandaag gaan we niet meer mopperen over de corruptie van de Thais, ok?

 2. stevenl zegt op

  Hij kan als zijn eigen werkgever gewoon een inkomensverklaring afgeven.

 3. NicoB zegt op

  Het zijn van die mooie verhalen. Een Thaise bankrekening met 800.000 Bath is alleen nodig als het inkomen op de inkomensverklaring onvoldoende is, kennelijk was dat het geval. Volgend jaar verlengen, kan de rekening van 20.000 Bath wel eens gaan oplopen.
  Opvallend, een apotheker die zelfstandig is en niet voldoende inkomen kan tonen.
  Zelf al wel eens noodzakelijkerwijs een Duitser er door heen geholpen, lukte ook.
  `t blijft verrassend, niet alleen Immigration, maar ook de potentiële retirement klant, TIT en TIF.
  NicoB

 4. Corretje zegt op

  Gringo.
  Dat is nou precies waar ze hier vanaf willen is mij door een Imm.gr colonel verteld. Dat het al jaren bestaat wist hij ook wel en dat het moeilijk te stoppen is was hem ook bekend.
  Hier in Nonthaburi loop je je eerst tegen een 3 sterren kapitein op die meer dan de helft bij de deur al terugstuurt. En dat nog wel met luide stem. Dat is nieuw!!! Men gaat bewijzen vragen waar die 8 ton vandaan komt.
  Er staat duidelijk op de formulieren dat het om de tuin leiden van een imm.gration officier zwaar gestraft gaat worden .
  Wie laat zich nou gaarne bepiepelen door een buitenlander die niet eens 800000 Bht op de bank heeft? Daardoor bijv.bij een ziekhuisoperatie in de problemen komt en niks kan betalen
  Daar zit toch geen enkel land op te wachten.

  .

 5. Robert zegt op

  Tja…..makkelijk. Ik heb geen problemen met corruptie zolang het gaat om de ambtelijke molen te omzeilen.
  Er is natuurlijk wel een grens…..

 6. Wim heijstek zegt op

  Ik dat dat de snelste en beste oplossing is ik zou het ook geen corruptie noemen het werk zo overal in Azië
  en ook in Europa alleen zijn de bedragen daar anders dus maar niet meer zeuren over corruptie

 7. Willem zegt op

  Ik doe graag alles legaal maar wat me laatst gebeurde. Met mijn nieuwe non immigrant O visa na 3 maanden naar de grens van Cambodja. Toonde mijn paspoort aan een vriendelijke dame van de immigratie ze begon te bladeren in mijn paspoort gaf de opmerking meneer u bent al erg lang in Thailand u heeft het verkeerde visum u moet een retirement visa aanvragen.
  Toen beweerde ze dat ik met dit non-immigrant visa Thailand moest verlaten per vliegtuig om daarna 90 dagen te krijgen
  Ik vroeg haar of ze wel zeker was van haar zaak en of ze deze zogenaamde nieuwe regels kon tonen, hierna ging ze een kantoor binnen kwam terug geen papieren maar bleef bij haar standpunt.
  Daar sta je dan gelukkig had ik nog 3 dagen en ben toen maar naar huis gegaan totaal 8 uur onderweg geweest.
  Later de beweringen van deze dame nagevraagd bij het immigratie kantoor in Chonburi een onzin verhaal.
  Nu heb ik ook via de beschreven weg een immigrant O visa alleen wel veel minder betaald.
  Snap eigenlijk niet waarom ik mijn banksaldo in Nederland niet kan gebruiken voor een retirement visa.

 8. Marc zegt op

  Wat een waardeloze vent die Jerome. Toegeven aan corruptie voor een paar honderd THB, hoewel ook verwerpelijk, zou nog te billijken zijn om een bekeuring of iets dergelijks te omzeilen, maar op deze schaal meedoen. Bah. Zo komen we er nooit vanaf, want die ambtenaar doet dat nu zeker opnieuw. Als Jerommeke een vent zou zijn en eens aangifte deed en/of de sociale media erbij betrekt, komen we misschien wel van dit soort “ambtenaren” af.

 9. NicoB zegt op

  Een immigrant O visa bestaat niet, je zal non immigrant O bedoelen.
  Dat je niet snapt waarom je je banksaldo in NL niet kunt gebruiken komt omdat je de regels niet leest.
  De regel is, dat je minimaal 800.000 voor tenminste 3 maanden op een THAISE bankrekening moet hebben staan, dat is al zo vaak op Thailandblog gepasseerd en staat ook in de voorwaarden.
  Zorg er voor, dat je o.a. aan deze regel voldoet en het komt in orde zonder gedoe.
  NicoB

 10. sjors zegt op

  Wij hebben besloten om Thailand te verlaten ( na drie jaar ) terug in Nederland zullen we de draad weer op pakken en uitzoeken wat te doen .

