Respect

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Column
Tags:
11 mei 2015

Het nieuws van Nederland via BVN heeft mij erg verbaasd. Het begrip “vrijheid van meningsuiting” wordt wel heel verschillend uitgelegd. Een man schreeuwt in het openbaar: “F*ck de koning!”

De politie grijpt in en de man kan een geldboete tegemoet zien. Hij weigert deze te betalen, omdat het hier om vrijheid van meningsuiting gaat. Een lastige opgave voor justitie zonder gezichtsverlies.

Een paar dagen later moeten agenten optreden tegen bepaalde soorten supporters. De agenten krijgen allerlei woorden naar hun hoofd geslingerd en een aantal supporters worden gearresteerd. Waarschijnlijk wordt hen een boete opgelegd.

Waar ligt de grens van vrijheid van meningsuiting en ongewenst gedrag?

Ik kwam op deze gedachte omdat ik zie hoe anders het hier in Thailand toegaat. Het koningshuis hier wordt beschermd, gerespecteerd en gewaardeerd. De grens is zeer duidelijk aangegeven. Wordt deze overschreden dan volgen er duidelijke sancties geldboetes , gevangenisstraffen wegens majesteitsschennis of het terugsturen van expats naar hun eigen land.

’s Morgens om 8.00 uur en om 18.00 uur ’s middags wordt aandacht geschonken aan het koningshuis. Het is verbazing wekkend te zien, dat op bijvoorbeeld een markt , de meeste Thaise mensen stilstaan bij het horen van het volkslied. In bioscopen wordt eerst aandacht aan het koningshuis geschonken en iedereen gaat staan, daarna pas begint de film.

Datzelfde gebeurde ook toen ik pas geleden een concert bijwoonde in Pattaya. In het volkslied wordt ook duidelijk het nationalistische karakter weergegeven.

Een van de vertalingen van het volkslied staat hieronder:

Thailand omarmt in zijn boezem alle mensen van Thais bloed.
Elke centimeter van Thailand behoort aan de Thais.
Het heeft lang zijn soevereiniteit behouden.
Omdat de Thais altijd verenigd zijn.(een zijn)
De Thaise mensen zijn vredelievend, maar zij zijn geen lafaards in oorlog.
Noch zullen zij tirannie accepteren en soevereiniteit zal niet worden bedreigd.
Alle Thais staan klaar om elke druppel bloed te offeren.
Voor de veiligheid van de natie en vooruitgang.

Het is niet de bedoeling een waarde oordeel te geven over wat beter is. Maar iets meer respect en waardering voor elkaar in Nederland zou wel wenselijk zijn.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website