 11. erik zegt op

  Ik ben hier 15 jaar. Heb een retirement extension op basis van 8 ton thb in de bank. Nooit enig probleem gehad en nooit een satang hoeven smeren. Ik hou me aan de regels.

  Maar als je dat niet doet dan krijg je blaren aan je achterste. En dan komt men hier klagen dat Thailand niet klopt. Maar dat is dan wel je eigen schuld. De klagers vormen de bekende uitzondering op de regel; in Thailand wonen 20 tot 25.000 NL-ers en het aantal klagers is een fractie daarvan. Dat zegt genoeg; toch?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Een posting die ik met meer als een duimpje wil ondersteunen.

 12. RonnyLatPhrao zegt op

  Komaan Gringo, je kan beter dan dit.
  Ik lees je bijdragen altijd met veel plezier maar nu ontgoochel je me wel.
  Ben het eens met Tino.
  Over corruptie schrijven is het promoten want andere zullen nu op zoek gaan naar die mogelijkheid.
  Net als NicoB heb ik trouwens ook mijn bedenkingen bij een goedlopende apotheek.

 13. tonymarony zegt op

  Het is nog steeds zo dat een aantoonbaar inkomen van 65000 baht per maand of een inkomen van 800000 baht benodigd is om te verblijven om een visa te krijgen niks verplicht van 800000 op de bank MOET STAAN en geef geen verkeerde info, en als u allen zo graag uw geld op de bank wilt zetten gaat uw gang thailand vaart er wel bij.

  • Jos zegt op

   Helemaal mee eens.
   Waarom zoveel geld op een thaise rekening zetten als het niet echt nodig. Het is en blijft riskant, zeker onder het huidig regime.
   Ik hoop dat iedereen er zich van bewust is dat hier vroeg of laat de bubbel gaat barsten. Ik denk ook niet dat “aliens”, zoals ze ons noemen hier, veel bescherming zullen genieten.

   Jos.

 14. fred zegt op

  Waarom heeft die Apotheker niet gewoon bij de Thaise ambassade in Parijs een retirement visa O-A aangevraagd.
  Dat kan perfect als je een bankrekening hebt met 20.000 euro of minder aangevuld met een inkomen.

  Een apotheker van 50 + die geen 20.000 euro bezit en of geen inkomen kan aantonen lijkt me eerder verdacht…

 15. Bz zegt op

  Tja zo kan het ook. 20.000 thb. betalen i.p.v. de normale 1.900 thb voor een Retirement verlenging en dit nog buiten de vraag hoe legaal dit is hoewe ik echter nog nooit mensen heb gesproken die via zo’n constructie bij een nieuwe verlenging problemen hebben gehad. Kan natuurlijk ook zijn dat ze het steeds op dezelfde illegale manier doen waardoor het niet door de mand valt.
  Wat betreft een benodigde bankrekening als voorwaarde is onzin. Dit is alleen noodzakelijk als je inkomen niet voldoende is en je geld op een Thaise bankrekening moet aantonen op basis van betreffende voorwaarden.

  Mvg. Bz

 16. Jacques zegt op

  Het verhaal vermeldt dat betrokkene zich eigen heeft gemaakt van de vereiste inkomensverklarin. Met het begeleidende schrijven van de consul is dat voldoende om de retirement te krjjgen zonder valsheid in geschrifte te moeten plegen. Het document was dus niet in orde of mistte een bevestigend schrijven van de consul. Hoe dan ook betrokkene heeft zich laten beïnvloeden door die corrupte politieagent of beambte van de Immigratie dienst. Zolang mensen op deze manier zaken doen, houden we corruptie van dit gehalte in Thailand in stand en zal het er niet beter op worden. Maar zo te lezen zijn er nog genoeg mensen die hier geen moeite mee hebben. Bij mijn eerste retirement een aantal jaren geleden werd mij ook deze optie geboden naast de gangbare weg door een medewerker van het kantoortje naast het Immigratiekantoren te Pattaya /Jomtien. Dit was een medewerker uit Birma afkomstig, die goed Engels sprak Ik zag er waarschijnlijk iets welgestelder uit, want ik zou dan voor 25.000 bath voorzien worden van de benodige stempel. Ik sprak mijn verwondering uit en regelde vervolgens het visum op reglementaire wijze. Ik kom hier voor mijn rust en niet voor gedoe. Nou heb ik makkelijk praten met een goed pensioen en ik begrijp sommige mensen die het water aan de lippen staat ook tot op zekere hoogte. Maar meestal is het eigen bult dikke schuld als dit soort problemen zich voordoen. Uit het stuk maak ik niet op dat Gringo schuld treft aan deze gebeurtenis en hij geeft zelf aan hier beter verre van te blijven. Een wijze raad die ik van harte deel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website